меню

Доматените сортове със снимки и описания 28.03.2018

Домат "Polar precocious": впечатляващ със своите качества

Преди няколко десетилетия, за студените централни и северни райони на Русия, животновъдите разработиха интересен и устойчив на студ сорт доматен, Polar Early. Отзиви, снимки, добиви впечатляват много, които са засадили този сорт. Добрият вкус на плода, непретенциозността и студоустойчивостта го правят любим на градинарите. Като се има предвид Полярният ранно узрял интерес към доматите, характеристиките и описанието на сорта ще разкрият тайната на този дългогодишен “обитател” на вили и лични парцели.

Описание на храста

Домат Полярно ранно узряване, детерминант, нисък сорт. Един от най-ранните домати. Времето от поникване до първите плодове е само 110-112 дни. Храстът е малък, висок до 70 см. Листата са малки и на храстите не са много. Това позволява на плодовете да получат повече слънчева енергия.

Първата четка е завързана на растение след 7 листа, следващата - на всеки 2 листа.

Описание на плодовете

Плодовете на този сорт са червени в закръглено-плоска форма, тежащи 60-100 гр. Понякога, с добра грижа, теглото им достига 150-160 г. Плодовете имат от 7 до 12 камери. Процентът на сухото вещество е 7. Вкусът на доматите е традиционен. Приятна сладост с киселост, позволи на този сорт да заеме своето място в областите на много градинари.

Присвояване на степен

Сортът има универсална цел. Благодарение на добрия си вкус, той е красив пресен, както поотделно, така и в салати с други зеленчуци. Освен това, поради малкия си размер, той е идеален за консервиране и обработка.

Вижте също: Домат "Гигант Новикова" с отличен вкус

Резистентност към заболявания

Отглеждане на домати Полар рано, не пренебрегвайте превантивни мерки за борба с вредители и болести. Наистина, въпреки относителната устойчивост на някои болести, за растението е трудно да устои на вредители и микроби.

Инсектицидните лекарства са незаменими в борбата срещу нематода, тел и Medvedka, белокрилка и листни въшки. И фунгицидите ще помогнат за преодоляване на болестта и фузариума. Основното правило при използването на тези лекарства - стриктно се придържат към инструкциите.

В допълнение към химикалите, градинарите често използват традиционни методи за борба. Настойки от различни билки, чесън и лук. Засаждане сред невен или невен и много други.

Силни и слаби страни

Дългосрочното отглеждане на домати от този сорт предполага, че то е конкурентно и не отстъпва по своите качества на сортове, които се получават много по-късно.

Основните предимства на ранно отглеждане доматен домат са:

  • висок добив, който достига до 1,5 кг. При засаждане 6-7 храсти на м2 добивът може да достигне до 10 kg;
  • способността на оскубаните плодове да “достигнат” до необходимата степен на зреене, като се изтръгнат в млечната зрялост;
  • приятелско връщане на културата:
  • устойчивост на температура и студени щраквания. Това позволява този сорт в райони със студен климат не само в оранжерии, но и на открито;
  • гъвкавостта на плода. Те са добри, пресни и обработени;
  • Благодарение на зреенето, можете бързо да събирате и обработвате плодовете. Този сорт е отличен както в кисела или консервирана форма, така и за приготвяне на сокове и картофено пюре;
  • Устойчивостта на такива болести като кафяво петно ​​и тютюнева мозайка прави този сорт много привлекателен за любителите на доматите.

Недостатъците на сорта включват:

  • неравномерността на плодовете по тегло и форма;
  • неконкурентни в сравнение с нови хибриди;
  • лоша реакция към новите земеделски практики.

Вижте също: Honey Giant Tomato: Големи и плодови

Характеристики на растящите сортове

Въпреки факта, че този сорт е старомоден на градински легла, той все още има някои особености. Затова е необходимо да се разбере какво има толкова много години толкова упорито печели сърцата на градинарите.

Препоръчителни райони за отглеждане

Благодарение на качествата си, полярният ранен домат се отглежда в много централни и северни райони на Русия. Изключение правят южните региони и Северния Кавказ.

Поради слабата листа на храстите, сортът не е подходящ за отглеждане в райони с горещ климат, тъй като листата не могат да покрият плодовете от палещото слънце. На места, където слънцето не е толкова агресивно, доматите са отлични плодове.

Отглеждане на разсад

Като се има предвид, че лятото в северните райони не е толкова дълго, за предпочитане е да се отглежда този сорт домати чрез разсад.

Най-добрият период за засяване на семената е последното десетилетие на февруари. За да направите това, в кутиите или кутиите се изсипва в същото количество хумус и торф. Овлажнявайте почвата и сейте семената. След това поръсете със смес от почва, така че семето да е на дълбочина 1 см. След това кутиите могат да бъдат покрити със стъкло или филм.

Ако растенията се гмуркат, тогава във фазата на първия истински лист е необходимо да се направи това. Ако растенията се отглеждат без бране, след появата на тези листа, младите разсад се хранят с амониев нитрат. Допълнителна грижа за разсад се състои от систематично поливане и редовно торене.

Трансплантация в земята

Когато растението расте на височина 20-25 см и се появява първата четка с пъпки, то при хубаво време те могат да бъдат засадени на открито. Това обикновено се случва в края на май и началото на юни.

Ако е възможно, е по-добре да се засаждат растения под временно убежище. Това допълнително ще предпази разсад от студени и температурни промени. В допълнение, тя ще създаде условия за по-добро плодните и ускори узряването на плодовете за 2 седмици.

Ако това не е възможно, разсадът се засажда на открито в началото на стабилна положителна температура. За различните региони периодът на отпадане може да варира.

За засаждане на разсад предварително подгответе мястото. Най-добрият предшественик на доматите са бобови растения, лук, краставици. В допълнение, трябва да се гарантира, че бъдещите храсти получават максимална топлина и светлина, което означава, че няма сянка трябва да падне на дъното и в същото време те трябва да бъдат защитени от вятъра. След като всички тези фактори са взети под внимание, можете да започнете засаждане на разсад.

Вижте също: Серия от домати "Хибрид Тарасенко": описание на сортовете

грижа

Когато растенията се вкоренят, след около 10-14 дни, извършват първото хранене с минерални или органични торове. Пораснали и узрели храсти трябва да образуват 2-3 стъбла (в зависимост от плътността на засаждане) и систематично да откъсват всички допълнителни деца, оставяйки малък "пенечки".

Допълнителна грижа с домати се свежда до поливане, торене, защита от вредители и разхлабване на почвата. За да се предотврати контакт на плода с почвата, доматите се привързват към коловете. Това ще подобри потока от храсти и по този начин ще намали вероятността от заболяване от прекомерна влага.

По време на периода на растеж на растенията трябва да се предприемат превантивни мерки за предотвратяване на болести или нападение на вредители. Когато се използват продукти от промишлено производство, е необходимо стриктно да се спазват инструкциите за употреба и да не се използват зеленчуци преди максимално допустимия поток след използване на химикали.

Видео: 9 тайни на плодотворни домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания