меню

Структури и съоръжения 1.11.2018

Събираме оранжерии от дъги

дъгата парникови

оранжериисъбрани от дъги и платна от покриващ материал, са широко разпространени в почти всички региони на страната. Те са леки, не заемат много място по време на съхранение, като в същото време са подходящи за всякакви култури и се показват добре дори и през зимните месеци.

Ниската цена е друго предимство на този дизайн. Въпреки това, можете да го направите със собствените си ръце, което ще ви позволи да спестите повече.

Определяне на парникови газове

Покриващ материал добре държи пориви на студен вятър, изолира растенията от утаяващите се маси на студен въздух, помага да се поддържа определена температура и дори влажност вътре. Следователно, такива структури се използват активно, за да:

 • адаптиране на разсад през пролетта и началото на лятото;
 • защита от вредители;
 • посадъчен разсад и семена;
 • подслон от птици;
 • отглеждане на термофилни култури;
 • защита на ранните сортове, когато са засадени през пролетта.

Особено важно е изграждането на обикновена оранжерия за любителите на ранните сортове домати. Тази култура се страхува от студове, които не се срещат рядко през пролетта и дори в началото на лятото в повечето региони. Но първата реколта може да бъде получена в края на май, ако използвате оранжерия или оранжерия. В този случай изберете изключително нискоразвиващи се домати. Опростените дизайни на дъги и покривни материали са по-малко ефективни от капиталовите модели от поликарбонат или плексиглас, така че те могат да отглеждат култури малко по-рано, но не можете да получите пълна реколта през есента и особено през зимните месеци. В допълнение, препоръчително е да се изберат всички същите зонови сортове, които са добре адаптирани към конкретен климат.

Съвет!

В малкото пространство на такава мини-оранжерия можете да отглеждате както средни, така и големи плодове. Малко по-трудно да се получи голяма реколта от чери домати, защото храстите с високи нива на яйчниците имат значителна височина.

В оранжерията от ниски дъги можете да отглеждате различни сортове домати. Струва си да се засаждат няколко храсти с малки плодове. Те са чудесни за първите детайли, узряват много по-рано и не са податливи на белодробна инфекция. Сред тези видове достойни култури се открояват:

 • Обилен хибрид;
 • Приятел F1;
 • Акулина Хибрид.

Теглото на един плод не надвишава 80 грама, но от един храст е възможно да се съберат до 4,5 кг. Средноплодните домати са по-гъвкави, в тази категория огромен брой сортове, височината на храста е не повече от 70 сантиметра. Те се чувстват добре в ограничено пространство, защото не растат много. Теглото на един домат е около 200 грама, при благоприятни условия е възможно да се добива до 6-8 килограма култура от едно растение. Препоръчва се за засаждане в оранжерии от дъги:

 • турмалин;
 • мастни;
 • Розови бузи;
 • Джейн;
 • Boheme F1;
 • Волгоград.

Големи плодови сортове В условията на ограничено пространство такава оранжерия ще даде типични плодове с тегло до 400 грама, но общият добив няма да надвишава 6-7 кг на храст, докато на открито тази цифра достига 9-11 кг на растение. Можете да изберете за този вид засаждане:

 • Петър Първи;
 • Пелагия;
 • Оранжев слон;
 • Крилатите Самарас.

Вижте също:

Затворете оранжерията за зимата: инструкции стъпка по стъпка

Препоръчително е опитни градинари да започнат да подготвят оранжерията за следващия сезон веднага след прибирането на реколтата през текущата година.

Дизайн и размери

Едно от предимствата на такава оранжерия - лесно инсталиране. Не се изискват точни измервания и сложни изчисления. За да може проектът да изпълни основните задачи, изпълнявани няколко сезона, е достатъчно да се определят основните характеристики. На първо място, това е височината на дъгите и тяхната ширина. В основата трябва да бъдат взети параметри, подготвени хребети и височината на тези растения, които ще бъдат засадени.

Оптималната височина е един метър. При такъв обем температурата и влажността са стабилни, оранжерията е устойчива на вятър и сняг. Височина по-малка от 70 сантиметра е подходяща само за засаждане на зеленчуци, репички, кълняемост на семената. За домати, чушки и патладжани се нуждаете от повече пространство. Препоръчителната ширина на оранжерията на дъгите - 1,5 метра. В такова пространство можете да засадите два реда растения, докато ще има достатъчно пространство за образуване на листа. По-широките насаждения не са желателни, тъй като градинарят няма да може лесно да полива, разрохква, подлага и наторява, без да отваря напълно оранжерията.

Съвет!

Допустимо е да се инсталират няколко дъгови оранжерии "от стена до стена", но е необходимо да се предвиди тяхното отваряне в различни посоки за поддръжка и грижи за растенията.

Определянето на дължината на дъгата парникови, трябва да се съсредоточи върху размера на 0,5 метра между дъгите. Тяхното по-често място не се препоръчва, тъй като това може да попречи на растежа на растенията, а крайната цена на проекта ще бъде твърде висока. По-дългите празнини без опора могат да се спуснат с времето, разкъсвайки се под влиянието на силни ветрове и дори снежни маси. За да е стабилна оранжерията, е необходимо правилно да се изчисли общата дължина на дъгата за оранжерията: да се добави още 0,5 метра до необходимата височина на структурата, за да се определи оптималната дължина. Такъв размер ще позволи да се задълбочи добре всяка подкрепа.

Важно е да се изчислят правилно параметрите на необходимия покриващ лист. Най-лесният начин е да се измери с лента измерване на дължината на цялата опора, добавете към това число 10 процента за закрепване и сглобяване. Трябва да се има предвид, че нито филмът, нито географската тъкан не се разтягат, така че ако направите грешка в изчисленията, ще трябва да шиете чаршафите, което ще се отрази негативно върху дълготрайността на цялата оранжерия.

Необходимо е също така да се определи желания тип конструкция. Материалът може да бъде фиксиран със специални щраквания към дъгите, тази опция е проста в изпълнение, но не винаги е удобна в експлоатация. Можете да шиете основата в географска тъкан и да създадете сгъваемо платно с подпори. В този случай ще се изисква малко повече покриващ материал, също така е желателно да се осигурят няколко "прозорци", например с ципове, за да не се вдига цялото платно за поливане или торене, ако е необходимо.

Инструменти и материали

Самопроизводството включва използването на най-простите инструменти. Трябва да се има предвид, че и фолиото, и тъканите трябва да се режат само с остър тънък нож, в противен случай ще са достатъчни най-често срещаните домакински уреди. Най-необходимото ще бъде:

 • ниво на сградата;
 • рулетка;
 • Нож за тъкани;
 • нож или ножици за метал;
 • молив за строителство.

За най-проста конструкция са необходими само метални арки или опори от всякакъв друг метал-пластмаса, покриващ материал. Въпреки това, за да изградите здрава оранжерия, трябва също да подготвите:

 • Дървени дъски за подкрепа;
 • монтаж;
 • фитинги за замазка.
Съвет!

Кутията или основата могат да бъдат конструирани не само от дървени дъски, но и от материал WPC. Тя е не по-малко трайна.

Технология за сглобяване

Най-лесният за сглобяване и бърз вариант е пластмасовите арки и полиетиленовия покривен материал. Но такава "структура" ще бъде по-трайна, ако изберете метални опори и геопласт.Първият етап от работата е създаването на дъги с желаната форма и размер. Може да се използва за тези цели кухи вътрешни решетки. Тя трябва да бъде нарязана на предварително определена дължина, след което да се огъне под въздействието на топлина, например заваряване. Въпреки това, можете да си купите готови дъга, ако няма заваръчна машина.

Следващата стъпка е укрепване на основата с армировка. Вземете метална пръчка с дебелина по-малка от вътрешния диаметър на главните дъги. Придържайте се в земята на избрано разстояние от половин метър до метър до дълбочина от около 50 сантиметра. Дъги да се поставят върху арматурата, леко се задълбочава в земята. Освен това, всички могат да бъдат подсилени с дървени дъски. Поставете ги върху задника отвън срещу металните дъги. За закрепване със скоби от всякакъв диаметър.

Следващият етап е фиксиране на покриващия материал. Затегнете тъканта или филма върху дъгата, като ги закрепите с пластмасови скоби. Ако диаметърът на металните тръби е по-малък от размера на приставката, можете да поставите кърпа, важно е да се постигне тясна връзка. В двата края на оранжерията, нанесете покриващ материал с пръст или тухли. Ако оранжерията е на открито, е необходимо да я предпазите от силни пориви на вятъра. От едната страна на дървената основа е насочена към тъканта с мебел пистолет или прикован с малки тънки нокти.

Ако оранжерията е неподвижна, трябва да я използва постоянно, трябва да се засили рамката с метални пръти отвътре. В средата на височината на дъгата, както и в най-високата точка да се фиксира пръчката чрез заваряване или стягане. Трябва да се гарантира, че скобата или шевът няма остри ъгли и издатини, които могат да повредят покриващия материал. В противен случай технологията на оранжерийното сглобяване остава същата.

Съвет!

Пластмасови дъги могат също да бъдат закрепени, но трябва да се използват само скоби от същия материал, металните крепежни елементи могат да счупят тънки стени.

Избор на метална дъга

В зависимост от бюджета, отпуснат за оранжерия, сняг и вятърни натоварвания в даден регион, можете да изберете един от многото видове материали. Не е желателно да се използва прост метален прът, тъй като той може бързо да проникне през геопластика и полиетилен, дори достатъчно дебел. Най-практично ще бъде:

 • тел от PVC фолио;
 • тръбен участък от 10 до 12 милиметра в PVC обвивка;
 • галванизирана тръба.

Последният вариант е най-скъп, така че се използва рядко. Такава тръба е подходяща за стационарна оранжерия, която ще се използва в продължение на много сезони подред. Отличната защита от корозия е основно предимство. Дебелина на тънката тел до 5 мм, подходяща за сгъваеми мини-оранжерии. PVC ще защити основата на продукта от ръжда, но след няколко цикъла на инсталиране, черупката се отлепи, ръждата започва да се храни не само на дъгите, но и на самата тъкан. Тези позиции трябва да се сменят редовно. Телата е трудно да се закрепи допълнително към рамката, по-добре е да я закрепите в "джобовете" на покриващия материал за издръжливост. Тръбата с напречно сечение от 10 милиметра и PVC покритие е най-гъвкавото решение. Той е траен, може да се използва за временни сгъваеми заслони или стационарни. Лесно е да се копае в земята, без основа, под формата на армировка. За такива дъги стандартните скоби са предназначени за закрепване на защитен материал.

Сглобяването на парникови парници със собствени ръце е много просто. Достатъчно е да се изчисли правилно дължината на покриващия материал, да се планира разположението на дъгите и тяхната височина в зависимост от избраната култура. В такъв подслон ще растат отлични домати от различни разновидности на закърнелият тип. Избор на начини за определяне на парникови дъги, е необходимо да се вземе предвид необходимостта от прехвърляне на цялата структура, климатични условия.Самопроизводството е печеливш начин, тъй като не са необходими специални инструменти, а материалите са налични във всеки магазин за хардуер.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
дъгата парниковидъгата парникови

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания