меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 11.07.2018

Как да се преодолеят къдравите листа на доматите?

извиване на листа

При отглеждане на домати, често се срещат различни болести. Един от най-сериозните се счита за извиване на листата. В основата на болестта е вирус, който заразява листата, а след това и плодовете. Закръглеността е опасна инфекция, която може да съсипе цялата култура, ако не се вземат мерки за лечение.

Описание и основни характеристики

извиване на листаВирусът живее в земята или на заразени растения. С затопляне тя става по-активна и започва да завзема нови територии, заразявайки съседни растения. Най-яркият знак, че доматите се заразяват, е промяна в цвета и усуканите ръбове на листата. Освен ясно видимите симптоми растежът и развитието на доматите се забавя.

Хлоротична къдравост

Отличителни черти са:

 • промяна в цвета на доматите (ръбовете на листата стават по-леки от центъра);
 • къдрене и извиване на листата;
 • храстът спира да расте;
 • зелената маса е много по-плитка, леторастите са изложени на голота.

Причината за заболяването може да бъде липсата на дезинфекция на семена и инструменти преди засаждане. Хлоротичната къдравост се носи от насекоми, като парниковата мухица. Ето защо, ако доматите не са били третирани с инсектициди през целия период на отглеждане, те също попадат в рисковата зона на инфекция.

Важно е!

Обработката на доматите се извършва в рамките на 2 седмици след трансплантацията в открит терен или в оранжерия.

хлоротична къдравостАко на издънките вече се появят признаци на къдря, единственият ефективен метод на лечение е да ги изкопаят от земята. Заразеното растение се извлича с част от почвата и се изгаря. След отстраняване на заразения храст, се извършва листно третиране на останалите здрави растения с 1% разтвор на бордоската смес или меден сулфат. Лечението трябва да се повтори след 7-10 дни.

Следните препоръки се използват като превантивни мерки за борба с хлоротичната къдравост:

 • предварителна дезинфекция на семена с калиев перманганат;
 • обработка на градински инструменти с етилов алкохол преди засаждане;
 • умерено поливане на домати, особено веднага след трансплантацията;
 • контрол на насекомите в района.

Жълта къдрава

Инфекцията с жълтовиден вирус напълно възпрепятства плодните домати. Цветята започват да падат от издънките в големи количества, а плодовете са слабо обвързани. Симптомите на заболяването са както следва:

 • деформация на листовата структура, тъканта й се набръчква и избледнява;
 • листата имат форма на купа;
 • незрели цветя почти веднага падат.

жълто къдравоВирусът се предава от съседните култури с инсекти. Най-често носителят му се счита за памучна белошипа. Без насекоми, инфекцията от съседни растения е почти невъзможна, вирусът не се предава механично (с вятър или дъжд).

Както при предишните видове, единственият метод за контрол е отстраняването на част от почвата на заразено растение. Извадете заразения храст от земята заедно с коренището и изхвърлете. Здрави издънки, напоени с разтвор на калиев перманганат розово. Калиев перманганат има бактерицидно действие и предпазва доматите от възможно замърсяване.

Важно е!

В никакъв случай не може да се използват заразени храсти домати, за да се образува компост.

За да не се налага да се справяте с вируса на жълтата къдрава, препоръчва се зеленчуковите култури да се третират своевременно с инсектициди. Инсектициди се използват съгласно инструкциите, които се дават върху опаковката на лекарството. Оптималното време е в края на пролетта и началото на лятото, по това време насекомите са особено активни и могат да заразят храстите. Можете да използвате народни средства в борбата срещу бяла мухи и извратено. Ще ви е необходимо:

 • Шал от 3-4 луковици;
 • 5 капки йод;
 • 3 литра вода.

Водата е варена и задушена с лук. Когато сместа се охлади, към нея се добавя йод и младите домати се разпръскват с получения разтвор. Силна миризма ще изплаши насекомите, а йодът предотвратява развитието на вирусна инфекция.

Apex Curl

Носителят на тази група вируси са насекоми - велосипедисти от цвекло. Имплантите от насекоми представляват опасна болест по листата и стеблото. Скоро след няколко дни започват да се появяват някои признаци:

 • закърнели растителни видове;
 • голяма дебелина на листата, усукване на ръбовете;
 • мутацията на листа се проявява предимно само в горната част;
 • бледо оцветяване.

нагоре къдряИнфектираните издънки не могат да бъдат лекувани. За да се спаси останалата част от реколтата, богатите храсти се изкопават и изгарят. Преживелите растения се обработват със синьо витриол, пръскайки разтвора равномерно върху всички издънки. За да се затвърди ефекта, лечението трябва да се повтори след 10 дни.

Предотвратяването на въртенето на къдри е насочено към унищожаване на насекоми, по-специално на цикадок. Могат да се използват инсектициди с широк спектър на действие, които водят до смърт на вредители, като по този начин се намалява вероятността от развитие на болестта. Излишната влага в почвата също може да предизвика развитието на болестта, така че те не злоупотребяват с напояването, а при отглеждането на оранжерии вратите и вентилационните отвори са отворени за деня за нормализиране на циркулацията на въздуха.

Общи препоръки

За да се намали рискът от вирусна инфекция, в допълнение към горните средства се използват следните превантивни мерки:

 1. Промяна на местоположението нараства. Не е необходимо да се отглеждат домати от една година на едно и също място, леглата трябва да се сменят, но почвата преди засаждането се залива със слаб разтвор на калиев перманганат преди засаждане.
 2. Спазване на разстоянието при кацане. Минималното разстояние между съседните храсти не трябва да бъде по-малко от половин метър.
 3. Разхлабване и плевене на почвата от плевелите.
 4. Засаждане на чесън, лук до доматите. Поради силната миризма на насекоми няма да атакува домати.

Ако се открие къдравост, трябва да се вземат мерки за лечение възможно най-рано. Вирусът при висока температура и влажни условия заразява здрави растения с висока скорост и всеки ден шансът за спасение се намалява. За да не се налага да се справят с инфекцията, те непременно прибягват до превантивни действия и наблюдават състоянието на разсад всеки ден, особено през първата половина на лятото.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания