меню

Доматените сортове със снимки и описания 15.01.2018

Домат "Негър": оригинални цветове и хармоничен вкус

Една от черните сортове, които някои градинари вече са изпитали, е доматът Negriton. Някои отзиви за този интересен домат и неговата снимка ще бъдат интересни за тези летни жители, които засаждат оригинални растения на техните парцели.

Доматите от този сорт са били получени от руските животновъди преди около 10 години и принадлежат към серия от авторски разновидности.

Заводът е по-среден, неопределен тип, предназначен за отглеждане в открити и филмови оранжерии в цяла Русия. Запознайте се с свойствата на доматите "Негритенок", неговите характеристики и описание на сорта, които според прегледите му съответстват.

Описание на домати

Тези големи растения с мощно стъбло растат до 150 см на открито и достигат до 2 м в оранжерии. Подобно на повечето високи растения, изисква формиране и жартиери за опори или пергола. Листата на растението са гофрирани, средни размери. За растението се характеризира с образуването на съцветия след 10 - 14 листа.

Добивът на домати "Negritenok", когато се отглежда в оранжерии - до 6,5 кг на кв.м.

Оригиналните плодове с оцветяване имат следните характеристики:

 • Цветът се променя по време на зреенето от зелено към тъмно червено и кафяво-черно.
 • Доматите имат плоско-закръглена форма, при големи плодове в основата се забелязва ластик.
 • Теглото на плодовете на първите четки достига 300 грама. Плодовете от следващите четки имат средно тегло 120-160g.
 • Доматите имат отличен вкус.
 • Плодовете се консумират предимно пресни и за приготвяне на сокове и кетчупи.
 • Добре държат у дома.
 • Плодовете съдържат голям брой вещества, благоприятстващи здравето, които повишават имунитета.
 • Те се препоръчват като терапевтични, за различни заболявания, тъй като те съдържат голямо количество антиоксиданти.

Вижте също: Семена за домати, които се събират самостоятелно

Вредители и болести

Сортът има относителна резистентност към болести на доматите, като кладоспориоза, петно ​​от алтариоза, вирус на тютюнева мозайка.

Въпреки това, когато се отглеждат в оранжерии, изисква повишено внимание към дезинфекция на семена, оборудване и земя, като удобна среда в оранжерии не е само за зеленчуци, но и за различни вредни бактерии.

За предотвратяване на вирусни и гъбични заболявания в оранжериите, годишната обработка на самите оранжерии и земята в тях с дезинфектанти е задължителна,

Използват се за засаждане на легла от домати, които не са отглеждани за растителни култури (картофи, патладжани, домати, чушки) през последните 3 години.

За да се избегне опасността от болести на доматите, като късната болест, гниене на върха и други, се третират растенията като превантивна мярка с медикаменти, съдържащи мед, или с фитоспорин.

Контролирайте външния вид на растенията, тъй като здравите, мощни растения са много по-малко податливи на инфекции.

Най-опасните вредители на доматите са колорадските бръмбари, белокрилки, охлюви, както и подземните - ларвите на майския бръмбар и телените червеи. Най-трудно да се справят с подземни вредители, тъй като тяхното присъствие и вреда може да се намери твърде късно - когато растението вече умира.

Единствената реална мярка за борба с тези вредители е пролетно изкопаване на почвата преди засаждане.С масовото разпределение на инструмента Basudin.

Ако мястото ви е заразено с жичен червей - не забравяйте да произведете почвата. Вредите предпочитат кисела среда.

За борба с вредителите по суша, можете да използвате различни инсектицидни лекарства, но в малки области те рядко използват тези инструменти, особено в летни вили.

Тук те използват или репелентни инфузии - пелин, чесън, брезов катран, или събират вредители ръчно. Особено важно е да се събира и унищожава колорадския бръмбар преди появата на второто поколение, тъй като борбата с ларвите е по-трудна.

Вижте също: Домати с нисък добив

Предимствата и недостатъците на сорта

Летните жители, които са израснали в домати Негритенок, дават положителни отзиви за вкуса на сорта, снимките на плодовете отразяват необичайния им вид, но няма консенсус за добива на растенията. Очевидно за този сорт, а не винаги аматьори могат да вземат необходимите условия за отглеждане.

Основните предимства на сорта обаче са:

 • Хармоничен, велик вкус на плодове.
 • Оригинални цветове.
 • Универсалност на употребата - в допълнение към използването на пресни, той се замразява, суши, приготвя сокове.
 • Доматите са склад на полезни вещества, включително антоцианини, благодарение на които се подобрява работата на съдовете, увеличава се имунитетът.
 • Устойчивост на много болести на доматите ви позволява да реколтата до късни срокове, предмет на селскостопански практики.

Недостатъците на сорта "Negritenok" включват нестабилна реколта, необходимостта да се отделят много време за грижа за растението - образуване, жартиера, pasynkovaniyu.

Удобства агротехника

Отглеждането на силно втвърдени разсад често е необходимо условие за получаване на пълноценна реколта. Ето защо е важно зеленчукопроизводителят да контролира всички етапи на неговата подготовка.

 • Предварителното лечение включва дезинфекция на семена от домати в разтвор на калиев перманганат или Fitosporin в продължение на 20 минути. След измиване в течаща вода, семената се накисват в стимуланти за растеж в продължение на 5-6 часа.
 • Препоръчително е да се дезинфектира земята за отглеждане на разсад - да се замрази или парата. Тя трябва да се състои от смес от градинска почва с компост, пепел и минерални торове. Ако земята не е достатъчно лека, към нея се добавя разхлабен, торфен или кокосов субстрат.
 • Семената се засяват в мокра почва след 2-3 см, покрити със слой от пръст (5-7 мм) и се поставят в удобно топло място (24-25 градуса).
 • Веднага след появата на отворите, растенията са изложени на светлина - на первази или под лампи на изкуствено осветление. През първите две седмици температурният режим се наблюдава доста трудно: през деня 15-16 градуса., През нощта 12-14 градуса.
 • През този период е необходимо растенията да се осветяват за 11-12 часа на ден. Поливането трябва да бъде много умерено, за да се избегне заболяване на черните крака.
 • След периода на охлаждане температурата се увеличава с 5-7 градуса, като се оставя режимът на максимална осветеност.
 • С появата на 3-4 истински листа, доматите се засаждат в чаши или по-големи кутии, като между тях се поддържа разстояние 15-20см. Разсад се хранят при необходимост, в зависимост от външния му вид, 1-2 пъти през целия период с минерални торове за разсад.

Засаждането на разсад в открити площи или в оранжерии започва от началото на стабилно топло време.

Разсад от домати "Negritenok", засадени в ред през 40cm и между редовете - през 60cm. Ако засадите растения в оранжерията, желателно е да увеличите това разстояние.
При засаждане се добавят растения с компост, пепел и минерални торове. Разсадът се полива, монтира се подкрепа.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Допълнителна грижа за растенията включва:

 • Поливане на всеки 7-10 дни в зависимост от времето.
 • Плевене, разхлабване.
 • Хранителните превръзки за първите 2-3 седмици - инфузия на лопен (или други азотни торове), след образуването на яйчници, поташ - фосфатни торове, пепел се въвеждат.
 • Жартиера растения към пергола, pasynkovanie, резитба пожълтели листа в долната част на растението. За по-големите плодове в първите съцветия, растенията се оформят в едно стъбло.

Оранжериите, когато отглеждат домати в тях, трябва да се излъчват и да се поливат директно под корена на растенията сутрин. Сухият въздух в оранжерията ще помогне да се избегнат инфекции и да се запази реколтата от тези екзотични плодове.

Видео: Проверено разнообразие от домати "Негритенок"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания