меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.02.2019

В домати разсад листа усукани, какво да правя?

усукани листа

Промяната в цвета и формата на листата на разсад от домати разумно предизвиква загриженост. Така че заводът сигнализира, че има проблеми. Причината за усуканите листа може да бъде лоша грижа, болести, насекоми, хранителни дефицити.

Има високи сортове домати с тънки листа. За тях степента на деформация. Леката къдравост е тяхната генетична характеристика, която не влияе на добива. Наблюдава се в разновидности: "Фатима", "Японски рак", "Медена капка".

Изсъхват и попадат листата на семената

Листата на семената са първите два листа, които се появяват от зародишните листа по време на поникването на семената. Те имат ланцетни или тесни елипсовидна форма. Тяхната цел е да подхранват корените на разсад. Когато се появят 4-5 истински листа, котиледоните започват да се свиват, изсъхват и падат.

Няма нужда да се паникьосвате. Това не е проблем, не е болест, а естествен процес. Котиледоните изпълняват функцията си, като осигуряват разсад с храна в първите дни на живота. Те започват да остаряват. Функциите на образуването, натрупването на органични вещества чрез фотосинтеза започват да изпълняват истинските листа на разсад.

Куполовидна форма на листата от домати

Направете доматите къдри и станете крехки млади листа. Ръбовете на старите листа се огъват, стават куполообразни. Симптомите на интерстициална хлороза се проявяват под формата на потънали петна. Листови плочи се набръчкват, умират с течение на времето.

Дефицитът на магнезий е причина за куполовидните листа на доматите. Недостатъкът му се среща в следните случаи:

 • лоша почва, която съдържа много калий или по-голямо количество калиеви торове;
 • повишено азотно хранене;
 • кисела почва;
 • високо съдържание на калциев хлорид в почвата.

Магнезиевите домати са необходими постоянно. Тя зависи от интензивността на фотосинтезата, тя засяга потока от хранителни вещества през корените. Недостигът води до забавен растеж. Допълва се с липсата на магнезиев комплексен тор Магнезиев сулфат (Mg 16,7%, S 13,3%):

 • под корена - 30 г на 10 литра вода;
 • на листа - 15 г на 10 литра вода.
Съвет!

В разтвора на магнезиев сулфат за пръскане се добавят 5 g карбамид, което ще предпази горната част на домата от изгаряния.

Защо разсадът има листа в лодка

Това се случва, че разсад нараства в закрити условия, краищата на листата се издигат до върха. Ако ги погледнете отстрани, те приличат на лодка. Причината е сух въздух, близостта на батерията, рядко поливане, висока температура на въздуха.

Решете проблема просто:

 • прехвърляне на разсад в хладно помещение;
 • проветряват помещението няколко пъти на ден;
 • по обед, покритие от яркото слънце;
 • Изобилно полива най-малко 1 път седмично.

Доматите се извиват надолу

Листата на разсад, увити надолу, показват нарушенията в минералното хранене. Най-вероятно тя е силно хранена с азотни торове, забравяйки за фосфор и калий. Домат, препълнен с азот, има дебели стъбла и листа се навиват надолу.

В този случай, растенията за угояване трябва да се поливат веднъж и обилно - да се измият азотните съединения от почвата. След това спрете напояването за известно време.Причини за деформация на листата от домати с небалансирана диета:

 • бързото нарастване на вените;
 • забавя растежа на листата.

Ако цветът остане зелен, а след като разсадът расте, проблемът ще изчезне без допълнителни усилия от градинаря. Когато променяте цвета на растенията се нуждаете от допълнително хранене.

елемент Симптоми на дефицит Решаване на проблеми
фосфор Ръбовете се издигат, цветът получава лилав оттенък Изсипете 1 литър вряща вода 1 супена лъжица. гранули суперфосфат, настояват 8 часа, разреждат се 0,5 l суспензия в 10 l вода, заливат се доматите под корена
калий Младите листа се огъват в тръба, на старите се появяват кафяви или жълто-кафяви петна В 10 литра вода се разрежда 1 супена лъжица. 1 калиев нитрат, поливан в основата
цинк Ръбовете са огънати, повърхността е покрита със сиво-кафяви петна. 5 г цинков сулфат се разтварят в 10 л вода, храстите се напръскват с разтвор

Корените отблизо

Разсадът расте в една обща кутия, тя е тясна, няма достатъчно хранителни вещества. Тя нави листа. Същият проблем възниква, ако разсадът се спуска в малки контейнери. Корени с течение на времето става пренаселено. Доматеният растеж се забавя, листата се свиват дори при редовно поливане.

В тази ситуация, спешно се занимават с разсаждане на разсад в по-голям контейнер. Напълва се с висококачествена почва, състояща се от равни части от торф, хумус и дънен торф. Доматите могат да бъдат разсадени няколко пъти. Това има добър ефект върху развитието на кореновата система.

Болести и вредители

На храстите на домати, заразени с вируси, листата на короната се завъртат и променят цвета си. Навита - коварна болест, която не може да се лекува. Поради поражението на кореновата система, растенията неизбежно умират. Инфекцията възниква през почвата и семената. Защита на разсад чрез превантивни мерки:

 • дезинфекцирайте семената с 20% разтвор на солна киселина;
 • дезинфекцирайте почвата с разтвор на калиев перманганат.
ЗАБЕЛЕЖКА!

Деформацията на листните плочи се получава, когато се използват стимуланти за растеж.

Причината за усуканите листа са насекоми. Изсмукват сока, покриват повърхността с лепкави секрети. Фотосинтезата е нарушена. Пластините от тъкани са изтъняване. На повърхността се появяват петна. При инспектиране на проблематични храсти можете да намерите вредители:

 • белокрилка;
 • трипс;
 • листни въшки;
 • паяк.

От вредители храстите от домати се третират с инсектициди. От трипси, паякови акари, листни въшки, белокрилки използват Confidor.

Разсадът от домати, който расте в удобни условия, няма деформирани листове. Когато се появят, растенията се нуждаят от спешна помощ. Какви мерки да предприемете, можете да решите след визуална оценка на промените - цветове, форми, петна, други дефекти.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания