меню

Отглеждане на домати 27.03.2018

Особености на отглеждане на домати по метода на Терехин

Понякога, като се има предвид новите технологии, ние разбираме, че вече използваме много от тях, чухме за нещо, а нашите предци направиха нещо друго. Особеностите на метода на отглеждане на домати в "Терехини" може да не изглеждат нови, но ще им дадат възможност да донесат дългогодишен опит в доматите.

Характеристики на метода

Ако разгледаме технологията от "А" до "З", става ясно, че най-често срещаните технологични процеси се извършват:

 • засяване;
 • потопите;
 • кацане в земята;
 • разраства.

Изглежда, че всички градинари извършват същите манипулации, но с внимателно, задълбочено проучване става ясно, че много от нюансите липсват. Terekhins смятат, че в отглеждането на домати няма нито един елемент, който не е необходимо да се изпълни.

Предимства и недостатъци

Имайки предвид всички характеристики на технологията, много производители отбелязват, че методът:

 • тромав;
 • mnogoposledovatelny;
 • трудно.

Въпреки това, благодарение на някои операции, се оказва, че създава условия за завода, че ще покаже напълно своя генетичен потенциал, а храстите от домати ще бъдат:

 • Ползотворно;
 • здрави;
 • плодовете са вкусни.

Технологичен метод

Избор на разнообразие

Избирайки семена, Терехини предпочитат високи, неопределени сортове. Техните аргументи в полза на тези сортове се свеждат до факта, че само такива домати могат да произвеждат:

 • висок добив;
 • големи плодове;
 • отличен вкус.
Освен това, Терехини отглеждат главно домати от маруля за продажба на пазара, поради което трябва да се поддържа високо качество на продукта.

сеитба

Преди сеитба семената се накисват в пепел. Приготвя се чрез разреждане на 2 супени лъжици пепел пещ на литър вряща вода и се влива в продължение на 24 часа. Семената се съхраняват в разтвора в продължение на 3-4 часа.

След това семената се потапят в 0,01% разтвор на калиев перманганат в продължение на 20 минути и се промиват с течаща вода.

Семената се полагат върху ленени чували и се поставят върху чинийки за слаба топлина. В чинийка изсипва разтвор Epin, приготвен както е указано от инструкциите. Стареенето се извършва през нощта.

На сутринта чиниите се поставят на долния рафт на хладилника за един ден.

Вижте също: Отглеждане на домати според метода на IM Маслоу

Луната да помогне

За разлика от традиционните препоръки на лунния календар, когато се препоръчва всичко, което дава плодове над земната повърхност, да се засява с нарастващата Луна, Терехина препоръчва сеитба на намаляваща.

Аргументите в полза на такъв избор са тези, че такива култури ще спомогнат за по-доброто развитие на кореновата система - основата на добива. Дори при условие, че кореновата система е отрязана, вегетативната маса във всеки случай се развива силно и бързо се корени.

Времето за засяване на Терехини се избира, когато Луната влезе в най-плодородната, според тях, знак - Скорпион.

Дати на засаждане

Тъй като пазарът е най-скъпите ранни продукти, тогава, за да се постигнат ранните добиви и сеят семената, те трябва да са в ранен етап.

Февруари е оптималното време за засяване.Сеитбата през този период, времето ще позволи на растението домати да формира флорални четки още преди засаждането на разсад в земята, като по този начин се ускори набора от плодове и узряването на реколтата.

Момент на засяване

Технологията за засаждане на домати от Людмила Терехина, за разлика от традиционната, включва засаждане директно от хладилника.

Земната смес се препоръчва от Terra Vita (Live Earth). Авторът посочва, че ако е необходимо, може да се смеси с градинска почва. След като напълни контейнерите с него, една халба се изважда от хладилника и се засява в земята. След приключване на процеса на засяване, контейнерите са покрити със сняг и едва след пълното й топене са покрити с филм или стъкло.

Културите се установяват на топло място. До петия ден Терехини гарантират масово поникване. През този период разсадът трябва да се отвори и да се постави на светло място, което ще гарантира, че разсадът няма да се разтегне.

Земеделските производители трябва да обърнат специално внимание на температурните разлики - студено е през нощта и топло през деня. Това, според тях, няма да позволи на разсадът да се разтегне.

гмуркане

В този въпрос се препоръчва да се придържате към следните инструкции:

 1. Пикапите трябва да се извършват само когато Луната отново води към съзвездието Скорпион, на угаснала луна;
 2. Процесът се извършва, когато разсадът има два истински листа;
 3. При бране не част от корена се отрязва, както при традиционния метод, а стъблото под котиледоната напуска;
 4. Сгънете стъблото и засадете в чаша с вместимост 100 ml;
 5. излее;
 6. Експозиция в прохладна и тъмна стая за два дни;
 7. Изливаме разтвор на епин и излагаме на светлина

Според автора твърдото бране на домати на терехините има следните предимства:

 • растежът се забавя;
 • формира се нова коренова система, по-силна;
 • стеблото е уплътнено;

Какво е необходимо за разсад?

 1. Тъй като е препоръчително да се извършват култури рано, през февруари, е невъзможно без фитолампи. Като фоново осветление се препоръчва да вземете фито парникови лампи.
 2. Капацитети за разсад се избират с обем от 100 ml, тъй като според автора това забавя разтягането на разсад и след това обработката се извършва в обем от 200 ml;
 3. Водата за напояване се използва само при дъжд или топене на сняг;
 4. Епин - с разтвор на това вещество, Терехините се поливат и разпръскват редовно с размножаване от 10 дни;
 5. Спортистът - това лекарство е приложимо, за да се предотврати разтягането на разсад;
 6. Разхлабване. Авторът твърди, че разсадът се нуждае не само от поливане, но и от разхлабване на почвата в чаши.

Вижте също: Китайски начин на отглеждане на доматен разсад

Кацане на открито

Характеристиките на засаждане на разсад в открит терен е време. Авторът многократно преразглежда аспекта на необходимостта от втвърдяване на растението и стигна до заключението, че нещо, което охлажда и темперира растението, дава по-нисък добив, в сравнение с тези, които не са втвърдени.

Приземяването трябва да се извършва само когато заплахата от повтарящи се замръзвания изчезне напълно.

Отчитайки метода на Терехин за отглеждане на разсад от домати, полезно е да се знае, че авторът, по време на студено изстискване, обилно напоява растенията и вярва, че ако почвата е влажна, тогава студът не е ужасен.

Когато са засадени в оранжерии, авторът със сигурност ще покрие разсад с покривни материали за нощта, което ще гарантира, че няма охлаждане.

Извършвайки кладенец за засаждане на разсад, Терехини влагат в него:

 • 1 десертна лъжица Kemira или Fertika;
 • 1 чаена лъжичка калиев сулфат;
 • шепа речен пясък.

Кацането се извършва от чашите, без да се нарушава земната кома. Това позволява на разсад да не спира да расте и да не губи сили за оцеляване.

Хранене и подхранване

Първото хранене се извършва в рамките на 10 дни след слизането.

Втората превръзка се извършва с тора Magbor и микроелементите Sudarushka, през периода, когато растението пуска третата четка.

Към всяка горната превръзка се добавят средства „Байкал”.

Авторът пламенен противник хвърляне на домати.

Те вярват, че при храненето на доматеното растение се занимава с овладяване на земна кома около стеблото и това отклонява хранителните вещества от „производството“ на ранни домати.

Формиране

Дългогодишният опит на терехините дава основание да се твърди, че високите домати трябва да се оформят в две стъбла. Именно този вид формация ви позволява да получите оптималния добив, както по отношение на размера на плода, така и по отношение на продуктовата ролка.

По отношение на четки. Тогава те трябва да бъдат оставени не повече от шест, а останалите да се почистват. По отношение на върха авторът също има своите наблюдения. Ако прищипете върха, плодовете, които растат на последната четка, спират да наддават на тегло, така че е по-добре да не го махате.

Тъй като методът е разработен и проверен на високи домати с големи плодове, фиксирането и поддържането на връзването са много важни.

Авторът изтъква, че поддържащите системи са създадени едновременно с засаждането на разсад, тъй като забавянето на това събитие още повече ще нарани кореновата система на растението.

Разчитайки на богатата реколта от домати с големи плодове, трябва да се възползвате от надеждната поддръжка и да се обвържете редовно и своевременно.

Огромни доматени четки не винаги могат да задържат собствените си плодове и да ги предпазят от счупване.

Недостатъци или просто различно мнение

 1. Авторът твърди, че доматите от късната болест се разболяват само когато към хранителните смеси по време на вегетацията се добавя хумус;
 2. Терехините препоръчват сеитба на намаляваща луна в Скорпион и бране също през този период. Въпреки това е невъзможно да се извърши тази работа, тъй като двете истински листа се появяват много по-рано от преминаването на лунния цикъл;
 3. Като метод за контролиране на късната болест, авторът препоръчва разпръскването на гранулите от меден сулфат върху снега и поръсване на кладенците с разтвор на метронидазол преди засаждане (4 таблетки на кофа вода);
 4. Като се има предвид общото количество на торове, инвестирани в едно растение, реколтата вероятно ще бъде много добра, но трябва да се смята, че тези зеленчуци надвишават максимално допустимата концентрация на нитрати.

Отглеждане на разсад, опитни производители вече имат собствено мнение въз основа на:

 • познаване на селскостопанската култура;
 • нарастващ опит;
 • съвети и препоръки от приятели.

Вижте също: Светъл ден за разсад на домати

Опитът на другите обаче трябва винаги да се разглежда и е възможно да се научи нещо полезно от него. Методът на Терехина за отглеждане на домати, видеото може ясно да покаже пропуснатите в статията моменти и да го коригира.

Доматената култура е древен и много обичан зеленчукопроизводител по целия свят. Използвайки научни знания, нови технологии, подбор на нови продукти и собствен опит, дори и в екстремни условия, ще можете да отглеждате богата култура от любимите си зеленчуци с отлични дегустационни качества и показатели за пазарна реализация.

Видео: Отглеждане на домати от А до Я

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания