меню

Отглеждане на домати 3.09.2018

Кога да премахнете доматите от оранжерията, бързо да узреят у дома

жена отрязва домати

Няма ясни срокове за прибиране на реколтата, защото климатът във всеки регион е различен, а лятото е дъждовно и студено. Ако нощите бяха студени, а зелените домати все още оставаха на храстите, те са най-добре отстранени, така че да не замръзнат и да започнат да се влошават. Dospeyut домати вече у дома.

Кога да се премахнат доматите за узряване?

Ранните зреещи сортове не се прибират за зреене, узряват още преди началото на измръзване и късни огнища. В етапа на техническа зрялост се събират средносезонни и късозрели сортове. В южната част на страната, доматите имат време да узреят на храстите, в средните райони на страната, реколтата обикновено пада през август. В северните райони лятото започва по-късно, така че плодовете се премахват около средата на септември. Когато отглеждат домати на открито, те трябва да се събират, ако дневната температура е спаднала под десет градуса по Целзий или при първите заплахи от нощни замръзвания.

Понякога, дори и при топло време, има нужда от прибиране на реколтата по-рано, отколкото узрява, а причината за това са гъбични заболявания. В този случай всички плодове, достигнали техническата зрялост, подлежат на събиране.

Важно е!

Доматите с признаци на заболяване се изхвърлят, обработват или съхраняват отделно от здрави плодове.

При изваждане от храста трябва да имате предвид, че не всички екземпляри са в състояние да узреят у дома. Съберете домати, ако:

 • достигна стандарт за размера на класа;
 • семената в плодовете се формират и узряват;
 • цветът на плода е бял;

Условия за узряване

Има няколко начина за узряване на доматите, всеки градинар може да избере подходящ.

Зреенето на храстите

Ако някои плодове все още не са достигнали етапа на техническа зрялост, а навън вече е студено, можете да изкопаете храстите и да ги закачите на корени в сухо, топло, добре проветриво помещение. В този случай плодовете не само ще узреят, но ще растат. Можете също така да изкопаете храстите и да ги пресадите в големи саксии или кофи и да ги прехвърлите в топла добре осветена стая.

Дълго зреене

Ако желаете, яжте зеленчуци до новата година, те са съборени и поставени в хладно помещение, съхранявани при температура от +12 до + 15 градуса по Целзий, а влажността не трябва да надвишава 70 процента. Плодовете спретнато поставят в кутии в няколко слоя, всяка смяна на стърготини. Топ домати, покрити с кърпа. Периодично реколтата се преглежда, узрелите плодове се отстраняват в хладилника.

Традиционен начин

Ако се събира малко количество домати, се почиства от мръсотия и се поставя на слънчево място, например на перваза на прозореца. Препоръчителната стайна температура е +25 +28 градуса. Ще узреят реколтата през седмицата.

Можете също да поставите доматите в кутии и да съхранявате при стайна температура, като периодът на зреене е малко по-дълъг.

Съвет!

С зелените домати трябва винаги да лежат червени.

Какво влияе на узряването?

Зреенето на плодовете се влияе предимно от температурата в стаята, колкото е по-висока, толкова по-бързо ще узреят, така че ако искате да ядете домати до зимата, тогава температурата в стаята не трябва да е повече от 18 градуса.За да се намали времето на узряване, реколтата се съхранява при стайна температура.

Важен фактор е влажността на въздуха, тя не трябва да надвишава 50%, в противен случай доматите ще започнат да гният. Пигментацията се проявява поради осветление, най-бързо домати узряват на слънчевия перваз.

Полезни съвети

 1. Ако настъпи късна жлъчка, събраните плодове трябва да се поставят в гореща вода при температура от шестдесет градуса за 1-2 минути и след това да се избършат. Процедурата ще унищожи спорите на гъбата на повърхността.
 2. При температури под 60 ° C вкусът на доматите се губи.
 3. Когато узреят, узрелите домати се събират редовно, оставяйки няколко зрели плода.
 4. За да домати узреят по-бързо извън храста, до тях се поставят банани или червени ябълки, които освобождават вещество, което засяга зреенето.
 5. Болните засегнати екземпляри трябва да бъдат обработени незабавно;
 6. Не се препоръчва да се съхраняват домати близо до други зеленчуци.

Какво да не правим, когато узреем?

За да бъде напълно узряла реколтата и да не бъде развалена, е строго забранено:

 • да пазят здрави плодове със заразени;
 • измийте събраните домати, водата може да причини гниене;
 • домати, заразени с гъбични заболявания, се потапят в гореща вода, съхраняват се отделно от останалите;
 • Да се ​​съхранява на студено място с висока влажност.

заключение

Много градинари жънат домати у дома, защото плодовете не винаги имат време да узреят на храстите. Те също така се отстраняват, за да могат останалите плодове да бъдат напълно оформени. А понякога растенията заразяват гъбични заболявания, а за да не изгубят реколтата, е по-добре да прибирате плодове на етап техническа зрялост. Основното е да се следват съветите и препоръките за събиране и съхранение на културата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
жена отрязва доматижена отрязва домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания