меню

Структури и съоръжения 12.11.2018

Как да си направим оранжерия от пластмасови тръби със собствените си ръце

пластмасова оранжерия

В магазините за градинари, можете да намерите всички готови оранжерии, но това не винаги отговаря на желанията на хората. Поради тази причина много градинари сами строят такива съоръжения.

За оранжерийните рамки често се използват различни видове пластмасови тръби. Те са силни, не ръждясват и могат да приемат всякаква форма.

Видове оранжерийно строителство на тръби

Благодарение на практичността на материала, за да се направи оранжерия е лесно. На парцелите има различни форми на оранжерийни структури:

 • сводести
 • единичен наклон (правоъгълен);
 • фронтон (правоъгълен);
 • стена (те са прикрепени към стените на сградите).

PVC тръбите са по-добри

Има два вида пластмасови тръби. Те се използват постоянно от градинари. Твърдите и прави структури на оранжерията се издигат от твърди тръби. Най-често те приличат на малки къщички с двускатни покриви. Вторият вид материал е гъвкави тръби от полипропилен и поливинилхлорид. Подходящи са за създаване на красиви сводести структури.

Това е интересно!

Можете да изградите сферична структура и дори оранжерия във формата на сфера от меки PVC тръби.

Всеки от тези материали е оборудван с фитинги. Те свързват частите на тръбите заедно. Фитингите са сходни с тройниците, адаптерите и конекторите при завиване.

Вижте също:

Събираме оранжерии от дъги

Оранжериите, събрани от дъгите и платна от покриващ материал, са широко разпространени в почти всички…

Предимства и недостатъци на материала

Гъвкавите и твърди PVC тръби имат следните предимства:

 • устойчивост на ръжда и корозивни процеси. Известно е, че металните профили винаги ръждясат, а дървото е нестабилно към влагата. Това прави градинарите предпочитат пластмаса;
 • лекота на обработка. Тръбите са лесни за рязане, могат да се огъват във всяка посока;
 • лесно сглобяване и разглобяване;
 • компактност и ниско тегло по време на транспортиране;
 • дълъг живот - до 50 години;
 • устойчивост на температурни крайности и тежки климатични условия;
 • огнеустойчивост (пластмасата не се подлага на бързо запалване. Престава да се топи след отстраняването на източника на запалване).

Сред недостатъците са отбелязани високата цена на материала и неудобството на структурите, закупени в магазина.

Изборът на място на обекта, вида и размера на оранжерията

Площта, на която е издигната оранжерията, трябва да е лека, а почвата да е плоска. Необходимо е предварително да се реши кое време на годината ще се използва оранжерията. Ако искате да отглеждате растения и зеленчуци през зимата, трябва да се грижите за отоплителната система. Видът и размерът на оранжерията се определят, като се обръща внимание на формата, основата и видовете растения. По-добре е да не се изгражда голяма оранжерия: тя е скъпа. Поддържането на оптимални микроклиматични условия не е лесно - включително и от финансова гледна точка.

Съвет!

Стандартната височина на оранжерията или оранжерията е 2 метра.

Ширината зависи от броя на културите, които ще растат в оранжерията. Също така се определя, като се има предвид вратата и пътеките, поставени между хребетите.

Изчисляване на материали и инструменти за работа

 

Първо, определете формата, дължината, височината и ширината на продукта.Вътре в оранжерията има две легла, между които е положена пътека. Ако планирате ширината на леглата от 0,8 до 1,1 м, можете да засадите растенията в два реда, спазвайки желания интервал. Изчислявайки ширината на пътеката, е необходимо да се вземе предвид стойността на градинското оборудване. Стандартната пътека е с ширина от 0,6 до 0,8 m, с обща ширина на оранжерията от 2,0 до 2,3 m.

Оптималната дължина на оранжерии - от 3 до 6 м. Ако поставите голяма структура, тя изисква материали с висока якост и други инсталационни технологии. Дължината на покритието от поликарбонатен лист може да е по-голяма от нейната ширина. Това ще помогне да се спести материал. Височината на оранжерията трябва да бъде такава, че да не е ограничена свободата на движение. Между върховете на зеленчуците, растенията и цветята трябва да бъдат оставени на половин метър широки за ефективна циркулация на въздуха.

Ниски зеленчуци (патладжани, чушки, някои видове домати) растат добре на височина от 1,80 см до 2 м. За високи растения трябва да построите висока оранжерия - от 2,30 см до 2,4 м.

Разстоянието между арките също играе голяма роля. Ако конструкцията е сгъваема, трябва да се придържате към правилата от 0,8 до 1 метър. Ако собственикът иска да построи сгъваема оранжерия, тази стойност трябва да бъде по-малка: от половин метър до 0.7 m.

Важно е!

Малкото разстояние между арките ще спаси неразделеният оранжерий от тежестта на снега и деформацията.

Също така в оранжерията са:

 • на вратата;
 • отвори за прозорци;
 • надлъжни замазки;
 • крайни стени.

Те също трябва да бъдат взети предвид при изчисляването на материала. Дължината на замазката е дължината на оранжерията, която се умножава по техния брой. Има пет дизайнерски връзки: две от едната страна, две отдолу и една по билото на покрива. За по-издръжливи конструкции монтирайте няколко допълнителни замазки от двете страни.

Ще ви е необходим следният набор от инструменти:

 • бормашина или отвертка;
 • Български (за рязане на поликарбонат);
 • самонарезни винтове;
 • крепежни елементи;
 • ниво на сграда (или ниво);
 • чук;
 • ноктите;
 • колело за рулетка

Вижте също:

Разсадник Кокиче го направи сам

В заводската конфигурация оранжерията „Кокиче” е компактна и устойчива на корозия сграда. Ширината му е 1,2 м и е дълга ...

Етапи на сглобяване

Съберете парник в няколко етапа. Първо, подгответе сайта (с или без фундамент), след това изградете основата и монтирайте рамката. След сглобяването на рамката се прави рамката и конструкцията се инсталира на обекта.

Подготвителна работа

Първо, подгответе строителната площадка. Те отстраняват слоя от почвата. Освободената от сода площ трябва да бъде по-голяма от бъдещата оранжерия с 1 м. Това разстояние е необходимо на разстояние от 50 см от всяка страна и с помощта на нивото на строителството, повърхността на почвата се измерва и изравнява.

Информация!

На всеки 2 m от почвата е позволено да падне височината му до 5 cm.

Основа под рамката

След изравняване на сайта трябва да вземете 4 големи дъски. Размерите се изчисляват предварително. За тяхното свързване ще има достатъчно два или три силни самонарезни винта с поцинкована повърхност. След монтажа рамката се инсталира на сайта. Фиксира се с четири части армировка, като ги забива в ъглите. Дължината на прътите е от 70 до 80 cm.

Изработване на рамка от пластмасови тръби

Това ще отнеме набор от материали и аксесоари:

 • полипропиленова тръба;
 • крепежни елементи;
 • няколко тройника и ъглови адаптери;
 • самонарезни винтове;
 • метални пръти за армиране (всеки е дълъг 0,8 м).

Необходимо е да се постави правоъгълник върху секцията и задвижващите пръти по всяка дълга страна на фигурата. В същото време решетките на армировката са на разстояние от 0,5 до 0,9 м. Дълбочината на влизане на армировъчните пръти в земята е 40 см. Те трябва да са разположени една срещу друга. Това ще помогне да се избегне изкривяване.

Сега тръбите трябва да се поставят върху армировъчните пръти от другата страна. Така че, получи симетрична дъга. В края на инсталацията на всички дъги, тръбата се полага хоризонтално, така че да се допира до горните точки на арките. Осигурете конструкцията с анкерни болтове.

Покриване на поликарбоната на оранжерията

преди облицовка оранжерия с поликарбонат, важно е да се знае за характеристиките на работа с този материал. Стъпката между скрепителните елементи се наблюдава в 45 mm и всички листове са плътно свързани един с друг и фиксирани с филм. Монтажните отвори се пробиват на 1 мм по-голям от диаметъра на дюбела.

Съвет!

В процеса на закрепване, използвайте термо шайби: те увеличават херметичността на конструкцията.

Защитното фолио се отстранява от материала само след като инсталацията приключи. За монтаж на ъглови линии се използва специален ъглов профил. Преди полагане на листа е необходимо да се затворят краищата му с лента и профил - за дренаж и вентилация. Това ще осигури свободен поток от кондензат. Краищата не могат да се държат отворени или да се залепват с проста лента. При монтиране защитното фолио трябва да бъде обърнато навън.

Монтаж на основата или в земята

За инсталиране на оранжерията в земята се счупи платформата. Той е маркиран с колчета. Размерът на площадката е 4x9 м. По разделителните линии се определя, че периметърът е 0.5-0.7 м. Сега трябва да планирате вътрешността на оранжерията, да се отклоните от разбивка от 30 см и да начертаете линия. На тази линия изкопайте окоп. Линията е нейният външен ръб. Ширината на изкопа е 40 см, а дълбочината 30 см. Дъното на ямата е леко утъпкано. Силно овен почвата не си струва, тъй като ние говорим за лека конструкция. Дъното трябва да бъде строго хоризонтално, така че е необходимо ниво на сградата. Ако има изкривявания, те са подравнени.

За да се предпазят бъдещите култури от насекоми и плевели, външната стена на ямата може да бъде облицована с шифер или покривен материал. Тъй като поликарбонатната оранжерия е лека конструкция, не е необходимо да се положат основите за нея.

Пластмасови тръби - отличен строителен материал за рамката на оранжерията. Тя е добре лечима, така че дори един начинаещ майстор може да се справи с него.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
пластмасова оранжерияпластмасова оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания