меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 16.01.2018

Домат Ягодов десерт: непретенциозен с чудесен вкус

Много често, лятото пребиваващи в избора на сортове за новия сезон трябва да направи избор между вкуса на избрания сорт и неговата доходност или устойчивост на болести. Идеалният сорт е труден за набиране, особено след като качеството на плода се влияе от условията на отглеждане и качеството на грижата за растението.

Един от доматите, който според характеристиките и описанието на сорта принадлежи към най-хармоничния, е доматът "Ягодов десерт". За съжаление, малка част от прегледите, дори и при наличието на снимка на растение, не позволяват точно да се оцени неговата доходност.

Сортът се отнася до неопределената (с неограничена точка на растеж), средно узряващи домати. Препоръчва се за отглеждане в оранжерии, където периодът на узряване на плодовете се разтяга във времето.

Най-важното при доматите

В храстите на това растение са доста мощни, в оранжерия те достигат височина от 1,8 метра. При големите плодове храстите се образуват в 1-2 стъбла, уверете се, че пасищката, долните листа са подрязани.

Отглеждане в ягоди домати в оранжерии ви позволява да удължи периода на плодните. Когато настъпи есенното охлаждане, върховете на храстите са притиснати, оставяйки две листа след последната четка.

Доматите от този сорт имат голям вкус, обосновават името на доматите и имат следните характеристики:

 • Плодовете са сладка, сочна пулпа, тънка кожа.
 • Теглото на плода достига 300 грама.
 • Когато узрее, цветът на доматите става богат на червено.
 • Използва се за приготвяне на салати, сокове, както и кетчупи, доматено пюре.
 • Производителност - до 10 кг от храста.

Вижте също: Описание сортове домати "Батяня"

Болести и вредители

Сортът е устойчив на повечето болести на доматите, но е засегнат от късна филе, макар и в по-малка степен в сравнение с други сортове.

Засаждането в оранжерия често увеличава вероятността от някои вирусни и гъбични заболявания, така че при използване на оранжерия за отглеждане на домати се препоръчва:

 • Редовно третирайте оранжерийните стени, инвентара и почвата с дезинфектантни разтвори, за предпочитане през есента, веднага след прибирането на реколтата.
 • Когато отглеждате разсад, използвайте семена и почва, които са били подложени на дезинфекция.
 • За предотвратяване на вирусни и гъбични инфекции на растенията, които през периода на вегетация се обработват с препарати, съдържащи мед, или с фитоспорин.
Основните подземни вредители на доматите са ларвите на майския бръмбар и телените червеи, земните - бръмбарите от Колорадо, бялата муха, охлювите.

За борба с телбода и ларвата на Maybug, само изкопаване на земята е ефективно средство, в противен случай те могат да бъдат открити само когато растенията са непоправимо повредени. В случай на масова инфекция с тел, препоръчва се почвата да се лекува с Базудин.

Добър ефект е отглеждането на земя с вар или доломитово брашно, тъй като жичният тел предпочита киселинното местообитание.

За борба със земните вредители на пазара има голям брой ентерични препарати, но използването им в малки оранжерии не винаги е препоръчително. Летните жители предпочитат използването на народни средства - отвари от пелин, тинктура от чесън, горчив пипер, смесен с течен сапун за пране.

За да изплашат бръмбарите от Колорадо, са използвали сапунен разтвор от брезов катран.Колорадо бръмбарите могат да причинят значителна вреда на младите насаждения домати в оранжерия, ако не се събират навреме и не се предотвратява появата на ларви.

Основни предимства и недостатъци

Повечето зеленчукови производители, които са отглеждали ягодов десерт, дават характеристика и описание на сорта като изключително непретенциозен, устойчив на болести и с отлични вкусови качества.

Едно от предимствата на сорта, когато се отглежда в оранжерии, е удълженият период на плодните плодове, като плодовете узряват по цялата височина на стъблото постепенно.

Недостатъците на сорта включват необходимостта от оформяне, люлка и жартиери домати до пергола, което отнема много време, за да се грижи за растенията.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Характеристики на грижа за растенията

Подготовката на семената преди засаждане включва следните стъпки:

 • Третиране на семената в дезинфекционни разтвори на калиев перманганат или фитоспорин за 20 минути.
 • Изплакнете с течаща вода.
 • Потапяне в разтвори за стимулиране на растежа, микроелементи за 5-6 часа.

Земята за отглеждане на разсад се приготвя от смес от градинска почва с биогумус, минерални торове и пепел, тя трябва да е лека и дишаща. Ако градинската почва е глинена и тежка, добавете торф или кокосов субстрат към сместа.

Засяването се извършва във влажна почва с третирани семена. Те са изложени на повърхността на земята в 2-3 см, поръсени на върха със слой от пръст (0,5 см), леко уплътнен и плътно, но не плътно затворен с филм или хартия. Кутии за ориз почистете на топло място.

Растенията се излюпват за 3-4 дни. Когато се появят примки, кутиите се поставят върху первази или под флуоресцентни лампи. Важно е да се осигури максимално покритие за поне 12 часа на ден.

За втвърдяване разсад използват първите две седмици от неговия растеж - през деня те осигуряват температура от 15-16 градуса, през нощта 12-14 градуса. В следващите дни температурата се увеличава с 5-7 градуса, без да се намалява светлината. Целият период се контролира от влагата на почвата - тя трябва да е само леко влажна.

След появата на две истински листа, растенията се засаждат в отделни контейнери или по-просторни кутии, с разстояние между тях най-малко 15 cm. В процеса на растеж, разсадът се полива и се подхранва с тор за разсад 1-2 пъти през целия период.

Тъй като доматеният сорт “Ягодов десерт” е предназначен предимно за отглеждане в оранжерии, земята се приготвя предварително, обикновено през есента. През пролетта в почвата се въвеждат компост и минерални торове.

Растенията се засаждат, когато е преминала опасността от замръзване, обикновено на възраст от 50 до 55 дни.

Разстоянието между доматите при засаждане в един ред - 40см при образуването на едно стъбло

Последващите грижи включват поливане на растенията веднъж седмично, плевене, разрохкване, оформяне и сортиране, подрязване на долните листа.

Вижте също: Сортове домати за оранжерия, устойчиви на фитофтора

Храненията се извършват преди образуването на яйчници с азотсъдържащи торове - билкови екстракти, или разтвор на инфузия на лопен, след това се прехвърлят в торове с торове, съдържащи фосфор и калий. Подхранването се извършва след поливане на растенията на всеки 2-3 седмици.

Предпоставка за отглеждане на домати в оранжерията е задължителната вентилация на оранжерии за поддържане на минимална влажност. С тази цел се използва мулчиране с трева или сено.

Тези техники ще ви позволят да избягвате доматите от различни болести и да давате плодове за дълъг период от време, до студа.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания