меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.02.2019

Защо листата на разсад се огъват навътре?

листата

Проблеми с домати разсад може да бъде много. Често човек забелязва, че листата на културата са изкривени вътре.

Това е тревожен сигнал, тъй като може да означава нарушение на правилата за отглеждане или сериозно заболяване, което може да унищожи цялата бъдеща реколта.

Причини за възникване на проблема

Ако не осигурите правилна грижа за разсад от домати, можете да се срещнете с такова явление като извиване на листата надолу или навътре. Ако наблюдавате действията си, помнете особеностите на условията за поникване на културата, можете бързо да разберете какво е довело до това състояние.

Основните причини включват:

 • повишена температура;
 • неправилно поливане;
 • липса на хранене;
 • вредители;
 • болест на разсад.

Всички представени проблеми могат да се разделят на групи: нарушения на селскостопанската техника, болести и вредители.

Неправилна грижа

Често усукването на листата е причинено от банално нарушение на правилата за грижа. Ако коригирате тези точки, ще можете да възстановите растенията, както и да получите правилната реколта.

Неправилно поливане

Листата домати могат да се завъртат с липса и излишък на влага. При недостатъчно поливане растението се опитва да оцелее, влагата започва да се изпарява с по-бавна скорост, което води до усукване под формата на лодки вътре. За да възстановите растението ще помогне често поливане, но водата трябва да се излива малко.

Съвет!

Но препълването също ще доведе до навиване на листата, но в този случай ръбовете са обвити.

Висока температура

Много често, поради висока загуба на топлина на микроелементи се случва вътре в растението. Затова тя губи силата си, листата изсъхва, коагулира.

Помещенията ще помагат за редовното излъчване. Човек може да помогне за възстановяване на отслабеното растение. За да направите това, може да се напръска с разтвор на карбамид (1,5 супени лъжици на 10 литра вода). След няколко дни културата се третира със слаб разтвор на калиев перманганат.

Неправилна превръзка

Понякога разсадът не съдържа тор и различни микроелементи в почвата. В резултат на това листата се огъват по ръбовете. По характерните признаци е възможно да се определи коя субстанция е необходима:

 • с липса на усукване на борни листа;
 • с недостиг на цинк, не само листата, но и върхът се огъва;
 • дефицит на мед и сяра води до усукване на листата;
 • липсата на калий води до промяна на цвета в бледа, кърлинг;
 • при липса на желязо, листата стават много тънки и увиснали, а ръбовете се свиват.

Излишъкът от някои компоненти може да доведе до усукване:

 • излишъкът на цинк се проявява не само чрез извиване на листата, но и с появата на виолетов оттенък;
 • с голямо количество бор, ръбовете започват да изсъхват;
 • с излишък от азотна листа, увит вътре, но стъблото остава зелено и силно.

На това основание е лесно да се определи кой от елементите трябва да има предимство по време на следващото хранене.

Увреждане от вредители

Често разсадът се променя външно (сух, покрит с петна, листата извити) ако насекоми вредители са се заселили в него. Те не само ядат доматен сок, те могат да станат носители на различни болести от храста до храста.За разсад от домати опасността е:

Когато се открие наличие на паразитни насекоми, разсадът се третира със специални препарати (Biotlin, Alatar, Fufanon и др.). Ефективни са и народните методи: инфузия на лук и кори, инфузия на невен и други. Третирането се извършва чрез пръскане.

болест

В резултат на неправилна грижа за доматите, може да се появи появата и развитието на различни заболявания, които първоначално се проявяват чрез промяна на формата на листата. И ако освен това има и вредители, то разпространението на болестта преминава бързо.

Много опасна болест, един от признаците на която е усукване на листата вътре, е бактериален рак. С този проблем има и други характерни черти:

 • извадени долни листа;
 • постепенно цветът на растението избледнява, а листата и леторастите започват да изсъхват;
 • на стеблото и дръжките се образуват пукнатини и язви;
 • когато се реже вътре в стъблото, ясно се вижда кафяво петно.

Бактериалният рак не може да се лекува. Засегнатите домати трябва да бъдат отстранени и унищожени, така че остатъците му да не попаднат в почвата или да се мулчират. За превантивни цели, останалите здрави разсад се третират с разтвор на меден оксихлорид (40 г от лекарството се разрежда в литър вода).

Съвет!

Неправилното лечение може да доведе до разпространението на болестта до други храсти. Ако засегнатите части на растението не бъдат отстранени, но оставени на земята близо до здрави домати, вирусът или гъбичката бързо ще се разпространят към останалите храсти.

Не всеки път листа, които се навиват показват заболяване или проблем, който изисква комплексно лечение. Понякога това е просто неспазване на прости правила за грижа, които се решават много бързо и не засягат качеството и времето на прибиране на реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания