меню

Отглеждане на домати 26.12.2018

Защо домати разсад стане люляк?

Лилави разсад

Дори опитни градинари се сблъскват с проблеми при отглеждането на разсад от домати. И една от тях е промяна в цвета на листата, а понякога и стъблата до лилаво. Обикновено, листата трябва да бъдат наситено зелени и всяко отклонение може да сигнализира за развитието на заболявания. Ще разберем какви фактори могат да доведат до нарушения и как да спасим младите разсад от смъртта.

Причини и първи признаци за промяна на цвета на листата

Появата на разсад, дори малки петна от нестандартни цветове вече показва нарушение на развитието на домати. Отначало петна може да бъде малко светло лилаво или пурпурно, но с течение на времето те потъмняват и стават по-големи, а листата започват да падат. Ако игнорирате първите признаци на ситуацията ще се влоши и младите разсад може дори да умре. За да изберете правилното лечение, трябва да разберете причините, може да има няколко:

  1. Нарушаване на препоръчаното температура расте, промените могат да предизвикат прекомерна топлина и студ. При ниски температури растенията не могат да абсорбират хранителните вещества през корените.
  2. Липсата на хранителни вещества в почвата или нейният небалансиран състав е особено важна за доматите фосфор, необходимо е за тях през целия вегетационен период.
  3. Липса на светлина, или отглеждането на разсад в тъмна стая, където единственият източник на светлина - лампи за изкуствено осветление. Капацитетите с разсад трябва да се редуцират редовно, така че всеки разсад да получи достатъчно количество слънчева светлина;

Първите признаци на нарушаване на развитието на растенията, почти незабележимо. Петната са малки и бледи в началото, след това се увеличават и стават по-наситени. Ако не предприемете действие, листата ще станат напълно лилави и ще започнат да увяхват, да се свиват и да падат. Стъблото на доматите не само променя цвета си от зелено на пурпурно, но и става крехко. Вливите стават по-груби и по-дълги.

Какво да правим

Първо трябва да се нормализира температурата в стаята, тя трябва да бъде 18-22 градуса по Целзий. Ако разсадът се намира на перваза на прозореца, под дъното на резервоара се поставя нагревател. Когато листата се превръща във виолетово след засаждане в почвата, а след това по време на студено време е необходимо да се покрият разсад, можете да изградите временна оранжерия на тръби и филми.

Ако състоянието на разсад не се е подобрило, а листата стават по-наситени и започват да падат, трябва да помислите за въвеждането на хранителни вещества. Необходимо е хранителната смес да се избира с повишено внимание, тъй като прекомерното торене може да има и лошо въздействие върху състоянието на разсад.

Вижте също:

Защо доматите пожълтяват и какво да направят?

Отглеждане на разсад от домати градинари са правили за дълго време. Изглежда, че всички техники и технологии отдавна са изучавани, ...

Опитните градинари използват суперфосфатен разтвор за разсад на домати, приготвят го от кофа с топла дестилирана вода и 100 грама тор. Тя трябва да се разбърка старателно и се влива в продължение на няколко часа и след това да се използва. Най-добре е да се извършва листно хранене, така че полезните елементи ще бъдат научени по-бързо.

Съвет!

Ако преди засаждане на постоянно място да се хранят домати с фосфорсъдържащи торове, това ще увеличи вероятността от бърза адаптация в градината.

Особено внимание трябва да се обърне на напояването, като само утаената вода при стайна температура се използва за овлажняване на почвата. Вода на разсад директно под корена, опитвайки се да не падне върху листата на растенията. Също така е необходимо да се предоставят разсад с пълен ден светлина, тя трябва да бъде най-малко 12 часа. В следобедните часове разсадът се поставя върху прозорец от южната страна, а вечер включва допълнително осветление.

предотвратяване

По-добре е да се спазва агротехнологията на отглеждането, условията на задържане и препоръките за поливане от първия ден след сеитбата. Какво след това третират растенията и чрез проба и грешка да се елиминират всички неблагоприятни фактори на култивиране. Преди сеитбата на семената те трябва да бъдат подготвени и дезинфектирани, същото важи и за почвата за засаждане на разсад.

Почвата трябва да бъде плодородна, през целия вегетационен период доматите се нуждаят от торене. Топ дресинг прекарват поне 2-3 пъти на сезон, това ще гарантира правилния растеж и развитие на младите растения. Слабите разсад са по-склонни заболявания и нашествието на вредителите. Правилната грижа за разсад ще намали риска от развитие на заболявания. За да се предпазят доматите, няколко пъти по време на вегетационния период те се пръскат с фунгициди.

заключение

Виолетовите листа, които попадат, могат да бъдат сигнал за нарушаване на условията на задържане и липсата на важно за правилното развитие на хранителните вещества. Ако забележите промени в началните етапи и веднага започнете да действате, то след само 7-14 дни младите домати лесно ще се възстановят и това няма да повлияе на добива. Пренебрегването на признаците може дори да доведе до смърт на разсад.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания