меню

Отглеждане на домати 11.09.2018

Домати в дупки

домати в кофи

Ако отглеждате домати в кофа, тогава процесът на грижа за тях ще бъде по-удобен. Кофите могат да се използват за засаждане на разсад в оранжерията и на открито. Както всеки метод, той има своите предимства, недостатъци и тънкости.

Ползите от отглеждане на домати

Градинарите отдавна успяха да овладеят техниката на отглеждане на домати в кофи. Методът заслужава своята популярност поради следните предимства:

 1. Икономично използване на плодородния почвен слой.
 2. Доматите в контейнери се нуждаят от минимално плевене.
 3. Лесен за хранене и вода. Течността не се разпространява, всички полезни вещества отиват в завода.
 4. Коренната система се разширява дълбоко, а не настрани, като храстите стават по-силни.
 5. В студено време почвата се затопля по-добре, плодовете узряват по-бързо.
 6. Компактно местоположение на сайта.
Обърнете внимание!

Наред с предимствата, не трябва да забравяме и недостатъците. По този начин той е сам. Поради малкия обем почвата може да прегрее.

Подходящи сортове

В контейнери без дъно е възможно да се отглеждат домати от почти всякакъв вид, както маломерни, така и високи. Въпреки това, за отглеждане е по-добре да изберете разсад с компактни корени, а не разпръскващ храст.

Засаждането на ранозрелите сортове растения ще даде възможност за по-бърза реколта за 2-3 седмици. Можете да изберете домати "череша". Високите растения са подходящи за отглеждане в оранжерия - египетски гигант, чудо на Земята и др.

Какво е необходимо за засаждане

За засаждане на домати в кофите не се изискват никакви специфични устройства. Ще ви е необходимо:

 • подготвена почва;
 • разсад от домати;
 • контейнери с десет литра;
 • вода.

Как да изберем кофи?

Можете да използвате всяка кофа с едно условие - обем от повече от 10 литра. Дори дефектни ще направят. Те могат да бъдат спукани, набръчкани, надраскани и др. Обърнете внимание само на обема и цвета. Не забравяйте, че тъмният цвят се нагрява по-бързо на слънце, но за доматите не винаги е добре. Ако има само тъмни контейнери, тогава те ще трябва да бъдат опаковани с лека кърпа.

Ако в стопанството няма стари кофи, тогава е по-добре да се купуват метални контейнери, защото те имат по-дълъг експлоатационен живот от пластмасовите. Дървените вани също не се препоръчват, защото могат да се счупят и да се разпаднат.

Как да се подготви почвата

Няма твърди критерии за почвата. Колкото по-плодородната земя да се използва, толкова по-добре. Опитните градинари се съветват предварително да приготвят почвена смес. За доматите е по-добре да се използва неутрален или слабо алкален грунд. Преди засаждане е необходимо да се смесят кората и хумуса в равни пропорции и да се добавят 200 грама дървесна пепел към всеки резервоар. Получената смес трябва да се излива обилно. Пясък или торф могат да се използват като бакпулвер.

Обърнете внимание!

Ако не е възможно да се подготви почвата, тогава можете да използвате почвата, в която обикновено засявате домати.

Принципът на засаждане на домати

В средата на май, след като се затопли и не се наблюдава нощно понижение на температурата, можете да започнете кацане. В кофи домати могат да бъдат засадени по-рано от обикновено, защото почвата се затопля по-добре. Като цяло, засаждането на практика не се различава от засаждането в земята. Контейнерът трябва да бъде заровен по средата и подготвената почва трябва да се излее в нея.В средата можете да направите малка депресия и да разтворите стимулатора на растежа в него.

Доматите трябва да се засаждат дълбоко върху кореновата шийка. След това земята трябва да бъде уплътнена и напоена.

грижа

Грижа за растенията не се различава от обичайното. Следните препоръки обаче трябва да бъдат разгледани:

 1. Почвата в кофите се затопля по-бързо, така че трябва да се полива по-често. Препоръчително е да се полива всеки ден.
 2. След поливане, е желателно да се разхлабят леко почвата, това ще подобри циркулацията на въздуха.
 3. 20 дни след слизането, завържете.
 4. Редовно провеждайте превръзка с минерални торове.
 5. Работете с вредители.

заключение

Отглеждането на домати в кофите е идеално за безплодни райони. Този метод ще предпази от ниски температури и ще помогне да се спести място в градината. С правилния избор на разнообразие и адекватна грижа - гарантирана е отлична реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
домати в кофидомати в кофи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания