меню

Доматените сортове със снимки и описания 15.02.2019

Джуджеви сортове домати, които не изискват залагане

Джуджеви сортове домати, които не изискват залагане

Ниско растящи домати, успешно отглеждани в открит терен или оранжерии, като всички градинари без изключение. Растенията са непретенциозни, заемат малко място в хребетите или в приютите, но в същото време бързо дават културата. Разработени са десетки сортове и хибриди на „бебета“, включително домати с големи плодове, чери домати, различни цветове и зреене. За да получите достоен резултат, вземете предвид характеристиките на сортовете, препоръки за зониране.

Детерминантни сортове домати за открити площи

Такива домати растат добре без заслони, заемат малко място на хребетите. На север е желателно да бъдат покрити с нетъкан материал веднага след слизане, както и по-близо до падането.

мърморя

лещарка

Интересен сорт с големи плодове. Височина на растенията, която не надвишава 60 cm, не е необходимо да се отстраняват стъпки. Доматите узряват след 110 дни. Различен оригинален цвят: на червения фон са многобройни златни ивици.

Северно бебе

северно бебе

Малки храсти с тегло 50-70 грама домати образуват храсти. Вкусът на пулпа е сладък, с много слаба киселинност. От 2007 г. доматите се вписват в списъците на Държавния регистър. Проектиран за региони с кратък летен сезон. Културата се отстранява за 90-100 дни.

Съвет!

Сортът е устойчив на охлаждане и температурни колебания.

Akulina

Сортът е едроплоден, с ниска височина. За да се получи висок добив, се препоръчва частично да се премахнат пасищата. Реколтата е готова за събиране след 110 дни. Плодовете от кръгла, леко сплескана форма отгоре, тежат около 180-200 грама. Понякога е налице леко оцветяване. Доматите се използват върху марули, сокове, сосове.

Нежен Миша F1

Не всеки хибриден плод е сладък и сочен, но този сорт ще зарадва всеки със своя вкус. От храста почистете до 5 кг плодове. Периодът на прибиране на реколтата е 95 дни, така че хибридът се препоръчва за северните райони. Доматите са подобни на гладки топки, плътни, с тегло до 170-190 грама. "Силни":

 • запазване на качеството;
 • устойчивост на неблагоприятни атмосферни фактори;
 • ниска експозиция на фитофтора.

Арктическата роза

Джуджеви сортове домати, които не изискват залагане

Разнообразие от определящ тип, плодоносен и непретенциозен към условията на отглеждане. Растенията са малки, до 45 см височина, образуват мощни четки с плодове. Доматите са розови, до 200 грама. Яжте пресни, нарязани на салати. Доматът се счита за устойчив на традиционните болести на доматите. Първоначалното име е Джудже Арктика Роуз.

Tarpan F1

тарпан

Хибрид от животновъдите от Нидерландия. Привлича показатели за добив, красиви вкусни плодове. Грижа за домати е непретенциозна, не е необходимо да се премахват страничните клони. Много устойчив на суша. Образува кръгли домати на 180-200 грама. От 1 квадрат. м събира до 4-6 кг.

Ниско растящи домати за оранжерии

В приюти, закърнели домати се отглеждат до indeterminantnyh сортове, като се има предвид височината на последните храсти.Също така компактни храсти обилно плодят под филмови арки, в тунели.

Най-добри представители:

 • Аляска - различна ранна реколта от плодове (след 85-90 дни), добър вкус. Височината на растението - 40-50 см, не можете да доведеник;
 • Джалпа е домат от групата на небцето, оформя домати с форма на пипер, с необичайно оцветяване. Кожата е червена, на върха са разположени многобройни ивици и жълти щрихи. Приятен вкус, използван в заготовки, в салати през лятото;
 • Лел е много устойчив на болести и студени удари, разнообразие с отлично бране на плодове и отличен вкус. Буш с височина около половин метър, без стъпки трябва да бъдат формовани и отстранени. Доматите под формата на крем, ярко червено, тежат средно 40-60 грама. Вкусно пресни, също подходящи за консервиране;
 • Бархатен сезон - домати със сладка каша, с тегло 250-300 грама. Разнообразие от ниска височина, средна листа. Растенията са малки, малки листа, силни, бързо образуват четка. От храста са събрани 3-4 кг плодове;
 • Крушови - стандартни храсти, височина 50 cm, не се нуждаят от образуване. По време на зреенето на доматите е необходимо да се монтират опори за поддържане на четките. Плодове под формата на цилиндри, добър вкус, тежат 80-120 грама. Да не се напуква дори при продължително съхранение. Такива домати са вкусни в сокове, сосове, подходящи за консервиране.

Джуджетата домати за засаждане в средната лента

Животновъдите предлагат на тези райони на страната разнообразие от сортове и хибриди на нискоразвиващи се домати. По желание е лесно да се изберат чери домати или голям, жълт или черен цвят, които дават реколта през юни или с дългосрочно плодника.

име описание Характеристики на плодовете уговорена среща Характеристики на сорта или хибрида
Лян Височина на растението - 40 см, висока листа. Първата четка идва след 6 листа Домати изравнени, с тегло 70-90 грама, вкусно и сочно Салати, преработка на сокове Малко податливи на късния бич, зацапване. Изисква се предотвратяване на VTM
совалка Отглеждани в две стъбла, храстите достигат височина около половин метър Домати с "нос", цилиндрична форма. Тежи около 80-100 грама, богат червен цвят. Хвалете за великолепен вкус За зимни препарати, пресни, нарязани Вкусът е по-добър с плодове, отглеждани в отработените газове.
Пурпурен виконт Много компактен храст, до половин метър височина. Не се разпростря Плодове 300-400 грама, малинов цвят. Фин вкус в салати, нарязан В прясна храна, за готвене сосове и различни кулинарни ястия Първите плодове се отстраняват след 90-95 дни. Не "страх" от фитофтора
супермодел Клъстерна домати, височина 50-70 см. Сформирана в 2 стъбла, но може да се остави без леене Плодовете са удължени, всеки по 100 грама, с наситен ален. Вкусът е добър Пресни, заоблени Производителност - 3 кг от храст
пет копейка монета Втулки до 80 см, определящ тип Плодовете са червени, приблизително 100-120 грама. Формата е леко сплескана, закръглена. По цвят - червен Свежият

За отворени хребети

 

Руски вкусни Stamb разнообразие от национална селекция. Расте до 60 см, не е необходимо да се премахват доведените деца Червени домати с тегло 100-120 грама. Месото е сладък, ароматен, с високи свойства на продукта салати Устойчив на всички болести

Ниско растящи домати за Сибир и Урал

Сортове с ниска височина са необходими за отглеждане в райони с тежки климатични условия. В Сибир и Урал много от доматите, които определят, имат време да узреят преди началото на първия студ.

Altaechka

Ранното и маломерно разнообразие с плодове, подобни на големи яйца на пиле. Височина на растението - 70-80 cm, много наситена зелена листа. Доматите достигат 300 грама (някои копия от долния ред), средно - 180-200 грама. Подходящ за всички видове консервиране (в марината, ецване), за консумация на прясно.

Юджийн

Юджийн

Стандартни храсти до 30 см. В четките се образуват 4-6 домати, средното тегло е 80 грама. Домати с плътна кожа, месно съдържание. Сладка, с малко количество киселина.

Съвет!

Доматът не се нуждае от прищипване, обвързване с опорите.

Sanka

Един от най-известните сортовеЗасажда се във всички региони и произвежда култури. Отдавна се отглежда в Сибир, не се проваля дори и в труден сезон за домати.

Когато се отглеждат без прищипване и прищипване, храстите растат в ширина, често падащи на земята. Височина - 60 см. Препоръчително е да се монтират щипки за опора.

Доматите с кръгла форма достигат около 100 грама. Но техният вкус е среден, въпреки че сортът е ценен, защото е подходящ за уплътнени насаждения, дава ранна колекция и непретенциозен. Чудесно за рециклиране.

кокиче

кокиче

Доматът от тип полу-бодил се е показал перфектно в условията на райони с ниски температури, с кратко лято. Буш 60-80 см, нуждаят се от жартиера. В ръцете на 4-5 плода с ярко червен цвят. Доматите се събират на етап техническа зрялост, след което узряват добре у дома.

Роси Гош

Представени от животновъдите на компанията "Сибирска градина". Непретенциозен, плодотворен, с прекрасни домати с розови бузи. Те тежат по 200-250 грама всяка. Храстите са малки, растат не повече от 50-60 см. Степиносът не се отстранява.

Домати за Северозапад

Градинарите от Ленинградския, Архангелски, Псковски райони, Карелия предпочитат да засаждат определящи сортове в парцелите. Ниските растения не страдат от температурни колебания, те бързо дават реколтата, успявайки да „се измъкнат” от есенното студено време и болести.

Високите оценки получиха разновидности:

 • Роза на вятъра - стандартен вид храсти не се нуждаят от жартиери и отстраняване на страничните клони, плодоносни. Височината на храстите е 45-50 см. Доматите са гладки, кръгли, по 140-150 грама всяка, с добър вкус;
 • Ранната птица, сортът доматено, от земеделското стопанство Poisk, се отличава с ултра-ранна зрялост и резистентност към късна бич. Височина на растението - 40 см, силна листа. Вкусът на червените плътни плодове е сладък, с леко киселост. Претеглят се 60-90 грама. Вътре - 3-4 семенни гнезда;
 • Сармат е доматен, устойчив на фитофтора и кладоспориоза. Тя се отглежда по-често на открито, расте до 60 см. В прости съцветия с 4-5 плода. Доматите са овални, червени, с добър вкус;
 • Северин - силни и накиснали храсти растат до 40 см. Домати под формата на "крем", до 80 грама. Плодовете узряват заедно, имат приятен вкус и аромат. Основната цел на този сорт е консервирането;
 • Червеният куче не е капризен определящ сорт, с домати с тегло 80-90 грама. Формата е удължена, наподобява куче. Под червена силна кора - сочна каша. Плодовете най-често отиват за опазване, макар и пресни, също са вкусни;
 • Полярно - бързо платно, с малки храсти и вкусни плодове. Доматите са кръгли, леко сплеснати, наситени бордо. Претеглят около 160 грама, 10-12 камери вътре. Целта е универсална.
Съвет!

Разнообразието от домати Полар е подходящо за тези, които търсят домати от ранно узряване, компактни размери и добър сладък вкус.

Ниско растящи домати за Южна Русия

Обичайте "децата" в южните райони. Трохите домати са компактно поставени върху хребетите и ако не са толкова плодотворни, но изискват минимална грижа.

Популярни сортове:

 • Турмалин - отглеждан специално за отглеждане на открито, непретенциозен. Плодове с лъскава гладка кожа, закръглени, тежат 170-200 грама. Оцветяване - ярко червено;
 • Акварел - показва стабилна колекция от домати през всеки сезон. Образува голям брой плодове с форма на сливи, с тегло около 50-60 грама. Цветът е червен. Консистенцията на съдържанието е плътна, сочна. Класът е идеален за осоляване, подготовка на различни препарати (като асорти);
 • Bobcat F1 - устойчив на суша хибрид от Холандия, с високи нива на производителност. Буш силен, здрав, висок до 70 cm.Премахването на пасинките е по избор. Плодове с едва видими ребра, с лъскава кора, червено. Цветът на доматите на етап зрялост е червен. Вкус - сладникав с изразена киселинност.

Намерете място за засаждане на мястото на ниско-растящи сортове домати може всеки летен пребиваващ. С подходяща грижа и правилно отглеждане, тези „трохи“ ще се наслаждават на отлични резултати дори за начинаещи градинари.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Джуджеви сортове домати, които не изискват залаганеДжуджеви сортове домати, които не изискват залагане

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания