меню

Доматените сортове със снимки и описания 28.12.2017

Основните предимства на разнообразието от домати "Алеша Попович"

Разнообразие от средно ранно зреене, висок, неопределен тип, препоръчван за отглеждане в оранжерии в повечето части на средния колан. В южните райони тя може да произведе пълна реколта в открития терен.

Тъй като много любители на домати се интересуват от доматите на Альоша Попович, представяме добре познати характеристики и описание на сорта.

Основното за сорта

Доматените храсти са високи и мощни - наистина истински герои. Височината достига 1,8 -2,0 метра в оранжерията. Растението се характеризира със способността да поставя плодове по цялата височина и до самата слана. По мнението на много зеленчукопроизводители, сортът изисква високи условия на отглеждане, особено осветление и почвен състав. Добив с добра грижа - до 15 кг на кв.м.

Въпреки „героичното“ име на сорта, плодовете не са гигантски:

 • Средното тегло на домат е 200-250 грама.
 • В четката са от 4 до 6 плода.
 • Цветът, дори в зрели домати, е розово-червен.
 • Месото е сочно, приятен сладко-кисел вкус.
 • Формата е плоско - кръгла, леко оребрена.
 • Използва се предимно като салатен сорт, подходящ за приготвяне на сокове и кетчупи.

Болести и вредители

Сортът е устойчив на основните заболявания на доматите - тютюнева мозайка, фузариум. Въпреки това, само подходящи грижи, комфортни условия на поддръжка и превантивни мерки могат да гарантират висок и здравословен добив през целия период на плод. За да се избегне заразяване с гъбични и вирусни заболявания на доматите е необходимо:

 • При използване на оранжерия, осигурете дезинфекцията на стените и градинската почва вътре, както и третирането на всички спомагателни съоръжения - опори и пергола - с дезинфекционен разтвор.
 • Не забравяйте да следвате правилата на редуването на културите - засадени в място, където куче грозде нараства не по-рано от три години.
 • Отнасяйте семената преди засаждане, втвърдявайте разсад.
 • За лечение на почвата използвайте сиддерати.
 • За да се предотвратят заболявания, се лекуват домати с фитоспорин, препарати съдържащи мед.
Най-опасните вредители на доматите са белоопашати, паяковидни кърлежи, колорадски бръмбар, охлюви. Понякога телената система и ларвите на майския бръмбар разрушават кореновата система, но за да разберат какво отпада растението, трябва да изкопаете почвата около нея и да изследвате корените.

На крайградските райони обикновено се прави без използването на инсектицидни препарати за борба с тези вредители - използват различни популярни методи - пръскане отвара от пелин, инфузия на пепел. Шлака и колорадски бръмбари се събират на ръка, което предотвратява развитието на ларви.

Вижте също: Характеристика и описание на сорта домати "розов мед"

Какво е интересен клас?

Една от най-забележителните черти на доматите Альоша Попович според прегледа на градинарите, както се вижда и на снимката, е високата доходност, освен това, разпъната във времето - почти до много студ.

Плодовете узряват постепенно, започвайки от долните съцветия и по-нататък по цялото стъбло, до самия връх.

Предимства:

 • Устойчивост на много болести на доматите.
 • Отличен вкус и външен вид на плода.
 • Универсална употреба на домати.

Недостатъците, според прегледите, са повишените изисквания към светлината, състава на почвата.Растението реагира рязко на недостатъчна влажност или ниска температура по време на охлаждането.

Характеристики на растящите сортове

За да получите здрави здрави домати разсад, е важно да се подготви семената правилно - процес с дезинфекция 1% разтвор на калиев перманганат, стимуланти за растеж.

Земята за посев семената се приготвя предварително от смес от градинска почва с компост и пепел. Ако земята е глина, добавете торф или пясък, за да създадете хлабава, дишаща структура. За да се избегне замърсяване на растения с патогенни бактерии, земята се използва от райони, където през последните години не се отглеждат зеленчуци, които се дезинфекцират чрез печене във фурната или замразяване.

Отглеждане на разсад

Земята в разсадните кутии се овлажнява, подготвените семена се поставят след 2-3 см и се покриват с пръст (слой около 5 мм). Кутиите се покриват с филм или хартия, но не и плътно и се почистват на топло място за покълване.

Не можете да пропуснете момента на появата на първите издънки - кутиите трябва незабавно да бъдат преместени в най-осветеното място. В случай на облачно време е препоръчително да се добави изкуствено осветление, докато е препоръчително да се използва подсветка с флуоресцентни лампи.

Температурният режим в първите дни на развитието на разсад трябва да допринесе за неговото втвърдяване: през нощта - 13-14 градуса., В следобедните часове - 15-17 градуса. Само след две седмици температурата се повишава до 20-22 градуса. Поливането през цялото това време трябва да бъде много умерено и само вода при стайна температура, за да се предотврати черно крака на болестта по разсад.

Когато растенията имат две или три истински листа, можете да ги вземете в отделни чаши, саксии за торф или по-големи контейнери, като разстоянието между доматите трябва да бъде не по-малко от 15 см.

Една седмица след трансплантацията растенията се хранят с тор за разсад. През цялото това време е необходимо да се осигури максимално осветление, така че разсадът да не се разтяга.

Растенията се приготвят за засаждане, когато се установи стабилна топлина. По това време земята в оранжерията и в леглата трябва да бъде подготвена. Отворите за засаждане на разсад маркират на разстояние 60 - 70 см в редове, 80 см между редовете. В оранжерията, ако имате намерение да отглеждате растение в 3 - 4 стъбла, кладенците се приготвят още по-рядко - след 70-80 см подред.

В земята добави гнило оборски тор, пепел, минерални торове, ако почвата е гъста и глина - торф. Разсадът при засаждане в оранжерия или почва трябва да има 5-6 истински листа, силна дръжка и добре развита коренова система.

Поради факта, че сортът е много придирчив към осветлението, трябва да се избере място за засаждане на базата на пълно покритие през дневните часове. Тъй като растението е високо, осигурете тяхното закрепване към подпорите или пергола.

Вижте също: Описание на сорта домат "Рапунцел"

Дори и в присъствието на оранжерии, нощните пролетни мразове могат напълно да унищожат вашите разсад, така че трябва да осигурите допълнителни временни мерки за защита на растенията от студа - дъгата, спанбонда или филма.

Засаждане на растения в земята или оранжерия е желателно през нощта, за да се даде възможност на растенията да се адаптират към пряка слънчева светлина. Ако е много топло и слънчево, на първия ден трябва да се покрият разсадът на улицата. След слизането, разсадът се полива обилно. Последващото поливане се извършва на всеки 7-8 дни в зависимост от времето.

Грижа за растенията в оранжерията и открит терен

По-голямата част от лятните жители в средната лента използват оранжерии за отглеждане на високи домати Alyosha Попович - за получаване на реколтата в тях за дълго време. Въпреки това, в по-южните райони този сорт успешно произвежда плодове на открито.

Грижата включва:

 • Поливането.
 • Разхлабване.
 • Плевене.
 • Топ дресинг със зелен тор (инфузия на лопен с изгнила трева, разреден във вода в съотношение 1:10) през първите седмици, до образуването на плодове.
 • Торене с минерални торове (съдържащи фосфор и калий) през следващия период.
 • Формирането на растението - с достатъчно осветление и рядко засаждане - в 3-4 стъбла, с по-уплътнени насаждения в 1-2.
 • Събиране и елиминиране на пожълтели листа, разположени под четките с плодове. При подрязване на листата е необходимо да се вземе предвид състоянието на растението, тъй като много често резитбата, извършена в неподходящо време, ги възпрепятства. Маскирането и подрязването трябва да се извършват през първата половина на деня, така че раните на растенията да могат да изсъхнат преди нощта.
 • Растенията с жартиера за подложки или пергола.

Тъй като доматите принадлежат към растения, които предпочитат висока влажност на почвата с минимална влажност на въздуха, когато се отглеждат в оранжерия, трябва да се обърне внимание на следното:

 • Поливането се извършва директно под корена. За целта използвайте системи за капково напояване или специални контейнери, които доставят влага директно към корените.
 • За да се запази почвената влага, използвайте мулч от косена трева, сено. Мулчът ще помогне и за борба с плевелите и след известно време ще стане отличен тор за растенията.
 • За да се осигури ниска влажност на въздуха в оранжерията, задължително е да се използва проветряване с помощта на вентилационни отвори и врати. Въпреки това, никакви проекти не трябва да бъдат разрешени.
Оранжерията създава комфортни условия за развитието на растенията, но често, за да се подобри набора от плодове от домати, е необходимо да се разклащат растенията. За същите цели се използват листни превръзки с 1% разтвор на борна киселина по време на периода на цъфтеж на растенията.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Здрави, добре поддържани растения обикновено не се разболяват, така че ако има някакви признаци на заболяване, трябва незабавно да вземете подходящи мерки. Външният вид на растенията ще ви каже - какво им липсва:

 • Ако листата се сгънат в тръбите, а доматите спускат цветя - няма достатъчно мед.
 • Лилавият цвят на листа обикновено показва фосфатен глад.
 • Върховете на доматите се оцветяват и плодовете постепенно изсъхват, ако в земята няма достатъчно калий.
 • Знак за азотен глад - бавен растеж, пожълтяване на листата.

Ако наблюдавате домашни любимци - домати и забележите някой от тези признаци навреме - да ги нахранят с подходящи микроелементи и те ще ви благодаря много.

Видео: Доматите заслужават засаждане

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания