меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 9.04.2018

Черно кафяв домат: обещаващо разнообразие

Вероятно е трудно да се намери градинар, който не иска да расте някакво "чудо". Любителите на доматите знаят, че има сортове с плодовете на най-странните форми и цветове. За такива необичайни сортове черноморският домат принадлежи. Характеристиките и описанието на сорта ще отнемат дори най-големите скептици. Tomato Black moor: ревюта, снимка и реколта говорят сами за себе си. Кой е засадил това невероятно разнообразие, не крие ентусиазма си от вкуса на плода и необичайния им, почти черен цвят.

Характеристики и описание

Домати Черноморски е средномесечен сорт, с плодове със специален цвят и вкус. Расте също толкова добре в защитена и открита земя. Първите плодове узряват не по-рано от 120-125 дни след масови издънки.

Описание на храста

Домат Черно болотно - средносрочен сорт индетерминантния тип. Растението расте до 1 метър, а в условията на оранжерии - до 1,5 метра. Първата четка се поставя след 8-9 листа, всички останали - след 3 листа. В четката има от 7 до 18 плода. Чрез малък брой четки и малки плодове, добивът от този сорт не е голям, не надвишава 5-6 кг на квадратен метър. Втулката е оформена в 1-3 стъбла. Заводът се нуждае от жартиера.

Описание на плодовете

Гордостта на този сорт са плодове, които имат богат тъмночервен цвят и сочна сладка плът. Формата на домат прилича на слива, а теглото му е малко 40-50 грама. Друга отличителна черта на сорта е гъста кожа, която не се пръска, дори и да натопи плодовете във вряща вода.

Присвояване на степен

Доматите Черно коприно са отлични в салати и консервирани сокове. От тях се оказва много вкусен, необичаен цветен сок, който децата обичат. Поради плътността на кожата, доматът поддържа целостта и изглежда чудесно в заготовки и ферменти. Не по-лошо от кетчупа и пастата, направени от него.

Болест и устойчивост на вредители

За съжаление този сорт не притежава силен имунитет. Затова се нуждаят не само от добри грижи, но и от задължителни превантивни методи:

 1. Да не се засаждат домати на мястото, където са отглеждали маслинови култури.
 2. Почистете извън площадката и унищожете болните и засегнати от вредители растения.
 3. Напръскайте растенията с стимулиращи растежа и разтвор на микроелементи, за да повишите имунитета.
 4. По време на огнище на болестта или засилено нападение от вредители, доматите трябва да се напръскат с химикали или други средства за защита.
 5. За да се предотвратят огнища на фитофтора, е необходимо да се наблюдава плътността на засаждане и да се обръща внимание на правилното поливане, за да се избегне прекомерно висока влажност.

Вижте също: Домати от развъждането на Волгоград: описание на сортовете от серията

Силни и слаби страни

Най-важното предимство на този сорт е, разбира се, плодовете. Вкусът на плода е просто невероятен, сладък и подправен. Плътта е мека и плътна. Малки, тъмни домати, с размер на слива, ще придадат оригиналност на всяка зеленчукова салата и ще задоволят и гурме, и децата. Освен това плодовете са красиви в препарати и сосове, сосове и пасти, сокове и кетчупи.

Домати Черно коприно са оригинални в салати с жълти и розови домати.

Недостатъците включват нисък добив и слаб имунитет. Но ако приложите старание и създадете подходящи грижи за растенията, тогава е напълно възможно да получите кофа с вкусни плодове от квадратен метър легла.

Характеристики на растящите сортове

Разнообразието от домати Черно коприно се появява не повече от 20 години, но вече е придобило популярност сред любителите на любопитството, летни жители и фермери. За да се разберат перспективите на това разнообразие, е необходимо да се разглобяват неговите характеристики и възможности.

Препоръчителни райони за отглеждане

Доматите от този сорт се развиват добре в много региони на Русия, Украйна, балтийските държави и Беларус. Много от любителите им се отглеждат и в северната част на Русия, и в Грузия и Казахстан. Сортът се нуждае от топлина и светлина, за да се създадат такива условия в северните райони, този домат трябва да се отглежда в отопляеми оранжерии.

Отглеждане на разсад

Както знаете, за висок добив се нуждаете от добри семена. Затова в самото начало трябва да се уверите, че семената на доматите на Черния Мур са пълни. За да направите това, те се поставят в солен разтвор и след известно време се изсипват всички появяващи се семена, а тези, които се намират на дъното, се оставят за сеитба.

След това, за унищожаване на възможни гъбични инфекции, семенният материал се съхранява в разтвор на калиев перманганат или се третира с други методи (химикали, сок от алое).

Един добър резултат е втвърдяване на семената, т.е. задържането им за няколко дни в хладилник при ниска положителна температура. След тази процедура, възрастните растения ще могат да издържат на охлаждане не на няколко градуса по-ниско от растенията, които не са преминали през процеса на втвърдяване.

И само след това семената се засаждат в кутии или палети. Дълбочината на засяване обикновено е 1,5-2,0 см, разстоянието между семената е приблизително същото.

По време на растежа, температурата трябва да се поддържа със загуба от 22-25 градуса. За да предпази растението от болен с черния си крак, често се полива, но не и силно. Ако има нужда, тогава младите разсад се осветяват.

Когато отглеждате домати без бране, по-добре е семената да се засаждат веднага в отделен контейнер (пластмасова чаша или малка саксия). Така че при трансплантация кореновата система ще остане възможно най-непокътната. При кацане в земята, разсадът веднага започва да расте, периодът на адаптация ще бъде минимален. Методът без бране има важно предимство, кореновата система прониква в дълбоките слоеве на почвата и има способността да получава влага и хранителни вещества не само от горната топка на почвата.

Преди засаждане разсад, не забравяйте да ги утоли за няколко дни.

При отглеждане на разсад чрез бране, фиданките за 1-2 седмици спират да растат, тъй като растението получава стрес. Въпреки това, коренът на разсад става по-разклонен и е в състояние да абсорбира хранителни вещества от горния слой на почвата с двойна сила. Ако има възможност за поливане, тогава този метод е по-предпочитан в сравнение с първия.

При отглеждане на разсад разсад, третирани с разтвори на стимуланти и торове. Преди засаждане се разпръскват 45-50-дневни разсад с меден сулфат.

Вижте също: Домат "Polar precocious": впечатляващ със своите качества

Трансплантация в земята

Ако доматите ще се отглеждат в оранжерии, тогава преди засаждането на растенията почвата и структурата на оранжерията се третират със специални дезинфектанти. Това ще предотврати някои заболявания, които са презимували в почвата или върху повърхността на метал, филм и стъкло.

Доматите се засаждат на разстояние 40-45 сантиметра един от друг. Редовете са разположени през 0.65-0.75 cm.

Времето за засаждане зависи от климатичната зона и парното отопление. Ако има най-малко аварийно отопление, тогава е възможно да се отглеждат разсад от началото до средата на април.Ако няма възможност за отопление, тогава датите се изместват с 2-3 седмици.

Схемата на засаждане на открито не се различава от оранжерията. Растенията се засаждат, когато времето е стабилно и термометърът не пада през нощта под 15 градуса.

грижа

С постоянна добра грижа, доматите от Черната Мура могат да благодарят на домакина за добра реколта.

Без поливане, торене и защита, растението ще умре или ще даде много лоша реколта. Първо, растението се полива най-малко 1 път в 5-7 дни и се хранят на всеки 2 седмици. След поливане, след 20-30 часа почвата се разхлабва, това ще премахне кората и ще подобри достъпа на кислород до корените на доматите.

Разнообразие от домати Черна мурска форма в зависимост от плътността на засаждане в 1-3 стъбла. Колкото по-рядко се засаждат храстите, толкова повече можете да напуснете доведеници. За да не влязат плодовете в контакт с почвата, стъблата трябва да бъдат вързани за опори или да се въртят.

След узряване и събиране на плодове от първата четка е по-добре да се отстранят всички долни листа. Това ще осигури циркулация на въздуха в долната част на оранжерията и ще намали влажността му. В края на краищата, както знаете, високата влажност на въздуха позволява да се развиват много болести, особено късните.

В хода на растежа на растенията се предприемат превантивни мерки за предотвратяване на заболявания и, ако е необходимо, за борба с тях. За целта използвайте лекарства от местно и чуждестранно производство.

Ако един градинар иска да отглежда еко продукти, тогава трябва да обърнете внимание на популярните начини за борба с гъбични и вирусни инфекции. Много от тях са в състояние да устоят на тези болести.

Вижте също: Домат "Стая изненада": украсяват апартамента и разнообразяват салата

Не забравяйте за вредителите. Лопатката е една от най-често срещаните "нещастия", която може да унищожи почти цялата реколта. Затова е необходимо лечението на растенията през лятото на мухите.

Въпреки гъстата кожа, разнообразието от домати Black Moor не толерира транспорта.

Плодовете се събират 1 път в рамките на 2-3 дни. Не е препоръчително да се оставят зрели домати на храстите, тъй като те отнемат хранителните вещества, които растението може да похарчи за развитието и узряването на нови плодове.

Ако градинарят се придържа към тези прости правила, тогава се гарантира добра и стабилна реколта от вкусни и оригинални плодове.

Видео: Разнообразие от домати "Черно мавър"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 3
 1. Инга

  Интересно разнообразие, но не и проблемно, то е добре свикнал, има гъсто стъбло, но естествено се нуждае от жартиера. Плодовете са красиви, гладки, еластични, всички са отишли ​​в салатата, само 4 храсти бяха, тази година ще засадя повече, харесаха ми.

  отговор
 2. Maroussia

  Разнообразието на Черната кацало е много сходно с бик сърцето, а в детството е било отглеждано от баба в селото, само те обикновено са големи в една и съща сянка с яркочервена плът. Това са най-вкусните домати, които току-що опитах.

  отговор
 3. Тина

  Разнообразието не е проблем, дава голяма реколта! Саловете са еластични, месести, но малки, но вкусни.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания