меню

Отглеждане на домати 14.09.2018

Технология на отглеждане на домати в кофи

отглеждане на домати в кофи

Отглеждането на домати в кофите е не само интересно, но и полезно, то е лесно да се пренареждат такива подвижни контейнери, грижата за доматите е опростена, а културата се увеличава с 15-20%. Градинарите, които са опитали този метод, говорят само положително за това, но ние няма да скрием факта, че и тук има някои недостатъци.

Ако ги сравните с ползите от такова засаждане, предимствата, разбира се, са от полза.

Отглеждане на разсад в кофи: предимства и недостатъци

Собствениците на вили и вили, ентусиазирани от градинарството, се опитват да засадят колкото се може повече разнообразни зеленчуци на леглата си. Поставянето на много култури на малки парцели е доста трудно, така че собствениците на земи търсят начини да съчетаят липсата на легла и получаването на голяма реколта. Един от тези методи е засаждането на разсад от домати в кофи, което има няколко предимства:

 1. Поливане и тор. Цялата влага с микроелементи ще тече директно в кореновата система на храста, водата и торовете няма да се губят, накисвайки се в земята в близост до храста.
 2. Отстраняване на плевели и разрохкване. Този процес е значително улеснен от малката площ на почвата около разсадника.
 3. Мобилност. Кофите или саксиите с храсти от домати се движат лесно, те могат да бъдат преместени на по-удобно място за няколко минути. Отстранете в сянката на слънцето или поставете под покрива с обилни валежи.
 4. Затопляне на почвата. В хладно лято, земята в кофите се загрява по-бързо и запазва топлината за дълго време, храстите в нагрятата почва се развиват по-добре, образуват повече плодови яйчници, плододаването продължава по-дълго от това на доматите, засадени на открито.
 5. Ниско растящи храсти, засадени в кофи и саксии, в края на сезона могат да бъдат поставени в оранжерии за удължаване на периода на плодните.

Едно, макар и лек недостатък, с такова засаждане е все още там - изисква се по-често поливане, защото влагата от малък обем почва се изпарява по-бързо, водата се аспирира от самата инсталация.

Внимание!

Препоръчва се кофите с домати да се прехвърлят на по-сенчесто място или да се засенчат с помощни средства, така че кофите да не се прегряват, като отделят излишната топлина от кореновата система на храстите.

Подходящи сортове

Не всички разновидности на доматите са подходящи за отглеждане в кофи и саксии, трябва незабавно да се премахнат високите сортове, те се нуждаят от жартиера, и затова тяхната подвижност се губи. Храстите ще бъдат най-подходящи компактни, ниски или малко над средната височина:

 • за оранжерии - (Аляска, бархатен сезон, Magnus F1) храсти до 60 см висок, цветът на плодовете е ярко червен, пулпата е гъста и сочна, теглото на доматите е от 150 до 300 г;
 • за открит терен - (Skorospelka, Supermodel, Sibiryak, Altaechka, Riddle) височината на разсад е от 60 до 75 см, плодовете са червено или червено, средното тегло достига 80-300 г.

Сортове и доматени хибриди Предлага се в продажба много: различен цвят на плодовете от жълт до почти черен, плодове с различни размери и форма. Изберете най-подходящия - задачата на градинаря, всеки от тях има свои собствени вкусове, ние предложихме няколко разновидности например.

Какво е необходимо за засаждане

Доматите за отглеждане в саксии или кофи се приготвят по обичайния начин или се купуват готови, след това се приготвят контейнера, субстрата и торовете. Можете да подготвите място предварително, т.е. през есента. Дренажният материал се излива на дъното на резервоара с височина до 5 см, напълнен с подготвен субстрат със сложен тор. За свиване водата се полива веднъж, оставя се за зимата в оранжерии или плитки ями (25-30 см), а ако това се случи в началото на пролетта, стойте 2-3 седмици преди засаждането.

Кои кофи и саксии са подходящи

За отглеждане на домати подходящ капацитет не по-малко от 10 литра, за предпочитане метал, но можете да използвате пластмаса, въпреки че техният срок на годност не е повече от 2-3 години. Ако кофата вече е пълна с дупки отдолу или отстрани, тя значително ще улесни аерацията на водата и въздуха в контейнера. При липса на дупки, те ще трябва да направят няколко парчета (4-5) на дъното и до 10 по обиколката на кофата. Но градинарите не винаги искат да развалят сравнително нова кофа, така че използват дренажен слой (5 см) от камъчета или експандирана глина.

Внимание!

Цветът на кофата или гърнето е от голямо значение при отглеждането на домати. Черните контейнери се нагряват по-бързо на слънце, пренасяйки излишната топлина към корените на растенията, това може да повреди кореновата система и целия храст.

Подготовка на почвата

Важният момент при отглеждането на домати в цели кофи и саксии е подготовката на почвената смес. Технологията осигурява пълно смесване на следните компоненти:

 • дворна земя - 2 части;
 • хумус - 2 части;
 • пясък или торф - 1 част.

Към субстрата, приготвен по този начин, трябва да се добави пепел (300 g на кофа на сместа), суперфосфат или нитрофос (да се прочете дозата на опаковката).

Преди смесване на компонентите, земята, взета от градината, трябва да се дезинфекцира чрез калциниране или отхвърляне с разтвор на калиев перманганат.

Принципът на засаждане на домати

Една седмица преди засаждането на разсад почвата в кофите се полива, така че земята да се утаи малко. От 1 до 3 храсти от домати са засадени в един контейнер, зависи от сорта, колкото по-малък е растението, толкова повече разсад можете да отбележите на дъното на кофа или гърне. Ако втулката е достатъчно висока (до 75 см), по ръбовете на резервоара се изгражда телена рамка, която улеснява поддръжката.

Грижа за растенията

По-лесно и по-малко отнема време за грижа за доматите, засадени в кофи, основните процеси на грижа са същите като при доматите на обикновените легла:

 1. Поливането. Извършва се на всеки 2-3 дни, но не трябва да се налива почва, напоена само под корена или (ако кофите са погребани в земята) близо до резервоара.
 2. Торове и дресинг. Основната доза от органични и минерални торове се поставя преди засаждане на разсад, торенето се извършва 1-2 пъти месечно, увеличава се до 3 пъти по време на активния плод.
 3. Отстраняване на плевели и разрохкване. Най-лесната работа, тъй като в кофите почти няма плевел. Ще бъде по-трудно да се разхлаби почвата, когато храстовидният растеж нарасне значително. Ще е необходимо да се отстранят долните листа и да се завържат разлагащите се клони по периферията, поне за времето на разхлабване.
 4. Премахване на пасинките. Извършва се по същия начин, както при нормално кацане. Те се отстраняват, като не им позволяват да растат повече от 5 см. За сортове, които не изискват отстраняване на пасинки, тази работа е напълно изключена.
 5. Профилактиката на болести и вредители се извършва по същия начин както обичайните легла, в началото на пролетта - след разсаждане, преди и след цъфтежа.

Лека грижа по време на горещи или дъждовни дни, растенията в кофите могат лесно да бъдат преместени под навес или в оранжерия.

заключение

Отглеждане на домати в твърди кофи или саксии помага за запазване на земята за засаждане на други зеленчукови и плодови култури, цветя, декоративни растения. Днес, градинарите са страстни не само да получат високи добиви, но и да се стремят да украсят градините и градините си по всякакъв начин. Доматите узряват в кофите и не са само вкусни плодове, те служат като украса на градина или зеленчукова градина с техните ярки топки.

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
отглеждане на домати в кофиотглеждане на домати в кофи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания