меню

Доматените сортове със снимки и описания 30.01.2019

Селекция от сладки черни сортове домати

най-добрите черни домати

разнообразие черни сортове домати невероятно, но за да получите добра реколта, трябва да се ориентирате в техните характеристики. Има видове домати за отглеждане на открито и има такива, които могат да се отглеждат само в оранжерията.

Въз основа на описанието на даден сорт става възможно да се избере култура по отношение на добив, цвят, консистенция и препоръчания метод за преработка и съхранение.

Удобства

Тези домати изобщо не са черни, тъй като кожата им блести в нюанси от кафяво до пурпурно. Естествено на пръв поглед те изглеждат черни, но това е само първоначална оптична илюзия. Какви са отличителните белези на тези плодове? Цветът е единствената разлика. Придобива се чрез наличието на органичен пигмент, наречен антоцианин. Това вещество е добро за тялото, така че тъмните домати са безопасни за здравето, те са:

 • богат на витамини и минерали;
 • от съществено значение за нормалното функциониране на организма;
 • пълни с максимална полезност.

Доматите се характеризират с необичаен вкус, който се постига благодарение на специалното съотношение на киселини и захари в състава. Правилно отглежданите зеленчуци, за чиято обработка не се използват никакви химикали, трябва да имат необичаен сладко-плодов послевкус. Повечето сортове черни домати имат:

 • най-тънката кора;
 • сочна и нежна пулпа;
 • атрактивен аромат.

За да се запазят всички тези свойства, зеленчуците трябва да бъдат внимателно обвързани, което ще изключи контакт със земята.

Важно е!

Не всеки черен домат подходящ за консервиране и осоляване.

Видове за отглеждане в парникови условия

Оранжерия е необходима за райони със студен климат и ранните студове. За такива условия си струва да се изберат специални сортове черни домати, които ще позволят да се получи голяма и висококачествена култура, която може да се използва за лични цели или за продажба.

Кратки характеристики на сортовете:

 1. Ашкелон F1. Това е широкоплоден хибриден тип с тъмно кафяв, средно-ранен пилинг. Узрява средно над 100-105 дни и принадлежи към неопределените зеленчукови култури. Плодовете достигат около 220-240 грама, имат закръглена форма, гъста кора с лъскав блясък, приятен вкус и аромат. Отличителни черти са: отлично търговско качество и устойчивост на транспортируемост. Добивът е 20 кг на 1м2.
 2. Ашдод F1 е ранен хибрид, чието узряване е достатъчно за 90 дни. Плодовете са с тъмно кафяв цвят, тежащ 170 г, полукръгла форма, уникален сладко-плодов вкус и плът от тъмночервен цвят. Добивът на m2 е 18 kg.
 3. Черно калене - Това е разнообразие от тъмни домати, които трябва да бъдат запазени. Притежава плътна кожа, която не се разпада по време на обработката и продължително съхранение в саламура. Храсти могат да растат до 1,2 м височина, на пискюлите може да има около 18 плода, тежащи 50 г, а по външен вид и вкус могат да бъдат сравнени със сливи, дължащи се на шоколадова кожа. Добивът е 5,3 kg на 1 m2.
 4. Черен барон Периодът на падеж е 115 дни, височината на храстите достига 1,5 м, а плодовете са с шоколадов цвят, с тегло не повече от 250 кг, закръглена форма и леко оребрено. Месото е сочно на цвят и културата е доста непретенциозна по отношение на грижите.Добивът е 6.5-7.5 kg на 1 m2.
 5. Японски черен трюфел. Зеленчукова среда със зрялост и максимална полза е 115 дни. Храстите достигат височина от 200 см, а около 6 плода с тегло 150 г се образуват на един пискюл.Ако премахнете доматите от зеленчукова градина, които имат зелен цвят, можете да ги запазите до средата на зимата.

Какви видове се отглеждат извън парникови условия

Възможно е да се отглежда добра реколта на открито, но е необходимо да се следват препоръките за грижа, хранене и поене. Изборът на черен домат за отворени легла е оправдан. Те имат отличен вкус, аромат, устойчивост на гъбички и други заболявания.

Описание на сортовете:

 1. Черният принц, Културата расте до 2,5 м, отнася се до средно-сезонно сорт, за който е достатъчно узряване за 120 дни. Зеленчуците растат в тегло 400 g и тъмно кафява кожа с лъскав ефект. Плодовете се характеризират със сладникав, по-скоро десертен вкус, повишена степен на устойчивост на фитофтора. При достигане на зрялост, можете да получите около 20 кг на 1 м2.
 2. Шоколадът е средно ранно зреещ зеленчук, който е достатъчно дълъг 115 дни, за да достигне зрялост, а храстите могат да се простират до 150 см височина. Плодовете са с плоска кръгла форма, многокамерен вид, кафяв цвят на кожата, оранжево-кафява пулпа с тегло 400 г. Отличителните черти са месести, сладникави и приятен вкус, добив до 12 кг на 1 м2.
 3. Виагра. Средно ранен домат, узряващ в 112 дни, растящ до 2 метра височина и с плодове с диаметър 7 cm и тегло 100 g. дял на сухото вещество. Добивът е около 10 kg на 1 m2.

Черешови сортове

Черешите домати са популярни, особено черни сортове. Те са оригинални на външен вид, имат отлични вкусови качества, се използват за украса на ястия като салати, закуски и др.

Описание на сортовете:

 1. Черна китка, Мини доматите имат отличен вкус и особено творчески вид, за които често се използват при приготвянето на мезета. Този сорт не е подходящ за осоляване поради прекалено тънко разкъсване по време на обработката. Височината на храстите достига около 150 см, а периодът на зреене е 80 дни. Растението има необичайни ромбовидни листа, които нямат мъх. Четката съдържа около 5-10 домати, всяка с тегло 70 грама, плодът е първо зелен, а след това става розов, постепенно се превръща в тъмнолилав и почти черен. Производителността е 6 кг от 1 храст.
 2. Черната череша е ранен зрял сорт, за достигане на зрялост на който е достатъчно 105 дни, растат над 1,8 м, и има плодове с тегло 20 г почти кръгла форма с гъста кожа. Доматите имат пулп с високо съдържание на захар, месест и сочен, а в допълнение към този изразен приятен аромат. Зеленчукът е подходящ за прясна консумация и за последващо осоляване. Добивът е 7 kg на 1 m2.
 3. Cherry Negro F1 е ранен хибриден сорт, който узрява за 90 дни. Той принадлежи към неопределени растения, притежава овални плодове с кафяво-кафяв оттенък, както и изразени зелени ивици. Доматите са с тъмна черешова плът, с тегло 30 g и около 21 броя могат да присъстват на пискюлите. Класът се внася за прясна употреба и за съхранение. Добивът е 13 кг на 1 м2, а самите плодове имат сладък и приятен вкус.

Важно е!

Почти всички черни домати имат сладък вкус, но са отбелязани особено сладките видове с максимална концентрация на захар.

Характеристики на сладки плодове:

 1. Кафява захар е средно ранен вид, чието узряване е достатъчно за 120 дни.Растението е високо, а плодовете имат почти черен цвят, месест пулп и сладък вкус, както и с тегло 150 гр. Гледката е маруля и е желателно да се отглежда в оранжерия.
 2. Диня - средно ранна и достатъчна за съзряване 110 дни. Буш висок, и следователно изисква допълнително жартиера. Средното тегло на плода е 100 г, а освен това те имат: кожа с червено-кафяв цвят, сладникав вкус на пъпеш и класическа кръгла форма.
 3. Иван да Маря F1 е висок и ранен вид, достига височина 180 см и отлежава за 100 дни. Кустите трябва да бъдат вързани внимателно, но не е необходимо да се забиват и подрязват. Плодове с малък размер, червено-кафяв нюанс, тежащ 200 грама, а също и с приятен сладък вкус, сочен и месест пулп. Добивът е 5 kg на 1 m2.

Тъмните домати са наистина уникални. Можете да опитате различни сортове, за да се уверите в необичаен вкус, приятен аромат и други полезни свойства. Отглеждането на домати не е трудно, важно е само да се следват основните правила.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания