меню

Структури и съоръжения 7.11.2018

Ние изграждаме кутия за компост в страната

компост

За да се увеличи добива на градината и градината земя е необходимо да се обогати с полезни вещества. Най-достъпният и ефективен тор е компостов тор, който се организира самостоятелно от летни обитатели.

За да построите практична кутия за компост в собствените си ръце, не се изискват специални дърводелски умения и скъпи материали.

За какво е компостната кутия?

Компостът е тор, който се образува в резултат на естествения разпад на органичните отпадъци. Градинските органични материали са върхове, паднали листа, косена трева, мулч, сено, тор, гниещи или малки зеленчуци, кори, както и отпадъци и почистване от масата ви. Всичко това може да се използва за поставяне на компоста. Някои летни обитатели използват за тази цел яма или купчина, в която събират различни компоненти. Кутията за компост е много по-удобна и функционална.

Дизайнът за организиране на компост тор във формата на кутия има следните предимства:

 • чист вид;
 • лесни органични отметки;
 • организация за подслон;
 • възможност за висококачествен проток;
 • достъп до въздуха.

За пълното прегряване на компоста важно условие е достъпът до кислород и влажност в органичните вещества. Това създава благоприятна почва за бактерии, които рециклират органични съставки.

Съвет!

Ако имате дете или варел, можете да го използвате за пълнене с органични отпадъци. Погрижете се за подаването на кислород към съдържанието.

На мястото като резервоар за хранене на компост, можете да инсталирате резервоар от метал, пластмаса или други материали. Те трябва да пробиват отвори за подаване на въздух. При липса на подходящи резервоари можете сами да си построите кутия под отметката.

Вижте също:

Грешен компост, типични грешки

За да получите силни храсти от домати и богата реколта, препоръчително е да използвате компост. Това е естествен тор, ...

Изисквания за кутията

Компостерите за подаване могат да бъдат направени от всякакви материали. Конструкцията трябва да има отвори за въздушен поток и капак за затваряне. Като затварящ елемент е възможно да се използва плътен полиетилен, който е необходим за пресоване по периметъра. Покриващият материал е необходим, за да се предотврати навлизането на валежите в компоста - сняг или дъждовна вода. Прекомерната хидратация намалява полезността на храненето, забавя процеса на прегряване и има отрицателен ефект върху жизнената активност на бактериите.

Размерът на кутията не трябва да надвишава един метър, тъй като е трудно да се положат компонентите през високите стени. Поради факта, че долните слоеве на компостната превръзка узряват по-рано, е необходимо да се осигури достъп до тях. Най-удобният дизайн с подвижни сегменти.

Какви материали да използвате

За изграждането на котеджния котедж можете да използвате всички налични материали. Основният товар ще се носи от рамката, която може да бъде изградена от дебели дъски, дървен материал, тръбен профил. Пришитите странични стени:

 • табла;
 • шисти;
 • ламарина;
 • поликарбонат;
 • плътен полиетилен;
 • шперплат или ПДЧ и т.н.

Най-популярният материал за изграждане на компост е дърво. Това може да бъде непланирана дъска, плоча, дебел шперплат и др. Дървените елементи са лесни за инсталиране, те са екологични и достъпни.

За работа ще ви трябва лопата за изкопаване на дупки за стелажите, крепежни елементи за сглобяване на стени и, ако е необходимо, аксесоари за монтиране на дъски, врати и крила. Материалът се прикрепя към рамката на винтовете или пирони с помощта на отвертка или чук. Структурните елементи се подготвят за определен размер с помощта на рулетки и се изрязват с ножовка, мелница или мозайката.

Видове дизайни

Ботвата, листата, косената трева са богати на азот и фосфор. Когато използвате готови компост от градински отпадъци, ще получите екологично чиста реколта, без да използвате готови превръзки в магазините.

Компостерите за страната могат да се класифицират по броя на отделенията.

самотен

Можете да построите голяма единична кутия, която да запълни през целия летен сезон. Също така е възможно да се изгради дълга кутия, разделена на няколко отделения. В отделните части на градината са изградени единични структури, които събират отпадъци, които се намират най-близо;

С няколко отдела

В инсталацията за компостиране с 3-4 отделения можете да организирате няколко маркера наведнъж, които могат да бъдат създадени според вида на съхраняваните отпадъци. Например, цвекло или моркови върхове се превръщат в пълноценна храна за 6 месеца, и ще отнеме поне две години, за да изгният храстите от картофи или домати.

Ако площта е малка, една голяма кутия е достатъчна, където ще поставите цялата органична материя, която може да бъде развалена.

Полезна!

Лесно е да се монтира кутия за компост от палети. Здравите конструкции са решетъчни стени, които надеждно държат органичните елементи.

Съоръженията за приготвяне на компост също могат да се различават по начина на фиксиране на стените. Можете да премахнете дъските, като развийте винтовете или ги извадите от специално изработено гнездо. Също така е удобно да се направи една от стените под формата на вертикално отварящи се врати на обикновените панти на вратите. Самите врати са фиксирани в средата на стената на напречната греда, разположена хоризонтално. Фиксирането се извършва с фиксатор или пък. Ако е необходимо, отворете долната част на крилото и извадете тора с вилица. Горните слоеве на компоста се преместват надолу и отново можете да маркирате отметката.

Поставяне на компостера на парцела

За построяването на самата компостна структура трябва да се избере парцел на разстояние от жилищната сграда. Процесът на разпадане на органичната материя е съпроводен с освобождаване на неприятни миризми. Също така е по-добре компостерът да се постави в непосредствена близост до местата за натрупване на отпадъци, т.е. в близост до леглата и полетата. На голям парцел можете да поставите от 2 кутии в различни ъгли.

Трябва също да се има предвид, че източник за напояване е наличен от структурата на компоста. Компостът трябва да се полива периодично, така че органичните компоненти да изгният и да се създаде благоприятна среда за възпроизвеждане на микроорганизми. По-добре е да се изгради кутия на слънчево място. Колкото повече се загрява купчината, толкова по-интензивно ще стане разлагането на органичната материя.

Основните етапи на сглобяване на кутията

За да монтирате кутията под компоста със собствените си ръце, подгответе всички необходими материали и инструменти. За удобство направете скица на издигнатата структура на хартия. Това ще ви помогне да изчислите броя и размера на всичко, от което се нуждаете, за да обмислите начини за фиксиране на елементи.

Вижте също:

Компост за готвене за домати

Компостът е естествен и достъпен тор за зеленчукови култури. По отношение на съдържанието на хранителни вещества, то се равнява на ...

Поетапно изграждане на кутията:

 1. Изберете парцел под компостера.
 2. Видя материала за опорите на бъдещото компостиране. Височината на прътите не трябва да надвишава 100 cm.За чекмедже на рампа, задните колони са с 20 см по-дълги от предната.
 3. Копайте в стелажи. За да направите това, използвайте лопата, за да копаете дупки с дълбочина 30-40 см. Потопете дъските или дъските в отворите, поставете ги вертикално и набийте изкопаната земя.
 4. Измерете разстоянието между опорите. Дълбочината на кутията трябва да бъде не повече от 150 см. Ширината на всяко отделение не трябва да надвишава 100 см. Подгответе подходящите материали за покритие. Твърдите стени осигуряват перфорации за въздушен поток.
 5. Монтирайте вътрешните и външните стени. Ако планирате да правите сменяеми елементи, предварително инсталирайте механизмите и устройствата за закрепване. Затегнете ключалките и ключалките, ако са предвидени от конструкцията.
 6. Поставете капака на кутията според размера му.

Трите страни на компостната кутия и стената на отделенията могат да бъдат конструирани без възможност за отваряне. Препоръчително е предната стена на кутията да се свали. Компостирането се извършва през горната част. Захващането се извършва от долната част през подвижен или отворен сегмент.

Важно е!

За да се увеличи живота на компостната кутия, се препоръчва всички вътрешни дървени елементи да бъдат обработени с антисептични съединения с дълбоко проникване. Това ще предотврати гниене и увреждане на дърво.

В края на работата външните стени на кутията могат да бъдат боядисани с боя или петна, за да придадат на сградата привлекателен външен вид. Ефективно провежда два етапа на оцветяване. Вторият слой боя се нанася след пълно изсъхване на предишния състав.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
компосткомпост

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания