меню

Доматените сортове със снимки и описания 19.04.2018

Домати "Ямал" и "Ямал 200": ранни и непретенциозни сортове

Всяка година, сортове и хибриди на домати става все повече и повече. За летния жител това има своите плюсове и минуси. В първия случай има избор, а дори и най-претенциозните градинари могат да намерят най-добрите домати, а във втория - объркване при избора. Особено трудно за начинаещи, които не знаят кои сортове са добри, освен това е по-добре за тях да избират онези домати, които на практика не са податливи на болести. Днес можете да се срещнете само с такива - домати "Ямал" и "Ямал 200". Нека да разгледаме техните характеристики и описание на сорта, снимките, да научат прегледи и доходност, както и основните селскостопански техники.

Когато избирате семе в магазин, винаги четете информацията на опаковката, където се казва, за кои климатични зони този домат е най-подходящ, за да не се разочаровате от резултата.

Обща информация

Днес обмисляме два сорта. Те са донесени от един и същ животновъд, чиито постижения в селското стопанство трудно могат да бъдат надценени. Името му е Владимир Иванович Козак. Ученият направи целта на живота си за отглеждане на добри сортове с висока устойчивост на стрес, които могат да се отглеждат навсякъде и дори в райони с високо рисково земеделие. За страна с голяма площ и много променлив климат - това е уместно. Доматите "Ямал" и "Ямал 200" са резултат от добра работа, имат много предимства, а жителите на вилата не разкриват недостатъците. Нека ги опознаем по-близо.

Описание на сорта "Ямал"

Този домат е популярен, популярен, със своя аналог с подобни земеделски техники и в много отношения сходни характеристики.

храсти

Сортът е определящ вид, тип стволово. Височината може да достигне до 70 см, но по-често е около 50 см. В оранжерията винаги има храсти по-високи, по-листни, отколкото на улицата. Красотата на "Ямал" е, че е много лесна за грижа, тъй като този вид храста изключва набраздяването, оформянето, не можете да го завържете.

Сортът не заема много място на парцела, има отлична възвращаемост. Има богати зелени листа, средният брой на храстите. Освен това сортът е, че може да се отглежда по метода без семена в топъл климат или в топла оранжерия. Подходящ за отворено и затворено място.

Опитните градинари все още се препоръчват да поставят опорни стълбове, особено ако вашият често е ветровит.

Описание на плодовете

 • Доматите "Ямал" имат зелен цвят на кожата във фаза на техническа зрялост, червена при пълно узряване.
 • Формата е плоска кръгла, в стъблото има депресия.
 • Теглото на първите плодове може да достигне до 150 грама, в бъдеще реколтата ще бъде 70-100 грама. Има добра възвръщаемост, хармонично узряване.
 • С добрата селскостопанска техника производителите говорят за добиви до 12 кг на квадратен метър. Но, според лятото жители, с подходящи грижи, можете да получите 17 кг от квадратен метър.
 • Доматите имат лек ластик.
 • Кожата е плътна, плодовете са много добре съхранени и транспортирани.
 • Зреенето е по-ранно - в зависимост от времето в дадена година и мястото на отглеждане, доматите могат да узреят средно от 85-90 дни, до 102-108 дни.

Присвояване на степен

Разполага с универсална маса.Вкусът на плодовете е силно изразен, приятен, градинарите хвалят тези плодове. Можете да направите летни салати, кисели краставички, да запазите цялото с помощта на компактност, да приготвите зеленчуци и дори да приготвите сокове от домакините. С тези домати в кухнята определено няма да имате проблеми.

Болест и устойчивост на вредители

Рано сортове узряват много бързо, и вредители, като правило, не ги притеснява. Също така, производителят говори за техните сортове като силно фитофтороустойчиви. Но жителите на лятото все пак препоръчват да се извършва предварителна обработка, за да се елиминират всички рискове.

По отношение на паразитите, те се появяват само когато агротехниката е слабо наблюдавана - в почвата има прекалено много вода, оранжерията не се излъчва добре, плевели в леглата покриват цялата земя.

Необходимо е също така да се наблюдава сеитбообращението, тъй като маслиновите култури оставят след себе си паразити и патогенна флора за развитието на заболявания. Не растителни култури, където имаше домати миналата година и те са болни, картофи или моркови.

Вижте също: Черно кафяв домат: обещаващо разнообразие

Силни и слаби страни

Предимства на сорта:

 • Висока доходност и стабилен плод през лятото.
 • Плодове с отлично качество, които могат лесно да се транспортират и отглеждат за продажба.
 • Добър имунитет.
 • Възможността за отглеждане в оранжерия и на улицата, освен това, може да се отглежда без разсад и в райони с високорисково земеделие.
 • Универсална маса за срещи.
 • Добро запазване на качеството.
 • Не се страхува от промени в температурата.
 • Гладки и идентични плодове.
 • Компактен буш, което спестява време и усилия на селскостопанска техника.

Сортове:

Според жителите на вилата, те не са разкрили никакви недостатъци в доматите Ямал по време на отглеждането.

Препоръки за отглеждане

Сортът "Ямал" и "Ямал 200" имат сходни земеделски техники. Нека, за първи клас, да ви разкажем как да отглеждате разсад с торфени таблетки, за втората, за традиционните общи подноси. Така че, можете да изберете за себе си най-добрия вариант.

Така че, семената на двата сорта се препоръчват да бъдат гравирани в разтвор на манган, а след това да се накиснат в стимулатор, за да се подобри покълването. Можете да накиснете един ден в сок от алое. След това подути слънчогледови семена време за засаждане. По отношение - това е второто десетилетие на март и до април. Първият метод използва торфени таблетки.

 • Таблетките се поставят във вода, така че те се набъбват нагоре с дупка.
 • След това извадете кегите, поставете ги в някакъв контейнер за удобство.
 • Поставете семена във всяка дупка.
 • Покрийте тавите с пакет и поставете върху прозореца. Температурата трябва да е 25-27 градуса.
 • Когато разсадът се е повишил, отстранете подслона, температурата трябва да бъде в рамките на 20 градуса.
 • Водните бурканчета се изливаха с вода в тавата. Торфът ще абсорбира колкото е необходимо.
 • Във фазата на 3-4 листа кегите се поставят в чаши с хранителен универсален грунд.
 • Засадени в почвата с контейнера, след две седмици на втвърдяване. План за кацане 40/50 или 50/50.

Тогава храстите трябва само да поливат, тъй като те изсъхват и се хранят. Също така трябва да се отбележи, че трябва да подготвите сайта предварително. Проверете за киселинност, почвата трябва да е неутрална. След това можете да направите компост и около 50-80 грама суперфосфат на квадратен метър. Първият фураж може да бъде направен след две поставени след прехвърлянето - разреден тор, който е богат на азот - 1/12. След това, на всеки две седмици, всички комплекси, в които калий и фосфор вече ще преобладават.

За профилактика на заболявания, веднъж на всеки 10-14 дни вечер, поръсете разсада с разтвор на манган и можете да разпръснете тютюневия прах или дървесна пепел на земята, за да изплашите насекоми и като храна.

Вижте също: Нови сортове домати от сибирската селекция за 2018 година

Описание на сорта "Ямал 200"

храсти

Сега да се запознаем с втория много добър домат - “Ямал 200” и неговата характеристика и описание на сорта. Буш с детерминистичен тип с ограничен растеж, много компактен - до 35 см, разтегнат. Оставя ги малко, те са светло зелени.За храстите не се изискват жартиери, образуване, отстраняване на пасинките. Разнообразието се адаптира към лошите метеорологични условия, може да се отглежда в оранжерията и на улицата, разсад и без семки.

Описание на плодовете

 • В този сорт, доматите ще бъдат малко по-големи - първата реколта до 200 грама, следващата - до 110-150 грама.
 • Формата на доматите е плоска, цветът на кожата е червен, има лъскав блясък.
 • Вкусът е приятен, но има киселинност, за разлика от "Ямал".
 • Доматите се съхраняват добре и могат да бъдат транспортирани.
 • Периодът на зреене при добри условия - ултра-рано - за 80-85 дни може да прибира първата реколта. В случай на лошо време - средно рано - 100-110 дни преди узряване.

Продължаваме нашето познаване.

Присвояване на степен

Ямал 200 домати са отлични за консервиране, въпреки че първите плодове могат да бъдат големи за пълнозърнести плодове.

Те са вкусни в салати, подходящи за готвене на макаронени изделия, сос. Ако не обичате киселост, тогава изберете първия клас.

Болест и устойчивост на вредители

Ямал 200, както и неговият растителен еквивалент, не се страхува от фитофтора, коренна и апикална гниене, което може да се види на опаковката в информацията от производителите. Но отново, опитни градинари препоръчват превенция - накиснете семената, и пръскане на храстите на място с разтвор на манган. Ние вече отбелязахме по-горе за насекоми и добри селскостопански техники, всичко също е от значение за този сорт.

Силни и слаби страни

Предимства на сорта:

 • Ранно плодните.
 • Устойчивост на болести и вредители.
 • Възможността за отглеждане без разсад в топъл климат.
 • Универсална маса за срещи.
 • Добро запазване на качеството.
 • Приятен вкус и аромат на домати.
 • Непретенциозност в селскостопанската техника.
 • Добивът на храста с добра грижа - до 4-5 кг.
 • Спестете място и време.

Сортове:

 • Сортът не е предназначен за отглеждане в промишлен мащаб, само за лично отглеждане.
 • Кисел вкус не е всичко.

Така че, се запозна с сортовете на домати "Yamal" и "Yamal 200", научих мнения, погледна снимката, който засадени. Сега, както обещахме, ще кажем метода на отглеждане в общ контейнер. Първият вариант елиминира бране, но много все още предпочитат да правят всичко, като нашите баби.

Препоръки за отглеждане

Вие също трябва да мариносите семената и да ги накиснете в стимулатора. Дати на засяване - от третото десетилетие на март до април. Засаждането се извършва, когато разсадът е на 45 дни, а земята се затопли до 15 градуса.

В общата тава, култивирането включва бране във фаза от 3-4 истински листа. Семената също се засяват под филма, почвата се смесва или се купува, и от градината - 1/1, или хумус, дернова почва, пясък - в равни количества и се добавя шепа пепел. Култури, извършвани на дълбочина от 1 см, на разстояние от 3-5 см един от друг. Филмът се отстранява с появата на издънки, гмуркане строго в нова, стерилна земя. Две седмици по-късно направете азотна храна. Освен това всичко е описано по-горе.

Вижте също: Домат "Петруша градинар": сорт, подходящ за всеки регион

Ако растат в земята, тогава трябва да го туршия с вряща вода с манган една седмица преди засаждане. Това се отнася и за структурата на покупките.

Това са двамата зеленчуци, които сте научили. Много достойни сортове, особено подходящи за нестабилен климат и малки площи.

Видео: Подробности за разнообразието от домати "Ямал"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 1
 1. Тина

  Ранното разнообразие, салата е най-еластична, с месеста каша, малко сладка. Тя расте добре, в грижи е непретенциозен.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания