меню

Структури и съоръжения 11.11.2018

Оранжерия "Butterfly" го направете сами

парникови пеперуди

Мини-оранжерия "Butterfly" е подходяща за всеки крайградски район. Това ще бъде изход, ако районът не позволява да се постави голяма оранжерия. Можете да направите това оранжерия го направи сам.

В крайградските райони често се срещат оранжерии от поликарбонат. Той е лек и издръжлив материал. Благодарение на него всеки дизайн ще придобие сила и ще служи от години.

Характеристики на дизайна

Ако повдигнете двете оранжерийни покрития едновременно, тя ще изглежда като пеперуда, разпростираща крилата си. Когато е затворена, тя прилича на малък пашкул. Неговата плътност създава необходимото ниво на влажност и топлина вътре.

Парникови "Butterfly" може да бъде по всяко време да се разглобяват и поставят на друго място. Вратите на помещението могат да бъдат отворени частично или напълно. Той осигурява безплатен достъп до слънцето и въздуха.

Съвет!

Ако градинарят планира да отглежда култури в студа, по-добре е веднага да планира инсталацията на отоплителната система.

Има различни модели на "пеперуди". Интериорът на помещението може да бъде солиден или разделен на няколко части. Тъй като „крилата” на конструкцията могат да бъдат отворени от двете страни, достъпът до растенията става удобен.

Предимства и недостатъци

Подобно на другия модел, парникът „Butterfly“ има както предимства, така и недостатъци. От предимствата са следните:

 • устойчивост на лошо време;
 • удобно е да се проветри (вентилационните отвори са предвидени в проекта);
 • дълъг живот (амортисьорите допринасят за безопасността на движещите се части);
 • запазва топлината добре;
 • отглежда всички градински култури.

Недостатъците на оранжерията на Butterfly са:

 • чупливост на контурите на крилата;
 • деформация на долните дъги (ако оранжерията изработени от поликарбонат, а не от филма);
 • лошо качество на боя (при закупуване на готов продукт).

Ако проявите изобретателност и старание, тези недостатъци могат лесно да бъдат отстранени. Пантите се проверяват редовно и се сменят при необходимост. За да се избегне деформацията на долните дъги, те се подсилват допълнително. Що се отнася до нискокачествената боя - тя се почиства и рамката се пребоядисва.

Създаване на проект

В Интернет има чертежи на такава оранжерия. Височината на малка мини-оранжерия е от 1 до 1,5 м, а размерът му е 2x4 м.

При проектирането е необходимо да се реши дали собствениците ще разглобяват оранжерията за зимата. На това зависи дебелината на поликарбоната и типа на скрепителните елементи. Ако оранжерията е неподвижна, по-добре е да се използва материал с повишена дебелина и здравина, така че оранжерията да може да издържи на суровите климатични условия.

Важно е!

Преди да проектирате оранжерия, трябва да решите кои култури ще растат в нея. Високите растения с обикновена височина може да не са достатъчни.

Избор на място за инсталиране

Също толкова важно е правилния избор на местоположението. Основното е да се фокусираме върху областта на осветлението. Не е желателно да се инсталира оранжерия в сенчести места. Липсата на слънчева светлина потиска растежа и развитието на всички градински култури. Най-добре е да поставите оранжерия на плоско и светло място, на юг.

Не можете да поставите оранжерия в долината. Дъждът и топенето на сняг водят до загуба на култура. Освен това трябва да знаете колко е дълбоко подземните води. Ако те са близо до повърхността на почвата, оранжерията винаги ще бъде влажна.Необходимо е предварително да се изключи инсталирането на конструкцията от страната, където има силни ветрове.

При избора на място за оранжерията е необходимо да се спазват установените разстояния между сградите, които вече са на площадката.

Какви инструменти и материали ще бъдат полезни

В основата на оранжерията "Butterfly" могат да бъдат както дървени, така и метални. Често градинарите предпочитат металната рамка. Изработена е от профилна тръба. Ако на сайта има добри дъски, които са без употреба, можете да ги използвате. Дървената рамка е удобна, защото е лесна за инсталиране без използване на заваръчни и други инструменти. Металът е издръжлив материал, но трябва да бъде защитен от корозия. За целта използвайте специални инструменти.

 

Съвет!

Рамката на обвивката е от най-добър поликарбонат - лек и издръжлив материал. Създава оптимален микроклимат за растенията. В приложението е по-удобно от полиетилен, не се разкъсва, лесно се почиства и измива.

От инструменти и материали, от които може да имате нужда:

 • бормашина;
 • пластмасови капачки;
 • Свредла;
 • комплект винтове;
 • няколко панти;
 • дръжки за оранжерийни покрития.

Стъпка по стъпка инструкции за сглобяване на оранжерия Butterfly

След като разработите план на проекта и определите местоположението на оранжерията, можете да започнете работа. Избраната зона се изчиства от отпадъци, трева и плевели, след което се отстранява горният слой на почвата. Поради това, площадката ще стане плоска, а оранжерията - устойчива.

Не е необходимо да се изгражда фундамент за Парнир за пеперуди, но той служи като допълнителна опора за конструкцията и я прави възможно най-силна. Инсталирането на фондацията отнема време и подготовка, но в бъдеще е напълно оправдано.

Изграждането на основата трябва да започне с измервания и маркиране. След отстраняването на размерите е необходимо да се подготви траншея. Вътре в траншеята се поставя слой от хидроизолационен материал, след което се подсилват ъглите му, така че почвата да не се разпада. Когато подготвителната работа приключи, ямата се запълва със смес, която се състои от течен цимент и пясък. Получената основа се допълва от сградата под формата на ниска основа, леко стърчаща навън.

Когато основата стане солидна, можете да инсталирате оранжерия. Инсталацията започва с монтажа на рамката. Ако за материала на рамката е избран метал, частите на рамката се закрепват със заваръчна машина. При монтирането на дървена рамка елементите са завинтени. След като рамката е готова, тя трябва да бъде здраво закрепена на основата на основата.

Съвет!

Оранжерия с фундамент служи много по-дълго: със сигурност няма да бъде отнесена от силен порив на вятъра.

Сглобяването на "пеперуда" на дървена рамка изглежда така:

 • размерите се прехвърлят към дъски;
 • изрежете всички части;
 • закрепете дъските според чертежите;
 • рамката трябва да изглежда като къща с покрив с триъгълна форма;
 • фиксирайте структурата с винтове (2 броя за всяка дъска);
 • две крила се закрепват към основата - "крила";
 • покрийте рамката с полиетиленово фолио.

Вижте също:

Оранжерии и оранжерии - каква е разликата?

Отговорете на въпроса каква е разликата между оранжерия (стационарна) и оранжерия (сезонна), възможно е само след разглеждане ...

Монтаж на оранжерия върху метална рамка:

 • сглобете рамката според чертежите, като обърнете внимание на централния лъч;
 • монтиране на механизма за сгъване;
 • сглобяване на рамката;
 • прикрепете ги към гредата в центъра;
 • монтирайте страничните ключалки (те са необходими за задържане на крилото при отваряне);
 • обвиват основата с поликарбонатни листове.

Рамките се боядисват незабавно и върху тях се нанася антисептично или антикорозионно покритие. Докато рамката се суши, пригответе други конструктивни елементи. Поликарбонатните листове се изрязват с циркуляр.

Като закопчалки обикновено се използват винтове, термични шайби и специални скрепителни елементи с уплътнения. Опитните градинари се съветват да заменят винтовете на шайбата. При тяхното приложение поликарбонатните листове се нагряват по-малко в топлината и не са толкова силно податливи на деформация.

Краищата на оранжерията се свързват със специални профили. Мястото на всяка става се обработва със силиконова основа.

Информация!

Когато четете чертежите, обърнете внимание на лъча, разположен в центъра на конструкцията. Тя е предназначена да фиксира контура. На пантите те поставят щорите на оранжерията - нейните „крила“.

Съвети за грижа и поддръжка

С правилна грижа, GreenBuilder винаги ще осигурява на растенията необходимия микроклимат за растежа и развитието си. В топлина на крилото на оранжерията трябва да се отвори, в противен случай растенията ще умрат от прегряване. Когато навън е студено, вратите се затварят. В същата стая можете да засадите няколко различни градински култури, след като ги разделяте с полиетиленово фолио.

Преди началото на зимния сезон поликарбонатната оранжерия се измива и почиства от прах. Ако има нужда от ремонт, трябва да се направи възможно най-бързо, за да се запази и заздрави оранжерията до началото на зимния студ. Полиетиленовият филм се отстранява, промива се и внимателно се суши. Най-добре е демонтираната структура да се съхранява в сухо помещение.

Когато проверявате рамката, трябва да се уверите, че няма ръжда. Ако се появи, то се елиминира, а "слабите" места се боядисват и третират с антикорозионни агенти. Също така е необходимо да се смазват всички движещи се части, за да се избегне ръжда.

Всички растения трябва да бъдат отстранени от земята, преди да дойде студът. Земята трябва да почива, за да не бъде по-лоша реколта от следващата година.

Парниковият "Butterfly" е лесен за производство. Можете да го направите сами. Ако сглобяването и монтажа са извършени правилно, с добра грижа тази оранжерия ще служи на собственика за много години.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
парникови пеперудипарникови пеперуди

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания