меню

Структури и съоръжения 7.11.2018

Напоителната система за оранжерията се прави самостоятелно

капково напояване в оранжерията

Капково напояване спестява време и усилия. Можете да го направите от скрап материали със собствените си ръце или закупуване на готови индустриална система. Практиката показва, че при използването на тази опция за напояване, добивът на зеленчукови култури се увеличава с 30%.

Капково напояване, плюсове и минуси

Всяко лято може да се организира капково напояване в оранжерията. Магазините имат комплекти с ясни описания на процеса на сглобяване. Най-простата напоителна система за малка оранжерия може да бъде събрана от скрап материали.

Аргументите в полза на капково напояване са повече от достатъчни:

 1. Водата навлиза в кореновата зона на растително растение. Оранжерията създава удобни условия за тяхното развитие, на листата няма конденз, нивата на почвата и влажността на въздуха са оптимални, а почвата не е кора.
 2. С насоченото водоснабдяване потреблението му е по-малко, което позволява да се намалят разходите.
 3. За експлоатация не се изисква голямо налягане в захранващите тръби, 0.2 атм е достатъчно, за да може водата да влезе в оранжерийните легла.
 4. Няма голяма разлика между температурата на водата и въздуха, тя се отразява благоприятно върху здравето и развитието на оранжерийни култури. В конфигурацията на всяка система за капково напояване има резервоар (източник), в който водата се защитава преди напояването, затопля се.
 5. Можете да поливате леглата по всяко време, дори и през нощта, и когато автоматизирате процеса без хора.
 6. Подхранването може да се комбинира с напояване чрез добавяне на течен разтвор на торове в резервоара за напояване.

Основният аргумент - спестяване на време и сила градинар. Грижата за зеленчуците в оранжерията става много по-удобна. С по-малко работна ръка доходността на парникови легла се увеличава.

Противът е труден. За недостатъците не са включени разходите за компонентите, времето, прекарано за монтаж и поддръжка на системата в работно състояние.

Принцип на действие

С помощта на магистрални тръби и мрежа от тръбопроводи, водата се подава към кореновата система на растението. Той се натрупва в резервоара за съхранение - източникът или се подава директно от водопроводната мрежа. По магистралата водата тече от резервоара в оранжерията. Там се разпределя чрез капково през леглата.

За да работи гладко, използвайте филтър за вода. Той предупреждава за блокиране. Инсталирайте го на източника. Необходима е помпа, ако водата за напояване се взема от кладенец, кладенец, естествен резервоар (езеро, езеро, река). С нея се изпомпва необходимия обем течност в цевта.

За да сглобите капкообразуватели и маркучи в една система, трябва да закупите:

 • фитинги;
 • кранче, ще регулира водния поток;
 • сферичен вентил за спиране на подаването на вода;
 • адаптери за свързване на тръби с различни диаметри.

Фитингите са тапи, тройници, ъгли. За свързването им с маркучи няма нужда от специални инструменти. За да се изравни налягането в тръбите, може да са необходими специални устройства:

 • редуктор;
 • мини кран;
 • вентили против източване.

Видове пипети

Основният елемент на системата е капкомер. Неговото второ име е емитер. Това е устройство за дозиране на флуид. По вид инсталация излъчвателите са вътрешни и външни. Външните модели имат дълъг експлоатационен живот. Лесни за закрепване към PVC маркучи. Тип външни излъчватели:

 • компенсирани;
 • некомпенсиран.
Помощ!

Използването на компенсирани външни капкоуловители осигурява равномерно подаване на вода по цялата дължина на системата, дори ако захранващите тръби са разположени на различни височини.

В таблицата са показани популярните модели на външни капкоуловители с компенсиран тип.

модел вид  

описание

 

коментар
SuperTif

компенсирано

тръби и върхове 1 използва се в системи с нисък обем с импулсно водоснабдяване
2 възможността за използване на сплитери за организиране на едновременно напояване на 2-3 растения
4
работно налягане (atm) 06-3,5
Katif бутон работно налягане (atm) 0,4-3,0 Монтиран в гъвкави маркучи с дебелина на стената ≤ 1,5 mm
компенсирано консумация на вода (l / h) 2
4
8
ND Super Drop компенсирано съвети

 

1 удобен модел за оранжерии
2
4
работно налягане (atm) 0,6-3,5
консумация на вода (l / h)

 

 

 

1,1
2,2
3,85
7,8

Некомпенсираните капкоуловители са подходящи за малки оранжерии с къса линия:

 • HY1208-4 k / x;
 • капковата кутия, няколко модела с дебит 4, 8, 16 l / h;
 • три модела сгъваеми капкоуловители с лабиринт, дебит 2, 4, 8 л / ч.

Капки от вътрешен тип са вградени в ленти, те се случват 3 вида:

 • лабиринт;
 • пукнатина;
 • емитер.

Лентата от първия тип на външната повърхност има канална конфигурация, наподобяваща лабиринт. С нея има капково снабдяване с вода. Този модел ленти не е траен, влажността на почвата е неравномерна.

Вторият тип иригационни ленти се различава от първия по това, че лабиринтният канал преминава вътре. Това прави дизайна по-надежден и издръжлив. За нормалното функциониране на системата са необходими висококачествени филтри за почистване.

Излъчващите ленти могат да издържат до 3 сезона. Водата се подава през плоски лабиринтни капки. Те са конструирани така, че да създават турбулентни потоци, с помощта на които емитерите се самоочистват.

Капки с вградена лента с определена стъпка. Колкото по-малко е разстоянието между излъчвателите, толкова по-скъпа е лентата. В системи с емитерно-капещи ленти могат да се използват прости филтърни модели.

Кап-лента тип характеристики на
Turboslim емитер 1,2 l / h
40 cm
16 mm
Tuboflex

 

 

emiternaya

 

 

1,6 l / h
30 cm
16 mm
Aqua-Traxx цепка 1,14 l / h
10 cm
16 mm

Вижте също:

Вода на разсад от домати правилно, така че да е силна и не се разтяга.

За да се получат здрави и едрозърнести разсад домати, е важно да се знаят по-фините точки на поливане. Дали начинаещи градинари, които ...

Разстоянието между дроперите, дюзите

За повечето оранжерийни култури (домати, ягоди, патладжани, чушки, краставици) оптималното разстояние между излъчвателите е 30 см. По-малка стъпка (20 см) е подходяща за билки, на които се отглеждат кореноплодни растения (цвекло, моркови) и лук.

Съвет!

За малка оранжерия е необходим капацитет от 200 литра. За тази цел, подходящи варели от пластмаса, въглеродна стомана, неръждаема стомана.

Изчисляване на обема на водата и продължителността на напояването

За всяка растителна култура се определя собствена скорост на напояване. Той е взет като основа за изчисляване на потреблението на вода. Доматите, чушките, краставиците обикновено се отглеждат в оранжерията. На етапа на проектиране системите приемат усреднени стойности.

култура Дневна консумация на вода на 1 предприятие (l)
домат 1,5
краставица 2
пипер 1,6

При проектирането на системата вземете предвид:

 • схема на засаждане - броят на растенията от този вид, засадени на 1 m²;
 • диаметър на регулируемия тръбопровод, неговата вместимост m³ / h;
 • разстояние между поливни ленти;
 • разстояние между капките (излъчватели);
 • консумация на един емитер (l / h).

Знаейки броя на засадените растения на единица площ, определете максималната скорост на напояване (Q). За да се определи продължителността на поливането (T), изчислете консумацията на вода с капкомер (R). Формулата за изчисляване на R = брой капки за единица площ * потребление на вода. Време за поливане T = Q / R.

Необходими са по-малко от час за снабдяване с вода, ако в оранжерия, където растат краставици, организирана е напоителна система с излъчватели, захранващи вода със скорост 3 l / h. При същите условия ще отнеме 30 минути за доливане на доматите.

Автоматизирани системи

За организирането на система за капково напояване в оранжерията се придобива набор от капково напояване, изчислен за неговия обем. Ако филтърът не е включен, той се закупува отделно. За да автоматизирате процеса, изберете подходящите модели:

 • сензори;
 • електромагнитен контролер;
 • таймер за капково напояване.

Контролерът е мини-компютър, с който се поставя програма за поливане. Едноканалните модели са подходящи за малки оранжерии, предназначени са за автоматизирано напояване в една зона.

Помощ!

За да работи системата Signor Tomato, не се изисква електричество. Автоматичното поливане се дължи на енергията, генерирана от слънчевата батерия. Той е включен.

За автоматизирано напояване на няколко зони се използват многоканални контролери. Те работят от мрежата или батериите. Програмируемите устройства получават данни от сензори за влажността на почвата и температурата на въздуха. Въз основа на техните стойности се коригира продължителността и честотата на захранването.

Етапи на сглобяване

Можете да монтирате система за водоснабдяване от 100-200 литров резервоар, пластмасови тръби и медицински капки. Цевта е инсталирана на височина 1-2 метра. Колкото по-голяма е височината, толкова по-голямо е налягането в системата.

В долната част на цевта изрежете чешмата. За да пречистят водата от механични примеси, те придобиват евтин модел на филтъра, инсталират го след крана. Доставящата тръба се внася в оранжерията.

Съвет!

В системата за капково напояване трябва да се включва захранващо устройство. С него, по време на напояването, на растенията могат да се доставят течни минерални торове.

Водата трябва да тече във всяко било. Броят на захранващите пластмасови тръби е равен на броя на леглата. Окабеляване направено с чай и ъгли. За регулиране на потока на водата, на всеки клон е монтиран кран. На всяка доставка тръба постави капачка.

Пребройте колко растения ще бъдат засадени на всеки хребет. Ще отнеме толкова медицински капки. Маркерите правят маркиране, пробиват се пробивни отвори. Единият край на капкомера се залепва в тръбата, поставя се втората в дупката. Контролът на фуража ви позволява да регулирате интензивността на напояването.

Коя система е по-добра?

В продажба е линията на белоруските системи Аквадуся. Продуктите са търсени. Има автоматична машина Aqua, в която всички процеси са автоматизирани:

 • през деня, без присъствието на човек, резервоарът за съхранение е пълен с вода;
 • автоматично поливане се случва на тъмно.

Моделът AquaDusia е полуавтоматична машина, без човек, който работи, полива, резервоарът за вода се напълва ръчно. Третият вариант е Aqua Manual - изисква присъствието на човек, който да напълни цевта с вода и да контролира потока вода в оранжерията.

Руските продукти са търсени:

 • бръмбар;
 • Clip-36.

Моделът Beetle за малки оранжерии е проектиран за площ от 18 m². Той не е автоматизиран. Има 2 вида продукти: една опция с връзка към водопроводната мрежа, втората - към резервоара.

Clip-36 ви позволява да организирате денонощна доставка на вода до оранжерийните хребети. Той се сервира в тънки потоци в определени интервали от време. Време за подаване от 1.5 до 2 минути. Моделът може да осигури водна площ от 36 м². Приложени са 2 опции за свързване:

 • барел;
 • вода.

Ако моделът Clip-36 е свързан с водоснабдяването, всички процеси протичат без човешко присъствие. Във версията с барел е необходимо да се запълни.Капацитет в 200 л е достатъчен за една седмица непрекъснато поливане. Интензивността на снабдяването може да се регулира в зависимост от дневните нужди на зеленчуците, вариращи от 0,5 до 20 л / м².

Можете да оцените ползите от капково напояване с обикновени пластмасови бутилки. Подходящ капацитет от 2 литра. Те се нуждаят толкова, колкото храсти от домати, краставици или чушки са засадени в оранжерията.

Дъното на бутилките изрязва канцеларския нож. На върха с шило правят дупки. Чрез тях водата ще тече към корените на растенията. Във всяка ямка се поставят бутилки, заровени в земята. Вода на всеки 3-4 дни за пълнене с маркуч или лейка.

грешки

Неблагоприятните последици са причинени от грешки при експлоатацията на напоителната система:

 • намаляване на скоростта на напояване;
 • придържане към погрешна честота на напояване;
 • поради неправилни изчисления на етапа на проектиране напояването е неравномерно;
 • филтърът не осигурява необходимата степен на пречистване.
Съвет!

Очакваният брой на капковата лента и другите компоненти, когато купувате, трябва да се увеличи с 20%.

Отзиви

Андрей, 45 години, Московска област

Отглеждам домати в оранжерията. Този сезон реших да направя капково напояване. Имам Еврокуб. Зави го със стъклена врата, така че водата да се загрее по-бързо. За да следите нивото на водата в резервоара, направихте плувка. Използвам капкомер навън, залепен до всеки храст на домати. Поставете контролера. Процесът на напояване започва на всеки 3 дни за 2 часа.

Михаил, на 50 години, Самара

Функцията за капково напояване функционира на 3-та година. Централната магистрала с диаметър 25 мм, Израел капе лента. В продължение на 3 години, конекторите не се променят. Аз сервирам вода от 1 до 2 часа.

Anna, 40 години, Калининград

В къщата има няколко оранжерии. За всеки от тях тя постави неавтоматизирана Aqua Dushu. Животът стана по-лесен. Мулч легла от суха тревна трева. Планирам да направя капково напояване на леглата на открито.

Използването на капково напояване в оранжерията улеснява грижата за растенията, подобрява микроклимата, насърчава растежа и развитието на зеленчукови култури.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
капково напояване в оранжериятакапково напояване в оранжерията

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания