меню

Отглеждане на домати 6.09.2018

Причини за падане на цветя в оранжерия и какво може да се направи

цветя от домати

Доматите са много термофилни растения, така че зеленчукопроизводителите се опитват да ги отглеждат в оранжерия. Условията на оранжерията са възможно най-близки до естествения микроклимат на културата, поради което добивите в повечето случаи са приятни.

Но дори когато отглеждате домати в оранжерия, може да срещнете спад в цвета. Причината за това може да са различни фактори.

Причини и последствия от падане на цветя в домати

В 30-60 дни, в зависимост от сорта, доматите започват период на цъфтеж. По време на нормалното развитие, цветята се оплождат от полени, образувайки яйчник. Но понякога растенията изпускат цвета си предварително. Най-често това е реакцията на доматите върху стреса. Различни нарушения на правилата за грижите им могат да провокират такова състояние на доматите.

Ако не реагирате навреме и не предприемате подходящи мерки, растенията могат да загубят по-голямата част от цвета. Последствията от това "падане на цвета" ще бъдат частична или дори пълна загуба на културата.

Причина # 1 Трансплантация по време на цъфтежа

Грешка в изчисляването на времето за засяване на семената води до факта, че доматите влизат в периода на цъфтеж дори на перваза на прозореца. При разсаждане, разсадът губи до 60% от всички корени и почти всички корени, което несъмнено отслабва растенията. Ето защо, цветът на храстите по време на трансплантацията, като правило, капки.

Не бързайте да сеете семената на доматите в разсад. Когато се засяват през януари и февруари, разсадът се “изчерпва”. От появата на първите издънки на кацането на постоянно място трябва да отнеме не повече от 50-65 дни. На тази възраст растенията понасят по-лесно трансплантацията и цветовете все още не трябва да бъдат върху тях.

Причина # 2 Нарушаване на температурата

Падащите цветни пъпки могат да се дължат на твърде високи или ниски температури. За нормален набор от плодове са необходими условия без резки колебания на температурата. Поддържането на температура от 20-25 градуса се счита за най-благоприятен режим.

При силна топлина (над +30 градуса), цветен прашец кипи и не опрашва цветята. В резултат на това доматите хвърлят "безплодни" съцветия. Понижаването на температурата под 10 градуса по Целзий също е шок за културата, в резултат на което плодниците изсъхват и падат.

За да избегнете подобни ситуации, трябва да се опитате да запазите температурата в оранжерията. За да намалите температурата, можете да използвате следните методи:

 1. В горещите дни отворете оранжерията рано, преди 8 часа сутринта. Студеният външен въздух ще предотврати прегряването на растенията.
 2. Дръжте прозорците отворени. Горещият въздух преминава добре през отворите в тавана на оранжерията.
 3. През деня поливайте пътеките в оранжерията и почвата между храстите. Поради изпарението на водата, температурата на въздуха ще намалее с 2-3 градуса.
 4. Стенните стени на оранжерията са със спанбонд или избелващо стъкло. Тази техника позволява да се намали температурата с 4-5 градуса.
Съвет!

Избелване на оранжерията от топлината, използвайте варовик разтвор (половин килограм креда на 10 литра вода). Най-добре е разтворът да се нанесе с градинска помпа за пръскане върху външните стени на оранжерията.В случай на облачно време такова покритие лесно се отмива с вода от маркуч или от първия добър дъжд.

За да защитите кацането от ниски температури, трябва внимателно да следите прогнозата за времето. В случай на приближаващ се студен фронт е необходимо да се предпазят растенията. Това може да стане по следния начин:

 1. Затворете вратите и прозорците на оранжерията преди вечерното охлаждане.
 2. Инсталирайте парникови дъги в оранжерията предварително или изградете конструкция от дървени дъски. В навечерието на понижаване на температурата, покрийте растенията с филм или спанбонд.
 3. Разпръсквайте около периметъра на всички оранжерийни контейнери с топла вода.
 4. В навечерието на измръзване залейте доматените легла с топла вода.

Причина №3 Недостатъчно осветление

Достатъчно количество слънчева светлина прониква през стените на оранжерийните структури. Но с често засаждане доматен храсти са в засенчване. Поради липсата на светлина процесът на фотосинтеза е нарушен, което прави растенията неспособни да вземат плодове.

За да се спести земя, не трябва да се използва ускореното засаждане на домати. Вземи голяма реколта от тези легла няма да успее. За най-добри резултати спазвайте модела на засаждане, препоръчан от производителя на семената.

Опитните градинари за премахване на достатъчно светлина за растенията премахват някои от листата от тях. В този случай трябва да следвате няколко правила:

 • можете да отрежете листата под четката с вече оформени яйчници;
 • в същото време да не се отстраняват повече от 2-3 листа;
 • процедурата се извършва сутрин в сухо време;
 • използвайте остри и обеззаразени инструменти.

Причина # 4 Прекомерна или недостатъчна влажност

Оптималната влажност на въздуха за доматите е 60-70%. При отклонение от тези стойности нормалното водоснабдяване в клетките на тъканите и многобройните биохимични процеси са нарушени. Можете да проследите нивото на влажност, като използвате специално устройство - хигрометър. В случай на отклонение от нормата трябва незабавно да се вземат мерки.

За увеличаване на влажността се препоръчва:

 • водни пътища в оранжерията;
 • Поставете контейнерите с вода в оранжерията.

Ако влажността е твърде висока, вземете следните мерки:

 • сутрин се изтласкват капки от кондензат от доматите;
 • Вентилирайте редовно оранжерията;
 • поливане рядко и обилно;
 • След поливане покрийте почвата за известно време със слама или прозрачен филм.
Съвет!

Закупеният измервателен уред за въздух може да бъде заменен с домашно устройство. За да направите това, ще ви трябват два живачни термометра и психометрична маса, които можете да намерите в интернет. И двата термометра са поставени на една и съща вертикална повърхност, докато върхът на единия е потопен във вода. Като се има предвид разликата между показанията, използвайки таблицата, можете да определите нивото на влажност.

Причина # 5 Лошо опрашване

Причината за лошото опрашване на цветята могат да бъдат различни фактори. Някои от тях вече са споменати по-горе, това е нарушение на нормите за температура и влажност. В допълнение, насекомите не бързат да летят в оранжерията, което също влияе неблагоприятно на опрашването. За да помогнете с доматите, можете да използвате следните техники:

 • да правят течения в оранжерията през деня;
 • разклатете храстите или цветните четки сутрин;
 • близо до вентилационните отвори, окачете контейнери със сладка вода, за да привлечете насекоми;
 • по време на цъфтежа поръсете листата и цветята с препарата „Бутон“.

Причина № 6 Липса на микроелементи

Недостигът на хранителни вещества е една от честите причини за загуба на цвят при доматите. Културата е особено чувствителна към липсата на азот, фосфор и бор. Определете кой елемент не е достатъчно култура може да бъде на външния вид на растенията:

 • Азот - младите листа стават плитки и стават червеникави, а старите пожълтяват;
 • фосфор - листните листа променят цвета си на лилаво, краищата им изсъхват;
 • бор - младите листа се завъртат от върха до стъблото.

Ако откриете някой от признаците, трябва незабавно да попълните недостига на хранителни вещества:

 • топ превръзка с азот - за 10 литра вода се разрежда 0,5 литра лопен и 1 супена лъжица. лъжица Nitrofoski и вода доматите (дебит 0,5 литра на храст);
 • подхранване с фосфор - 50 грама суперфосфат се разтварят в пет литра вода и се поливат в корена (дебит 0,5 л на храст);
 • подхранване с бор - 10 грама борна киселина се нанасят на десет литра вода и полученият състав напоява изобилно доматите в листа и цветя.
Трябва да знаете!

С лек недостиг на бор растенията могат да изглеждат здрави, но способността за образуване на яйчници е загубена. Затова се препоръчва двукратно листно подхранване с бор, преди началото на цъфтежа и след първата цъфтене на четката.

Общи препоръки за отглеждане на домати в оранжерията

За да не се пречи на падането на цвета, трябва да следвате общите препоръки за отглеждане на домати:

 1. Купувайте сортове, предназначени за отглеждане в парникови условия и адаптирани към климата на вашия регион.
 2. Изграждане на храсти строго в съответствие с препоръките на създателя на семената.
 3. Регулирайте броя на цветните четки и не претоварвайте растенията.
 4. Спазвайте схемата на засаждане, в зависимост от характеристиките на сорта.
 5. Редовно провеждайте превантивни лечения за заболявания.
 6. Дезинфекцирайте вътрешността на оранжерията през пролетта и есента.
 7. Рационално използвайте торове при хранене, не преяждайте доматите.

Изправени пред такова неудобство като отпадането на цветя в доматите, не трябва да се отчайвате и да се оплаквате от неуспешно избрания сорт или лоша година. След анализ на условията на отглеждане на растения и откриване на истинската причина за неприятното явление, можете бързо да се справите с него и да получите прилична реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
цветя от доматицветя от домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания