меню

Доматените сортове със снимки и описания 17.11.2017

Универсална цел домати "Shuttle"

Студеният сезон не е само време да се насладите на вкусна реколта, която беше прибрана миналата година, консервирана или замразена, но се подготвя за нов сезон. И важен етап от този период е подборът на добри, качествени семена. За да направите това, ние се опитваме да ви кажем как най-добре да продължите. И тази статия ще бъде преглед на домат "совалка". Ще ви харесат прегледите за него, вече можете да видите снимката, но прочетете за доходността и другата лятна мъдрост по-долу.

Общо описание

1111Започваме описанието с ревюта за сорта и те са много положителни. "Shuttle" се оценява от жителите на лятото, а за начинаещите това е божи дар. В нашата страна стартира „совалката”, затова е адаптирана за различни климатични условия. Доматът има много предимства, макар и непретенциозен. Една от силните страни на сорта е неговата студена устойчивост. Дори студено и дъждовно лято няма да остави труда ви без реколта с домати от сорта Шатъл. Затова се отглежда из цялата страна, където е студено и топло. В Сибир, сортът се култивира активно и според прегледите реколтата винаги е приятна.

Трябва да се отбележи, че "Shuttle" има компактен храст, докато не е доведено, не се образува, не се връзва. Стъблото на културата е плътно и е на място, без да се срути. Поради това доматите се нагряват равномерно от слънчевите лъчи, поради което културата се формира активно. "Shuttle" е заслужено обичан, и ако се притеснявате, че няма да можете да отглеждате разсад и растителни разсад на улицата или в оранжерията, тогава ви препоръчваме този сорт. Той ще спести много време, усилия.

В допълнение, тя може да се отглежда както в парникови условия, под филма и на улицата. Ако доматите се отглеждат в затворени условия, реколтата ще се формира две седмици по-рано. В този случай културата в оранжерията може да бъде събрана до замръзване.

Вижте също:Домат "Интуиция" преглежда снимки, добиви

“Shuttle” също е очарователен, защото е подходящ за отглеждане на балкона и перваза на прозореца поради компактните си размери.

Доматен сорт Характерно разнообразие

 • Доматът се отнася до сортове с ранно узряване. Така, на улицата, първата реколта ще бъде получена приблизително 110 дни след появата на посадъчния материал на разсад, а в парниковите и оранжерийните условия след около 95 дни.
 • "Shuttle" - определящ сорт. Расте с бол, стъблото стои равномерно и гъсто в почвата, не се нуждае от опора, напукване. Височината може да достигне до 50 cm, обикновено 40-45 cm.
 • Зелените на храста не са дебели, което позволява на плодовете да се оформят добре и равномерно.
 • На клоните, образувани от 7-10 яйчници.
 • Плодовете имат приятен вкус на домат, чудесен вкус. Кашата им е месеста и сладка.
 • Благодарение на компактността на втулката се спестява място на обекта.
 • Производителността сортове високи, плодните от второто десетилетие на юни до октомври.
 • "Shuttle" не се нуждае от специални грижи, той е непретенциозен.
 • Разнообразието има универсална маса за хранене - яде се прясно, затворено за зимата и се прави в сос и сок.
 • Формата на плода е удължена, върхът е остър. Често доматите се сравняват по външен вид с пипер. По тегло те са малки - 50-60 грама, което е удобно за консервиране като цяло. Също така допринася за тази и гъста кожа. Той дава сила на доматите, те не се пръскат по време на топлинна обработка и по време на транспортиране.
 • Добре поддържан.
 • Плодовете са хранителни, от количеството захар и хранителни вещества, подходящи за хранене на малки деца.

Разбира се, ако говорим само за професионалистите, може да има мнение, че това не се случва.Няма да кажем, че сортът е идеален във всички отношения. Има минус. Тя се крие във факта, че "совалката" няма абсолютна устойчивост към болести. Вирусите и фитофтората могат да го засегнат, така че в това отношение е необходимо внимателно да се следи храстите и при първото появяване на болестта да започне лечението.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Агротехника расте

tomat-chelnok-e1472476354292-500x393Засяването на семената може да започне през третото десетилетие на февруари - началото на март. Зависи от региона. Семената могат да бъдат засадени незабавно, за да се избегне етапа на бране. За да направите това, можете да използвате торфените съдове наведнъж или да сеете семената в един контейнер, но след 6 см един от друг на дълбочина от около 1 см.

След сеитба, контейнерите или саксиите, които са по-лесни за поставяне в един контейнер, са покрити с фолио. Но предварително семената се овлажняват с пулверизатор с топла вода без вар.

Да, преди засаждане, семената могат да бъдат мариновани в разтвор на калиев перманганат, след това се изсушават и се поставя стимулатор на растежа. Това се прави около няколко седмици преди планираното кацане.

Когато се появиха разсад, то в първите дни те се нуждаеха само от поливане. Отново, използвайки спрей бутилка и дестилирана вода, така че да не се измие крехките издънки. Две седмици след първите издънки, разсадът се хвърля със сложен тор за домати. Храненето се повтаря след още 2-3 седмици, ако до този момент разсадът все още не е прехвърлен в открит терен или в оранжерия. И това се случва през май или юни, в зависимост от региона.

Условия за отглеждане на разсад:

 • стайна температура най-малко 23-25 ​​градуса;
 • добра влажност;
 • добро осветление;
 • осветление в облачно време.

98983_300x300По време на прехвърлянето към открития терен или към оранжерията почвата се изкопава предварително, изравнява се и се нанася върху лъжица сложен тор. По време на сезона ще се нуждаете от още 3-4 пъти, за да нахраните културата. Можете да използвате химически превръзка, можете да органична материя под формата на карбамид, тор, отпадъци. На един квадратен метър засадени 4 храсти. В първите дни след засаждането разсадът е по-добре покрит от вятъра и нощната прохлада.

Вижте също: Поликарбонатни парници най-добрите домати

Не е необходимо да се образуват храсти, да се завърже и да се извадят пасищата. Необходимо е да се следи вредителите, така че храстите да бъдат равномерно овлажнени в сухо време. Ако са започнали признаци на заболяване, храстите трябва да се лекуват с наркотици. Но не можете да използвате химикали, когато плодът вече е формиран. В продажба има много биологични и екологично чисти лекарства за борба с вредителите и болестите.

Надяваме се, че този сорт ви е заинтересувал, защото неговите предимства се припокриват с един минус. Всички характеристики дават ясно да се разбере, че „совалката“ е прилична степен.

Видео преглед на сорта "Shuttle"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания