меню

Отглеждане на домати 3.09.2018

Как да се хранят домати, които растат зле?

слаб растеж на домати

Знаейки, че без подходяща грижа няма да получите реколта, градинарите внимателно подхранват доматите. И това е разбираемо скръб, когато видите, че доматите растат зле, "напускат" в зелените и дават малък брой яйчници. За да промените ситуацията, трябва да се справите с причините и да решите проблема.

Причините за лошия растеж на доматите

Забавянето на растежа на доматите може да се случи на всеки етап от вегетационния период:

 • отглеждане на разсад;
 • след кацане на открити легла или навеси (оранжерии, оранжерии, тунели);
 • в средата на цъфтежа, плодните.

Основни причини:

 1. Посадъчен материал с лошо качество.
 2. Неправилно бране на разсад (крайни срокове, увреждане на корените). Когато сеят растения в общи кутии или контейнери, те се гмуркат с появата на 2-3 истински листа.
 3. Лошо качество на почвата.
 4. Ниската температура на почвата, в която растат доматите. Обикновено се проявява в разсад, отглеждани на первази на студени прозорци. Кутии и саксии се поставят върху дъски или пяна, за да се избегне контакт с повърхността на праговете.
 5. Липса на власт. При възрастните домати се появява при удебелени насаждения, неспазване на разстоянието между растенията по време на засаждането. По-голямата част от корените се образуват в обработваемия слой, на дълбочина 20 см. С малка площ кореновата система се развива бавно, а не е в състояние да осигури растения с храна. При засаждане на домати, вземете предвид вида на растението:
  супер детерминант, поставен на 5-6 храсти на 1 квадрат. детерминант - не повече от 4-5 растения, всеки - 1-3 куста.

 6. Нарушения на температурата. Културата обича топли, благоприятни показатели за растежа на доматите: + 24ºC ... + 28 ºC, под + 15ºC и над + 32ºC опрашването на растенията е невъзможно. Храсти, макар и бавно, ще растат, но цветът ще падне, яйчниците няма. Спазвайте режима, проветрявайте приютите през горещите дни през вратите, отворите, кърмата.
 7. Повишени нива на влажност. В леглата растенията рядко попадат в тази ситуация, но в парникови домати, забавянето на растежа често се свързва с висока влажност в приюта. Изход - редовно проветряване, почвено мулчиране, разхлабване след напояване. Допълнителните листа на растенията се отстраняват (не повече от 1-2 копия наведнъж), за да се осигури достъп до въздуха.
 8. Нередовно поливане. Доматите се поливат 1-2 пъти седмично, дълбоко овлажнява почвата. По време на плодовете се увеличават обемите за поливане, 2 седмици преди прибиране на реколтата - стоп. Когато посещавате вилата само през почивните дни, е необходимо да се организира капково напояване за доматите, в противен случай е невъзможно да се избегне напукване на плода.
 9. Небалансиран от елементи и дозираща превръзка. Недостигът или излишъкът на хранителни вещества води до сериозно забавяне на растежа на растенията, нисък набор от плодове и пожълтяване на листата. Растежът на доматите се възпрепятства поради липсата на азот, който е необходим за растенията през първата половина на вегетационния период. Бушът престава да се развива, листата се свиват, променят цвета си от светло зелено до бледо, след това пожълтяват.
  Съвет!

  Излишъкът от азот е опасен, когато растението „мазнини” отделя голям брой листа, но дава малко цвят. Изисква спешно оплождане с поташ и фосфатни торове, елиминиране на азота от торове.Липсата на микроелементи се запълва с листна преработка (разтвори на борна киселина, суперфосфат, инфузия на пепел).

 10. Заболяванията. Особено те досаждат доматите през втората половина на лятото, когато температурата на въздуха спадне. Всички видове инфекции са опасни: гъбични, вирусни, бактериални.
 11. Нападатели на вредители. Много насекоми вредители са "заинтересовани" в представителите на семейството на solanaceae, включително Whitefly, wireworm, листни въшки, нематод, и мечката. Без профилактика и бързо приемане на мерки за защита (в случай на вредители) доматите забавят растежа си, изсъхват и умират.

Ако забележите, че растенията изостават в развитието, цветът пада или има малко яйчници, те веднага откриват причините и след това незабавно продължават да коригират ситуацията.

Как да се хранят разсад от домати

В арсенала на градинари - голямо количество торове и лекарства за стимулиране на растежа на доматите. Засяти в хранителни почви, гмуркащите домати не се нуждаят особено от хранене. Но ако има изоставане в растежа, използвайте готови композиции Mortar или Kemira-Lux. Съдържанието на елементите в тях е балансирано и е достатъчно да се действа в пълно съответствие с инструкциите.

След гмуркането композициите на Uniflor-bud са подходящи (разредете една чаена лъжичка с 2 литра вода), инфузия на пепел (една супена лъжица се разрежда с два литра топла вода, влива се 24 часа), нитрофоска.

Какво да се хранят домати в леглата

По време на периода на отглеждане се използват следните съединения за подпомагане на доматите в открито поле:

 1. Пепел инфузия (чаша пепел в кофа с вода), настояват 2-3 часа. Поливайте храстите веднъж на всеки 10 дни, скоростта е 1-1,5 литра под храста.
 2. В кофа с вода (10 литра) разтворете суперфосфата (две супени лъжици), престояйте един ден. След това добавете 0,5 литра лопен или пилешки тор, една супена лъжица калиев сулфат. Всички смесени, напоени растения, допринасящи литър за всеки домат.
 3. В един литър суроватка, разредете 10 капки йод, изсипете състава в кофа с вода (9 литра), получавайки общ обем от 10 литра. Разбъркайте, донесете под храста на 1,5-2 литра горен подправка.
 4. Изсушете утайката от кафето, поставете я в почвата в кладенците с домати. Внимателно поливайте растенията под корена.
 5. Състав на мая, чрез който доматите бързо растат и образуват голям брой яйчници. 200 грама дрожди, разтворени в литър топла вода, добавете една супена лъжица захар. Разбъркайте, добавете 5-6 литра вода. Стой на състава няколко дни, след това се хранят доматите.
Съвет!

Дрежните превръзки се извършват 1-2 пъти на сезон.

Да се ​​хранят доматите в оранжерията

За стимулиране на растежа на парникови домати ефективни състави:

 1. Korovyak се разрежда във вода 1:10, настояват 3-4 дни, след това отново се разрежда с вода 1: 5 и вода растенията (2 литра под храст).
 2. Humeat (супена лъжица) се разбърква в кофа с вода, прибавя се лъжица от всеки сложен тор, разбърква се. Носете под храст, за да стимулирате растежа на растенията (норма - 0,5 литра).
 3. Калиев хумат (една супена лъжица) се разрежда в кофа с вода, 0,5 литра се добавят под храста, за да се увеличи броят на яйчниците, добър растеж.

От листни третирания се препоръчват съединения с микроелементи:

 1. Борната киселина се разрежда в литър топла вода. Добавете урея, меден сулфат (всички препарати на чаена лъжичка). Разбъркайте, добавете вода до пълния обем от 10 литра, напръскайте растенията върху листата.
 2. Суперфосфатът (една чаена лъжичка) се разрежда в кофа с вода, настоявайки до пълно разтваряне на ден. Доматите се обработват по време на образуването на яйчниците.

Биологични стимулиращи растежа

Различни стимулиращи растежа „работят” върху естествените компоненти. Те се използват и за подобряване на растежа на кореновата система, развитието на растенията и увеличаване на добивите.

Агат-25K

Препаратът съдържа екстракти от екстракти от игли, щамове на полезни бактерии, дози микроелементи. Използва се за подобряване на растежа на доматите, подтискане на опасни гъбични инфекции. Предлага се под формата на вискозна паста.

Преработени домати на листата на работния разтвор: 140 милиграма, разтворени в три литра топла вода.

 

BioGrow

Биоактиваторът се състои от смес от хуминови киселини, флуо-бактерии. Включени са също биологично активна вода, дървесен пепел и концентрат на кръвно брашно. Форма на продукта: 150, 500 ml бутилки (паста или течност).

Доматите се използват за поливане (веднъж на 30 дни). Работен разтвор: една чаена лъжичка до пет литра вода. Лекарството се използва, ако доматите растат бавно на открито, дълго време има лошо време и растенията не цъфтят добре, "дават" малък брой яйчници.

 

Agromax

Естествен продукт, който съдържа азотобактерии, хуминови киселини, вода с ниско съдържание на въздушни газове, концентрирана суха кръв.

Използването на биоактиватор не само насърчава растежа на доматите, но и подобрява структурата на почвата, подобрява имунитета. Значително подобрява вкуса на доматите.

За напояване, разтворете торбичка от лекарството в кофа с вода, изсипете я директно в дупката.

Биостим

Използването на този медикамент повишава фазовия растеж на културата, води до поникване, осигурява увеличаване на добива. Обработката е разрешена 3 пъти на сезон.

Първо направете матерната луга: изсипете съдържанието на торбата в гореща вода (50 ml), оставете да изстине. Съставът се отстранява в хладилника (съхранява до 1.5 месеца). Преди третиране се разреждат 1 ml от състава в 1 литър вода. Разход: литър на 5 квадратни метра разтоварвания.

Основната помощ за доматите в ситуация, в която забавят растежа, е своевременното хранене. Необходимо е да се открият причините за "спиране", а след това незабавно да се вземат всички мерки за отстраняване на проблема.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
слаб растеж на доматислаб растеж на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания