меню

Доматените сортове със снимки и описания 10.02.2018

Домат "Кралят на ранните": името говори за себе си

Като се има предвид един домат “Кралят на ранните”, характеристика и описание на сорта, както и снимка, подсказват, че този домат е с неизвестен произход.

Обща информация

Сортът “Кралят на ранните” в регистъра на развъдните постижения на Руската федерация, Украйна и Беларус не се появява.

Компанията "Семена на Алтай" с обозначението "Нашият избор" пакетира този "цар". В този случай, който е автор и създател на сорта не е посочен, но има бележка, че изборът на агрофирма "Семена от Алтай".

Не е тайна, че не е лесно да се въведе разнообразие в регистъра на развъдните постижения, а това отнема време. Може би в бъдеще ще има тест на сорта и комисията ще му позволи да влезе в регистъра, но засега това не се е случило.

Агрофирма "Семена от Алтай" дава на сорта ранозрели с възможност да расте в затворени и открити площи.

На пазара има друг опаковчик. "Кралят на ранните" домати от "Сибирската градина, показват мненията, а самият производител казва, че доматите са ранни и червени на цвят, а добивът му е до 4 кг от храста.

Характеристики и описание

Вегетативната форма на доматите е компактна, маломерна, определяща. Производителят посочва, че всяка доматена четка носи 3-5 плода.

Разглеждайки домати “Кралят на ранните”, снимки, които са засадили зеленчуци, споделящи впечатленията, показват, че доматът дава плодове много рано и тяхното узряване започва с едновременно растеж.

Плодовете са големи, тежки, достигат 200 g и имат плоска закръглена и закръглена форма. В същото време, един и същ храст може да носи както идеално кръгли, гладки плодове, така и плоски и с лек ластик.

Цветът на напълно узрял домат е силно червен.

Производителят описва вкусовите качества като „добри“, а производителите на зеленчуци са съгласни с тази оценка. Плодовете са месести, без кухини, с ниско съдържание на семена.

Добивът на сорта агрофирма "Семена от Алтай" не показва, но производителите казват, че всеки храст се обвързва за 5-6 плода. В същото време големи, с 180-200, само един, другите плодове са по-малки. Средно, един храст може да отнеме около 600-700 g.

Тъй като сортът расте компактен, могат да бъдат засадени 5 растения на квадратен метър. Следователно добивът ще бъде в диапазона 3,5-4 kg.

Разбира се, доходността не е голяма. Може би това е причината да не се въвежда разнообразие в регистъра.

Вижте също: Подробно описание на доматения сорт „Агата“

Болест и устойчивост на вредители

Сортовете на сибирските селекции са устойчиви на гъбични заболявания и устойчиви на климатични условия.

Производителите на домати в оранжерии не могат да твърдят, че доматите са засегнати от болести. Въпреки това, градинарите, които са отглеждали „царя” в градината, също са много доволни от резултатите.

Силни и слаби страни

Доматът "King early" има няколко предимства:

 • ранно плододаване и узряване;
 • големи плодове;
 • устойчивост на заболявания и метеорологични условия.

Сред недостатъците на този сорт:

 • нисък добив;
 • необходимост от обвързване и фиксиране.

Характеристики на растящите сортове

Производителят посочва, че класът е ранен. При тази цифра сеитбата на семена може да се извърши в края на март.

Отглеждане на разсад

За да покълнат семената приятелски и бързо, те трябва да бъдат „съживени”.За да направите това, просто сложете семето във влажна кърпа, след това в пластмасова торбичка и го изпратете на топло място за 2-3 дни.

С течение на времето, отварянето на пакета веднага ще види живите, с признаците на живот, семената от тях трябва да бъдат засети.

Подгответе почвата

Почвеният микс може да бъде закупен универсално, за отглеждане на разсад или за готвене. За това използваме:

 • пресен хумус;
 • билкови компост;
 • дворно място.

Хумусът може да бъде от всякакви селскостопански животни, но зрее, лежи поне 1,5 години. Компостът трябва да бъде структуриран, хомогенен, пресят. Градинската почва се взема от зеленчуковата градина, но само от онези места, където през последните 2-3 години стръмните растения не са нараснали.

За всяка кофа от тази смес добавете две супени лъжици суперфосфат и амониев нитрат, разбъркайте добре и инкубирайте 2-3 седмици.

сеитба

Засяването се извършва в плаки по груповия метод. За това:

 1. Съдът се пълни с по 3-4 см;
 2. Ние кондензираме;
 3. Разстелете семената на 2-3 см един от друг;
 4. Покриваме със земята на 1-1,5 см;
 5. Изсипва се през сито с топла вода или спрей от спрей бутилка;
 6. Покрийте със стъкло или пластмасово фолио;
 7. Изложете на топло място за покълване.
Ако температурата е оптимална (24-26 ° C), тогава издънките ще се появят за 4-5 дни. При първите знаци купата се поставя на най-яркото място, а температурата се понижава, за да не се позволи на разсадът да се разтегне.

фехтовка

Веднага след като се образуват два истински листа, те се гмуркат. За да се преведе основната коренова система на домат в влакнест корен, за да стане по-обширна за усвояването на хранителните вещества, е необходимо да се откъсне коренът с 1/3.

След това засаждаме растението в отделна чаша, пълна с хранителна смес до листата на котиледоната.

При засаждане трябва да се внимава отделните съдове първоначално да се пълнят само с 2/3 грунд. Когато зелеът расте, земята ще се напълни и стъблото ще може да образува допълнителна коренова система.

Трансплантация в земята

Оптималната възраст за разсаждане на посадъчен материал в почвата е 55-65 дни. Ако разсадът е в отделни саксии, то толерира добре трансплантанта. Възможно е да се пресажда в оранжерия по всяко време, но за засаждане на открито място, трябва да се изчака период, когато връщането на замръзване вече не е възможно.

Тъй като сортът е рано и бързо започва цъфтежа и плодните, характеристика на неговата трансплантация е подготовката на обекта. Всички зеленчуци, различни от маслиновите, могат да бъдат предшественици на културата, но към мястото на отглеждане е представено специално изискване:

 • слънчева;
 • защитени от ветровете;
 • с леки, хранителни почви.
При разсаждане е необходимо да се гарантира хранителната стойност на почвата. За да направите това, на мястото, където ще бъдат засадени разсад, е по-добре да изберете определено количество почва, а след това да попълните подготвената хранителна смес.

грижа

За да получите рано и изобилие плод, трябва своевременно:

 • поливане;
 • превръзка;
 • мулчиране;
 • формация;
 • фунгицидно лечение;
 • обвързване на издънки.

поливане

Коренната система на растението може да консумира хранителни вещества от почвата само в разтворена форма. Веднага след като почвата под храста изсъхне, растежът спира и стареенето на клетките започва. За да се избегнат такива процеси, е необходимо навременно и редовно поливане.

Вижте също: Домат "Розов мед". Описание на сорта

Водата за напояване трябва да бъде 2-3 градуса над температурата на околната среда. Скоростта на поливане е такава, че цялата земна буца е напълно напоена.

Най-ефективната напоителна система е капково напояване.

Ако зоната за отглеждане на домати е южна, а лятната топлина изсушава почвата, тогава е необходимо мулчиране на почвата около доматите.

Топ дресинг

Ранните домати се нуждаят от по-пълно хранене.Те нямат способността да очакват хранителни вещества, тъй като яйчниците се образуват по-рано от средното и късното узряване.

За да има време да се "подчини" на организма на растенията и азотните и фосфорно-калиевите торове, добавките се комбинират.

 1. Първото хранене се извършва за 1,5-2 седмици след кацане на открито. За нея, 1 супена лъжица се разтваря в кофа с вода. лъжица амониев нитрат и 1 супена лъжица. сулфосфат на лъжица. Под всяко растение се добавят 0,5 литра разтвор с преждевременно обилно поливане;
 2. Второто хранене се извършва 1,5 седмици след първия разтвор на органични торове. За тази цел можете да вземете както кравешки тор, така и други селскостопански животни. Разтворът се приготвя в съотношение 1:10. Много добър разтвор може да се приготви от птичи тор. В този случай обаче съотношението ще бъде 1:20.
 3. Следващото хранене се прави за 1,5 седмици. В кофа с вода, добавете 1 супена лъжица. лъжица калиев сулфат.

Опитните производители извършват непрекъснато хранене с всяко напояване. За да направят това, те правят решение за тази рецепта:

На кофа с вода:

 • амониев нитрат - 2 супени лъжици. лъжици;
 • калиев сулфат - 2 супени лъжици. лъжици;
 • суперфосфат - 2 супени лъжици. лъжици;
 • тор - 1 кг.

Всичко това се разтваря и преди поливане се добавя един литър концентриран разтвор "маточен разтвор" към всяка кофа с вода за напояване.

Някои зеленчуци напълно отказват лечение с минерални торове. Но по отношение на органиката - специално отношение. Благодарение на тези вещества плодовете имат вкус и мирис, характерни за естествените домати.

Формиране

"Кралят на ранните" домати е кратък и детерминистичен. Въпреки това, един малък храст не може самостоятелно да поддържа тежки плодове от 200 g, така че леторастите да не се разкъсат. Естествено, той се нуждае от фиксация.

Веднага след като разсадът е бил засаден, колбата се запушва и фиксацията започва.

Класът на пасти не изисква, но ако се образуват много пасинки, това възпрепятства растежа и узряването на доматите. За да се избегне забавяне на съцветието раздела, по-добре е да се премахнат всички stepchildren под първото съцветие, а след това да се образува, в зависимост от степента на вегетативно развитие.

обработване

Без значение колко стабилен е сортът, ако климатичните условия не са в полза на термофилния домат, са необходими лечения.

Първото пръскане се извършва по време на появата на яйчника на домата, а след това, в зависимост от времето, на всеки 14-20 дни.

Най-добри резултати се постигат с редуване на фунгицидни препарати. Тъй като всички те имат различно време на изчакване от момента на обработката до времето на консумация на зеленчуци, е необходимо внимателно да се наблюдава това. „Кралят на ранните” бързо пристига на масата и следователно лекарствата са необходими с кратък период на изчакване.

Вижте също: Домат "Негър": оригинални цветове и хармоничен вкус

Пазарът на семена е изпълнен с висококачествени сортове и хибриди. След като внимателно обмислихте предложенията, можете да изберете тези, които са работили добре през годините. Каквото и сорт да изберете, спазването на агротехниката ще ви позволи да получите прилична реколта.

Видео: Правилната грижа за доматите

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания