меню

Препарати и торове 12.11.2018

Vermikompostny чай от chervyatnik

тор

Органичният тор, получен в резултат на активността на червеите, се нарича вермикомпост или хумус. Рециклираната купчина тор се превръща в ценна растителна храна. Универсалната комплексна добавка е подходяща за всички растения и различни видове почви.

vermicompost

Листа, трева, игли, клони, гъби, шишарки - цялата естествена материя гние и се яде от червеи. Органичните вещества се преработват в червата и се освобождават в почвата, тези екскременти се наричат ​​копролити. Хумусът се абсорбира добре от растенията. На 1 квадрат на земята трябва да бъде най-малко 5-6 червеи. По-малък брой или липсата им показва ниска плодородие на почвата.

Екологичният универсален тор съдържа:

 • минерали;
 • витамини;
 • ензими;
 • хормони на растежа;
 • хранителни вещества.

Вижте също:

За доматите са големи и узряват по-бързо, подготвят се първите превръзки

Ключът към отглеждането на вкусни и големи домати е тяхното редовно хранене. На всеки етап от разработването, доматите ...

Предимства и предимства на biohumus

Хумусът не запушва почвата. За разлика от оборския тор, вермикомпост може да се използва за семена и разсад. Чаят е безопасен за хората и животните. Азотът в биогумус съдържа повече от хумус.

Ползите за доматите:

 • повдига разсад;
 • ускорява вкореняването и оцеляването на растенията;
 • стимулира цъфтежа;
 • обогатява земята с хранителни вещества;
 • плодовете узряват по-бързо;
 • увеличава добива;
 • повишава качеството на зеленчуците и техния вкус;
 • укрепва имунната система;
 • намалява съдържанието на нитрати;
 • ограничава постъпването на вредни метали и радионуклиди;
 • помага за борба с вредители и болести;
 • елиминира хлорозата;
 • не съдържа ларви и яйца на вредители;
 • показана за годишна употреба.

Бактерицидните свойства на хумуса се дължат на бактериостатичните протеини, които червеите отделят. В червата им са симбиотични микроби, които произвеждат естествени антибиотици. Вермикомпос съдържа хуминови съединения, аеробни организми, водоразтворими вещества.

микроорганизми:

 • организми, разтварящи фосфати и разтварящи калий организми, отделят органични киселини, поради което те разтварят фосфатите в почвата;
 • азотфиксиращи бактерии, симотични и несимботични;
 • rhizobacteria;
 • микоризните гъби създават връзка на коренището с околната среда, увеличават растежа на доматите, повишават устойчивостта към болести;
 • Целулолитичните организми разграждат сложни въглехидрати - лигнин и целулоза.

Доказано е, че биогумусът потиска фитофотогените, които причиняват заболявания: бич, фузариум, бел, черен крак, увяхване, зацапване.

Интересно!

Хумусът се абсорбира от растенията с 90%.

Готовият продукт може да бъде закупен в специализиран магазин. Съдържа 40% хумус, 1,2% калий, 3% азотни добавки, 5% магнезий, 5% фосфор и калций. В малки количества има манган, бор, цинк, мед.

Как да си направим vermikompostny чай

Вермихай е разтворим сух биогумус, съдържащ всички полезни вещества. Нарича се червей чай.Разтворимата субстанция се използва за преработка на овощни дървета след цъфтежа, плодови храсти по време на образуването на пъпки, зеленчуци и домашни растения.

Използването на вермич от биогумус за домати прави плодовете по-сладки, по-вкусни, увеличава масата на доматите, увеличава добива. Биохумусът с мулчиране на земята води до увеличаване на добива с 30% и узряване на плодовете преди две седмици.

Може да се използва, за да се правят копролити от обикновена тор. Но най-добрият вид за създаване на вермикомпост е руският московски хибрид и червеният калифорнийски червей.

Производство на Vermicomposter

че изгради вертикална кутия се нуждаят от два куба. Те са поставени един на друг. Капацитетът е по-добре да се постави на сенчесто място. Поставете мрежата на дъното. Червеи, пълзещи в горния куб, в долния ще оставят готовия субстрат. Уверете се, че се нуждаете от балдахин от дъжд. Под решетката има контейнер за събиране на полезната течност, подходящ тиган.

Сухото сено се поставя в долната част и се уплътнява. Можете да добавите кокосово влакно. Червеите се изпращат на сено с храна. Отгоре се нанася малък слой тор, който е до 2-3 см. След 2-3 дни се добавят малки органични отпадъци. Приготвената смес периодично се полива, внимателно се разбърква и леко се набива. Не използвайте отпадъци от месо, големи плодове и зеленчуци за почистване.

Внимание!

За поддържане на киселинния баланс се препоръчва да се добавят нарязани черупки от яйца. Прилага се веднъж месечно.

За да се провери дали субстратът е овлажнен, от кутията в ръката се притиска шепа маса. Ако при леко натискане влагата изтича, компостът е прекалено влажен. Умерена влага - при силна компресия на субстрата се появяват течни капчици.

Рецепта за готвене:

 1. В кофа със студена вода се налива чаша биогумус, разбърква се добре.
 2. Оставете разтворът да се влива в продължение на 22-25 часа при температура 18-20 градуса. При по-високи температури 25-30 градуса ускорява процеса на готвене до 12 часа.

За да бъдат ефективни, доматените семена се оставят в този разтвор в продължение на 10-12 часа. За хранителния състав е подходяща дъждовна вода, сняг или вода от кладенеца. Ако няма такава вода, използвайте филтрирана, разделена, без хлорна течност.

Чайна рецепта от Валери Медведев

Хранейки се с субстрат от тор, червеите отделят копролитите. Те могат да съществуват само при влажна среда от 70-80%. Сместа периодично се разхлабва.

Производство на Vermica:

 • да се направи малък червятник - дървена кутия с обем на половин капак;
 • покритие не е стегнат, нужда от достъп до въздух, червеи не обичат светлината;
 • поставят в кутията хранителни отпадъци, изгнили тор;
 • събират се червеи и ги изхвърлят в контейнер с отпадъци (червеи от почвата и дупки не са подходящи);
 • на -2 на куба трябва да бъде около 1500-2000 индивида;
 • сместа трябва постоянно да се полива с отделена вода и за предпочитане с дъжд два пъти седмично;
 • с увеличаване на броя на червеите започват да получават чай - изтичане на излишната течност в кофа, има тъмнокафяв цвят;
 • Изсипете в пластмасови бутилки и съхранявайте на тъмно, хладно място.

Vermicompost рецепта от Марина Рикалина

За да направите разтвор, ще се нуждаете от 1,5 литра пречистена вода, лъжица биогумус, захар, поташ тор.

Приготвяне на чай:

 • в контейнер от 1,5 литра топла вода (без хлор) добавете супена лъжица вермикомпост, разбъркайте добре;
 • за репродукцията на бактериите правят чаена лъжичка захар;
 • разбърква се и се оставя да престои един ден при стайна температура;
 • не покривайте капака, бактериите се нуждаят от кислород;
 • Добавете 1 г хуминов поташ тор, разбъркайте и разтворете доматите.
Важно е!

Ако водата е леко оцветена, вермикомпостът е реален, ако течността е силно оцветена, тогава препаратът е фалшив.

За приготвяне на чай се използва домашно приготвен вермикомпост - кофа с вода на 1 кг биогумус. В рамките на 24 часа масата непрекъснато се намесва.Ако има аквариумен компресор, въздухът може да се изпомпва, без да се намесва в разтвора.

Прилагане на вермика

Уникална превързочна обработка се използва за всяка разсад и за всяко възрастно растение. За градински култури и домати, 200 г сухо вещество се поставят във всяка дупка. Храстите и дърветата консумират най-малко 1,5 кг средства.

За разсад домати произвеждат допълнителна храна чрез поливане или пръскане, както и въвеждане на храна в почвата. Направи го сутрин или вечер, в разгара на чая няма да има полза. По-добре е разтворът да се използва през първите 2-4 часа след производството. Не поливайте храстите с чай при температура на въздуха под 14-15 градуса.

Зародишният материал се накисва за 18-20 часа до пълно набъбване, чай се разрежда с вода 1:20. Накисването осигурява добра преживяемост и вкореняване на семената, бързо покълване.

Първо хранене

Оплодят първите домати до 5-7 дни след засаждането на разсад. Подхранването се извършва с разтвор от 1:50. На един храст има 1 литър средства или кофа с хоросан на квадратен участък. Повишава се масата на листата и се увеличават процесите на фотосинтеза. Грозде, плодни дръвчета и храсти се хранят през пролетта на младо листа.

Второ хранене

Вторият тор се прилага при образуването на яйчниците, пропорцията 1:10. Тя ви позволява да запазите яйчниците и да ги предпазите от падане, увеличаване на теглото на доматите и периода на съхранение.

Вижте също:

Какво е ACC и защо е за домати?

Газираният чай за компост (ACC) се нарича енергия за зеленчуци, въпреки че полезният му ефект не се разпростира ...

пръскане

За пръскане вермичай разреден 1: 100. Консумация на лекарството 2 литра на сто квадратни метра земя. За да се предотврати заболяването, пръскайте продукта върху храстите веднъж на всеки 10 дни. Листата се третират с неограничен разтвор. Най-важното е всеки път да приготвяте пресен чай. Пръскането на почвата се извършва два пъти на сезон - есен и пролет. В случай на по-бавен растеж на вегетацията, агентът се прилага веднъж на всеки 10 дни. Използването на биогумус в доматите повишава устойчивостта на стрес, устойчивостта към болести, подобрява качеството на плодовете.

Важно е!

Листата трябва да се обработват от двете страни.

За напояване с помощта на рамо или ръчна пръскачка. Преди да излеете разтвора, внимателно се филтрира. За поливане ще се нуждаете от редовно поливане и разтвор. Ако всички условия се спазват правилно, микроорганизмите ще живеят дълго в земята и ще се възпроизвеждат.

Използвайте Vermicompost

В допълнение към vermica те използват копролитите на червеи. Vermicompost е интересен с това, че може да се използва в чист вид, без да се разрежда. Органични добавки се използват в малки количества.

Приложение:

 1. Нанесете слой от биогумус около храсти от домати, слой до 1 см, покрийте с мулч и вода, процедурата не е повече от 1 път на месец.
 2. За семена, пригответе смес: смесете копролитите с изгнили компост и кокосово влакно, съотношението е 1: 3: 1.
 3. За стайни растения комбинирайте 2 части компост и част от вермикомпот.
 4. Под короната на дърветата разпръснете копролитите, мулчирайте повърхността и водата. Поливането се извършва 2 пъти в годината.

Съхранение на Вермици

Vermichay трябва да се използва в рамките на 2 дни след производството. Аеробните микроорганизми бързо абсорбират кислорода. Ако чайът не е снабден с въздух, микробите ще умрат или заспиват. Когато се подава кислород, някои от тях оживяват. Колкото по-дълго продуктът остава без вентилация, толкова по-ниска е неговата ефективност. След 4-5 часа стагнация загубата на микроби е 40-50%.

Внимание!

С силна миризма vermichay става отровна!

Консервираното решение не е толкова полезно, колкото прясно. Когато се съхраняват, много организми умират и ефектът от употребата на чай ще бъде различен. Някои градинари препоръчват замразяване на вермичай. Ползата от него ще бъде много по-малка, отколкото от прясно приготвения разтвор.

Не хвърляйте вермичай, докато той не ферментира и не мирише лошо. Плевената трева се пръска с ферментирал агент, предотвратява растежа на плевелите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
тортор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания