меню

Отглеждане на домати 14.09.2018

Събиране на домати от техните домати - стъпка по стъпка

събиране на семена

За да получите качествени семена от домати е напълно възможно дори и у дома. Подборът на най-продуктивните сортове, които са се аклиматизирали в конкретен климат, е възможен именно в процеса на селекция. Наблюдавайки не сложната технология на приготвяне, преработка и съхранение, е възможно да се получи достатъчно количество семена годишно.

Подбор на плодове

Семената могат да се събират от почти всеки сорт, но не и от хибрид, Последните се получават чрез кръстосване на два различни вида растения, като чрез селекция е възможно да се избере най-успешното първо поколение. Но второто поколение няма да има същите свойства.

Съвет!

Няма да бъде възможно да се получат семена от хибриди тип F1, също така могат да се намерят сортове с подобни имена на пазара, това не трябва да бъде подвеждащо.

Препоръчително е да се използват за приготвяне типични за този район сортове или видове, които са показали добри добиви за няколко години подред. Нехарактерно за климатичната зона, видът може да не даде плод за следващата година.

Започнете селекцията трябва да бъде повече с избора на растения. Тя трябва да бъде:

 • силни и здрави храсти;
 • време, прикрепено и обработено;
 • с най-добри добиви.

Доматите трябва да бъдат със средна големина и правилна форма. Необходимо е да се ръководи от описанието на сорта. По-добре е да се вземат семената от плодовете, които имат типичен цвят и размер, правилната структура и съответния период на узряване. По този начин можете да получите "чист клас". Трябва да изберете от домати, узрели на долните четки. Горните са по-често опрашвани от пчели, приемайки някои свойства на хибридите.

Много е важно да се вземат домати навреме за семена. Те не трябва да са напълно узрели, кафяви, а не зелени. Не трябва да се допуска превишаване на скоростта. Ако плодът е станал твърде мек дори на клон, семената му могат да покълнат по време на съхранение или дори да умрат. За да узреят плодовете трябва да бъде топла и умерена светлина.

Технологии за обработка

Приготвянето на семена не е трудно. За събиране на семена ще е необходимо:

 • избрани домати;
 • стъклен контейнер с капак;
 • марля;
 • малко вода;
 • малко сол;
 • памучен шал.

Без ферментация

Доматено трябва да се нарязва на половина, да се отстрани меката сочна част, да се сложи в стъклена купа семена със сок. Всички се пълнят с вода, покриват се с капак и се разклаща. Изплакнете с течаща вода при стайна температура. След това се разстила върху памучна кърпа, оставя се да изсъхне напълно, постави на склад.

Съвет!

Вие не можете да изложи на подготвения материал за засаждане на слънце или в близост до отоплителни устройства за по-добро сушене, той може буквално "убие" семената или да стимулира покълването им.

С ферментация

Семената могат да се ферментират лесно: след като се отдели цялата течност от доматите, е необходимо да се постави в стъклен съд и да се покрие с марля, без да се добавя вода или да се изплаква. През деня сокът първо ще потъмнее, след това ще се осветли, покрит с лека пяна. Ферментацията завършва чрез спускане на третираните семена на дъното на резервоара. Получената маса се изплаква няколко пъти, докато се получи абсолютно чиста вода, и се изсушават по начина, описан по-горе.

Ако има много инокулум и има съмнения за неговото качество, възможно е да се разделят узрелите екземпляри от празни и зелени. В чаша вода, разтворете една чаена лъжичка обикновена сол, място. Внимателно добавете всички семена. До дъното, почистете за съхранение и след това използвайте за засаждане, изхвърлете останалото.

Бърз начин

Този вариант е приемлив в случаите, когато няма време за пълно обучение. Необходимо е да се извлече сокът със семена от плодовете, разтрийте получената маса внимателно върху хартиена кърпа или плътна кърпа. Оставете да изсъхне една седмица. След леко отделете само семената и ги поставете на склад. Кълняемостта може да бъде малко по-лоша, тъй като този метод не позволява пълна обработка, но резултатите ще зависят до голяма степен от избора на плодове.

Допълнителна обработка

Преди засаждане материалът, получен самостоятелно, трябва да се преработи, особено ако семената не са били получени предишния сезон, но много по-рано. На първо място е необходимо да се калибрира отново в солен разтвор, за да се разделят прекалено сухите и нежизнеспособни. След това задържайте гасене: полагайте семената в навлажнена марля, изпращайте всичко в чинийка в хладилника за един ден. Така се образува устойчивост на възможни замръзвания.

Съвет!

Втвърдяването е възможно както след сушене, така и преди засаждане.

Възможно е да се елиминира замърсяването на цялата култура чрез обичайни вирусни и гъбични инфекции чрез предварителна обработка. Фармацевтичните продукти като Immunititofit и Zircon дават отличен ефект. Налична алтернатива е концентрираният сок от алое, в който се поставят семена за един ден. Правилната последователност на действията преди засаждане е както следва:

 • закалка
 • пробуждане;
 • насищане с кислород;
 • дезинфекция.

Кислородът ще подобри качеството на старите семена. Семената трябва да бъдат поставени в торба с марля и в топла вода, към резервоара свържете въздушния филтър от аквариума, настроен на минимален капацитет. Оставете в работно състояние един ден. Процесът също се нарича бълбукане. Не е трудно да се събуди семето: поставете целия наличен материал в студена, стопила вода, оставете го на стайна температура за 18 часа. След всички манипулации не се изисква сушене.

Правила за съхранение

За съхранение изберете сухо, тъмно, леко хладно и добре проветриво място. Това може да бъде килер в къща или апартамент, кутия под леглото, сухо, хладно зимно съхранение. Ако не можете, затова поставете семената, можете просто да ги сложите в картонени кутии в обикновени шкафове. Не поставяйте контейнера в кухнята или в лошо вентилирана изба.

Един от най-простите и правилни методи за съхранение е да се поставят в отделни пликове, направени от дебела хартия, например пергамент или обикновен магазин за бонбони, но в няколко слоя. Изсушените семена трябва да се поставят свободно на равнината, след което да се навиват на плика и да се съхраняват за съхранение на сухо място.

Един от надеждните начини е да го запазите в специален силикагел. Пелетите могат да се оставят в торби и да се разлагат във всеки от контейнерите. По този начин семената могат да се поставят дори в стъклени буркани, но с херметически затворен капак.

Типични грешки

Една от основните грешки е изборът на нетипичен храст. Ако даден сорт внезапно дава висока издънка, с добив, който е няколко пъти по-висок от декларирания, това най-вероятно е комбинация от обстоятелства и климатични фактори, тогава такъв резултат е малко вероятно.

Съвет!

Не се препоръчва да се избират домати от храстите, където всички плодове са с различна големина по същите причини.

В процеса на обработка, заготовки не използват алуминий или желязо съдове, по-добре е да се избере глина, емайл или обикновено стъкло.Готовите семена не се съхраняват повече от четири години, дори ако са били внимателно обработени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
събиране на семенасъбиране на семена

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания