меню

Отглеждане на домати 11.02.2018

Китайски начин на отглеждане на доматен разсад

Характеристики на метода

Същността на метода се състои във факта, че разсадът се засява по-рано от един месец. Тя извлича, което е абсолютно естествено. Нарязва се на нивото на листата на котиледоната и се корени в земята.

Правейки такива манипулации, доматеното растение претърпява тежък стрес, спира да расте, прекарва допълнително време за вкореняване.

Тъй като засаждането е извършено по-рано, растението навлиза в плодника в този период, който е генетично заложен, но производителят изглежда, че узряването започва по-рано.

Методът работи само върху неопределени сортове и хибриди.

Предимства и недостатъци на метода

Китайският метод за отглеждане на разсад от домати има както предимства, така и недостатъци. Сред предимствата са следните показатели:

 • разсадът става по-нисък и по-компактен;
 • цялата растителна форма на възрастен доматен храст, по-ниска;
 • няма нужда да се гмуркат разсад;
 • увеличава броя на четките.

Някои производители посочват, че доматите стават по-устойчиви на болести. Всъщност, устойчивостта е генетично заложена черта и никакво „обрязване” не може да го подобри.

Някои твърдят, че увеличават добивите. Това твърдение също е неоснователно, тъй като всичко зависи от разнообразието и агротехнологията на отглеждането.

Ако разгледаме положителния аспект, този, който увеличава броя на четките, тогава е така. Възниква обаче въпросът дали ще имат време да спечелят стока и да узреят онези плодове, които са прикрепени.

Недостатъците на метода са следните:

 • сеитбата се извършва месец по-рано от обикновено;
 • необходимостта от допълнително осветление на разсад;
 • необходимостта от допълнителен подслон за създаване на парников ефект;
 • преживяемост на разсад 75%.

Технологичен процес

За да разберем методологията на работата, нека разгледаме всичко по ред.

сеитба

Доматените разсад се отглеждат с помощта на китайски технологии чрез сеитба и бране, както и нормално, но времето за засяване се отлага месец по-рано.

Тъй като моментът на прекъсване на стрелбата ще спре растежа, а също и отнема време за вкореняване, за да се "навадят" с него, сееме по-рано през месеца.

Семената се приготвят по традиционния начин. Ако семената се купуват и преработват, тогава семената се сушат, ако не се обработват, след това я затопляме. За да направите това, увийте семената във влажна кърпа и я поставете на топло място. След 2-3 дни е готов за посев.

Засяването се извършва в предварително приготвена или придобита почва. След като напълнихме ваната, ние уплътнихме земята, а отгоре изложихме изсечените семена с разстояние 5-6 см. Покриваме я със земна смес, навлажняваме повърхността с топла, мека (за предпочитане сняг, дъжд) вода и я затваряме със стъкло или филм.

Температурата на кълняемост на семената трябва да бъде в диапазона от 24-26 С. След 4-6 дни издънките ще бъдат видими.

Вижте също: Ние отглеждаме разсад от домати за оранжерията

Грижа за разсад

Веднага след като повечето от семената покълнат, температурата трябва да се понижи.

 • Следобед - 16-18 С;
 • През нощта - 12-14 .С.

Тази температура се поддържа в продължение на 4-5 дни.

С намаляване на температурата е необходимо да се увеличи осветяването.Тъй като засаждането на домати според китайския метод предполага много ранна сеитба, е необходимо мястото на отглеждане да се оборудва с допълнителни фито лампи. Ежедневно осветяване за 2-3 часа сутрин и 2-3 часа вечер ще позволи на доматените растения да бъдат по-приседнали.

През този период грижата се състои в поливане и поддържане на оптималната температура.

фехтовка

Засаждането на домати на китайски не предвижда гмуркане в традиционната концепция на думата. Расте в една вана, растението трябва да расте до височина от 20 см. През този период, ще има 3-4 чифта истински листа и чифт котиледони на стреля.

На този етап продължете с обрязването. Преди рязане на леторастите, растенията трябва да се поливат добре, така че да имат оптимален тургор на листата и стъблото.

Подготовка предварително:

 • отделни резервоари с питателна почва;
 • чаши, с които ще покрием засадените разсад за създаване на парников ефект;
 • вкореняващ разтвор;
 • режещ инструмент (остър нож).
Подгответе контейнера и го напълнете с пръст, запечатайте и направете дупка в центъра. Нарежете доматеното растение на нивото на листата от котиледони с остър, чист нож и го спуснете в разтвора с коренния агент.

Няма смисъл да държите растенията в разтвор за дълго време, те успяват да изсмучат необходимото количество само за няколко минути.

След това всяко нарязано растение от домати се засажда в индивидуална чаша. Притискаме почвата, изливаме я с разтвора, в който стоят кълновете и веднага го покриваме с пластмасови или стъклени чаши, за да създадем парниковия ефект.

Като се има предвид китайския начин на отглеждане на разсад от домати, видеото може ясно да демонстрира процеса на рязане и засаждане.

грижа

Веднага след процедурата цялото кацане трябва да се отстрани на тъмно и топло място. Ако в къщата няма тъмно място, то може да се създаде чрез покриване на чаши с непрозрачен материал.

Температурата трябва да се поддържа при 22-24 ° С. При такива условия доматите се съхраняват 3 дни.

Отваряйки доматите, виждате, че не всички се чувстват добре. Методът не регулира 100% преживяемост, а 75% е много добър резултат.

Сега поставяме растенията на най-светлото място и понижаваме температурата до 18-20 ° C през деня и 14-16 ° C през нощта.

Подчертаните растения ще седят дълго време в земята. Освен това, те ще започнат да овладяват земните буци от кореновата система и едва тогава ще започнат да растат. През този период стъблото ще се сгъсти, а листните плочи, които ще растат по размер.

По време на вкореняване на разтоварването е необходимо да се осигури:

 • поливане;
 • вентилация;
 • със светлина.
Поливането рядко се извършва, но така, че излишната вода да изтече през отворите за дрениране на дъното на чашките. Водата трябва да бъде по-топла от температурата на помещението, ако е възможно дъжд. Излишната вода от палета трябва да се източи.

Проветряването се извършва чрез повдигане на чашата. Първите 2 седмици за няколко секунди, след това за няколко минути. Веднага след като се уверим, че инсталацията започва да расте, чашките-оранжерии трябва да бъдат премахнати.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

Ако отглеждането се извършва на перваза на прозореца без допълнително осветление, тогава чашките трябва да се въртят ежедневно. Тази процедура ще осигури равномерност на издънките. Тъй като китайският начин на засаждане на домати предполага, че разсадът не трябва да бъде висок и набит, не трябва да позволяваме издънките да се издърпват, а за това трябва ревностно да следва равномерното осветление на леторастите.

Ако почвената смес се приготвя, като се вземат предвид нуждите на разсад за хранителни вещества, или се използва универсална почва, тогава не се изискват допълнителни хранения по време на разсадния период.

Трансплантация в земята

Разсад домат на китайски започва плодните бързо. Като се има предвид това, не трябва да се колебаете с кацането му на открито. Домат, култура, която не толерира студове, така че бързината също е неподходяща.

Изборът на място за кацане трябва да вземе предвид предшествениците. Това могат да бъдат всякакви култури, с изключение на домати, чушки и картофи.

Cut доматите не дават много високи издънки, но във всеки случай те са високи, така че трябва да осигурите място, защитено от вятъра.

Ако ще трансплантация, в деня преди разсад трябва внимателно да се полива. При извършване на работа е необходимо да се следи целостта на земната кома и да се опита да не го унищожи при засаждане.

След като изкопахме дупка, ние освобождаваме разсад от резервоара и спускаме кореновата система в дупката. Заспиваме с почва и я притискаме добре. Обилното поливане ще осигури незабавно оцеляване.

Понякога, когато времето не успее, и времето изтича, засаждането на такъв разсад се извършва вече с пъпки и дори цветя. Няма нищо странно в това. Като правило, растенията понасят добре трансплантацията, цветята се опрашват и се образува яйчник.

Когато разберете как да засадите домати на китайски, трябва да се има предвид, че първият яйчник се формира много близо до земята и трябва да бъде вързан своевременно, без да му позволява да лежи на земята.

Топ дресинг

При извършване на гореспоменатите манипулации с домати, трябва да се вземе под внимание, че един домат ще произвежда повече четки и за това ще има нужда от повече хранителни вещества.

Първото хранене се извършва в рамките на 1-1.5 седмици след слизане, а след това седмично, редуващи се органични и минерални добавки.

Тъй като вече не се нуждаем от растежа на вегетативната маса, а растението влезе във фазата на размножаване и цъфтеж, хранителните разтвори трябва да са със следния състав:

 • амониев нитрат - 1 супена лъжица. лъжица;
 • калиев сулфат - 2 супени лъжици. лъжици;
 • суперфосфат - 2 супени лъжици. лъжица.

Тези минерални торове се разтварят в 10 литра вода. Всеки засаден доматен храст ще се нуждае от 0.5 литра хранителен разтвор с предварително обилно поливане на растението.

Разтвори на органични превръзки се изработват от:

 • пилешки оборски тор 0,5 кг на 10 литра вода;
 • кон, прасе, кравешки тор - 1 kg на 10 l вода;
 • Заек, кози и овчи тор - 1 кг на 1 л вода (2 дни) и 9 л вода.
Органичното торене се извършва в същия размер като минерала.

Ако избраният от вас сорт не е устойчив на болести, то веднага след засаждането храстите трябва да бъдат третирани с фунгицидни препарати. По-нататъшната обработка се повтаря в зависимост от климатичните условия.

Вижте също: Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

Избирайки един или друг метод на отглеждане, зеленчукопроизводителят трябва да прецени плюсовете и минусите и да изпробва метода сам по себе си, само така може да се разбере необходимостта и целесъобразността на тази селскостопанска техника.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 оценки, средно: 4,43 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания