меню

Отглеждане на домати 29.10.2018

Как да защитим доматите в оранжерии от прегряване

спасение домат от топлина

Как да запишете домати от топлината в оранжерията - това е спешен въпрос за тези, които искат да получат добра реколта. Отглеждане на домати в парникови условия има редица нюанси. Една от тях е спазването на температурния режим.

Силната топлина влияе неблагоприятно върху растенията, така че трябва да направите всичко, за да ги предпазите от прегряване.

Какво е опасно за прегряване на домати?

Растенията реагират отрицателно на ниски температури. Това е известен факт. Много от тях, за съжаление, не вземат предвид това експозиция при висока температура оказва отрицателно въздействие върху растежа и развитието на доматите. Прегряването провокира забавяне на процеса на фотосинтеза. Високите температури правят полена стерилен - опрашването не се случва. В резултат на това липсата на очакваните яйчници върху доматите. Знаейки тези нюанси, е важно да се установи необходимия температурен режим в оранжерията, в противен случай можете да забравите за реколтата.

Каква е оптималната температура в оранжерията

Опитните градинари имат отделни инструменти за измерване на температурата на почвата и въздуха. Оптималният процент на въздуха се определя в зависимост от изискванията на културата. Специалистите в областта на агрономията имат средни показатели, които се считат за благоприятни за повечето растения, често засадени в оранжерии:

  1. Въздухът в оранжерията за активна плододаване при слънчево време трябва да бъде средно +22 градуса.
  2. Температурата в облачен ден може да спадне до + 19- + 20.
  3. През нощта индикаторът е + 15 + 16 градуса.
Обърнете внимание!

Когато започва периодът на активно плододаване, средният процент може да се увеличи с 2 градуса. Това се отнася за дневни и нощни нива на температурата. В този режим доматите ще растат добре, узряват.

Методи за защита на оранжерийните растения от прегряване

Прегряването засяга растежа и развитието на растенията. Това става забележимо, след като високата температура се поддържа средно за 4-5 часа. Листата изсъхват, губят здрав цвят. Освен това пъпките, яйчниците и цветята увяхват и падат. Още след като листата започнаха да изсъхват, трябва да се вземат мерки за защита на доматите от прегряване.

Запазване на влагата

Когато температурата в околната среда се увеличи, трябва да се направи всичко, за да се запази влагата в почвата колкото е възможно повече. В същото време е много, често поливане домати е забранено. Голямо количество вода отмива горния слой на почвата, уврежда кореновата система, измива хранителните вещества за растежа на растенията.

Основната задача е да се намали количеството на изпарената влага. Предпоставка по време на топлината е мулчиране на почвата. Можете да използвате тревата, която току-що е била косена, предварително прибрано сено. Можете да закупите специален покриващ материал, да използвате дебела хартия.

Разхлабването на почвата след поливане спомага за запазване на влагата вътре.

  1. В храстови храсти трябва да има плитки, максимум 3-5 см. Тя не уврежда кореновата система, а влагата ще се съхранява максимално в земята и във въздуха.
  2. Подхранването помага да се защитят корените от възможно прегряване, което е важно по време на топлината.
  3. На доматите се образуват допълнителни странични корени. Това ще увеличи количеството на реколтата в бъдеще.

Оцветяване в оранжерия

Удобните инструменти се използват за засенчване, много от тях засаждат растения около оранжерията или вътре в нея, ако пространството позволява това.Избраните растения не трябва да бъдат твърде високи - те ще предотвратят навлизането на необходимата слънчева светлина вътре. За да не заемат територията на хедж, първоначално можете да подредите оранжерия близо до подходящия размер на храстите. Дървета, които растат наблизо, не могат да се нарекат най-добрите съседи. Те силно засенчват оранжерията, ако клонът се счупи, той може да повреди покритието.

Обърнете внимание!

Хеджирането не трябва да предпазва оранжерията от нагряване в продължение на поне 4 часа. По-добре е, когато хвърля сянка върху структурата по време на пика на топлината на деня.

Друг метод на засенчване е пръскането на покрива на оранжерията с разтвор от креда. Изсъхва бързо, създава сянка и лесно се отмива. Използвайте за такива цели боята не си струва. Тя не може да бъде премахната бързо. Малките клони са подходящи за засенчване, просто покрийте покрива с тях, след това извадете.

Удобен начин за запазване на растенията от прегряване е използването на сянка. Използва се за големи структури. Мрежите се различават по плътност, оставяйки в тях 25% до 75% от слънчевата светлина. Агротехнолозите са разработили специална боя, която е разрешена да покрива горната част на оранжерията, лесно се отмива с вода. Постигане на технически прогрес - светлинни сензори. Веднага щом температурата се повиши над предварително определената норма, те спускат навесите над оранжерията. Той е удобен, но скъп, следователно не е подходящ за всички.

Вентилация на въздуха

Най-лесният начин е да се редовно въздухът на оранжерията. Една обикновена оранжерия, покрита с пластмасова обвивка, трябва да бъде проектирана със странично крило. Достатъчно е да го отворите така, че да има свободен достъп на кислород. Няма риск от прегряване на доматите. В голяма оранжерия присъствието на вентилационни отвори, разположени на същото разстояние една от друга, е задължително. Вътре в топлината не трябва да се застоява застоял въздух. Естествената вентилация има недостатъци:

  • птици и насекоми могат да летят в прозореца;
  • проветряването не винаги може да предпази от излагане на директни ултравиолетови лъчи.

В оранжерията можете да инсталирате изкуствена вентилация, да изберете качулки, да поставите феновете. Освен това е по-добре да поставите температурни сензори веднага щом се издигне, вентилацията автоматично ще се включи. Тези системи са удобни, но цената им не е подходяща за всички. По-често се използват в промишлени оранжерии. За домашни оранжерии, наличието на вентилационни отвори е достатъчно.

Спазването на температурния режим в оранжерията е един от основните обещания за добра реколта, Доматите изискват условия за растеж. Това трябва да се вземе предвид преди засаждането, да се разгледа ефективна вентилационна система, методи за защита срещу прегряване.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 3,50 от 5)
Зарежда се ...
спасение домат от топлинаспасение домат от топлина

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания