меню

Структури и съоръжения 5.11.2018

Домашно приготвен вермикомпостер

Цветниците и градинарите могат да избират - купуват биохумус или започват собствено производство на органични торове.

За да направите домашно приготвен вермикомпостер от скрап материали, е лесно. Нуждаете се от желание и набор от инструменти.

Vermicomposter е какво?

Biohumus се продава в магазина за градинари, много градинари използват тор, но не всеки знае, че той е отпадъчен продукт от компост червеи. Vermicomposter е място, където живеят, в хората често го наричат ​​червей.

Най-простият дизайн за апартамент (къща) се състои от 2 резервоара, които се поставят един на друг. В горното отделение живеят домашни червеи - производители на компост. Трябва да има дупки по периметъра на стените за вентилация, на дъното - за изтичане на течната фракция - вермочая.

В селските къщи се изграждат улични конструкции от дъски., във форма те приличат на високо легло. Използват се само за производство на вермикомпост, течен тор в градината дървен vermocomposter не получават.

Червеи от компост

Обикновените земни червеи, живеещи в градинска пръст рециклират органични отпадъци, но тяхната производителност е ниска. Няма смисъл да ги използваме за производството на биогумус. В интернет не е трудно да се намерят доставчици на компост червей Eisenia fetida от Калифорния, техните характеристики:

 • първичен цвят червен, опашка жълта;
 • дължина до 10 cm;
 • да се размножават бързо;
 • дневно абсорбира храна, масата на която е ½ от теглото им.

Помощ!

Температурата на въздуха и субстрата във вермикомпостера не трябва да надвишава 30 ° C.

Можете да пускате червеи в червеи от вермикомпостер, те не се размножават толкова активно, колкото възрастните Eisenia fetida, но имат свои собствени предимства. Европейският сорт лесно рециклира настъргания картон и листата от груба хартия.

Индустриален модел за компост за апартамента

Струва си да купите индустриален vermicomposter, ако искате да запазите стилен интериор в кухнята. Много добри отзиви за модела Worm Cafe. Устройството не е евтино, но трайно, така че се изплаща напълно.

Компостерът се произвежда от австралийската компания Tumleweed. Корпусите на работните резервоари и таблата за събиране на течен тор са изработени от черна пластмаса. Долният резервоар е снабден с крачета и изпускателен клапан.

Размери на работната тава:

 • дължина 0,57 m;
 • ширина 0,39 m;
 • височина 0.75 m

Комплектът може да бъде 2 или 3 контейнера за червеи. За да започнете, имате нужда от 1000 възрастни. Една работна способност се пълни с биогумус за 2-3 месеца. Чаят се източва всяка седмица.

За хранене използвайте почистване на зеленчуци и плодове, утайка от кафе, използвани торбички за чай и варене, остатъци от гарнитури, овесени ядки. По време на работа няма неприятна миризма, течната фракция не изтича, кухнята не е замърсена, мухи и други насекоми не започват.

Таблицата показва модели на вермикомпостери от различни производители.

Страна на производство модел описание

 

Русия

 

 

Вермичка мини

 

 

обем (l) 63
квадратни тави (бр.) 3
цена (руб) 4500
Австралия

 

 

 

Can-О-Worms

 

 

 

кръгли тави (бр.) 2
палет с кран (бр.) 1
размери (см) 51*51*65
цена (руб) 9280
Австралия

 

 

 

 

 

Еко червеи

 

 

 

 

 

обем (l) 30
ширина (cm) 42
височина (см) 60
диаметър (cm) 45
тави (бр.) 4
стойка на колела (бр.) 1
Чешка република

 

 

 

Urbalive

 

 

 

дървени крака (бр.) 4
тави (бр.) 2
размери (см) 51*38,1*70
цена (руб) 10700
Австралия

 

 

 

Wormfeast (пръстен)

 

 

 

обем (l) 22
диаметър (cm) 31,4
височина (см) 51,5
цена (руб) 2000

Как да направите най-лесния вермикомпостер

Най-простият дизайн може да бъде направен от голям варел или туба. В дъното на резервоара отворете клапата за изтичане на течността. За да не го повредите, поставете цевта на стойката. Филтърът за vermochaya обслужва тухлени чипове (камъчета) и речен пясък.

Дебелината на филтриращия слой от пясък и трохи е 25 см. Напълва се с хумус с дебелина 30 см. В нея се поставят компостни червеи. За да започнете 200-литров варел, имате нужда от 1500 възрастни. При ежедневно овлажняване на субстрата бързо се натрупва течен органичен тор. През лятото се използва за листа торене на зеленчуци в открити и защитени терени, тревни тревни площи, цветя, плодове и ягодоплодни дървета и храсти.

Vermicomposter от цевта през зимата може да се съхранява в топъл навес или оранжерия, а през лятото на открито. За малко количество тор, подобен дизайн се прави от 2 пластмасови кофи.:

 • в долната (колектор) кранче за гмуркане;
 • В горната част над цялата зона се пробиват въздушни отвори с диаметър около 2 mm;
 • поставят един в друг, така че между стените има пролука, поставят стойка на дъното на колектора.

За монтаж ще се изисква минимален набор от инструменти: бормашина, бормашина.

Червеят червей от кутиите

Удобните вермикомпостери са направени от няколко кутии за чийзкейк. Дъното се използва за събиране на течни био-торове, всички последващи (от 2 до 6 броя) - за производство на биохумус. Техният брой може да бъде увеличен.

Помощ!

Пресният тор не може да се използва като храна, прегрява се силно при прегряване.

Подготовка на работната тава:

 • с помощта на маркер в долната част се начертава мрежа с клетки 25 * 25 mm;
 • пробиване за пробиване на отвори във всеки възел на мрежата;
 • ако страничните стени са плътни, отворът се пробива по горния ръб.

За капацитета-колектор вземете сферичен вентил и го изрежете на дъното. Те правят стойка за вермикомпостер от бар. Видях го на 3 части, всички части са усукани между всеки ъгъл с винтове.

Вижте също:

Вода на разсад от домати правилно, така че да е силна и не се разтяга.

За да се получат здрави и едрозърнести разсад домати, е важно да се знаят по-фините точки на поливане. Дали начинаещи градинари, които ...

заключение

Ръчно изработените вермикомпостери имат много предимства. Основното предимство на самостоятелно изработените конструкции над закупените модели е тяхната ниска цена. Използвайте най-бюджетните материали и контейнери. Простотата на дизайна на черведомиката не изисква квалификация, за нейното производство е достатъчно да пробиете, чуете, пробиете. Ако е необходимо, обемът на вермикомпостера може да се увеличи и дизайнът да се промени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания