меню

Отглеждане на домати 14.02.2019

Вземете домат в лунния календар 2019

разсад от домати в саксии

фехтовка разсад от домати е един от основните методи за укрепване на растенията преди те да бъдат прехвърлени на открито. Активното нарастване на зеленината е изключително необходимо за формирането на пълноценно стъбло и няколко двойки листа, но често при сеитбата на семена е невъзможно незабавно да се осигури достатъчно количество свободно пространство.

Градинарите са изправени пред факта, че доматите се разболяват след бране, стават бавни няколко дни и спират да растат. Това се дължи на неспазването на препоръчаните дати, неправилен избор на метод на обработка.

Време за бране

Прехвърлянето на растения в отделен контейнер ще бъде много стресиращо за тях. Важно е да се разбере, когато гмуркане домати след покълване, как да се определи готовността на разсад за прехвърляне. Най-успешното бране на домати ще бъде стандартен лунен календар за 2019 година, Като се имат предвид благоприятните и неблагоприятни дни, можете да намерите най-доброто време за работа с разсад.

Съвети агротехников

Всички домати, независимо от сорта или периода на узряване, се характеризират със специален процес на узряване на кореновата система и листата. Основният процес трябва да даде много странични корени, които ще укрепят високия храст и ще му позволят да получи максимално хранителни вещества и вода от почвата. По-ниските листа, които се появяват на първо място, са от особено значение от гледна точка на изпаряването на влагата и защитата на основата на храста от прекомерното излагане на слънце. Поради тази причина, изборът в определен момент е много важен.

Стандартният период за такава работа е 10 дни след появата на всички разсад. Необходимо е да се брои от момента, в който зеленият цвят вече се е изправил, и растенията са се оформили, новите разсад са престанали да се появяват. По правило подобна преработка на домати е необходима през март. Тъй като това е напрегнато време, много начинаещи градинари предпочитат или да извършат процедурата по-рано, или да я отложат, докато храстите вече са претъпкани в контейнерите. Това не може да се направи по много причини.

Съвет!

оптимално време за бране ограничени до няколко дни, максимум една седмица.

Първите седем дни бъдещият храст формира основния корен. Той активно набира дебелина, нараства дълбоко в земята. След това постепенно се развиват странични клони, които активно избират микроелементи от субстрата. Избирането е необходимо именно в този период от време, когато страничните корени все още не са нараснали и основният процес вече е формиран. Неговото притискане в процеса на прехвърляне ще позволи жизнените сили на растението да бъдат насочени към растежа на клоните. Но те не могат да бъдат травматизирани, тъй като това може да доведе до смърт на разсад.

Като правило, след бране можете да наблюдавате активния растеж на основните листа. Когато започнат да се развиват, доматите нямат вода. Корените все още не могат да осигурят необходимия баланс между абсорбцията и изпаряването, увеличаването на зелената маса е спряно. Но след бране, когато корените придобият сила, листата ще растат. Това явление не е свързано с увеличаване на размера на контейнера, както смятат много хора, а именно с промяната на структурите и преразпределението на силите на растежа.

Малко различни по отношение на повтарящи се принудителни кирки.Необходимо е в случай, че храста получава твърде малко светлина или да расте твърде бързо във височина поради прекомерно хранене, твърде висока температура в помещението. Такова бране на домати е необходимо през април, а през 2019 г. според прогнозите за пролетта, периодът може да бъде леко изместен към началото на май. Важно е да се видят навреме първите признаци, че доматът се развива неправилно, а именно:

  • стеблото е усукано и огънато към основата;
  • непропорционално разстояние между листата;
  • стъблото е неравномерно разредено;
  • горните листа стават по-бледи.

Ако засаждането е твърде плътно, растенията могат да бъдат тъкани с основни листа. Това може да се случи доста бързо, защото доматите по принцип имат това свойство. Подобно явление създава ефект на затъмнение, а по-късно, когато се пресаждат, ще бъде твърде трудно да се освободят върховете, има голям риск, че повечето от доматите ще бъдат счупени. Ето защо, при първия контакт на листата, вие също трябва отново да изберете.

Съвет!

Поради тази причина е по-добре незабавно да се настанят храстите в просторни кашони с резерв от пространство.

Доматите могат да се регенерират не е лесно по необходимост и за определен брой дни преди разсаждане в земята. Отнема средно 20-25 дни за укрепване на корените на едно възрастно растение. Желателно е да се поддържа тази празнина с новия трансфер. В противен случай степента на оцеляване на разсад ще бъде намалена. Това е така, защото на грешното време, че много градинари смятат, че вторичното бране е вредно и ненужно.

Съвети за лунния календар

Също така трябва да вземете предвид дните, които са благоприятни за избора, според съществуващия лунен календар. Всяка манипулация на корените на растението ще бъде сериозен стрес за него. Дори ако даден график не е под ръка, можете да следвате основните правила. Дните на новолунието и пълната луна трябва да бъдат напълно изключени. Това е 21 март, 5 април, 19 април, 5 и 19 май. През този период се активират всички болести по растенията, в същото време се намалява потока на соковете, растежът почти спира. Налице е пълна актуализация, което означава, че е невъзможно да се намесва в тези процеси. По-добре е да започнете да подготвяте контейнера, да смесвате почвата, да правите планове за бъдещи места за сядане.

Най-благоприятните периоди ще бъдат фазите на месеца, през който луната преминава през секторите Рак, Телец и Везни. Способността за регенериране се активира по време на тези периоди. Ето защо, повредените корени бързо ще се възстановят, няма да има проблеми с гниене или смърт, падащи листа, изсъхване на стъблото. 7 и 8 април е подходящо време за първото бране, особено в Поволжието, Централна Русия и Московския регион. Тук можете да започнете засаждане на домати в края на май и началото на юни. Градинарите също трябва да знаят, че през 21 и 22 март ще бъдат благоприятни. Една по-ранна трансплантация може да повреди растенията. При втория подбор числата 4, 5, 10 и 16 могат да бъдат най-подходящи.

При планирането на бране трябва да се вземат предвид фазите на луната, но само в съответствие с целите на третирането на разсад. Ако е необходимо да се спре растежа, да се забави разтягането, е необходимо да се извършат всички манипулации на намаляващата луна. Този период ще започне от 20-ия ден и ще продължи до края на месеца както през април, така и през май. Но ако е необходим бърз растеж, например след близко кацане, когато храстите не биха могли да се развият достатъчно, по-добре е да се планира работа за дните на изгряващата луна: от 15 до 19 март на следващата 2019, от 13 до 18 април, от 16 до 18 май.

Съвет!

Смята се, че всеки вид трансплантация е по-добре да се прави в сряда и събота, а най-лошите резултати могат да се получат в понеделник, вторник и четвъртък.

Технологии

Изборът не е лесен за преминаване от по-малък капацитет към по-голям, това е цялостно третиране на бъдещия храст.Именно през този период градинарят има възможност да коригира характеристиките на растежа. Ниско растящите домати са склонни да бъдат силно изтеглени, което не е характерно за тях, следователно води до намаляване на добива. Tall не може да формира достатъчно странични корени и двойки листа, като дава цялата сила за увеличаване на дължината на стъблото. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на техниката на бране, която е различна за първата и втората трансплантация.

Първо носете

Преди работа с почвата, тя трябва да се излее изобилно. Дори и количеството вода, преди да се намали, за да се предотврати гниене, сега е необходимо да се омекотят буците пръст, за да се наранят минимално дори най-малките корени. Когато няма влага на повърхността, тя се абсорбира напълно, всеки храст се изважда внимателно с помощта на малка лъжица или специална пръчка с извити краища. Издърпване на домати ръце не може.

Две седмици след поникването, културите все още са много чувствителни към температурни ефекти, така че те препоръчват носенето на дебели силиконови или тъкани ръкавици. Растението ще има известно време да се задържи в ръцете си, а топлината от топлината на тялото може да предизвика тежък стрес, особено при отслабени екземпляри. Такива предпазни мерки са особено важни, ако сортът е капризен, нов и непроверен. Или изстрелите се оказаха по-малко от планираното.

Всяка разсад трябва да бъде засадена веднага в нова почва, невъзможно е да се извлекат всички млади храсти и след това да се преработи. Преди това в нов контейнер правят кухините по-малки от кореновата система. Това ще стимулира растежа на страничните процеси. Изсипете малко количество вода, за да запечатате комата на земята, така че храстът ще бъде по-лесно да се закрепи на ново място. Централният корен, той е най-дългият и дебел, нарязан с една четвърт от дължината на остри ножици. Поставете растението в дупката, леко я излейте с топла вода отгоре, така че корените да се простират вертикално, да лежат без гънки. Поръсете с пръст и леко намадете.

Съвет!

Ако земята не е достатъчно лека и ефирна, можете да я пресеете, както и брашно.

Втори трансфер

Ако е необходим втори подбор, е важно минимално да се повредят корените. Някои специалисти в областта на селскостопанските технологии смятат, че дори лекото разкъсване на страничния процес ще спре напълно растежа точно за една седмица. В този случай увреждането на централния корен може напълно да унищожи растението. Следователно, най-подходящият метод за претоварване.

Необходимо е също да се навлажни почвата, за да я омекоти. Ако няма достатъчно място в старата кутия, е необходимо напълно да се премахнат всички разсад, без първо да се отреже земята. След внимателно раздалечаване на ръцете буците се разделят без силен натиск или съществена физическа сила. Ако има достатъчно място, можете предварително да изрежете почвата с обикновена шпатула и да се преобърнете върху отделните квадратчета с разсад. В същото време е необходимо или да се притиска върха, за да се спре растежа на височината, или да се откъснат долните двойки листа и да се задълбочи стъблото, за да се стимулира укрепването на растението.

Популярни техники за бране

Има няколко интересни опции за обработка, които са широко известни. Най-често срещаният е китайският. Растения, които са достигнали достатъчна височина, притискат по средата. Коренът се поставя в земята, както при нормална работа, а зелената част се изпраща в прозрачна чаша с вода. Можете също да използвате специална хранителна течност с органични и минерални вещества, разтворени в нея. Когато се появят първите корени, преместете другата половина на земята. Така че можете да елиминирате недостига на разсад, ако семената са с лошо качество и дават по-малко кълняемост.

Добри резултати се получават и чрез събиране в така наречените пелени.Всеки млад храст се поставя заедно с почвата върху парче целофан. След това попълнете необходимото количество почва, преобърнете материала по начина, използван за пелените. Готови "опаковки" да се сложи в кутия, плътно притиснати един към друг. Методът е добър, защото при последваща трансплантация е лесно да се обработва всеки храст, без да се повреди един корен. Ако доматите станат тесни поради активен растеж, можете просто да ги преместите в по-просторен контейнер.

Съвет!

Може да се използва всеки филм, но за предпочитане е първичната храна, чието качество често се контролира по-добре.

Класическото бране включва поставянето на доматите в отделни чаши. Те могат да бъдат заменени със специални торфени квадрати. Той е едновременно дресинг и удобен контейнер. Това е особено удобно за градинари, които живеят в топли райони и държат храстите у дома за много кратко време.

Доматите за разсад през 2019 г. могат да се гмуркат по лунния календар през март, април и май. Само денят на новолунието и пълнолунието ще бъде неблагоприятен, в противен случай любителите на доматите са практически неограничени в избора на време. Спазвайки основните агротехнически правила, избирайки правилния метод за трансплантация, можете да получите голям брой здрави и силни разсад, които ще се корен добре и бързо да даде желания цвят в открито поле.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 оценки, средно: 3,50 от 5)
Зарежда се ...
разсад от домати в саксииразсад от домати в саксии
Коментари по статията: 1
  1. Татяна

    говорете гмурнете се над листата на котиледоната и не го правете на видео!

    отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания