меню

Отглеждане на домати 29.10.2018

Лунен календар за ноември 2018 г .: градинар и градинар

Лунният календар

Ноември е последният есенен месец и последния месец, когато все още имаме възможност да подготвим лятната си вила за зимата. Въпреки че през предходните месеци сме правили много работа по събирането и подготовката на територията, няма да се налага да седим.

Каква работа се извършва през ноември на вилата?

Дори в края на есента обемът на работа на обекта е значителен, така че ще разгледаме подробно всички задължения в градината, градината и градината, по-специално.

Работи в градината

В самия край на есента ни очакват следните работи в градината:

 • Първото нещо, което трябва да се направи, е да разхлабите почвата близо до дърветата след последното поливане и да я покриете с например компост. Това ще позволи на растенията да се заловят малко по-добре и да увеличат добива;
 • Също така трябва да се грижите за младите декоративни дървета. Техните куфари трябва да бъдат вързани с материал на спандбонд. Това ще защити незрелите растения от замръзване и гризачи;
 • освен това ще е необходимо да се режат плодните дървета и големите ягодоплодни храсти;
 • Парцелът вече трябва да се почиства от паднали плодове и листа. Но ако по някаква причина не са почистили по-рано, сега е моментът;
 • Изкопаване на земи в близост до дървета и храсти, извършени през октомври. Ако процедурата не е била извършена, тя трябва да бъде извършена през ноември;
 • Ноември - последния месец, когато можете да правите превантивни замазки;
 • Сега е идеалното време да направите мулчиране на храсти от ягоди. Без това събитие културата ще умре с понижение на температурата;
 • Последният етап от работата в градината ще бъде организирането на съхранение на ябълки и круши. Наложително е да се вентилират складовите помещения, за да се запази реколтата.
Прочетете също

Как бързо да се определи киселинността на почвата

За да се получи богата реколта от каквато и да е култура, е важно своевременно да се прилагат необходимите торове и да се следи киселината…

Съвет!

Обърнете специално внимание на младите дървета през първата година след засаждането. Грамотните дейности определят развитието на културата през следващите години.

Работи през ноември в градината

Съветваме ви да не забавяте работата в градината, тъй като ноември е непредсказуем месец, който може да донесе топли слънчеви дни и студове със сняг:

 • ако времето позволява, е възможно да се засаждат зимни сортове чесън, които не са били засадени през октомври. След самата сеитба е необходимо да се разхлаби почвата и да се покрие с компост;
 • Лукът, напротив, трябва да се засажда в студени дни, когато почвата вече се е охлаждала. Уверете се, че хребетите, на които е планирано кацането, не са се нагрели;
 • сега е времето за засяване на някои кореноплодни култури, които са устойчиви на ниски температури - моркови, цвекло, магданоз, пащърнак;
 • След това нека направим многогодишни растения. През ноември е необходимо да се отрежат мъртвите листа и стъбла, да се разрохка почвата и да се поръси с дървесна пепел;
 • ако предходният месец не е имал време да премахне корените, има шанс, че все още е възможно да се спасят някои от тях. Морковите, зелето и цвеклото биха могли да спасят плодовете си при растящата листа;
 • След това подгответе почвата за разсад. Докато почвата бъде замразена, ние ще направим резервите му в отделни торби. Съхранявайте торбичките компост, Всичко подготвено трябва да се постави на място, където материалът може да замръзне през зимата;
 • след като извършихме всички горепосочени мерки, можем допълнително да изкопаем почвата на площадката, като допълнително я оплодим с органични вещества. Всички растителни отпадъци трябва да се поставят в компостна купчина.

Събития в цветната градина през ноември 2018 година

Работата в цветната градина, дори през ноември, е достатъчна с главата му:

 • Розови храсти и клематиси, които бяха нарязани по-рано, трябва да бъдат покрити с дебел слой компост;
 • освен това изчакваме появата на отрицателни температури и покриваме розовите храсти с филм или нетъкан материал;
 • цветя с крушка също трябва да бъдат покрити. Направете го тънък слой от листа;
 • Освен това, можете да се опитате да засадят някои сортове цветя: хризантема, невен, метличина, астра и други студоустойчиви култури;
 • тогава трябва да се грижите за иглолистни растения. Падналият сняг може да увреди клоните на растението, така че те трябва да бъдат вързани със струна своевременно.
Съвет!

Обърнете специално внимание на подслона на цветни градини. Началото на замръзване не гарантира загуба на голямо количество сняг, което би могло да спаси растенията от отрицателни температури.

Лунният календар за градинаря за ноември 2018 година

Познаването на лунния календар ви позволява интелигентно да планирате всички дейности в градината. И това дава възможност да го направим възможно най-ефективно.

По-долу е даден лунния календар за ноември 2018 г., благоприятни и непроверени дни за извършване на определени процедури.

дата Позиция на Луната Препоръчителна работа
1.11 Намаляване на Луната, повлияно от Дева Благоприятен ден, за да се ангажират в засаждане, хранене, резитба култури в градината. Единствените работни места, които се препоръчват да се избягват, са дейности, които засягат корените на растенията.
2.11 Намаляване на Луната, повлияно от Дева Не е най-доброто време за активни манипулации. Ето защо, най-добре е да се ангажират в сеитба или засаждане на кореноплодни култури. Необходимо е да се избягва поливане на реколтата.
3.11 Угасващата луна под влиянието на Дева Мария Необходимо е да се избягва активната работа. Занимаваме се с почистване на територията и подготовката й за зимата. Всякакви манипулации, свързани с кореновите системи, както и поливането не се препоръчват.
4.11 Угасващата луна под влиянието на знака на Везни Активните дейности на вилата не се препоръчват. Занимаваме се с почистване на територията, засяване и засаждане на кореноплодни култури. По-добре е да се откаже поливане.
5.11 Угасващата луна под влиянието на знака на Везни Необходимо е да се откаже от работата, която предполага подрязване, отстраняване, плевене. Най-добре е да се занимавате със засаждане и хранене на култури.
6.11 Намиращата се луна под влиянието на Везни Не трябва да планирате никакви сериозни дела на даден сайт. Ние сме ангажирани с премахването на сухи клони на дървета и храсти.
7.11 Новолуние Коренната система на културите е много слаба, затова се опитваме да избегнем работата, свързана с нея. Време е да съберем семената и преснатата реколта от кореноплодни зеленчуци.
8.11 Отглеждане на Луна под влиянието на знака на Скорпион Началото на лунния месец носи със себе си растеж и развитие на растенията. Ето защо, разрешени всякакви дейности в лятната им къща. Изключение - резитба на храсти и дървета.
9.11 Отглеждане на Луна под влиянието на знака Стрелец Ограничения за манипулация в градината и градината там. Препоръчителни поливни растения.
10.11 Отглеждане на Луна под влиянието на знака Стрелец Благоприятен ден за засаждане и разсаждане на култури, борба с плевелите. Резитбата не се препоръчва.
11.11 и 12.11 Растяща Луна под влиянието на знака Козирог С резитба дървета и храсти си струва чака. Всички други дейности, напротив, ще бъдат ефективни.
13.11 и 14.11 Отглеждане на Луна под влиянието на Овен Нека направим сеитбата, почистване на територията, поливане на растения. Единственото нещо, което не се препоръчва е подрязване на овощни дървета и храсти.
15.11 и 16.11 Отглеждане на Луна под влиянието на знака на Овен Активните дейности на сайта трябва да бъдат отложени за друг ден.Необходимо е да се занимава с поливане, хранене на растения и прибиране на реколтата.
17.11, 18.11 и 19.11 Отглеждане на Луна под влиянието на знака на Овен Растенията получават мощен заряд на енергия, така че нека да предприемем активни мерки - засаждане, плевене, хранене, подготовка на почвата за зимата и поливане. Само резитба трябва да се избягва.
20.11, 21.11 и 22.11 Растяща Луна под влиянието на знака на Овен, Телец и Близнаци Благоприятни дни все още са запазени за почти всички работи в градината. Но, както и преди, не се препоръчва подрязване на дървета и храсти.
23.11 Пълнолуние Спокойният ден за работа в градината. Затова ще подготвим територията за зимните месеци.
24.11 Угасваща Луна, повлияна от Знакът на Близнаците Само щастлив ден на прибиране на реколтата.
25.11 Намаляващата луна под въздействието на рак Отлично време за извършване на дейности, свързани с кореновата система на растенията.
26.11, 27.11 и 28.11 Угасваща Луна, повлияна от знака на Рака, Лъв и Дева Ние се грижим за земната част на растението и реколтата.
29.11 и 30.11 Угасващата луна под влиянието на Дева Мария Благоприятно време за всякакви спокойни дейности на обекта. Можете да направите резитба, поливане, почистване на района.
Съвет!

Не разчитайте само на лунния календар. Обръщаме внимание и на температурата с валежите. И не забравяйте, че реколтата от останалата реколта - основната задача.

Превантивни мерки за защита на мястото от вредители, болести и замръзване

Последната стъпка в подготовката на площадката за следващия сезон са превантивните мерки срещу вредители, болести и разрушителни студове:

 • На първо място, превенцията на болестите и появата на вредители предполага лечение на растения с различни химикали. Например, Bordeaux течност, карбамид или манганов разтвор;
 • вторият етап е избелване на стволове на дървета. Позволява защита на растението от слънчева светлина и резки температурни разлики;
 • третият етап е изкопаването на почвата. По време на това събитие премахваме всички плевели и ларви на вредни насекоми.

Спазването на горните мерки непременно ще осигури богата реколта и силни растения през новия сезон. Добро градинарство!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Лунният календарЛунният календар

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания