меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 5.03.2018

Защо доматите пожълтяват и какво да направят?

Културата от домати е много стара. Има доказателства, че те са били отглеждани през 8 век, древните ацтеки го правят. Само стотици години по-късно зеленчуците дойдоха в Европа, докато предците смятаха доматите за голяма зрънце.

Какво ви трябват разсад от домати за растеж?

Новодошлите в предградията често правят много грешки, които водят до отрицателен резултат. За разсад расте от година на година и не разочарова, трябва да придобият опит и знания. Не е достатъчно да посадите семена в земята от градината, за да получите разсад. Необходимо е да се спазват всички земеделски практики от първите етапи.

Какво да обмислите:

 • хранителна стойност на почвата - тя дава сила и имунитет на бъдещите разсад, което означава, че тя е по-малко засегната от болести, т.е. доматите няма да пожълтяват, избледняват или почернят;
 • светлина - от курса по училищна биология всички знаем, че светлината е необходима за растенията, в противен случай те просто умират. Това е едно от основните правила. Няма достатъчно светлина - имаме нужда от лампи, така че осветлението да е поне 10-12 часа на ден;
 • поливане - дори детето също знае. Ако цветята или градинските култури не се поливат, резултатът няма да отнеме много време. Водата трябва да се утаи, така че почвата да не натрупва тежки елементи. Също така, тя не трябва да е ледена, така че корените да не са подложени на стрес;
 • топ дресинг - не е достатъчно само да се сеят семената в почвата, тъй като разсадът скоро ще вземе всичко от почвата. След това има хранителен дефицит, от тук идва имунитет, а разсадът започва да боли.

Какво може да се заключи от горното? Ако не знаете защо листата на доматите пожълтяват, тогава си струва да прегледате всички селскостопански техники и да откриете недостатъците. Ако мерките бъдат предприети навреме, разсадът може лесно да бъде спасен и в бъдеще да получи добра реколта. Нека погледнем отблизо всичко в следващия раздел.

Причини за пожълтяване на разсад от домати

Грешки в емисията

Както вече разбрахте, всяка култура е много чувствителна към хранителната стойност на почвата. Доматите да се хранят добре, те ги обичат. Особено важно е да се дават редовно торове на тези сортове, които растат високи, имат мощна коренова система. Торовете трябва да включват набор от елементи, които напълно да запълнят целия дефицит. Ако някои минерали не са достатъчни, започват проблеми, сред които е пожълтяването на листата на разсад от домати. Но новодошлите веднага ще зададат въпроса, как можете да разберете какво точно им липсва? Това е доста просто.

По-добре е да се предотврати всеки проблем, отколкото да се справят с последствията. Ето защо, преди началото на летния сезон, закупете не само лакти за разсад, семена, но и различни торове и допълнително осветление веднага.

Основните елементи, които са необходими за доматите са калий, азот, цинк, манган, желязо, мед, фосфор. Те трябва да са в най-добрата възможна комбинация - разбира се, трудно е да направите идеалното хранене. Но комплекс лекарство е лесно да се купуват в магазина за градинари.Можете също така да решите проблема, когато вече разбирате какъв минерал в момента е в недостиг - попълнете го с помощта на подходящ тор. За тях ще бъде отделен раздел. Така че, как да се определи защо листата на домати разсад пожълтяват.

Вижте също: Защо листата се навиват около един домат в оранжерия?

Недостиг на елементи:

 • ако забележите, че листата на разсад започва да губи зеления си пигмент, става жълт, редовно пада, а новите листа образуват малки, тогава най-вероятно причината е липсата на азот в почвата;
 • ако видите, че младите листа на разсад започват да се сгъват, старите губят цвят, появяват се жълти петна, тогава това е най-често липсата на калий в земята;
 • дефицит на магнезий може да бъде показан от жълтия цвят по вените на листата;
 • ако листата първо станат жълти заедно, след като дори станат бели, това е дефицит на желязо;
 • върху разсад се виждат два вида петна - кафяви и жълти, а след това има недостиг на цинк;
 • за дефицита на манган може да се предположи следният факт - листата пожълтяват тук и там, често в шахматна дъска, освен това процесът започва от дъното.

Тези знаци, при внимателно разглеждане и наблюдение, дори могат да бъдат видени от новак в продължение на няколко дни. Веднага щом разберете кой елемент е в недостиг, трябва да го запълните с дресинг. Като правило, ситуацията бързо ще започне да се променя към по-добро, защото отново ще повторим, че доматите са много отзивчива реколта от торове. Но само ако липсата на торове може да предизвика проблем, когато листата на разсада домати сухи. Разбира се, че не. Може би причините са много по-прости.

Недостатъчно осветление

Този проблем е лесен за идентифициране и решаване. Всички знаем, че там, където има много слънце, места, умерено влажни, всички растения - били те култивирани или просто плевели - са благоуханни. И обратно. Доматите са много светлолюбиви, разбира се, могат да страдат от слънчевите лъчи. Оптимално е да се поставят разсад на югоизточния прозорец, на изток или да се поставят следващите, като се създава светла дантелена полуенка.

Ако прозорецът е южен, на него има много слънце, което започва да гори много силно през пролетта, освен че районът е топъл, тогава разсадът може да започне да пожълтява, защото са горещи. В допълнение, директните лъчи могат да изгорят нежни разсад, особено ако все още липсва влага. Най-лесният начин за решаване на този проблем е да премахнете кутиите с доматите на друг прозорец или да ги поставите на масата, така че да има лек нюанс от завесите, също да наблюдавате поливането, почвата не трябва да изсъхне и дори да изостава от стените на котела.

Но ситуацията е различна - какво да правя, когато разсадът на домати пожълтява при липса на светлина? Направете допълнително осветление.

Допълнителни осветителни лампи:

 • натрий - включва оптимален спектър за разсад, много добре помага на растенията да растат. Но такива лампи изискват място и не са евтини;
 • Fitolampa - идеален за растения от спектъра, използвани в оранжерии и у дома, подходящи за отглеждане за продажба. Но тази светлина също не е евтина и има розов цвят, който дразни очите. Оптимално за онези, които отглеждат разсад в отделна стая;
 • флуоресцентни лампи - евтини и доста подходящи за малки растения. Лампите са икономични, но излъчват малък червен спектър, както и опасен, ако се счупят. Също така, минус е малка зона на покритие;
 • диоди - много добър вариант, но не и евтин. Диоди могат да бъдат закупени във всеки цвят, те са икономични, безопасни и издръжливи.

Ако зададохте въпроса сега, но не е ли по-лесно да сложите обикновена лампа с нажежаема жичка над контейнера, тогава не бързайте да правите изводи. Не - крушките с нажежаема жичка са изключително неподходящи за разсад, те не излъчват необходимия спектър, изразходват много енергия и заплашват нежните разсад. Какви лампи да избереш, ти решаваш. Ако имате намерение да се справят с разсад през цялото време, а след това веднага е по-добре да се харчат пари веднъж, но купуват качествено осветление.Ако сте начинаещ и опитайте сами, вземете прости флуоресцентни светлини.

Цялото осветление може да се закупи в магазини за градинари, в магазини за хардуер, онлайн магазини. В последния случай направете поръчка предварително, тъй като доставката често се забавя.

Последици от засаждане на разсад

Е, всичко е просто и лесно да се реши. Ако често сеете разсад, гмурнете се след като не в отделни чаши, тогава е напълно възможно, че разсадът страда от техните собствени колеги. Корените му са тясно преплетени в земята, което е важно да се вземе предвид в бъдеще по време на трансплантацията, така че да няма нараняване. Много разсад в тава и отнема много енергия, но за недостига на елементи, ние вече ви казахме. Освен това разсадът се замъглява и за това също споменахме.

Излишното растение често води до излишък на влага в почвата, след което може да започне да се развива болест, а корените да гният. Последният пряко засяга листата - те пожълтяват, отпадат, разсадите изсъхват и умират. Решението е просто - посадъчен разсад по-свободно, и за предпочитане в отделни чаши с нова чиста почва.

почва

Разбира се, разсадът се нуждае от много добра почва. За факта, че тя трябва да бъде питателна, вие вече разбирате. Но това не е всичко. Земята трябва да премине добре въздуха, така че кислородът да влезе в кореновата система, след това да се развие добре и да захрани цялата надземна част. Ако земята е тежка, разхлабвате я с трудности, тогава не е твърде късно да смените почвата с нова. Грешката може да бъде, че просто взехте почвата от градината и сте го неподходящи. Не е достатъчно просто да добавите допълнително торене към земята, за да може да се добави пясък, торф или перлит за дишане. Той също така влияе на съдържанието на излишната вода.

Важен фактор е киселинността на почвата. Проверява се с лакмусова хартия, която се продава в аптеки, градински магазини или в интернет. Доматите не харесват кисела почва, както много култури. рН обикновено е 6-6,5. Ако почвата е кисела, т.е. индикаторите са много по-ниски от 6, тогава се прибавят, смесват и отново се проверяват с хартия вар, креда, пух, доломитово брашно.

Ако не сте намерили лакмусова хартия, тогава разберете, че почвата ви на мястото е кисела върху растителността, която диво расте по такива почви - хвощ, домакини, хедър, живовляк.

Но не само киселата почва е лоша за разсад, но и солена. Разберете, че използвате солена почва, и това е лошо за разсад, може да се дължи на факта, че на повърхността на земята се появява бял или жълт цъфтеж. Разсад по-добре трансплантирани в нова почва. Ако не можете да вземете почвата себе си, а след това просто купуват готови.

Неправилно поливане

Друга много често срещана и лесно разрешена причина. Разберете, че сте силно запълни земята, можете да от факта, че почвата, която почти не изсъхват, имаше мухъл. Също така ясен знак на залива - това е жълтите семена листа при разсад на домати. От излишък на влага започва да се развива патогенна среда, което води до заболяване, гниене корени. Водата на разсад трябва, тъй като почвата изсъхва, всеки ден тя трябва да бъде само леко влажна и добре в насипно състояние. Невъзможно е нито да наводнят разсад, нито, напротив, да се остави да изсъхне, когато почвата се отдалечи от стените на тавите. Водата трябва да защитава деня.

Вижте също: На листата на доматите се появиха петна, как да се лекува кладоспориоза?

болест

Разбира се, една от честите причини за появата на жълти листа върху крехките разсад може да бъде болест.

 • Рота, която се появява на фона на излишната влага. Решението е да се намали напояването или прехвърлянето на нова почва. Също така наблюдавайте влажността на помещението и температурата.
 • Fusarium. Може да се появи и на фона на излишната влага и на студа. Настройте поливането, температурата. Разсадът се третира с “Фитоспорин” два пъти подред, след като се прекъсне 14 дни и се повтаря отново лечението.
 • Късна болест. Ако листата започнаха да стават жълти и се появиха кафяви петна, то веднага ги напръскайте с разтвор на сол - 1/2 супена лъжица сол на литър вода.Можете да приложите разтвор на лекарството "Trichopol" във вода. 10 таблетки на кофата и се налива 15 мл зелено. Същият инструмент може да извърши превенция на заболявания по време на цъфтежа.

Какво да направите, ако листата на домати разсад пожълтяват

Нека обобщим всичко по-горе. Вие вече знаете защо посадъчните продукти от домати стават жълти и можете да разберете какво да правите. Ще покрием недостига на един или друг елемент в последния раздел, във всички останали случаи всичко е доста просто.

 • Ако се изсипва разсад, е препоръчително да се отстранят разсад от земята и да се оцени щетите върху корените. След това, трансплантирани в нова, добре дренирана и питателна състав.
 • Наблюдавайте температурата в помещението в рамките на 23-26 градуса.
 • Ако забележите пожълтяване, тогава можете веднага да подхранвате разсад с комплексен препарат, ако знаете със сигурност, че причината не е в киселинността, а не в залива.
 • Ако земята е кисела, ще трябва да я пресадите в нова почва, преди да я проверите с лакмус.
 • Ако разсадът е започнал да пожълтява след бране, след това го пристените и само понякога поливайте, оставете да стане по-силен.
 • Ако разсадът е близък, по-скоро ги разделяйте и не забравяйте, че светлината трябва да се мисли предварително.
Причината за пожълтяване може да бъде паразити, които са в почвата, и ядат корените на разсад. Разсад трябва да бъдат трансплантирани, но винаги преди засаждане на земята е разлята с вряща вода с манган.

Подхранване за домати

урея

Този инструмент ще помогне да се формира добра надземна част или просто зелени растения. Факт е, че уреята съдържа много азот - повече от 45%. Тя започва да се хранят разсад след покълване, а след това на всеки 14-20 дни. След бране, те се държат в продължение на 10-14 дни за засаждане. Продават се в магазините под формата на бели топки. Приблизително потребление - 20-30 грама на кофа с топла вода.

плюсове:

 • разумна цена;
 • висока концентрация на азот;
 • много бърз ефект;
 • простота и гъвкавост при употреба;
 • превенция на заболявания;
 • възможност за използване за листно хранене.

минуси:

 • азот не трябва да се дава на растенията по време на цъфтежа и след това, в противен случай плодовете няма да бъдат вързани;
 • важно е да се наблюдава концентрация, тъй като разсадът може да се изгори;
 • слабо подкислява почвата.

Манганов разтвор

С тях можете да попълните точно дефицита на манган в почвата. Използва се като листно пръскане - веднъж на всеки 7-10 дни през целия вегетационен период. Разтворът трябва да бъде леко розов.

плюсове:

 • служи като отлична превенция;
 • бюджетно средство;
 • дезинфекцира;
 • винаги може да се използва, както и за обработка на почвата.

минуси:

 • високите концентрации могат да убият растенията.

пепел

Един от най-старите и най-популярни инструменти. Дървесната пепел съдържа няколко елемента едновременно - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и други в по-малки количества. Рецептата може да изглежда така - чаша пепел се разтваря в кофа с вода, която се съхранява в продължение на 2 дни. Можете да разлеете района и да го използвате за пръскане.

плюсове:

 • бюджетно средство;
 • екологично чисти;
 • запълване на недостига от няколко елемента едновременно;
 • превенция на заболявания и паразити;
 • безопасни за хората и растенията.

По-малко:

 • не може да се използва като пълноценна храна, по-добре е да се комбинира пепел с органична материя;
 • ефектът от храненето е доста кратък, ще трябва да го правите често.

Калиев нитрат

Тази превръзка съдържа не само калий, който е необходим за разсад и бъдещи плодове, но също и фосфор и азот. Хранете селитра и разсад и храсти в градината. Норма 1% разтвор, хранене комбинирано с напояване. Отглеждат се 10 грама на кофа вода.

плюсове:

 • добре помага за запълване на недостига на елементи;
 • можете да използвате целия вегетационен период;
 • разумна цена;
 • предотвратяване на заболявания.

минуси:

 • необходимо е да се спазват строгите концентрационни и предпазни мерки, тъй като е възможно да се получи отравяне.

Вижте също: Защо зелените домати гние в храстите в оранжерията, и как да спаси културата?

комплекси

В заключение, ние също ще ви посъветваме да разгледате следното комплексно хранене, като разгледате въпроса защо кълновете от домати са жълти и какво да правите:

 • "Kimira Lux" - може да бъде в суха форма и под формата на разтвор - 1/2 супена лъжица на супена лъжица на кофа вода;
 • "Fitosporin" - се предлага в различни вариации. Пропорциите най-често са 1/2 с вода;
 • Агрикола е един от най-популярните комплекси. Разредете 25 грама на кофа вода;
 • "Здраве" - нормата за поливане в корена на 15 грама на кофа вода, за пръскане - 10 грама на кофа вода;
 • Йод - обикновен йод се използва за пръскане на всеки две седмици в размер на 5 капки на кофа вода;
 • "Корневин" - популярна храна за корените. Отглеждат се 10 грама на 10 литра.
Подхранването и пръскането се прави най-добре вечер в хладно време, винаги четете точно инструкциите.

Надяваме се, че сме отговорили на всички ваши въпроси. Основното е да се вземат всички необходими мерки навреме, а след това вашите разсад ще бъдат спасени.

Видео: Защо листата на доматите пожълтяват и изсъхват

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания