меню

Доматените сортове със снимки и описания 26.01.2019

Селекция от черни сортове домати

Черни сортове домати

Черните домати са ароматни, пулпата съдържа висока концентрация на оцветяващия пигмент на антоцианин. Учените са доказали неговите антитуморни свойства. Всички сортове черни домати домати имат сладък вкус. Техният избор е голям. Има сортове за оранжерии, има за открит терен. Можете да намерите семената на високи, къси, едри плодови домати.

Ранни домати за оранжерии

Първото семе засято на собствениците на парници. За тях ултра ранните и ранните сортове черни плодови домати са подходящи за защитена земя. Свръхзрелите сортове узряват в рамките на 75-85 дни. За да се прибират ранни домати, започват на 90-95 ден.

Черният Крим

Продължава рано. Първите домати започват да се събират на 75-80 дни. Растението е с висок неопределен вид, височина на храста 1,8 м. Доматите с малък ластик, плоски, големи (до 500 г), основната част от доматите тежат 350 г и повече.

Кожата е тънка, пукнатини при пренасищане. Доматите не са подходящи за дългосрочно съхранение. Те трябва да се консумират пресни, разрешени за преработка (сок, сосове). При поддържане на храст в 2 стъбла и добри селскостопански техники от храсти прибират около 4 кг.

Помощ!

През 2016 г., Черно Крим, на вкус, влезе в топ 10 черни сортове. Фестивалът се проведе в САЩ.

F1 черен китка

Хибридна форма на ранно узряване. Буш със средна височина (1,2-1,5 м) със силно стъбло. Доматите са малки (50-70 грама), черни и лилави. Формата е кръгла, вкусът е оригинален сладко-кисел със сливи нотки. При недостатъчна светлина цветът на кожата губи своята интензивност, вкусът на пулпа става прост.

F1 Черно клъстер отглеждани в оранжерии, това е хибрид от универсална цел. Тя може да бъде консервирана. От един храст те отстраняват 3,5 кг домат. Предимствата на новия хибрид включват запазване на качеството, висок добив на храсти, оригиналния черен и лилав цвят на кожата и месото.

Черен трюфел

Ранна, неопределена, последователно продуктивна форма. Домати с оригинален крушообразен тъмно червено-кафяв цвят. Среден размер - 150 гр. Месото е сладко, плътно, месесто.

Предимства на доматения трюфел:

 • запазване на качеството;
 • висока производителност;
 • добър вкус;
 • универсално приложение.

Домати от средата на сезона

До средата на сезона включват сортове домати, узряване за 100-115 дни. Тези растения се нуждаят от повече слънчева светлина, отколкото рано растящите форми, за да растат и да образуват плодове. Видовете от средния сезон се отглеждат на открито и защитено място.

шоколад

Отглеждани в оранжерии и открити площи. Продължава 110 дни от появата на леторастите. Растението е от полу-определящ тип, средно по височина (стъблото не превишава 1,5 метра). Производителността е 10-15 кг / м². Цветът на зрелите плодове е тъмно червен с кафяв оттенък. Основният цвят на пулпа е червен, в зоната на камерите за семена кафяв.

Плодове големи 200-400 грама, закръглени сплескани, съхранявани лошо. Те са добри в салати, подходящи за преработка (консервиране, сок).

Предимства на доматения шоколад:

 • сладък вкус;
 • устойчив имунитет;
 • удобен размер на плодовете.

Черният принц

Плодовете узряват след 100-115 дни. Те имат уговорка за салата. Формата е закръглена, кожата и пулпата са кафяво-кафяви. Доматите са сладки, месести, големи (200-400 грама). Отглеждайте черен сорт в оранжерията. Неопределено растение висок 1,7-1,8 m.

стойност Черният принц:

 • оригинални плодове;
 • сладък вкус;
 • удължено плодоносене.

Късни домати

Тази група съчетава сортове с падеж 120-130 дни. В умерен климат тези домати нямат време да узреят на открито. Те се препоръчват да растат в оранжерии.

De barao черно

Сортът е популярен сред летни жители. Оригинални лилаво-кафяви плодове с тегло 55-60 грама, консервирани заедно с оранжеви, червени, жълти плодове. Банките изглеждат много привлекателни. Формата на плода е яйцевидна, плътта е много плътна. Вкусът на пулпа е хармоничен.

De barao отглеждани в оранжерии и открити площи. Сортът е много продуктивен, добивът на един храст е 6-8 кг. На 1 м² засадени за 2 растения. Плодовете започват да пеят след 115-130 дни от датата на появата.

Предимства на De Barao:

 • добиви;
 • толерантност на сянка;
 • устойчив имунитет.

Черен слон

Плодовете са плоско-закръглени, черно-кафяви с добър вкус, имат лек ластик. Сортът се използва само прясно. В храстите размерът на доматите е много различен - 185-350 g. Черен слон Популярен сред лятните жители на Средната група.

Съвет!

Високите храсти трябва да се оформят в 2-3 стъбла, да не се засаждат повече от 3 разсада на 1 m².

Буш среднорослите (1,5-1,6 м), отглеждани в открито и защитено място. Форма на 2 стъбла. От един храст те отстраняват 3,5 кг домат. Летните жители говорят добре за Черния слон, а предимствата му включват:

 • вкус;
 • добиви;
 • продължителен плод.

Всички черни плодове имат сладък, богат вкус. При добри земеделски практики се наблюдава стабилна доходност. Има разновидности на универсална и салатна дестинация. В новия сезон е необходимо да се тестват черноплодните видове. Те са получени много от 2000 г. насам. Грижата за този тип култура е стандартна.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания