меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 5.09.2018

Гъбични комари на домати

Грибни комари

Градинарите наричат ​​гъби или комари листа, доматите пред вид, детриница или поглед на почвата пред очите градинари, наречени вредители наречени ишиар. Насекомото принадлежи към рода Diptera. Възрастните са носители на гъбични и бактериални заболявания, но основната вреда е причинена от ларвите. Каква е опасността от гъбичен комар за домати и как да се отървем от него?

Описание на насекомото, симптомите на лезии на домати

Вредителят може да се появи при отглеждането на разсад от домати и след засаждане на постоянно място. Тялото на мухата е удължено до 3–4 mm. Женките се намират в горния слой на земята, особено на места, оплодени с прасета или птичи изпражнения, а зимуването незабавно преминава. Ларвите с дължина до 8 mm, бели, сегментирани с черна глава, в корените на доматите се появява кучене.

Важно е!

Неопитни градинари забелязват stsiaridov, когато те успяват да причинят значителни щети. Вредителят е като безвредна, малка муха. Отличителна черта на комарите - един чифт прозрачни крила и по-елегантно тяло.

Ларвите се хранят с корените. С малък брой вредители растат нови, за да заменят настървените корени. Голям брой ларви изяждат основната част от корените, доматите изглеждат потискащи на вид, плодовете не са вързани, храстите изсъхват. В горещината и сушата на имагото, те се хранят на върховете на леторастите, хранят се с млада листа, увреждат точката на отглеждане, добавят патогенни бактерии и гъбични спори в доматената тъкан.

Удобни условия за гъбични комари:

 • топла и влажна среда;
 • места, където има растителни, плодови и други растителни остатъци;
 • прекомерно поливане или удебелено засаждане.

В сушата, жените не лежат, потомството ще умре. Вредителят се размножава много бързо, в критични случаи, храстите на доматите изсъхват за 2-3 седмици. Но борбата с насекомите е лесна, дори един начинаещ може да се справи с него.

Как да се отървем от гъби комар, превенция

 

Ако върху разсад се появят черни мухи, намалете честотата на поливане и количеството вода. Не се овлажнявайте за известно време, оставете горния слой да изсъхне, не правете обилно поливане, когато листата са леко присадени. В интервалите между такова напояване, ларвите постепенно ще умрат.

Народен начин за справяне с ишиариди при разсада на домати:

Начини за борба
 • накиснете в чаша вода 2 цигари (силни, без филтър), оставете за един ден;
 • затворете дренажните дупки в чаши, изсипете разсадите с инфузия, докато земята е напълно мокра, оставете я за половин час и отворете дупките;
 • следващата инфузия на поливане се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне, след това се използва обикновена вода, но честотата на процедурите остава същата.

Плиткото разхлабване на почвата помага в борбата срещу гъбичките, на леглата, дълбочина 3–5 cm, в случая на разсад до 1–1,5 cm. изплаши вредителя.

Веднага след като забележите, че черните мухи летяха на стада в доматите, веднага започват да се бият. Не очаквайте от самите себе си да напуснат градината, ако имат малко население, те няма да причинят значителни вреди на корените, но опасността от заразяване с болестта остава. Първо описваме народните средства за пръскане, те могат да се използват на всички етапи на растеж на домати:

 • Нарежете чаша скилидки чесън, покрийте с литър вода, оставете за 48 часа. Прецедете и разредете екстракта в кофа с вода;
 • Смесете една супена лъжица черен пипер, 3 лъжици суха горчица и 3 нарязани скилидки чесън, покрийте с един литър вода, оставете за 2 дни. Наточете инфузията, добавете 5 литра вода.

Важно е!

Трябва да напръскате растенията и почвата, докато се отървете от вредителя. В инфузии можете да добавите сапун за по-добра адхезия и да подобрите ефекта (не повече от 40 грама).

С появата на големи колонии на вредителя, когато народните рецепти не дават резултати, ще е необходимо да се използват химически препарати. Aktara, Aktellik, Decis, Karbofos и биологичният продукт Fitoverm помагат в борбата срещу имаго. За да се борите с ларвите, смесете Basudin или Thunder-2 с малко количество торф или пясък, разпръснете се около храсти от домати. Защитното действие ще продължи един месец, след това повторете процедурата.

Ако насекомото е избрало парникови домати, затворете всички прозорци и врати, включете фумигатора за няколко часа. Всички описани варианти на борбата срещу гъбения комар дават добър ефект, но най-добрата защита е превенцията:

Невен в градината
 • сеят копър между редовете, той привлича насекоми, които се хранят с ишиарди;
 • уханието на невен и невен плаши мушиците;
 • през есента, премахнете всички растителни остатъци, изкопайте почвата на пода на лопата, повечето ларви ще умрат от замръзване;
 • наблюдават сеитбообращението;
 • избягвайте прекомерната влага в леглата от домати;
 • отстранете плевелите и не поставяйте кофите в близост до градината.

За контрол на външния вид и възпроизводството на насекомото може да се създадат само неблагоприятни условия. Превенцията, съчетана с народни средства, е напълно достатъчна за успешна борба с гъбичките, употребата на химикали е последна инстанция.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Грибни комариГрибни комари

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания