меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 31.07.2018

Доматите в оранжерията ще ви помогнат да запазите тези методи от изсъхване

доматите избледняват

Често в оранжерията можете да наблюдавате изсъхването на листата от домати. Появата на неприятна болест може да бъде причинена от заболявания, лошо осветление, липса на храна и влага. За да се спасят доматите от смърт и да се запази културата, може да се прилагат превантивни и терапевтични мерки.

Заболявания, водещи до увяхване на листата

Един от най-опасните гъбични заболявания на доматите, причинявайки увяхването на зеленината - Fusarium, който се предава чрез картофи. Първите симптоми на разпространение се проявяват в поражението на долните листа - те изсъхват и пожълтяват. Скоро цели издънки, цветя, плодове започват да изсъхват. В ареолата на кореновата шийка може да се наблюдава натрупване на конидии: на този сайт се появява розово-белезникава патина. Спорите на гъбичките се скитат през съдовете на растението, като постепенно го покриват изцяло.

Факт е, че гъбата може да живее в земята в продължение на много години, чакайки дяловете на доматите. Веднага след като младите посадъчен материал навлезе в почвата и се появи благоприятна ситуация (висока влажност, излишък от азот, температура над 27 градуса), гъбичката незабавно се активира, прониквайки първо в корените и след това се разпространява в тялото на доматения храст.

Между другото!

Фузариумът в оранжериите е повсеместен, тъй като климатът в парника е идеален за размножаване на гъби.

За други гъбични заболявания, които причиняват увяхване на листата, се включват бич, verticillis, sclerotinia. Патогените действат по същия начин, както при фузариум - проникващи вътре в стъблото, гъбичките се разпространяват във всички органи, като ги засягат един по един. В резултат листата, клоните, цветята и плодовете изсъхват.

Вирусните инфекции, които засягат листата, включват вътрешна некроза на листата, стик, мозайка. Бактериално - бактериален рак, черно петно.

лечение

Гъбичните заболявания могат да бъдат излекувани в началния стадий на появата им, или поне да забавят развитието на болестта до пълното формиране на реколтата.

Тъй като първите засегнати са отслабените растения, важно е по време на отглеждането на разсад да се хранят с микроелементи, за да се увеличи имунитетът на разсад. Когато се появят първите признаци на заболяването, е необходимо незабавно да се отстранят засегнатите места от храстите и да се започне систематично лечение на леглата (веднъж на всеки две седмици) с ziebom, 0,5% разтвор на меден оксихлорид или бордо. Или използвайте химични фунгициди, като Fitosporin, Hom и други.

Инфекциите, причинени от бактерии и вируси, в по-голямата си част не се лекуват. Можете да се биете с тях преди да се появят, като използвате превантивни мерки. За да направите това, при сеитба семената се мариноват в разтвор на манган. По време на растежа на разсад се хранят с микроелементи. Възрастни растения се хранят с поташ торове, напръскани с разтвор на калиев перманганат.

Тъй като много болести на защитената почва се появяват при повишени температури и прекомерна влажност, обработката на доматите се свежда до редовно проветряване на парниковото пространство, дезинфекция на почвата, намаляване на напояването и контролиране на температурата в средни граници.

Внимание!

Не губете ценно време за спасяване на болни растения - всички усилия ще бъдат напразни.Обърнете внимание на здрави храсти и направете всичко, за да не засегне инфекцията. За да направите това, възможно най-скоро, отстранете болните домати от мястото и дезинфекцирайте земята под тях с меден сулфат, така че патогенът да не се разпространи към останалите растения.

Нашествие на насекоми

Често въздействието на вредители причинява завяхването на листата върху храсти от домати. За да определите кои насекоми атакуват доматите и ефективно да се отървете от него, ще помогнете за задълбочено изследване на долната страна на листата.

 1. Афида се локализира в гънките на растенията. Той изсмуква сока от листата, като по този начин ги кара да изсъхнат и да умрат. Отърви се от него ще помогне многократно лечение на инсектицидни легла.
 2. Ларвите на белокрилиците се събират на листата, за да ги изядат. Отпадъците от тяхната жизнена дейност водят до появата на гъбични заболявания. Проблемът е, че бялата муха е имунизирана срещу сериозни отрови и има способността да свикне с химически инсектициди.
 3. Появата на паяковия кърлеж по храстите също води до изсушаване на листата. Тя се фокусира върху по-ниската листа, засягаща цялото растение за няколко седмици. За да го унищожите, ще са необходими силни химикали.

Неподходящи условия на домати

Изсушаването и пожълтяването на листата може да доведе до неправилна грижа за доматите. Най-често проблемът е решен след промени в условията на отглеждане на доматите.

Неправилно поливане

При отглеждане на домати в защитена почва е важно да се предотврати прекомерната влажност на въздуха и почвата, тъй като това е излишък на влага, което води до появата на гниене, причиняващо болест мицел, което води до завяхване на листата и смърт на растения. Липсата на вода също води до дисфункция на растенията, което също води до свиване на зелената част. Наблюдавайте средна земна повърхност при напояване - ключът към здравословен растеж на храсти от домати.

Правила за напояване:

 1. Младите разсадници се напояват всеки ден малко. Земята трябва да остане полу-влажна. Поливайте фиданките рано сутрин, така че преди началото на топлината влагата да се абсорбира напълно от растението.
 2. До цъфтящи домати полива на всеки 3-4 пъти на малки порции.
 3. Плодоносните храсти се поливат рядко, но много. Честото поливане може да повлияе на качеството на плодовете - те ще се счупят. Оптимално е да се организират водни процедури веднъж на всеки 6 дни с умерено лято и два пъти седмично - с мокро и хладно. Основната забележителност за извършване на напояване - изсъхнала почва.
 4. Водните домати при стайна температура и под корена. Идеален за капково напояване в оранжерията.
 5. След процедурата, оранжерията се проветрява добре, така че кондензатът да не се натрупва върху листата на растенията. И ще бъде добре, ако оранжерията ще бъде оборудвана с прозорци по цялата височина на стената. Затова вентилацията ще се извършва в цялата оранжерия.

Светлина и лоша вентилация

За хармоничното развитие на доматените растения те се нуждаят от много слънчева светлина. Ако това не е достатъчно, тогава влажността се повишава незабавно, образуват се кондензации, развиват се болести. В същото време стъблата на растенията стават по-тънки, силно изтеглени. Такива храсти растат слабо, листата избледняват, пожълтяват и пада. Цъфтеж не се случва. И въпреки че оранжерията от поликарбонат добре преминава слънчевите лъчи, понякога ултравиолетовите лъчи не достигат растенията, по-специално техните специфични части, поради удебеляването на площадките. Или оранжерията се монтира в грешната част на площадката, а слънцето засяга растенията само за кратко време. Във всеки случай, без светлина, храстите на доматите няма да растат. Ето защо, ако има недостиг на слънце (например през зимата или в райони с кратка дневна светлина), тогава в оранжерията трябва да се постави допълнително осветление, като се използват флуоресцентни лампи с ниска мощност, които ще осветяват доматите поне 14 часа на ден.

Между другото!

За по-добро осветление препоръчваме да поставяте бяла хартия или отразяващи елементи на пода.

Растенията изсъхват поради прегряване

През лятото въздухът в оранжерията се загрява много бързо до невъобразими стойности. Прекомерната топлина влияе върху благосъстоянието на храста домати. Прегряване, листата изсъхват, избледняват, пожълтяват и отпадат. Заводът се бори с това състояние, изразходвайки цялата сила да поддържа живота си за сметка на цъфтежа и формирането на плодове. Колкото по-дълго доматите са в топлина, толкова по-трудно ще е да им помогнем. Въпреки това, дори и да хвърлите цялата сила, за да възстановите жизнените функции на тялото на растенията, в бъдеще те няма да могат да дадат обилна реколта.

Факт е, че при топлината прашецът става стерилен, той няма да може да участва в оплождането. Съответно, плодът няма да бъде поставен, реколтата ще бъде загубена.

Оптималната температура на поликарбонатната оранжерия трябва да бъде 23-25 ​​градуса през деня и поне 16 през нощта. Можете да контролирате температурата с помощта на проветряване или монтиране на бъчви със студена вода, които ще вземат част от топлината върху себе си. Няма да е излишно да покриваме покрива с тъмни темпове, за да предотвратим изгарянето на листата.

Недостиг на хранителни вещества

Липсата или излишъкът на витамини и микроелементи в земята също води до свиване и увяхване на листата, смърт на цветя и лошо плододаване. Излишният азот води до угояване на доматите, липсата - на загуба на здрави листа. С недостатъчна доза калий в почвата листа и пъпки сухи и да падне. Има изсъхване на листата и малко количество магнезий.

За да се избегнат проблеми с хранителния глад, е необходимо да се извършва редовно торене със сложни торове. Най-оптималният тор трябва да съдържа 10 части азот, 5 части фосфор и 20 части калий. Това са основните елементи за растежа и развитието на доматите. Също така торовете трябва да включват микроелементи - калций, бор, магнезий, сяра и др. Има много видове торове. Сред „най-добрите” са „хоросан”, „култури”, „за домати” и други.

предотвратяване

За да избегнете завяхването на листата, можете да използвате прости правила за отглеждане на домати:

 • Спазвайте сеитбооборота. Предотвратяването на развитието на много заболявания може да се избегне, като се поставят всяка година на нови места домати. Връщането към стария може да бъде поне 3-4 години, толкова много гъбички са необходими, за да станат не опасни. Да не се засаждат домати след картофи и други маслинови култури, тъй като имат общи заболявания.
 • Ако оранжерията има малък размер, тя трябва да се премества всяка година на друго място или напълно да замени почвата в нея.
 • Преди засаждане разсад дезинфекцират парникови почви с меден сулфат.
Между другото!

Годишната стерилизация на рамката и стените на оранжерията също няма да попречи.

 • За по-добро осветление и вентилация на храстите, засадете не повече от 4 разсад на квадратен метър. Премахнете долните листа така, че да не създават сянка и да не създават лоша абсорбция на влага от земята.
 • Като превантивна мярка тортите доматите с органичното лекарство „Effecton-O“.
 • Редовно спрей доматените антимикробни средства. Най-добрите фунгициди включват такива агенти: Kvadris, Home, Ridomil, Agat, Fundazol, Maxim, Ordan.
 • Много болести се срещат с излишък на азот в почвата. Не използвайте пресен тор, за да оплодите доматите - той влияе неблагоприятно на тяхното здраве.
 • За пълното развитие на доматените храсти редовно правят корен и листно хранене, съдържащо редица необходими минерални елементи.
 • За изграждане на нови коренови издънки и укрепване на растенията, навивайте доматите. Шийката на корените трябва да остане под земята за поне 15 сантиметра.
 • След прибиране на реколтата, отстранете всички растителни остатъци от земята. Земята си заслужава да копае и дезинфектира.

заключение

Както можете да видите, доматите избледняват по различни причини. Повечето от тях са свързани с депресираното състояние на растенията, провеждането на неправилни земеделски практики. Появата на болест е преди всичко следствие на лоша грижа.Запазване на реколтата може да бъде само компетентно и разумно третиране на културата.

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания