меню

Отглеждане на домати 10.07.2018

Събиране на домати: време, технология и необходимост от процедура

За да получите добра реколта от домати, е необходимо своевременно бране (пресаждане) на млади кълнове. Задачата е да се премести растението от контейнера за засаждане до отделни резервоари с по-голям диаметър (до 12 см), пълни с балансирана почва. По време на трансплантацията, родът на корена е закован на 0,4 cm, за да се предотврати по-нататъшното задълбочаване, стимулирайки растежа на страничните корени.

На кой етап ще направиш пикап

Процесът се препоръчва, когато доматите образуват първите 2 листа. Те обикновено се появяват 7 дни след засяването на семената. Най-добре е да се потопите на 1,5 - 2 двуседмични растения, тъй като на третата седмица кореновата система вече се развива, която се преплита с корените на съседния зародиш. Късното бране усложнява задачата - разсадът е наранен, стъблата се счупят.

 

Съвет!

Професионални градинари при отглеждане на разсад използват препоръките на лунния календар.

 

Ранното бране помага да се получи добре развит храст. Първият домат трансплантация се извършва внимателно, така че да не се счупят млади кълнове. Възможно е обаче да се гмуркат в по-късни периоди (4-6 първи листа), ако първоначално семето се засява в дълбок контейнер с поддържано разстояние между разсад.

Събиране на тютюн по лунния календар през 2018 г.

За да се получи висок добив на домати, се вземат под внимание лунните ефекти върху растенията. Нараства водното ниво (издига се). През този период доматите започват да попиват от корените до листата и органите на плодните плодове.

В лунния календар на 2018 г. са взети предвид благоприятните и неблагоприятни дати за засаждане и бране на домати.

Посейте домати трябва да бъде на нарастващата луна, като се вземат предвид развитието на разсад и броя на дните от деня на засяването. Датите се планират предварително, за да се определи подходящият период на кълняемост.

месеца благоприятни номера неблагоприятни числа
март 1-5-6-7-8-15-19-20-21-22-24-25-26-27-29 13-14-15-17-18
април 4-5-6-11-12-13-14-18-20-21-22-23-24-25-26-27 9-10
май 1-2-3-4-9-10-11-18-19-20-22-23-24 7-8-28
юни 5-6-7-8-15-16-17-18-19-28 3-4-29-30
юли 2-3-4-5-15-16-17-20-21-22-31 1-28-29-30

Важно е!

Земните работи не могат да се извършват с новолуние и пълнолуние. По това време заводът спира процеса на формиране.

 

Плюсове и минуси на кирки

По време на трансплантацията изберете здрави и силни разсад - това е основното предимство на подноса. Ефективността на бъдещата реколта също зависи от подмяната на почвата, която се наблюдава по време на процеса на събиране.

Чрез прилагането на този метод в домашното градинарство, зеленчукопроизводителите внасят плодове в живота, а също и подобряват и ускоряват формирането на кореновата система на бъдещите храсти. Ако работата се извършва своевременно, тогава добивът ще бъде количествен, плодовете ще бъдат здрави. Основното нещо е да не се донесе разсад в състояние на емисии на цвят в затворени почви.

Положителни аспекти на избора:

 • получаване на висококачествен посадъчен материал, който осигурява високи добиви;
 • селекцията отхвърля слабите и болните издънки;
 • създава се влакнестата коренова система;
 • елиминирани са удължените полуперони колена (задълбочаване на зародиша в новата почва)
 • В новия резервоар се създават най-добрите условия (топлина, светлина, влажност).

Отрицателни страни на пиковете:

 • забавяне на растежа с няколко дни;
 • смърт на растенията по време на лошо извършена работа;
 • възможна масова инфекция на растения с вирус (поради немити ръце).

 

Важно е!

Пиковете трябва да се извършват внимателно, за запазване на кореновата система, необходимо е обилно поливане преди вземане на проби от кълнове.

 

Подготвителни дейности

Преди броенето в продължение на няколко дни разсадът се полива обилно, след което, докато го изваждате от контейнера, земята не е тежка от претоварване. Теглото на почвата възниква, когато поливането се извършва непосредствено преди трансплантацията. Разсадът може да се повреди поради тежестта на земята.

 1. Земята трябва да бъде с високо качество, така че градинарите препоръчват на земята да се добавят малко биохумус, суперфосфат, калиев сулфат, преди да се вземат.
 2. Трябва да се внимава за подходящ контейнер за последващото развитие на растението в рамките на 14-21 дни.
 3. Засаждането на почвата трябва да се дезинфекцира с разтвор на манган.
 4. При избора на подходящи съдове трябва да се отбележи, че излишното пространство води до подкиселяване на почвата и образуването на гъбички. Първият подбор се извършва в малки контейнери, вторичният трансфер се разрешава в големи съдове, заедно с буца пръст от предишния контейнер.

Как да изберете правилно домати

Преди да започнете да избирате, трябва да вземете решение за благоприятна дата за такава работа въз основа на лунния календар.

 1. 3-4 часа преди вземането на проби растенията трябва да се навлажнят обилно, като по този начин се избягва увреждане на кореновата система.
 2. В подготвените контейнери (100-150 мл) заспивайте нова почва. В тези засаждащи резервоари растенията ще се развиват още 2-3 седмици (до последващото бране).
 3. Кълновете внимателно изкопани с бучка земя (чаена лъжичка, молив или пръчка).
 4. Растенията споделят. За да не се докосват кълновете с ръцете си, използвайте клечка за зъби. Корените на земята не са напълно свободни.
 5. Когато за първи път избирате, гръбначният стълб не се изтръгва, за да не се повреди.
 6. Всяко стъбло се поставя в нов кладенец от варен контейнер.
 7. Засаждането се извършва, навлизайки дълбоко в листата на котиледоната (стимулиране на разклонението на корените).
 8. Почвата около зародиша е смачкана.

След бране, растенията се поливат. Повторното пресаждане в голям контейнер се извършва след появата на 2 листа.

Грижи се след доматите след бране

Първите 3 дни разсад pritenyuyut, след което можете да започнете да направите растенията на улицата. Първоначално разсадът се извършва в продължение на един час, а в следващите дни се увеличава времето, прекарано на слънце.

За разсад, е важно да се поддържа температура: първите 3 дни през деня - до 22 градуса, през нощта - до 18. След три дни, температурата пада: през деня до 20 градуса, през нощта - до 15.

След 10 дни адаптация, разсадът се нуждае от допълнително хранене, след това на всеки 2 седмици. Доматите се хранят със сложен тор или меден разтвор.

Приготвяне на разтвора:

 • вода - 10 l;
 • мед - 1 ч. л.

Приготвеният състав предпазва от заболявания на млади кълнове от фитозраст.

За втори път растенията се оплождат, за да се получи обилна зелена маса:

 • 10 литров съд с вода;
 • калиев сулфат - 12 g;
 • суперфосфат - 35 g;
 • карбамид - 4 g

Третото оплождане е разрешено от нитроамофоска:

 • кофа с вода - 10 литра;
 • нитроамофоска - 1 супена лъжица. л.

Разсад се хранят след основното напояване. Поливането е щедро, но не често - почвата трябва да има време да изсъхне. Доматите от прекомерна влажност могат да развият редица заболявания (черен крак, късна фиброза).

Някои градинари за обработка на разсад след бране използват органични торове чрез напръскване през спрей бутилка:

 • суперфосфат - 1 лъжица;
 • гореща вода - 1000 мл.

Разтворът се съхранява в продължение на един ден, след което се разрежда с 9 литра вода и се напръсква върху младите фиданки.

заключение

Благодарение на доматите, градинарите успяват да постигнат добри добиви. Когато растенията са трансплантирани, се бракуват слаби издънки, което дава възможност за по-нататъшно развитие на разсад и формиране на кореновата система. Силен посадъчен материал е в състояние да даде големи и многобройни яйчници.

По време на отглеждането на високи разсад прекара 2-3 трансплантации. Ниско растящи домати само едно гмуркане.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания