меню

Структури и съоръжения 6.12.2018

Ние правим оранжерия от пластмасови бутилки

къща за бутилки

Земеделците от Централна Русия стават все по-убедени всяка година, че в страната са необходими оранжерии и оранжерии, без тях е много трудно да се отглеждат много градински култури. В малки райони е невъзможно да се поставят големи структури. Малки оранжерии, изработени със собствени ръце от пластмасови бутилки, перфектно изпълняват функциите си. Те няма да отнемат много място. За тези, които се интересуват от този въпрос, ще ви разкажем подробно и покажем на снимката как да инсталирате и монтирате такива оранжерии.

Предимства и недостатъци

Строителството започва с избора на материал. Вие сте решили да построите оранжерия от пластмасови бутилки, но все още се съмнявате дали тази структура ще бъде трайна и надеждна в експлоатация? Има ли достатъчно светлина, за да може пластмасовият материал да премине, как е топло? Градинари, които вече са построили такива парници на техните парцели, твърдят, че има предимства, има повече от недостатъци.

Предимства:

 • спестяване на пари - бутилките се събират безплатно. Парите са нужни само за закупуване на дървени пръти и скрепителни елементи;
 • надеждност и дълготрайност на материала - пластмасовата бутилка е по-здрава от PVC фолио десетки пъти, а самата конструкция е издръжлива, издържа на силно налягане на вятъра, не се деформира по време на силни студове;
 • повишено ниво на запазване на топлината - кухината във вътрешността на бутилките е празна, въздухът в него бързо се загрява, но отдава топлина бавно, няма нужда да се нагрява допълнително помещението по време на ранни пролетни култури;
 • малък размер, леко тегло и подвижност на оранжериите - дизайнът има малка маса и заема малко място, по всяко време не е трудно да се движи;
 • кратко време за монтаж - монтажът не отнема много време. При условие, че всички материали са подготвени и има помощници (2-3 души), тогава оранжерията ще бъде сглобена в рамките на един ден.

Може би смятате, че това е недостатък, но събирането на 600-620 контейнера може да отнеме много време. Приятели и съседи ще ви помогнат, те няма да откажат да помогнат, те няма да хвърлят бутилките, те ще ви донесат, и те ще помогнат в строителството.

Вижте също:

Изберете вида на дизайна

Има два начина за производство на оранжерии от пластмасови бутилки:

 1. Първият метод, лесен и бърз, е да се монтират еднокомпонентни контейнери (без дъно) и да се фиксират с въдица и фиксиращи материали върху рамката. Тук има една отрицателна точка - изисква се повече материал.
 2. Вторият метод, по-трудоемък, обгръща рамката с правоъгълници, изрязани от бутилки. Плюсът на този метод е, че резервоарите се нуждаят от почти 2 пъти по-малко, но термичната защита намалява поради големия брой дупки в фърмуера.

Изборът е ваш, ние ще се опитаме да опишем подробно двата начина.

къща за бутилки

Оранжерия от твърди пластмасови бутилки

Преди да започне строителството, е необходимо да се определи размерът на оранжерията. В нашия случай те са:

 • дължина - 4 м;
 • ширина - 3 m;
 • височина - 2,4 m.

Покривната конструкция е различна: плоска, фронтонна или наклонена в една посока. Избрахме втората опция, т.е. покривът ще бъде под формата на равнобедрен триъгълник с два склона. За по-голяма яснота е по-добре да се начертае схема на конструкция с указание за размера, така че тя винаги да е под ръка.

Подготвителна работа

Чертежът е готов, бутилките в размер на около 600 броя се сглобяват, а сега преминаваме към следните етапи:

 1. Всички контейнери трябва да бъдат с еднакъв размер (1,5 или 2 литра), разглобени по цвят, измити и отстранени етикети. Южната страна на оранжерията и покривът са изградени само от прозрачни бутилки, от другата страна са възможни по-тъмни цветове (зелено, жълто), в основата могат да се използват дори кафяви тонове.
 2. Избор на място за бъдещо строителство. Най-доброто място за оранжерията е входът на изток, далечният край е на запад, а страничните стени са на юг и на север. Ако е възможно, северната страна трябва да бъде защитена от дървета или стопански сгради.
 3. Изчистваме района от отломки, косим тревата, изравняваме земята.
 4. Подготвяме материали за рамката: дървени пръти с разрез 50x50 mm, броят им може да се изчисли по схемата, дъски за основата с дебелина 70 mm - 14 m = (4 m + 3 m) x 2 и релси за монтаж - определяме техния брой според проекта.
 5. Закопчалки (винтове и пирони) са подготвени с марж и не забравяйте за дебелата найлонова нишка или въдицата.
 6. Също така се нуждаем от панти за врати - 2 бр.
къща за бутилки

инструменти

Територията е изчистена, материалите са подготвени, инструментите са готови, доста от тях ще са необходими:

 • остър нож или специален нож за рязане на дъна (изрязване на правоъгълници);
 • обичайно тънко шило (шевна машина за шиене на части);
 • чук;
 • ножовка за дърво;
 • отвертка;
 • ниво рулетка.
Внимание!

Бъдете внимателни, когато работите с остри инструменти. Пластмасовите бутилки са хлъзгави, а въдицата и найлоновата нишка са много издръжливи, можете да нараните ръцете си. Използвайте защитни ръкавици, подсилени с метални вложки.

Основно устройство

фундамент от бетон или друг скъп материал не се изисква. Теглото на цялата конструкция е незначително, което ви позволява да правите с импровизирани материали по време на монтажа. Достатъчно е да повдигнете ъглите на свалената основа от земята, поставяйки под тях шлакови камъни, тухли или трупи.

Ако рамката е направена от метал, тогава основата трябва да бъде по-солидна. За да направите това, по периметъра на бъдещата оранжерия трябва:

 • изкопайте окоп на дълбочина 70 cm и ширина 30 cm;
 • напълнете го с 10 см пясък и чакъл;
 • по-горе, изплакнете със земята, залейте цимента;
 • върху циментова основа лежат 4-5 реда тухли по височина.

Замазката ще защити металната основа на конструкцията от корозия.

Вижте също:

Обикновено парникови стреч фолио

Изграждането на оранжерия от стреч фолио не изисква специални умения, инструменти или големи разходи. Малко ...

Производствена рамка и покрив

По време на работа използвайте проектни чертежи и специфицирани инструменти. Ние изграждаме рамката на оранжерията. Основата ще бъдат дъските, закрепени с болтове и ъглови усилващи елементи. След това закрепете всички решетки с винтове, прикрепете покрива и вратите.

Рамката може да бъде заварена от метални фитинги или ъгли на малка секция. Цената ще се увеличи, но такава надеждна оранжерия ще продължи поне 5-10 години. Понякога е необходимо да се боядисват металните елементи, за да се предпази от корозия.

Корпус на рамката

Идва най-интересният етап от работата по изграждането на оранжерии от пластмасови бутилки. Ако предишните работи бяха идентични, сега има забележима разлика. Тук имате нужда от подробни и стъпка по стъпка инструкции.

 1. За контейнери, предназначени за монтиране на първия долния слой, изрежете врата до закачалката (5-7 см). Дъното е фиксирано на основата на винтовете, за които хващаме конеца или въдицата. Тяхната дължина не трябва да бъде по-малка от височината на оранжерията, плюс марж за закрепване около 20 сантиметра за горната греда.
 2. Дъното на други бутилки е отрязано с 2-3 см, подравняваме ги върху въдица и се закрепваме, така че шията плътно приляга към долния контейнер.
 3. След всеки ред бутилки, фиксираме фиксиращата релса към горната и долната решетка, за да запечатаме конструкцията.
 4. Нашият покрив има наклон, така че под собственото си тегло, налягането на дъждовната вода или снега, може да се свие. За да избегнете това, направете сандъка по-чест, запечатайте редовете бутилки с скоч или покрийте покрива на покрива с пластмасова обвивка.
 5. Вратите се сглобяват по същия начин като стените. Укрепваме ги в рамката на вратата с панти.
Внимание!

Боядисани, т.е. не толкова прозрачни бутилки, можете да ги разпръснете, като ги поставите между по-леки контейнери. Ако прикрепите малко въображение, тогава можете да изобразите картина или думи и вашата оранжерия ще стане изключителна.

Оранжерия от пластмасови правоъгълници

Схемата, работните чертежи и материалите за такава оранжерия са идентични, разликата е само в технологията на покриване на рамката, а именно:

 • Правоъгълниците се изрязват от пластмасови бутилки, т.е. дъното и шията се отрязват, нарязват се, така че се получава редовна и равномерна фигура;
 • купчина от няколко плочи се поставя под нивелираща преса;
 • свържете елементите ръчно (с шило и въдица) или на шевна машина с дебела игла и найлонова нишка, зашийте ръбовете, които се застъпват, т.е.
 • размерът на готовата лента от пластини е съобразен със схемата.

Гейбъл покрива за такива оранжерии е направен от елементи, които не трябва да се изправят, те са зашити, така че целият покривен лист изглежда като вълнообразен шифер.

къща за бутилки

Предимството на такава лента е, че тя може да се използва и за покриване на рамката от дъги, както пластмасови, така и метални, вместо обичайното фолио.

Няма да спорим с тези, които твърдят, че тази работа е скучна и дълга, но има дълги зимни вечери, когато няма какво да се прави и ръцете са помолени да работят. Можете да организирате среща с приятели, където между чай и разговор, всеки гост ще допринесе чрез свързване на няколко правоъгълника.

Полезни съвети

Препоръчваме ви да използвате следните съвети, които ще помогнат да се намери изход от трудни ситуации при изграждането на оранжерии и оранжерии от пластмасови бутилки:

 1. Крайните ъгли на покрива могат да бъдат трудни за обшиване на заготовки за бутилки. В този случай препоръчваме да използвате стъкло, плътно PVC фолио или парчета. поликарбонат.
 2. Дънките, отрязаните бутилки винаги могат да бъдат полезни в икономиката. Можете да ги използвате като плочи за еднократна употреба за накисване на семена или като подложки за саксии. Лятните жители ще намерят стотици възможности за тяхното прилагане.
 3. Всички дървени елементи на оранжерията трябва да бъдат обработени с антисептик и импрегнирани с ленено масло. Това ще предпази дървото от загниване.
 4. През лятото е възможно да се събират празни контейнери по плажове и други места за отдих, където има много хора, които са изтощени от жажда. В този случай, вие събирате бутилки за изграждането на оранжерия, както и изпълнявате задължението на всеки гражданин - защита на природата от химическо замърсяване от разлагане на такъв боклук.
 5. Лесно е да почиствате бутилките от етикетите, ако ги накиснете за няколко часа в топла вода със сапун и след това ги изтрийте с твърда четка.
 6. Пластмасови правоъгълни заготовки могат да бъдат свързани с помощта на мебелен телбод. Този метод увеличава разходите, но намалява времето. Изберете най-доброто за вас.
къща за бутилки

Отзиви

Спиридонов Андрей Викторович, 44 години

В продължение на две години събирах празни пластмасови бутилки, като се опитвах да избера леки от същия размер. Преди пет години, построи първата оранжерия, използвана само твърди опаковки. През първата година имах рамка от дъски и барове, той стоя за 3 сезона, а след това дървото започна да гние. Втората оранжерия издигна армировка, боядисана с обвивки с пластмасови листове. Тази оранжерия е вече четвърта година. През пролетта правя незначителни поправки на плочите, и това е всичко, няма повече проблеми.

Иванова Светлана Игоревна, 32 години

Чух за такива оранжерии, те много говорят във форуми. Мисля, че това е печелившо, но се съмнявам в безопасността на пластмасовите бутилки, материалът е токсичен и по време на горенето се отделят много вредни вещества.Пластмасата ще се нагрее на слънце, опасно ли е за околната среда и човешкото здраве? Съпругът ми и аз вече започнахме да събираме тара, но все още не можем да решим да построим оранжерия от тях.

Смирнова Елизавета Сергеевна, на 37 години

Нашата пластмасова оранжерия стои 3 години. През пролетта ще направим такава подложка на дъгите. Като цяло, аз съм доволен от оранжерията, цената на неговата конструкция е минимална, изпълнява функциите си перфектно. В сравнение с традиционния филм, този материал е по-издръжлив. Ние използваме стария филм за допълнително покритие в случай на силен вятър или студ.

заключение

Мнения градинари, както е видно от прегледите, се различават. Предимствата и недостатъците на оранжериите от пластмасови бутилки са двусмислени, някои от тях са изпитани от опит, други са пресилени от хора в свободното време. Изборът остава за собствениците на крайградски райони. Обръщаме се към онези летници, които сами са построили такива оранжерии, използват ги дълго време, споделят своя опит, коментари и препоръки. Вашите съвети ще бъдат полезни на нашите читатели. Моля, оставете вашите коментари в края на тази страница.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
къща за бутилкикъща за бутилки
Коментари по статията: 1
 1. Виктор Алексеевич

  Внимателно прочетете статията си. Искам да опитам ръката си в изграждането на такава оранжерия. Имам идея да свързвам пластмасови елементи с пистолет за лепило, използвайки разтопена пластмаса.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания