меню

Препарати и торове 16.07.2018

Защо доматите се нуждаят от аспирин? Тайно обличане

Домати за обработка на аспирин

За много летни жители, таблетката аспирин е помощник в градината, а не средство за намаляване на температурата. Активното вещество е салициловата киселина, нейният положителен ефект върху всички зеленчукови култури е доказан от учени от САЩ.

За ползите от хапчетата

Салициловата киселина първоначално е от растителен произход, преди 119 години е синтезирана от върбова кора. Доказано е, че всички растителни организми в стресови ситуации (рязка промяна на времето, болест, нашествие на вредители) произвеждат салицилова киселина.

Неговият обем е малък, но помага на растенията да се справят с негативните влияния на външната среда. Проучванията на американски учени показват, че един воден разтвор на аспирин има положителен ефект върху добива и имунитета на доматите и ускорява покълването на семената.

Как се приготвя разтвор

В хода на любителите на зеленчукопроизводителите могат да се използват няколко рецепти за приготвяне на разтвор.

Първата е да се разтворят 2 таблетки, съдържащи 500 mg салицилова киселина в 7 литра вода, обработвайте храстите на доматите на всеки 3 седмици.

Втората рецепта от летни жители е малко по-различна. Те взимат по 1 таблетка аспирин (500 mg), разреждат се във вода (5 l). За обработка вземете обичайния спрей. Пръскайте листата от двете страни, произтичат от основата до короната.

За предотвратяване на заболявания, увеличаване на стрес толерантност спрей засаждане през целия сезон. Обработката се извършва веднъж на всеки 14 дни.

 

Важно е!

Магазин течен сапун се използва като лепило, или парче домакински сапун се взема, той се втрива, чипове (50 г) се разреждат в топла вода, получената течност се излива в работния разтвор.

 

Приготвяне на разтвораРазтвор от същата концентрация полива храстите на доматите в основата. Поливането може да бъде комбинирано с пръскане на аспирин върху листа. През пролетта, при приготвянето на семена, аспиринът се използва за предсеитбено накисване (1-2 таблетки на литър).

Според опитни градинари ефектът от употребата на аспирин върху легла от домати е:

  • възможно е да се намалят загубите на добив от кладоспория;
  • да се забави заразяването на доматите на открито с фитофтора;
  • постигане на ранно и дългосрочно плодоносене;
  • намаляване на отрицателното въздействие на времето при продължителни дъждове, суши.

Прахообразна плесен Аспирин

Аспиринът се използва за брашнеста мана и други гъбични заболявания на доматите. За да приготвите 1 литър разтвор, който трябва да вземете:

  • аспирин (1 g);
  • сода за хляб (3 g);
  • денатуриран алкохол (5 mg);
  • Всеки сапун (5 g).

За възстановяване на болните растения се изисква три пъти лечение.

Грешка градинари

Реколта от доматиВечната липса на време кара много хора да правят грешки при обработката на доматите. Един от най-грубите е третирането на листата и стъблата на домат с разтвор на аспирин през деня. Ако времето е слънчево, растенията ще се изгорят, симптомите му са кафяви петна върху плодове, листни плочи, стъбла.

В един дъждовен ден пръскането е безполезно, дъждът ще се измие. Правилно лечение в ранната сутрин. Желателно е да няма роса. Вечерта е възможно, но не по-късно от 20 часа. Влагата върху листата трябва да се абсорбира преди потъмняване.

Градинари споделят опит

Татяна, Татарстан

Миналия сезон, проведе малък експеримент. Използва се аспирин за лечение на семена от домати, разсад и възрастни растения. Доматите са избрани, защото рядко работят за мен. Това силно ще се издигне, тогава цялото лято е болно.

Разтворът за накисване на семената беше лесен за приготвяне. Аспирин (5 таблетки) се натрошава с лъжица и се напълва с вода (1 л). Семената са напоени. Те се изкачиха по-бързо от необработените. Разсадът се полива на всеки 2 седмици с аспирин (2 таблетки на литър), докато се трансплантира в открития терен.

Разсадът се оказа добър, умерено силен, не издължен. До есента тя хранеше храстите със същия състав. Резултатът от експеримента беше удовлетворен. Доматите са раждали плодове до есента, не са страдали от фитофтори. Засадени бичи сърце и неговите семена без име. Моят клас отговори по-добре на добавките на аспирин. Жътвата на биковото сърце беше добра, но плодът е по-малък от обикновено.

 

Елвира, Волгоград

Имам малко градинско легло с домати. Всяка година експериментирам, обработвам доматите с помощта на народни средства, от дълго време не съм прилагал химията. Миналата година прочетох полезни съвети за употребата на аспирин в градината, изпробвах рецепти на моите домати. Поливайте разсада с разтвор на салицилова киселина (1 таблетка на литър), при разсаждане в земята зарових 1 таблетка до всяка ямка. Доматите не боли, но не забелязах повишаване на добива или увеличаване на плодовете, всичко беше както обикновено.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 оценки, средно: 3,50 от 5)
Зарежда се ...
Домати за обработка на аспиринДомати за обработка на аспирин

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания