меню

Доматените сортове със снимки и описания 30.01.2019

Доказани сортове доматено домати

домати

За да се насладите на домашно узрели домати от началото на лятото, трябва да изберете ранни сортове домати за засаждане. Подборът представя най-добрите сортове, според градинарите.

Те са подходящи за открит терен и оранжериите не заемат много място. Растенията, устойчиви на фитофтора, имат отлични добиви, а при правилна грижа доматите узряват в най-ранните периоди.

Сортове за Средната група

За да се постигне ранно узряване на плодовете, препоръчително е да се отглеждат в оранжерии. Съзряването настъпва 2-3 седмици по-рано, отколкото при отглеждането отвън. Най- Средна лента За засаждане на разсад от домати в оранжерията може да бъде от средата на април, веднага щом почвата се загрее добре след зимата. Преди засаждане, е по-добре да се оплоди почвата с хумус с торф и пепел, след това разсадът бързо ще се корени и да започнат активно да дават плодове.

алфа

За оранжерия и засаждане на улици в средната зона на страната, градинарите избират сорта Алфа. Класът е непретенциозен в отглеждането, перфектно расте в уличните условия, не заема много място на място. Бушът е определящ, висок 50 см, с дебел ствол. Пролетни замръзвания храстите понася добре, не се подлагат на болести. Периодът на плодните настъпва рано, след 60-70 дни от образуването на кълнове, индексът на добива е 7 kg / m2.

Домати с малък размер, тежи 60-70 г. Формата е плоска, кожата е червена, лъскава. Кожата е издръжлива, предпазва пулпа от напукване. Доматите са подходящи за дългосрочно съхранение, като при готвенето се използват за рязане на салати. Предимства на Алфа са:

 • ранно узряване;
 • силен имунитет;
 • продаваемост;
 • компактни храсти.

Няма недостатъци в Алфа, сортът стана популярен сред градинарите и е много популярен не само в Русия, но и в Беларус, в Украйна.

Афродита

Под филма определящите растения достигат височина 90 см. Образуват се малки пепели, храстите имат средна листа. Хибридът произвежда червени плодове след 90 дни от началото на отглеждането. Масата на плода е от 90 до 110 g, вкусът е сладък и кисел. Афродита се отглежда за прясна консумация и за осоляване. Производителност - 5-6 кг / м2. Сортът проявява висока устойчивост на късна фитозалепване, брашнеста мана.

Разнообразието на Афродита има много положителни качества:

 • привлекателен апетитен вид;
 • дълго съхранение;
 • възможност за транспорт на дълги разстояния;
 • универсална употреба.

Афродита перфектно възприема органични и минерални добавки, нейният вкус се подобрява.

Внимание!

Жартиера на пергола от домати се препоръчва, ако храстите надвишават височината 70-80 cm.

Валентин

Определящият сорт с ранен плодоносен период, който се е оказал засаден сред градинарите, е Валентин. Зреенето настъпва след около 3 месеца от сеитбата. Валентина се отглежда в оранжерия, но сортът е подходящ за външна почва. Растения с отлични имунни свойства, вируси и вредители не се страхуват. Добивът не е по-малък от 10 kg / m2. Разнообразието е лесно за засаждане и непретенциозно да се грижи.

Доматите са с овална форма. Вкусът е стандартен за култура, сладък и кисел. По принцип, Валентин се отглежда за консервиране, защото кожата е дебела, не е склонна към напукване.Доматите са красиви, малки, с тегло 100 г, лесно се побират в буркан с всякакъв размер. Добродетелите на Валентина са:

 • резистентност към късната болест и други заболявания;
 • ранно и обилно плодните;
 • компактни храсти до половин метър;
 • непретенциозност в отглеждането.

Недостатъците са средният вкус на плода и малко сурова кожа.

Сортове за Сибир

Пролетната топлина идва в Сибир по-късно, отколкото в други региони, така че дори и със засаждане на оранжерии не е необходимо да бързате. Ако засадите разсад по-рано от очакваното, изобщо не можете да чакате реколтата. Препоръчителното време за разсаждане на растения в защитена земя е 20 април. Доматите се засаждат на улицата не по-рано от началото на май, когато температурата през нощта няма да падне под 7-8 градуса по Целзий, а земята ще се затопли.

автор на пародии

Под филма в студена климатична зона расте добре Parodist - определящ сорт с много ранен период на плодните насаждения. Зреенето настъпва след 2.5 месеца от началото на отглеждането на разсад. Височината на едно възрастно растение не надвишава половин метър, но е необходима жартиера към опората. Формирайте храст в 2-3 стъбла. Производителността е ниска, но стабилна - 2 кг от храста. Сортът показва устойчивост към фитофтора, кладоспория, фузариум. Храсти не се страхуват от измръзване, успешно отглеждани дори на открито, според мненията на градинарите.

Пародистът дава плодове с добро качество със сладък и кисел сочен вкус. Зеленчуците често са предназначени за салати, подходящи за ецване и кисели краставички. Претеглете домати 110-150 g, цветът е яркочервен с блясък. Доматите изглеждат апетитни, дълго съхранявани и добре транспортирани. Предимствата на Пародист включват:

 • силен имунитет;
 • лекота на грижа;
 • добър вкус;
 • ранно плодните.
Внимание!

Сортът не обича дебелата посадка, следователно не е необходимо да има повече от 3-4 растения на 1 кв.м.

Далеч на север

Към краткотрайните ранни зрели домати се включват разнообразие от Далечния север. След 3 месеца първите червени домати се събират от хълмовете в размер на 2-3 кг от едно растение. Растенията нормално преживяват студени заклинания, така че дори в Сибир могат да бъдат засадени отвън, сортът е подходящ за отглеждане в оранжерии. Височината на храстите не надвишава половин метър, обвързването не е необходимо. Далечният север рядко се разболява, не е засегнат от вирусни заболявания и гъбични инфекции.

Всяка доматена четка е вързана с 5-8 плода с червен цвят, с равно тегло около 100 g и с еднакъв размер. Плодовете са със стандартна кръгла форма, месото се състои от 4 камери, вкусът е сладък и кисел с високо съдържание на сок. Назначаването на домати универсално, те са подходящи за всякакви цели. Положителните качества на сорта се наричат:

 • ранно узряване;
 • добра транспортируемост;
 • силен имунитет;
 • устойчивост на замръзване.

Няма никакви недостатъци в Далечния север, напротив, сортът се е установил за засаждане и е получил признание от много градинари не само в Сибир, но и в други региони.

Torbay f1

Хибридът Torbay е отглеждан не толкова отдавна, въпреки че градинарите са обичали ниските компактни храсти и непретенциозност в развъждането. Височината е 85 см, когато се отглеждат навън, в парниците храсти растат под метър. Плодът се среща изобилно след 2 месеца от засаждането на семена върху разсад. Torbay е устойчив на брашнеста мана, вируса на тютюневата мозайка, фитостафил. Добивът е 6 kg / m2.

По време на зреенето доматите стават зелени до розови. Вкусът е предимно сладък, но има приятна киселинност. Реколтата се използва за консервиране и консумация в прясно състояние. Доматите са отлично домашно приготвени, могат да се съхраняват дълго време. Предимствата на Torbay са:

 • дългосрочно съхранение;
 • добър вкус;
 • силен имунитет към болести;
 • лекота на засаждане и по-нататъшно отглеждане;
 • едновременно ранно узряване.

Torbay не обича суша, не толерира топлина и липса на влага. Поливането трябва да бъде често и редовно.

Съвет!

За напояване използвайте хладна дестилирана вода с ниска твърдост.

Сортове за Урал

Доматите се отглеждат успешно на открито и под покритието на филм. Той не влияе прекалено на периода на зреене, може да се различава само за няколко седмици. Разсадът се приготвя от началото на пролетта, а през април храстите трябва да достигнат височина от няколко сантиметра, така че да могат да бъдат трансплантирани в оранжерията. Засаждането на улици в Урал ще започне от началото на май, трябва да изчакате, докато студът се спре през нощта и топлото време дойде в района напълно.

Бенито f1

Продуктът на холандските селекционери е хибрид с ранно плодоносен период и нискорастящи храсти. По принцип, растенията се засаждат отвън, но е възможно отглеждането на оранжерии. Добивът е висок и е 8 кг на храст. Буш с височина до един метър, не разтегнат, чист. Пасисткото образуване е умерено, завежда растението в 2-3 стъбла. Устойчивостта към болести е добра: няма случаи на инфекция с болести, върхови гниене и други вируси.

Издължените домати имат червена кожа. В една четка се събират 8 плода от по 100-120 г, като кожата е много еластична, твърда, предпазва сладкото и кисело месо от напукване. Съдържанието на захар е около 2,4%, сухото вещество е до 5%. Доматите са идеални за опазване., Замръзване. Положителните качества на Бенито са:

 • силна имунна способност;
 • висок добив;
 • устойчивост на охлаждане;
 • компактност на растенията.

Недостатъците включват посредствен вкус и сурова кожа на плода. За подобряване на вкусовите характеристики се препоръчва торене с калиеви торове.

Експлозията

Друг хибриден вариант е Експлозия. Отличен ранен добив на растението се дава директно в улицата земята - до 5 кг от храст. При засаждане под филма, плодните се срещат по-изобилно, до 7 кг. Периодът на зреене е ранен, реколтата ще се появи на третия месец от началото на отглеждането. Експлозията не се повлиява от гниене на корен, фитостафил, брашнеста мана. Бушът не е капризен в грижата, различават се в малък размер - само 60 см. Свързването към опората не е необходимо.

Домати от търговска рокля със сладко-кисел оттенък, малка форма. Теглото не надвишава 100 g, цветът на кожата е светъл, червен. Доматите се използват за ецване, осоляване, нарязване на салати. Сортът има следните предимства:

 • лекота на грижа;
 • богати и ранни плодове;
 • добри вкусови характеристики;
 • дълго съхранение;
 • резистентност към вируси.

Взривът няма недостатъци, градинарите много обичат сорта и съветват да засадят.

Съвет!

От хибридите не могат да бъдат събрани семена за засаждане през следващата година.

В допълнение към избора на надежден сорт, не трябва да забравяте за правилната грижа за доматите. При отглеждане на доматена култура те поддържат редовно поливане, а самата почва периодично се разхлабва, за да се обогати с кислород, а плевелите се изваждат от почвата. Колкото по-добре са поддържани растенията, толкова по-скоро ще започнат да дават реколти, които със сигурност ще бъдат с високо качество.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания