меню

Отглеждане на домати 14.09.2018

Цитрусов тор за домати

мандарини

Цитрусовият кори се счита за полезен за доматите. Правилната подготовка и приложение осигурява максимален ефект за бъдещата реколта.

Какви свойства има

Цитрусовата кора насища почвата с азотни съединения. За да се ускори важният процес, оранжевите кори се стриват добре, за да се разложи бързо и да се покаже желаната ефективност. Обелете погребете почвата на дълбочина 5 сантиметра.

Почвата е обогатена с хранителни вещества, които са важни за правилното развитие на доматите.

Рецепти за готвене

За борба с мравки, листни въшки, се препоръчва да се приготвят продукти на базата на цитрусови кори. Това се дължи на съдържанието на лимонен (естествен компонент), което отслабва издръжливостта на насекомите и не им позволява да се присъединят към листата на растенията. Тогава мравките и листните въшки издишат, умират. Освен това за използвания продукт се използва силна миризма, поради което насекомите губят интерес към растенията.

Съвет!

Най-лесният вариант е да се разстилат парчетата от портокалова кора до заразените растения или да се пробият малки дупки в тях и да ги окачат на стъблата.

Можете също така да приготвите средство за ефективен контрол на насекомите.

  1. Почистете 1-2 портокали. Основно почистени от бели влакна.
  2. Остатъците от кожите се поставят в блендер. Изсипете малко количество топла вода. Затворете блендера, включете го за около 1 минута.
  3. Към сварената смес редовно се добавя една чаена лъжичка вода. Разтворът трябва да е течен за поливане на растения.
  4. Готовият оранжев разтвор се излива в норка на насекоми. След това готовият инсектицид ще се абсорбира в почвата и ще покаже желания ефект.

Ако е необходимо, тази процедура се повтаря. Ако мястото съдържа няколко мравуняка, подгответе повече разтвор и те се третират със заразени места. Този метод се използва, ако е необходимо, тъй като наличието на мравки, листни въшки влияе отрицателно върху състоянието на бъдещата реколта.

Използват се и други естествени продукти.

  1. Кората (около 100 грама) се изсушава първоначално. След това се наливат с литър вода и настояват на тъмно място. След около 4 дни, тяхната употреба е разрешена.
  2. Килограмната кора внимателно се натрошава до гладка, поставя се в 3-литров буркан. Резервоарът се пълни с чиста вода. Настоявайте разтворът на тъмно място за 5 дни. Преди употреба 100 милилитра от инфузията се разреждат в 10 литра вода. За увеличаване на ефективността добавете 40 грама сапун за пране.

И двете рецепти се считат за полезни при преработката на доматите и успешното им отглеждане.

Как и кога да се прилага

Кората от портокали се използва за компостиране. Предварителният компост се счита за ефективен естествен тор. Препоръчително е да се комбинират въглеродни и азотни компоненти (например сухи листа и слама, както и цитрусови пилинг). Портокалите в кожите съдържат голямо количество азот.

Когато се използват портокалови кори, желателно е да се смила. Това ще ускори процеса на разлагане. В противен случай разлагането ще отнеме много време.

Обърнете внимание!

За борба с листните въшки, мравки се препоръчва 2-3 процедури, с паякови акари - 5-6. Между лечението се препоръчва да се поддържа интервал от седмица.Процедурата за предпочитане се провежда рано сутрин или вечер, за да се предотвратят отрицателни ефекти върху растенията.

Силни и слаби страни

Цитрусовата кора трябва да се използва поради следните предимства на метода:

  • подобряване на състава на почвата (увеличаване на азота и други хранителни вещества);
  • ефективен контрол на вредителите и паразитите;
  • подобряване на качеството на културата;
  • добавянето на компост предпазва културата от спори на мухъл.

Въпреки предимствата, недостатъците са отбелязани. Възможно е да се използват само пресни или размразени кожи. Ако събирате кожата на портокалите в студения сезон, тя ще трябва да бъде замразена и правилно съхранена. През лятото има разнообразие от плодове и закупуване на портокали за тор, защита срещу паразити е непрактично.

Цитрусови кори - ефективно екологично средство за домати. Този тор осигурява торене, растителна защита. Използването на цитрусови кори е гаранция за добра и богата реколта от домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
мандаринимандарини

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания