меню

Доматените сортове със снимки и описания 15.02.2019

Какви домати да се засадят в района на Ленинград?

домати

Климатът на северозападната част на страната не е особено подходящ за отглеждане на термофилни домати, но градинарите все още успяват да постигнат добри резултати. Избор на най-плодотворни домати за региона Ленинград, като се вземе предвид зонирането на сортове, за събиране на сладки плодове на силата, дори и за начинаещи.

Характеристики на климата на региона и избора на сортове

Отглеждането на домати в района на Ленинград е изкуство, въпреки че основните агротехнически методи са традиционни. Необходимо е да се вземе предвид конкретният климат на района:

 • висока влажност;
 • кратък период от топли дни, хладен през лятото;
 • малък брой слънчеви дни;
 • началото на студено време.

На тази основа, доматените сортове за района на Ленинград трябва да издържат на ниска осветеност, студени и температурни колебания. В условия на висока влажност има риск от поява на заболявания, поради което е важна характеристиката на резистентност към инфекции, включително опасната фитофтора. За предпочитане е ранните хибриди, които имат време да генерират бързо култура, да натрупват сладост в плода, дори и при минимално количество слънце.

В Държавния регистър на Руската федерация са изброени районираните сортове за Ленинградска област и като цяло за Северозапад. За засаждане също подходящи хибриди, предназначени за райони на Сибир, Далечния Изток, Урал. Доматените семена за Ленинградска област предлагат агрофирми "Гавриш", Сортсемовощ, "Аелита", "Сибсад", Седек. "

Културата се отглежда в различни заслони, фолио и поликарбонатни оранжерии. Засяването на разсад от домати в района на Ленинград започва от края на февруари, като винаги се използва допълнително осветление. Тъй като почвите в района са предимно подзолисти, те допринасят за органичното вещество в нормата, сложни съединения за подобряване на раждаемостта. Засаждане в оранжерия или поликарбонатни заслони - в края на май доматите се определят по хребетите не по-рано от първата седмица на юни, като се фокусира върху времето.

домати за Ленинградска област

Ранни домати за Ленинградска област

Групата с малки срокове на зреене заема първите места сред сортовете, отглеждани от градинарите от региона. Това са доматите:

 • Пародист е сорт, който се е появил не толкова отдавна и се е показал добре в трудния климат на Ленинградската област. Бушът е малък, не е необходим пасианс. Доматите са готови за прибиране на реколтата (етап на техническа зрялост) за около 80 дни. Смята се за високопроизводителен салатен сорт, плодовете са големи, до 150 грама;
 • Алфа - включена в списъците на Държавния регистър, дава най-добри резултати по хребетите. Той е ценен заради големия си вкус (въпреки ранните срокове на почистване), непретенциозност. Стандартните растения не засипват, те вкарват само колове за опори, когато плодовете отиват;
 • Beta Lux - е включена в групата на ултра-скоростите, приятелски образува домати. Плодовете, пълни със сок, тежат под 80-100 грама. Подходящ за всякакви цели, вкусни в салати. 2-2,2 кг домати се отстраняват от растението;
 • Руж Петербург - резистентни към болестите по соленообразен сорт, с розово-червени плодове. Харвите бързо узряват, след 85 дни можете да снимате зелени домати. Добре разпределени у дома. Най-често този сорт е консервиран;
 • Скарлет свещи - той има домати от оригиналната форма - продълговати, с "нос", подобно на езика на пламъка на свещта. Във всеки летен сезон, заедно "плете" плодове, подходящи за кисели краставички, ецване. Растенията са мощни, така че те трябва да бъдат оформени (два ствола), подрязани стъпала.
 • Ураганът F1 - се отнася до групата на карпалните видове култура. Обикновено го водят в един багажник, всички странични доведени деца се отстраняват. Доматите в ръцете са дори около 5 броя всяка, с тегло 100-120 грама. За хибрид, вкусът е приятен и наистина домат. За салати се препоръчва плодовете да узреят на храстите, вкусът ще е по-сладък;
 • Северен - домат, чийто създател е биотехническата селскостопанска фирма. Плодовете с тегло до 180 грама узряват от първа ръка, а това е в стандартния клас. Непретенциозен растение е добре адаптирани към ниски условия на осветление, ниски температури. Лесно е да се отглеждат дори неопитни градинари. Събиране - след 92 дни плодовете узряват с пискюли;
 • Yvette F1 е хибридна форма, тя се отличава с добро съхранение на зрели плодове, годност за транспортиране. Четки с 5-6 плода се формират на мощни храсти, теглото е 150 грама. Желателно е да се приземи по билото под нетъкания материал, под филма;
 • Лятната градина е интересен хибрид от домати от ново поколение. Отглеждани специално за руските райони с умерен климат и по-ниски температури. Храсти са подходящи за засаждане във всеки подслон, както и на леглата. Доматите са кръгли, леко сплеснати, добър приятен вкус.
 • ракета - Името се дължи на сходството на плода с ракета. Зеленчуци продълговати, плътни, с характерен "нос". Обелете с блясък. По тегло - 50-60 грама. Подравнени плодове консервирани, правят различни маринати, кисели краставички.
Съвет!

При отглеждане се поставят 6-8 храсти на квадратен метър. В условия на удебелени насаждения, ракетата е изобилно плодна.

Ранните сортове не са толкова плодотворни, но са стабилни и надеждни.

ракета от домати

Най-добрите сортове домати за отглеждане на открито

Градинари, които отглеждат култури точно на хребетите, отбелязват отличния вкус на такива зеленчуци и присъщия им аромат. В началото на лятото, както и през август, растенията се покриват от студено време и възможен студ. Избирайки кои сортове домати са подходящи, приоритет се дава на видове, устойчиви на инфекции и студ.

балтийски

Отглеждани от животновъдите, за да се адаптират към влажния и хладен климат на Северозапад. Едно кратко лято не е пречка за това разнообразие, културата се формира бързо, не се разболява. Домати с месно съдържание, тежат 120-150 грама. Семената често се продават в категорията Северен колекция.

пачи крак

пачи крак

Положителни прегледи дават летни жители на област Ленинград този сорт оранжеви плодове. Растения до 0,6 метра, с умерена листа. Тъй като има много плодове по време на периода на зреене, препоръчително е клоните и самия ствол да се връзват със силни опори.

кехлибар

кехлибар

От групата на закърнели сортове, така че е по-добре да се засадят директно на градинските легла. Често, градинари засадени Амбър в контейнери на балкона, а след това доведе до вилата. Бушът се различава декоративно, особено когато е покрит с оранжеви домати. Те тежат 50-70 грама.

Вкусни плодове на Амбър - с меден аромат, сочен. В пулпа има малко семена, но по отношение на съдържанието на картината този ниско растящ домат е по-добър от многото неопределени жълти сортове. Тъй като кората на домата е плътна, а размерът е малък, те най-често се оставят да бъдат консервирани и осолени.

Бял пълнеж

попълване

Несправедливо забравени от мнозина качество на белия пълнежподходящ за култивиране на открито. Не изисква сложни грижи, не могат да бъдат премахнати.

Съвет!

Препоръчително е да се осигурят колчета за храсти на жартиера по време на добива на културата.

Плодовете са стабилни през всеки летен сезон.Доматите се изравняват, до 100-130 грама, първо зелени и бели, след това червени. Най-често, градинари премахване Bely изливане в етапа на техническа зрялост, разпределяне на дома в кутии и кутии. Не се напуква. Вкусът е приятен, с характерна киселинност. Като се има предвид, че плодовете узряват рано, те използват сорта главно за салати.

F1 Северенко

severenok

Добрият хибрид, предназначен за слизане в условия на умерени температури. Подходящ е за Северозапад, тъй като бързо образува култура, не подлежи на фитофтора.

Буш растат до 70 см, обикновено градинари премахване доведени към четката на първия слой. Останалото е стандартна грижа. Събирайте домати през юли, използвайки за преработка и салати. Плодовете са месести, приятен вкус, дълга лъжа и толерират транспорта. Претеглят се 120-140 грама.

Очевидно невидим

Отнася се за сортове с добив на опънати плодове. Подходящ за отглеждане в билата, дава отлична реколта в прохладния летен сезон.

Първите домати се завързват с четка над четвъртия лист. Закръглени, първо тъмно зелени, след това постепенно боядисани в наситен розов цвят. Претеглят не повече от 120 грама. Подобно на много нови сортове, очевидно невидимо отличава добрия вкус, докато доматът е ранен, узрява за 90 дни.

Сибирска тройка

Сорт за умерените райони. Различава се със силен разсад, бързо завязиващо се домати. Растенията в кратък период от време достигат фазата на техническа зрялост, плодът е готов за прибиране на реколтата за 90 дни.

Доматите с продълговата форма, подобни на българските чушки, с дължина 10-14 см. До 5 кг се отстраняват от храста, а дори и в условията на кратко лято, плодовете имат време да събират сладост. Отидете на осоляване, за готвене на различни ястия. Много домакини консервират този домат, който изглежда красиво на блюдо с краставици и тиква.

Сортове на надеждни домати за оранжерии

черен принц

Животновъдите са се опитали да донесат в районите на този сложен район плодови сортове, които са устойчиви на чести промени на времето. В приютите отглеждат не само ранни, но и средно-късни домати, които имат време да дадат резултати преди началото на студените дни.

Най-високи оценки:

 • Северна красота - разнообразие с висок имунитет, успешно толериращо температурните промени. Отлични плодове в приюти, дава домати удължени с продълговата "нос". С тегло - 80-120 грама, с плътна обвивка. Съдържание сладък, наситен розов цвят;
 • Черният принц е от категорията на екзотиката, тъй като образува кафяви домати с черен цвят. Тежат до 500 грама, най-вече за салати. Буш растат мощни, до 2-2,5 метра, така че в оранжериите на поликарбонат задължително се подготвят пергола или определени залози за опори. Този домат е малко податлив на сериозни заболявания, ценени за сочност и отличен вкус;
 • Епидемия - дарява голям брой малки (до 80 грама) домати. Културата се отделя бързо (тъй като мига), вкусът е приятен, с характерна сладост. Доматите са подходящи за дългосрочно съхранение, не се влошават по време на транспортиране;
 • Миша на север - оценен като домати с висока доходност със средно големи плодове. Ултра ранни дати, така че растението не се страхува от болестта. Домати с добър вкус, ароматни. За много домати такива периоди на зреене се характеризират с киселинност, но Мишка не я има на север;
 • Fighter - в директориите могат да бъдат намерени под името Buyan. Подходящ за оранжерии с филмово покритие, засаждане под дъгата на леглата. Може да расте на открито. Не е необходимо да се премахват доводите, изисква минимална поддръжка. В простите съцветия формира червен "крем" с тегло 50-70 грама. В първите четки доматите са малко по-големи, а след това - малки, подравнени. От растението се събират 2-3 кг.
 • Домат Ленинград рано - според описанието е хибридна форма, известна на градинарите от региона от ранната реколта. В условията на Северозапад дава добър резултат, продуктите са подходящи за продажба.Домати със среден размер, по 100 грама, богато червено-розов цвят;
 • Есен Ленинград - поетично име, дадено на домат в чест на региона. Разнообразието от средни срокове за събиране на плодове се отличава с височината, устойчивостта към липсата на слънчева светлина. Добър обвързване на домати в неблагоприятни условия, но добивът в добро лято е много по-висок. Домати до 120 грама, традиционна кръгла форма, с обичаен вкус;
 • Ленинградският гигант е домат, който заслужава само добри думи от градинарите от Ленинградската област. Хвалете го за вкуса, приятелското образуване на яйчниците, стабилната възвръщаемост и голямото тегло на доматите. С тегло - 280-300 грама, използвайте - за салати. Не забравяйте да образувате растението в оранжерията, отстраняването на страничните стъбла;
 • Dobrun F1 - инициатор е фирма "Гавриш". Хибридната форма е предназначена за отглеждане в умерен климат (в приюти). Много висок, до 2-2,5 метра, образува мощни съцветия след 11 листа. В ръката няма гънки, плодовете са равномерни, по тегло - 150-160 грама. В образуването на съцветия получават големи домати под 200-230 грама. Зрелите плодове на Добруня се държат у дома до месец и половина;
 • Baron F1 - когато се отглежда в обикновени заслони за филм се събира от един квадратен метър до 15 кг. Много продуктивен, капризен хибрид, добър сладък вкус. Бране на плодове - 115 дни. Домати с тегло до 140 грама, ярко кафяво или червено.

Тези домати сортове са устойчиви на неблагоприятните условия на северните райони, толерират температурни колебания, често се проявява в оранжерии.

Ниско растящи домати за района на Ленинград

маломерни сортове

Фаворити на летни жители на региона - домати с малък ръст, студоустойчиви, нечувствителни към инфекции. Засадете ги веднага на билото, пригответе оранжерии или тунели, подредете дъги с филм. Тяхната производителност не е толкова голяма, колкото тази на неопределени роднини, но те са надеждни, не се провалят в умерен климат и не изискват сложни агротехнически методи.

Невски

Препоръчително е да се приземи под приюта, тъй като добивът ще бъде по-висок. Храсти джуджета, студоустойчиви, на вегетация - до 95 дни. Доматите не са големи, но имат добър светъл вкус. Подходящ за смесени зеленчуци, кисели краставички.

жаргон

Растения до 40 см, окачени с домати. Бушът е изправен, с вълнообразни листа, типични за щамбов. Четките са прости, компактно подредени, образуват се пет парчета плодове. Първоначално те са светлозелени, а след това червени, с лек ластик. Тежат до 70 грама, най-вече за ецване, пресни храни.

Ябълково дърво

ябълково дърво

Градинарите оценяват класа за устойчивост на висока влажност. С чести дъждове в региона, Yablonka плодове изобилно, не се разболяват. Доматите тежат 80-100 грама, вкусни, с необичайна пикантна нотка. Подходящ за заготовки (осолени, консервирани) и за консумация в прясно състояние.

Sanka

Обичан от много градинари от региона разнообразие от закърнели домати. На хребетите храстите растат не повече от половин метър, доматите са вързани бързо и заедно. Краен срок - 90-95 дни.

В този клас е важно да се прибира реколтата навреме, в противен случай в презряла форма тя няма да бъде толкова сладка и вкусна. Sanka резистентни към болести, успявайки да "избягат" от фитофтарите в ранните етапи.

Ямал

Ямал

Изненадващо, със своите 25 см, това растение дава добра реколта от плодове. Джуджеви щамбови храсти от вид с тъмнозелена листа. При простите съцветия плодовете образуват до 120 грама.

Съвет!

Ямал се смята за един от вкусните домати при ранно узряване.

Свързва доматите дори по време на продължителни ниски температури, добре адаптирани към влажния климат.

балада

Представителят на сортовете с ниска надморска височина, но отлични добиви. Домати с добър вкус, 150-180 грама, кестеняво. Добре подходящ за кацане в тунелите, дава 9 кг на 1 квадрат. м. На един храст - 5-6 домати.

совалка

совалка

Студоустойчив популярен сорт, широко разпространен във всички райони на региона.На хребети дава добра реколта, 7-8 кг на 1 квадратен метър. Той е вписан в списъка на Държавния регистър, счита се за сортов вагон. Доматите са удължени, като „лодки“, с плътна консистенция, червено-оранжев цвят. Тегло - 80-100 грама. Сортът Shuttle обикновено се препоръчва за начинаещи, тъй като при всякакви условия никой няма да остане без култура.

Ленинградски студ

прохлада

Всички явни този домат: липса на слънце, излишната влага, прохлада. Той има време бързо да даде реколтата, до началото на юли, дори и в условията на Северозапад. Бушът е компактен, неразклонен, доматите се събират в големи тежки гроздове. Плодовете са оформени като яйце, плътта е плътна, сочна. Оцветяване - богато оранжево с червени нюанси.

Далеч на север

крайно север

Тя расте бързо, бързо дава реколтата. Индикатори за събиране на плодове от този краткотраен домат не са високи, но той ще бъде доволен от ранното производство. Гладки топки като червени домати узряват в унисон, подходящи за кисели краставички, прясна храна.

нос

нос

Този сорт е засаден само в оранжерии. Той е малък по височина, до 60 см, дава отлична колекция от портокал "крем" на сладък вкус. Non-капризен домат "плета" на плодовете при всякакви условия, устойчиви на слаба светлина. По отношение на - средно късно, но в Ленинградска област времето в приюти да даде реколта. Домати с тегло до 80 грама, смъртоносни, подходящи за транспортиране. Тъй като зреят по-късно през август, те се използват за подготовка на зимни запаси (кисели краставички, консервиране).

Амур Штамб

Амур

Той стана известен в много региони, оценени от лятните жители на северозападните райони на страната. Тя расте до половин метър, незрели домати - светло зелено, а след това, като узряване - тъмно червено. Едно растение може да даде до 4-5 кг. Не капризен, устойчив на всички неблагоприятни климатични фактори. Тя не намалява представянето дори и при дълги валежи и в студени дни, не се разболява.

корнет

Тази миниатюрна разновидност ще изненада с красиви гланцови домати. Буш растат до 40 см, в плододаване етап напълно покрити с кръгли домати. Корнетът не трябва да премахва страничните процеси, расте добре на открито, не се разболява. Отзивчиви към поливане. Плодове с балансиран вкус, с ярки нотки на сладост.

Полар рано

полярен

Основател на ранните въшки е Сибирската градина. Той принадлежи към определените сортове, храстите с ниска листа. Доматите получават достатъчно светлина и топлина, бързо узряват. Достигам до 100 грама тегло, при удобни условия - до 150 грама. Многокамерни домати, сухо вещество в състава - 6-7%, много сладък.

пръст

пръст

Адаптирано към студено време, вид джудже (храсти до 40 см), със сливи домати. Различава се по пластичност, расте добре на хребетите, не е податлив на фитотор. Културата се отстранява рано след 90 дни. Не се изисква специално земеделие: поливане, хранене и разхлабване.

Лятно пребиваващи

лято

Храстите са много компактни, до 50 см, а пасинките не се отстраняват. По време на зреенето растенията са вързани с малки колчета, тъй като те могат да се наклонят под тежестта на плода. Управлява, за да "отиде" от късната болест, леко засегната от други болести. Един добър вариант за тези летни жители, които рядко идват на сайта. Домати сортове лятно пребиваващи 50-80 грама, с гъста кожа. Основната употреба е запазването.

За отглеждане в труден климат на Ленинградска област, се препоръчва да се изберат зонирани сортове. Те са непретенциозни, стабилни, така че дори и в хладния и дъждовния сезон градинарят ще бъде с реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания