меню

Доматените сортове със снимки и описания 16.02.2019

Домат боец: предимства и недостатъци

домати на храст

Домат боец ​​е популярен. А лош преглед за него няма да чуе. Много трудолюбив сорт. Плодове при всякакви климатични условия.

Успешно се отглежда в Сибир и на юг. Той е устойчив на студ, устойчив на суша и устойчив на топлина.

Малко история

Доматите са известни с две имена: Fighter и Buyan. В Държавния регистър разнообразие се появява като боец. Второто име е фолк. Той е посочен и върху опаковката на семената. Екип от развъдчици от Новосибирск работеше на домат. След изследването сортът е включен в Държавния регистър през 2000 г.

Няма климатични ограничения. Доматите Buyan могат да се отглеждат на открито във всички региони на Руската федерация. Сортът е рентабилен за дребните фермери. Грижата за него е лесна. Има добра устойчивост на студ и устойчивост на засушаване.

Защо градинари изберете домати Буян, плюсове и минуси

Това е суша и студоустойчивост сортове Fighter го направи толкова популярен. Тези две характеристики са важни градинари, рядко идващи в страната. Доматите понасят нередовно поливане без проблеми, яйчниците и цветята не се разпадат на топлина, тъй като сортът е устойчив на топлина.

Не се налага образуването на храсти. Това е още един плюс на доматите Буян. Отнема малко време за грижа. Новачките градинари трябва да вземат това разнообразие в услуга. Дори при пълна липса на опит, той няма да напусне без култура.

По отношение на имунитета, всичко също е наред. Буян има ниска чувствителност към бактериални инфекции. На практика не се повлиява от вируса на тютюневата мозайка. Поради скоростта си, той има време да се измъкне от фитофтори.

описание

Ранно узряване. Това е посочено в описанието на сорта, а градинарите, които отглеждат домати, са съгласни с тази характеристика. Първите плодове започват да узряват за 95-100 дни. Терминът зависи малко от времето. Съдейки по прегледите, доматите узряват добре дори в дъждовно лято. Сортът може да се отглежда не само в градината. В оранжериите той показва същото ниво на добив както в почвата.

храст

Растението е стандартно, маломерно. Височината не надвишава 40 см. Според вида растеж храстът е определящ, спира да расте. Площта на Буян е малка поради компактността на храсталака. Според тази характеристика, сортът е подходящ за къщички, където малко място е отделено за градината.

Силата на растеж, способността за образуване на семена, броят на листата е средно. Премахване на доведен син цялото лято не е необходимо. Листата не са големи, вълнообразни, тъмнозелени. Съцветие просто тип. Първият е положен след 6 листа. В бъдеще те се формират във всеки 1-2 синуса.

продуктивност

Бушът е нисък, така че не трябва да очаквате огромен добив. Броят на доматите от доматите на Буйтан в земята не надвишава 3 кг. В оранжерия поради по-дълъг период на плодните добиви е по-висока. Там от квадратен метър на билото се събират 4-4,5 кг.

Характеристики и предназначение на плода

На снимката на доматите Буян може да се види, че кремът е класическа, удължена овално-цилиндрична форма. Те се предлагат в 2 цвята - жълто и червено. Незрелите плодове са бледозелени, стъблото е по-тъмно. Доматите на Буян се консумират бързо.Те могат да бъдат оцветени в зелено и съчетани в кутия. Вкусът на плода не губи.

Помощ!

Семената им на Буейн могат да се използват за последващо размножаване.

Размерите на домати са средни. Масата варира от 70 до 180 г. Месото не удари със специален вкус, но за ранни домати не е лошо. Камери за семена 3-4 броя. Кожата е гладка, издръжлива. Плодовете не се напукват при дъждовно време. При консервиране кожата запазва целостта.

Доматите Buyan се използват в различни форми:

 • яжте пресни;
 • сол;
 • мариновани;
 • vyalyat.

За отглеждането на домати Буян

Доматите от този сорт се отглеждат разсад. Организирайки грижите, вземете под внимание факта, че растението е определящо.

младок

За да се определи датата на засяване на семена за разсад, използвайте стандартната формула. От датата на предлаганото разтоварване в земята те отнемат 60 дни. Ако те искат да засаждат Buyan в градината на 2 юни, семената се засяват на 1-2 април. Стрелите ще се появят след 7-10 дни.

До 2 юни разсадът ще бъде около 50 дни. На тази възраст разсадът на късоразвиващи се домати е жизнеспособен, готов за трансплантация. Семената се лекуват с лекарството Epin, засаждането на почвата Fitosporin-M фунгицид.

Важно е!

С липса на слънчева светлина (облачно време, северния прозорец), разсадът на Буян се осветява.

Посейте в общ контейнер. Потопете се в отделни чаши във фазата на 2 листа. Преди появата на издънки температурата се поддържа около 25 ° С, след което се понижава до 18 ° С. През последните 2 седмици преди разсаждане те намаляват температурата до 8-10 ° C през нощта. Борецът на разсад с правилна грижа не се изважда.

Трансплантация в земята

В описанието на сорта е дадена схема на засаждане на домати Буян в земята. За 1 m² можете да засадите до 8 храсти. Такава схема на засаждане с балансирани превръзки ви позволява да получите голяма реколта от ранен крем.

Когато засаждане, добавете шепа хумус, шепа пепел, ammofosku - 1 ч. Л. Торът се смесва със земята, за да не навреди на корените. Подкрепа при засаждане не може да се настрои. Колото ще се нуждае по време на натоварването на плода. Разсад се засаждат по метода на претоварване, напоени, дупките се мулчират с хумус.

грижа

Грижа за домати-Buyan неусложнена. Храсти ниски, силни клони, свързани с клечките по време на плодния период. Инструкциите показват, че сортът не се нуждае от жартиера. На практика тя не може да се справи без. Клони, богато окачени с плодове, ще лежат на земята.

Засажда се степно момче едва в началото на лятото. Премахване на всички stepchildren, които се появи на разликата на багажника от земята до 1 цвете четка. Всички останали не се докосват. Вода леглата за времето - 1 път в 5-7 дни. Почвата се овлажнява до 30 см дълбочина.

За превръзки използвайте настойки от билки, лопен. По време на цъфтежа и плододаването използвайте минерални торове:

 • NPK;
 • diammophoska;
 • ammophoska.

Тайните на високите добиви на домат боец

Градинарите не се оплакват от добива на домати. Малките храсти заедно дават култура при всякакво време. Опитните градинари използват прости агротехнически техники, които ви позволяват да разширите плодните плодове, за да подобрите качеството на плода.

Топ дресинг

Подхранването е особено важно при лошо време. При студени заклинания оплождането на корена не води до ефект, така че акцентът е върху храненето на листа:

 • 10 л вода, 1 ч.л. комплексен минерален тор, хумат (съгласно инструкциите);
 • обезмаслено мляко - 1 част, вода - 10 части.
Важно е!

Необходимо е долната част на листата да се овлажнява с течен тор. Биман Буян има голяма част от устицата.

Превенция на заболяванията

Бушът на доматите рядко страдат от фитофтора. Необходими са профилактични лечения, ако в този или предишния сезон в градината или съседите е имало инфекции.За да се предотвратят здрави листа и стъбла на доматения изтребител, процесът на бордоската течност.

Пръскането се повтаря на всеки 10 дни. Използват се разпръсквани спрей пистолети, в отсъствието на които те прибягват до „старомодния“ вариант - поставят метла в разтвор и напръскат доматен хребет. Ако листата имат признаци на инфекция, използвайте системни лекарства:

 • Acrobat;
 • Oksihom.

Възстановяване на плодовитостта

Компетентните грижи за почвата, систематичното възстановяване на плодородието гарантират високи добиви на домати. През есента парцелът е изчистен от корени, стъбла, плевели, изкопани. Хумусът се въвежда в кофа от 1 m².

През пролетта се използват минерални торове. Въвеждането на оборски тор може да доведе до късна фибри, така че преди изкопаването на билото да се разпръснат гранули от пълен минерален тор. Изберете туки, които включват микроелементи и пълен комплекс от N: P: K.

Сеитбообращение

В градината, където се опитват да следват правилата за сеитбообращение, зеленчуците не се разболяват. При доматите имунитетът на Буян е отличен, но когато се засаждате, трябва да се придържате и към правилата:

 • разчупване на билото от парцела за картофи;
 • да не се отглеждат след зеленчукови култури (домати, картофи, чушки, патладжани).

Третиране на почвата за инфекции и вредители

Опитните градинари имат много оригинални методи за пречистване на земята от патогени и вредители. При отглеждане на домати боецът може да използва един от тях. През есента билото засява зимата ръж.

ЗАБЕЛЕЖКА!

Когато ръждясали стъбла гние в почвата, сено бацил възпроизвежда, той унищожава вредни гъби.

През пролетта ще стане зелено. На мястото на дупките, за да го грабне, използвайте като мулч. Разсад на растенията. Разсадът, заобиколен от ръж, ще се размножи по-бързо. През деня тя не страда от слънцето, през нощта от студа. Малко по-късно ръжът трябва да се отреже и да се остави на билото.

Какво казват градинарите за кавгаджията

Татяна Викторовна, 47 години, Новосибирск

Soat Buyan около 10 години. Аз го отглеждам в градината без подслон. Сортиране като. Ниски храсти. Привързвам всички мигли към опората, иначе заради изобилието от плодове те попадат на земята. Аз не съм ангажиран в образуването, просто изтрийте всички доведени деца до 1 четка за цветя. Консервирани домати, яжте в салати. Израснах по Буйън жълто и червено. Те се различават само по цвят. Всички други характеристики са еднакви.

Галина Григориевна, 41, Московска област

Един храст нарастваше в оранжерия, един в земята. И двамата не разочароваха. Доматите бяха много, всички висококачествени. Студеното юни не се отрази на добива и скоростта на узряване. Бушът, който растеше в градината, не криеше нищо от дъжда. Доматите не се напукват, узряват на храст.

Светлана Николаевна 35 години, Челябинск

Приветстваха приятелите на Tomato Buyan. Прочетох описанието, ревюта на форумите, засадих. Не съжалявам. Вече няколко години обичам любовта към него. Доматът е трудолюбив. Това е най-точната функция. Храстите са малки, покрити с красиви, силни кремове при всякакво време. Те бързо узряват, не се влошават при контакт със земята, не се пръскат в дъжда. Мога да похваля сорта за дълго време. Той има много предимства. За нашия климат, неговата студоустойчивост и ранна зрялост са важни.

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания