меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 31.07.2018

Народни средства за трипс върху домати

доматени вредители

Доматите могат да атакуват различни вредители, включително и трипси. Появата на смучещи насекоми върху доматите може да означава влошаване на състоянието на растенията. С внимателна инспекция, листата могат да открият жълти петна и натрупване на отпадъчни продукти от насекоми.

Самите вредители са разположени главно от вътрешната страна на листата. Липсата на мерки може да доведе до смърт на растенията и като следствие от загубата на голям брой култури.

Описание на вредителите

Дължината на тялото на възрастното насекомо е 1-2 mm, цветът е домашен, в зависимост от вида, той може да бъде черен, кафяв или сив. Ларвите са малки, с малък брой почти невидими. Те имат незабележим цвят, обикновено те са бледожълти, кафяви или сиви. Те се възпроизвеждат с невероятна скорост, броят им се удвоява само за 4-7 дни. Оптималната температура за насекоми + 20-25 градуса. Повече от 2000 вида вредители се различават, на територията на Руската федерация има около 230 вида. Всички те водят потаен начин на живот, криейки се в пъпки, на листа, могат да обитават тичинките от цветя. Някои живеят в почвата, още по-трудно се откриват.

Най-често срещаните видове трипси

 1. Редки - те живеят в цветя, се хранят с всички разновидности на растителността.
 2. Декоративни - намерени в северните райони и централни части на Русия, поразителни декоративни култури.
 3. Розовите растения са насекоми с дължина до 3 мм, живеят в пъпки, увреждат цветя и листа.
 4. Тютюн - в допълнение към тютюна, те могат да се заселят на някои зеленчукови култури, повече от 400 вида растения са податливи на нашествие на вредители. Също така носители на болестта тютюн трипс.
 5. Западно цвете трипс се разпространяват почти по целия свят. Може да засегне повечето растения, да носи опасни заболявания.
Важно е!

Ако не вземете мерки, вредителите просто унищожават доматите.

Как да открием вредител?

Когато се появи, не е лесно да се идентифицира вредителят. Thrips перфектно маскирани, с това им помага незабележим цвят и малък размер на прасеца. В допълнение, насекомите се намират на гърба на листа, а не всеки градинар редовно проверява растенията. В началото рядко някой осъзнава, че на сайта са се появили нови „съседи“. По-късно, когато насекомите се умножават (и го правят много бързо), те могат да бъдат открити по характерните симптоми:

 • ажурна мрежа върху листа;
 • остатъци от отпадъчни продукти от черен цвят;
 • жълта пигментация на листата, която с течение на времето само се увеличава и се слива на едно място;
 • влошаване на общото състояние на разсад, става слабо и безжизнено.

Причини за появата на трипси върху домати

Ако вредителите са се заселили върху разсад, първо трябва да идентифицирате причината. Това е необходимо, за да се елиминират трипси и в бъдеще да се предотврати появата и разпространението им.

 • липсата или неспазването на правилата за дезинфекция на контейнери, почва, оранжерия;
 • заразени растения;
 • лоша грижа за разсад;
 • висока влажност;
 • пренебрегване на правилата за сеитбооборот;

предотвратяване

Понякога самите градинари провокират появата на вредители на мястото. Предприемането на превантивни мерки ще помогне за защита на растенията от инвазия.По-добре е да започнете подготовката за сезона на засаждане през есента, в противен случай ларвите, зимуващи в почвата, с появата на топлина, стават по-активни и ще атакуват млади, сочни разсад. Към превантивни мерки включват:

 • сеитбооборот, невъзможно е да се засадят същите култури на същото място в продължение на няколко години.
 • цялостно почистване и дълбоко копаене на почвата преди началото на зимата;
 • дезинфекция на расадни контейнери, дизайни в оранжерията;
 • заместване или разливане на почвата с разтвор на манган;
 • закупуване само на висококачествен посадъчен материал;
 • засаждане в близост до невен, чесън, домати от тагети;
 • своевременно отстраняване на плевелите;
 • редовен контрол на растенията;

Народни средства

Те са много ефективни само в началните етапи на инфекцията. Ще ви помогне да се справите с малък брой вредители. Ако трипсът е успял да се размножи, използването на популярни методи няма да даде желания резултат. По-долу са дадени няколко рецепти за работа с трипси:

Инфузия на невен

Отлично средство за отблъскване на вредители, те просто не понасят миризмата на тези цветя. Подходящ за превенция и за унищожаване на малък брой насекоми.

Съставки:

 • вода;
 • цветя на невен;

Подготовка и употреба

Разтворът се приготвя в размер на 50 грама цветя на литър вода. Цветовете се смачкват, поставят в тенджера и се налива студена вода. След това поставете на огъня и да доведе до възпаление. Течността настоява три дни. След това се филтрира, изсипва се в пръскачката и се пръска наземната част на растението. Ако е необходимо, процедурата се повтаря след 5-7 дни.

Инфузия на чесън

Използва се не само за борба с трипсите, но и с други вредни насекоми. Подготовката на средства отнема един ден.

Съставки:

 • чесън;
 • вода;

Подготовка и употреба

Няколко скилидки чесън трябва да бъдат натрошени или ситно нарязани, след това се налива 200 мл гореща вода. Издържат на разтвора за един ден и пръскайте засегнатите растения.

Има и други анти-смучещи насекоми като сапунен разтвор или отвара от жълтурчета. Те също така ефективно се справят с трипса.

Важно е!

В оранжерийните условия трипът живеят и увеличават своето население през цялата година.

заключение

Thrips са опасни вредители, те могат да унищожат не само домати, но и други градински култури. Освен това, някои видове носители на болести. Необходимо е да се бори с тях веднага, стриктно спазване на дозата, в противен случай може да навреди не само на вредители, но и растения.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания