меню

Препарати и торове 9.08.2018

Как е полезен фитоспорин при доматите и кога да го използвате

Борба с phytophthora phytophthora

"Fitosporin" се използва за защита на зеленчукови, градински и вътрешни култури от широк спектър от заболявания. Скоростта на използване на биологичен агент зависи от растението, което ще бъде преработено от него.

Защитата на доматите "Fitosporin" придоби известна популярност сред градинарите. Как да използвате лекарството за обработка на домати в градината?

"Fitosporin"

Микробиологичната природа на лекарството му позволява да проникне дълбоко в растителните клетки и да действа не само отвън, но и отвътре.

структура

Биофунгицидът се състои от биологично активни живи клетки и гъбични спори, които инхибират вредните бактерии и гъбични спори. В основата на лекарството са бактериални щамове 26D "Bacillus subtilis". Веществото започва да действа веднага след третирането. Микробиологичното лекарство се предлага под формата на:

 • прахообразно вещество, което е опаковано в опаковки с тегло 10 и 30 грама. Концентрацията в праха на активните бактерии е 1,5-2 милиарда. За по-лесна употреба производителят посочва, че една чаена лъжичка съдържа 3-3,5 грама прах;
 • вискозна течност (суспензия), която има концентрация на полезни живи клетки и гъбични спори от 0,8-1 милиарда;
 • пастообразно състояние. Пакетът съдържа 200 грама макаронени изделия, с концентрация на бактерии до сто милиона.
Полезна информация!

Производителят произвежда няколко вида "Fitosporin" за различни култури. Основният компонент не се променя, добавят се само полезни микроелементи.

Цел на лекарството

Основната цел на "Фитоспорин":

 1. За защита и лечение на болести на гъбичен и бактериален произход, като: брашнеста мана, алтернатива, рак, различни места, причинени от бактерии и гъбички, коренна и върхово гниене, краста, късна фитосанит, вълнение, фомоз и др.
 2. Увеличете устойчивостта на растенията към стресови ситуации. Те включват: рязка промяна в метеорологичните условия, пресаждане на разсад в градинско легло.
 3. Намаляване на въздействието на химикали и торове, използвани при отглеждането на домати.
 4. Увеличава добива на зеленчукови и градински култури с 15-30%.

Можете да използвате лекарството за накисване на семенен материал, корени преди засаждане, корен и листно третиране на възрастни растения.

Предимства и недостатъци на "Фитоспорин"

От няколко години биологичният наркотик е признат за най-добър в защитата на растенията от болести и повишаване на общия имунитет. Други предимства са:

 • използване на лекарството за всеки период от вегетационния период на растението;
 • веществото не е опасно за околната среда, хората, насекомите и животните;
 • живи бактерии не умират при високи (+ 30-40 ° C) и ниски (-45-50 ° C) температурни условия;
 • възможно е да се обработи с препарат всички растения.

Недостатъкът на "Fitosporin" е само, че бактериите умират, когато попадат под въздействието на пряка слънчева светлина.

Съвет!

За да сееш пръчката в биофунгицид, който не е загинал на слънце, направете лечението късно вечер. През нощта, бактериите ще имат време да се абсорбират през порите на растението.

Указания за употреба "Фитоспорина"

Пръскането с разтвор на базата на биофунгицид се извършва при всякакви метеорологични условия, дори преди и след дъжд (2 часа), но си струва да си припомним, че ефектът ще бъде намален наполовина. Обработка на растения може да се направи за 7-14 дни. Ако направите поливане с разтвор на базата на "Fitosporin", тогава интервалът на следващото приложение се увеличава и е 4 седмици, а не 1-2 седмици, както при листните спрейове.

Важно е!

Препаратът, независимо от вида, трябва да бъде разтворен няколко часа преди третирането на растенията с вода при стайна температура.

Наркотик на прах

 • за накисване на семена от домати. Разтворете 1,5 грама прах на половин чаша вода. Накиснете за 2-3 часа преди засаждане в земята;
 • за накисване на корените на доматите, преди засаждане в градината. В половин кофа с топла вода, разтворете 10 грама от лекарството. Поставете корени от домати в продължение на няколко часа;
 • за листно обработване. Доматите се преработват два пъти месечно с интервал от 14 дни. Разтворът се приготвя на базата на 5 грама прах и кофа с топла вода.

Пастообразна субстанция

Преди употреба пастообразната утайка трябва да се разтвори в концентрирана смес. Поставете съдържанието на една опаковка в контейнер, налейте 400 милилитра вода. Изчакайте, докато пастата е напълно размократ, разбъркайте сместа, докато стане гладка. Концентратът може да се съхранява за един месец.

 • за накисване на семена. Разтваря се в половин чаша с вода, ½ чаена лъжичка от получения концентрат. Накиснете семената за два часа непосредствено преди сеитбата;
 • за третиране на листа и корен. В кофа с топла вода, разтворете една супена лъжица от концентрата и използвайте според указанията.

Лекарство под формата на течна суспензия

Разходът за накисване на семената, кореновата система, обработката на листата и корена е една и съща, десет капки на сто милилитра.

Когато може и трябва да се прилага "Fitosporin" за домати

Лекарството може и трябва да се използва:

 • За обработване на почвата и оранжерии, в които ще се засяват семена за разсад. Разтворът за третиране се приготвя на базата на 10 грама прах и 10 литра вода. Те трябва да наситят обилно почвата, както и да пръскат цялата оранжерия. За да се консолидира ефектът, повторете обработката на оранжерията след една седмица и след това просто посейте семената на доматите.
 • За да накиснете семената, за да ускорите растежа на доматите, повишете общата устойчивост. По-добре е да се използва течна суспензия. 100 милилитра ще се нуждаят от няколко капки от лекарството. Накиснете не повече от 3 часа преди засаждане в почвата.
 • За накисване на кореновата система. Разтворът се приготвя същото като за третиране на семена.
 • За защита на доматите през целия вегетационен период. Обработката може да се извършва на всеки 2 седмици. Пръскането с биологично вещество се извършва дори по време на цъфтежа на доматите.

Мерки за безопасност и условия на съхранение на лекарството

Въпреки ниската токсичност на лекарството, следвайте основните предпазни мерки:

 • носят медицински ръкавици, смяна на дрехи, които се измиват след измиване;
 • по време на обработката на корените или листата не трябва да се яде, пие вода, пуши;
 • ако разтворът попадне върху кожата или лигавицата на окото, незабавно ги измийте с чиста вода;
 • ако разтворът попадне в стомаха, измийте и изпийте някой ентеросорбент, който ще предотврати отравяне.

Дръжте "Fitosporin" в тъмно място, където няма достъп за животни и деца. Оптималната температура на съхранение е от -20 ° C до + 30 ° C, при влажност 10-20%. Общият полезен живот на бактериите е четири години от датата на издаване, който е посочен върху опаковката.

Съвети

 1. Използвайте лекарството при топло време. Проучванията показват, че употребата на веществото, когато температурата на въздуха не се затопля до + 20 ° C, не е ефективна.
 2. Има отлична съвместимост с други пестициди и фунгициди.Ако растенията имат екстремална степен на заболяване, тогава за бързо възстановяване, редуват се пръскането с други лекарства.
 3. Готовият разтвор, независимо от вида на лекарството, винаги ще прилича на силно сварен чай.
 4. Не използвайте веществото, ако е изтекъл.

"Fitosporin" - отлично средство за лечение и устойчивост на домати. Придържайки се към основните правила за употреба на лекарството, вие не само ще спасите растенията от болести, но и ще увеличите добива им.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Борба с phytophthora phytophthoraБорба с phytophthora phytophthora

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания