меню

Отглеждане на домати 23.12.2018

Кога да се засадят домати за разсад през 2019 г. по лунния календар

младок

В края на зимата и началото на пролетта, градинари и градинари започват подготвителна работа за засаждане на семена за отглеждане на разсад. Основно се определя с сортове домати.

В южната част на Русия, Украйна, както ранните сортове, така и късните сортове ще бъдат подходящи за отглеждане, поради ранната и топла пролет, горещото лято и благоприятните климатични условия през есента. Това не се отнася за рискови зони за отглеждане, като например Тюмен, Иркутск, Омск, Алтайски край, Урал и Сибир. Тук за засяване и отглеждане е полезно да се придобият само местни зонирани ранни сортове домати.

Дати за кацане

Относно времето за разтоварване:

Доматите имат дълъг вегетационен период, а семената, засадени директно в почвата, могат да дават само при липса на зима или в отопляеми оранжерии, следователно, започвайки от Беларус и завършвайки с Тюмен, те се отглеждат чрез разсад. Относно времето на засаждане всеки сорт може да бъде намерен на гърба на опаковката. Ранните сортове сеят 60-65 дни преди засаждане на разсад в земята или под заслона. По-късно - за 65-75 дни. Вземете предвид и времето, необходимо за кълняемост на семената. Вземете предвид условията на отглеждане на доматен храст. Когато се отглеждат в оранжерия, семената могат да бъдат засети 2 седмици по-рано, отколкото за засаждане на открито.

Вижте също:

Супер мощни разсад от домати при варене

Любителите на доматите постоянно идват с нещо ново, полезно, практично за отглеждане на разсад. Намерен ...

Кацане в южните райони и Украйна

В южните райони, в присъствието на оранжерия, сеят домати в кутии за разсад в края на януари - началото на февруари. До средата на април разсадът е готов за засаждане в оранжерии. Ако посадъчният материал е засаден за засаждане на открито, датите на засяване се отлагат с 2,3 седмици. В допълнение, времето за засяване на различни сортове се различават. Процесът на развитие на храста и плодните насаждения се случва много по-бързо, така че те могат да бъдат засети малко по-късно от средните и късните сортове домати. Хибриди и супериорни сортове, засети в средата на март.

Внимание!

При кацане през януари разсад се нуждаят от изкуствено осветление, в противен случай градинарят няма да получи качествени разсад.

Московска област

В Московска област и средна лента засаждане на посадъчен материал, произведен през март, въз основа на ранната зрялост или късната зрялост на всеки вид домати. Засяването на суперяловидни сортове се измества към началото - средата на април. Отглеждат разсад се засаждат в оранжерии в началото на май, в оранжерии под лек подслон - в средата и края на май, и в открито място в началото на юни, когато заплахата от нощни и сутрешни понижения на температурата е приключила. За оранжерията изберете предимно високи домати, а за открито - ниски. В открития терен високите домати могат да разкъсат вятъра, дъжда, градушка. И нетрадиционните не винаги се нуждаят от жартиера, имат дебел ствол, който може да устои на ефектите от дъжда и вятъра.

Урал и Сибир

В условията на Урал и в Сибир сутрешните студове са възможни до първото десетилетие на юни.Поради тази причина в тези области не бързаме с ранното засаждане на домати. Ако преброите 60 дни от тази дата, тогава трябва да засадите домати в разсад в началото на април и да изберете само ранни хибриди, подходящи за засаждане за тази област. Високите домати, които обикновено са къснозреещи, обикновено не се отглеждат в тези райони. Те изискват много пространство и парников отопление. В откритата земя в тези райони трудно се отглеждат термофилни домати.

Вижте също:

Защо доматите се нуждаят от аспирин? Тайно обличане

За много летни жители, таблетката аспирин е помощник в градината, а не средство за намаляване на температурата. Активен ...

Подготовка на семена и почви за засаждане

Дори ако са закупени правилните сортове домати и е избран подходящият ден за засаждане, градинарите обръщат необходимото внимание на подготовката на семената и почвата за прилична реколта. Семената преди засаждане, напоени с някой от разтворите:

 • вземат равни количества сок от алое и вода, напоени за 24 часа;
 • 1 капка fitosporin добавя се към ½ чаша вода, потопена в разтвор, увит в марлеви семена, за 1 час;
 • Приготвя се 15% разтвор на калиев перманганат и се държи в марля със семена за 20 минути.

Почва се купува специално за домати или се приготвя сам от торф, хумус или. компост и листа земя, След смесване и пресяване, почвената смес се дезинфекцира по какъвто и да е начин:

 • разсипва се разтвор на калиев перманганат (3 g KMnO4 на 10 литра вода);
 • калцинира се във фурната за 40-45 минути;
 • накисва се в студа за 5 дни.
Внимание!

Не събирайте земята под дъбовете и кестените поради изобилието от танини в него.

Подготвената почва се поставя в кутии или други контейнери, напоени, плитки канали се правят с мач, а семената се поставят на разстояние 1 см един от друг. Най-горе поръсете със суха земя или пясък. Леко напръскайте повърхността със спрей. Затворен целофанов пакет и почистете на топло място, понякога проветряване. След 5-7 дни петната се появяват над земята. Опаковката се изважда и се поставят кутиите с разсад в разсеяната слънчева светлина.

Влиянието на лунните фази върху растежа на доматите

С помощта на лунния календар градинарят определя най-благоприятните дати за засаждане и грижи за градински култури и получаване на по-висок добив. Лунният месец е времето, за което Луната обикаля Земята, като прави пълен кръг. Има няколко фази на луната:

 1. Новолуние Време за засаждане на семена и разсад и забавяне на растежа на надземните части на растенията.
 2. Пълнолуние Период, подходящ за засаждане на кореноплодни култури и прибиране на реколтата.
 3. Намаляваща луна. Захранването на тялото и кореновата система е засилено.
 4. Растяща луна. Период за засаждане на семена.

Градинарите трябва да са наясно, че когато Луната расте, семената на растенията се засаждат, в които културата се прибира над земята, а когато тя намалява - семената на растенията, които произвеждат подземни култури (картофи, моркови, репички). Можете също така да сеете семена на разсад с пълнолуние и няколко дни по-късно, тогава растежът на корените на растението ще съвпадне с намаляващата луна, което има положителен ефект върху развитието на доматения храст.

Градинарите, които искат да засадят домати за разсад през 2019 г. според лунния календар, могат да определят времето за засаждане, като погледнат в таблицата и съпоставят датите с метеорологичните условия на района, в който живеят.

месец Благоприятни дни Неблагоприятни дни
януари       15,16,18           6,21
февруари     6-8,11,13,16           5,19
март     10,11,15,16           6,21
април        8,11,18           5,19
май      9,15,17,18           5,19
Внимание!

Ако по някаква причина градинарят няма време да сее семена в подходящи дни, той успешно го прави в неутрални дни - не е забранено за засаждане.

Дни, подходящи за грижа за доматите

Вземете разсад от домати, произведени, когато тя има 2-3 истински листа. Това се случва приблизително 2 седмици след поникването на семената. Разсадът скъсява коренчето малко и всяко растение се пресажда в отделен контейнер, за предпочитане в торфени съдове.Растенията директно в тях впоследствие приземяват на постоянно място в земята. Според лунния календар най-подходящите за пикапите ще бъдат:

 • 15–16 март 2012 г .;
 • през април от 11 до 13.

Добри разсад без хранене не растат. Тя се нуждае от сила, за да расте, да определя масата на листата и цъфтежа. Да се ​​оплоди два пъти. За да направите това, вземете сложен тор в доза, която е наполовина по-малка от препоръчаната върху опаковката и произведете допълнително хранене:

 • Април 4,12,18,26;
 • Май 3.8.10.

За 10-14 дни, доматите започват да се втвърдяват. Те се извършват за половин час до слънчева светлина и до неотопляеми балкони, привикнали към слънчева светлина и понижаване на температурата. След това ежедневните процедури се увеличават с времето. Доматите са засадени в оранжерия или почва в момент, когато достигне височина 20-30 см и има 6-8 листа. Заводът е пръв, а след това са изградени кладенците, които се прехвърлят по метода на претоварване с запазване на земна кома, засадена в постоянно местопребиваване. На върха на земята леко утъпкани и mulched с компост, суха трева. В оранжериите, по лунния календар, разсадът се трансплантира на 17, 28 и 29 април. В оранжериите можете да отглеждате разсад 3.9.12 май.

Вижте също:

Сух закон за доматите (метод Казарин)

Всички обичани домати са много чувствителни към поливане и просто умират в суха почва. Как да получим прилична реколта ...

Младите доматени растения се поливат една седмица след засаждането на разсад. Можете да навигирате в тези дни:

 • 27-29 май;
 • Юни 9,2,2,2,27;
 • Юли 6,17,29.

След 10-14 дни издънките от страничните синуси започват да растат силно в засадените разсад. За да се избегне сгъстяването на храста, намаляването на добива и появата на фитофтора, те трябва да бъдат отстранени, оставяйки малък пън, за да се предотврати повторното израстване на доведените деца. Ако вземете ориентир по лунния календар, тогава тази процедура трябва да се извърши на 8, 19, 20, 24, 29 юни.

Внимание!

Но времето в различни региони е различно и диктува самите правила за напояване, pasynkovaniya и торене. Самият градинар трябва да настрои датите в зависимост от метеорологичните условия.

Засаждане на разсад в оранжерия, оранжерия и открит терен

Малцина могат да си позволят отопляема оранжерия, но ако тя е налична, те се снабдяват с витамини и зеленчуци 8 месеца в годината. В такива оранжерии са засадени дори слаби и изостанали издънки. При добри условия и те ще дадат добра реколта. В неотопляеми поликарбонатни или филмови оранжерии разсадите се засаждат на възраст от 50 до 65 дни. Това ще спести от малките нулеви температури, вятъра и студения дъжд. В такива оранжерии може да се получи в райони с високорисково земеделие.

В оранжериите, покрити с лутразил и целофанов филм, разсадът може да се засажда една седмица по-рано, отколкото на открито, но когато слънцето е светло, разсадът подлежи на парене, поради малкото вътрешно пространство, което се загрява много бързо. Необходимо е да се отваря оранжерия всяка сутрин и да се затварят или да се оставят пролуки вечер за проветряване. Силни, нетретирани разсад се засаждат на открито в началото на юни, когато няма да има понижение на температурата под нулата. Но този метод на отглеждане на домати е възможен в средната лента, в московския регион и южните райони.

 

Вижте също:

Домати в дупки

Ако отглеждате домати в кофа, тогава процесът на грижа за тях ще бъде по-удобен. Кофите могат да се използват за засаждане на разсад в ...

Въпроси и отговори

Ами ако разсад от домати и много тънка?

За да засадят обрасли и тънки разсад, е необходимо да не се копаят дупките, а малките окопи, в които храстът се полага изцяло и покрит с пръст, оставяйки на върха около 25 см дължина на повърхността. Подобно засаждане ще спаси растението от фрактура, ще увеличи кореновата система, което от своя страна ще позволи на надземната част да получи повече хранителни вещества.

Ами ако разсадът е жълт и сух?

Причината за пожълтяването на листата може да бъде няколко:

 • Най-вероятно разсадът е бил нападнат от трипси.Те гризат вените на листата, заради това, което е пожълтяване и изсушаване на листата. Разсадът трябва да се третира с Fufanon, Actellix, Aktar.
 • Липса на превръзки. Листата пожълтяват поради липса на макро и микроелементи.
 • Лоша грижа. За това може да се дължи на лошо поливане или, напротив, на залива с разсад с вода, съдържанието на слънце, в проект.

Ами ако разсадът цъфти у дома на перваза на прозореца?

Този въпрос няма категоричен отговор. Някои градинари са силно препоръчително да отрежат всички цветя и да ограничат доматите при поливането и обличането и да се поставят на незатоплен балкон, за да забавят развитието. Други не виждат нищо лошо в това и засаждат растения с цветя в земята, като премахват само двойни цветя. Но те също така твърдят, че големи плодове от такива пъпки не могат да бъдат получени, тъй като храстът не е напълно оформен и не може да осигури първите цветя с цялата храна.

Вижте също:

Защо домати разсад стане люляк?

Дори опитни градинари се сблъскват с проблеми при отглеждането на разсад от домати. И една от тях е промяната на цвета ...

Ами ако поникнат?

Най-честата причина е инфекцията с черни крака, дължаща се на излишния полив и застоялата вода. Стъблото на разсадът затъмнява близо до земята и изсъхва. Растението пада. В такива случаи опитни градинари незабавно пресаждат здрави кълнове в друг контейнер с нова почва и ги обработват с Fundazole, Fitosporin, Baktofit. Болестите растения се отстраняват, за да се предотврати разпространението на болестта.

Какво да правим ако разсадът надрасне?

Растенията се поставят в по-строги условия на отглеждане: намаляване на поливането и храненето, произвеждат втвърдяване, Ако преди кацане в земята за повече от 2 седмици, обрасли домати са нарязани върхове, поставени в буркан с вода. След известно време се появяват корени. Но недостатък на този метод е отлагането на условията на плодните. Ако доматите само малко пораснали, те просто се засаждат по-дълбоко или полагат по време на засаждането, какъвто е случаят с високо разтеглените разсад.
Следвайки съветите на лунния календар за засаждане, грижа и отглеждане на домати, градинарите получават разсад, които са по-устойчиви на болести и отглеждат прилична реколта.

 

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (10 оценки, средно: 3,60 от 5)
Зарежда се ...
младокмладок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания