меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 3.08.2018

Как да унищожим паяк на домати, какво да правя?

паяк на домати

Паякът се появява често при засаждането на домати в оранжерията, където има подходящ микроклимат и добри условия за зимуване. Доматите в приюта са по-уязвими към атаки на кърлежи - растенията могат да бъдат отслабени поради липса на осветление, което спестява пространство на градинарите за сгъстяване на редовете, което допринася за бързото разпространение на насекомото чрез засаждане. Невъзможността да се използва сеитбообращение в оранжерии увеличава риска от „хронично” увреждане на вредителите.

Признаци и причини за увреждане на акари от паяк

паяжинаНасекомите се хранят с растителния сок, като го изваждат от листата. Значителни щети на вредителя бързо изчерпва доматите, влошавайки добива им. Кърлежите се намират на гърба на листата, като предпочитат долната част на храстите.

Размерът на насекомото е твърде малък (не повече от 1 мм дължина), така че можете да го забележите, преди действието на вредителите да повлияе на здравето на доматите.

Симптоми на атака на доматите:

 • обезцветени зони, бели точки на листата, които се срещат на местата на прокус;
 • усукване на долните листа до края, последвано от изсушаване и потъване;
 • малки сиви бучки, които приличат на прах от гърба на листата;
 • паяжина, обгръщаща листата, стъблото и плода.
Важно е!

Паяжината става забележима още на етапа на голямо разрушаване на засаждането с паяк-кърлеж, което изисква използването на химически агенти.

Най-често, вредителят навлиза в оранжерията заедно с разсад или земната смес, когато се подновява в подслона на почвения слой. Инфекцията на разсад може да се случи и чрез почвата или от разсад на други култури, податливи на зараза с кърлежи (патладжани, чушки). Особено висок риск от засегнатите от акари растения при закупуване на готови разсад.

И накрая, паякът може да влезе в оранжерията при засаждане на декоративни или полеви растения между редовете, за да привлече пчелите за опрашване на доматите. Не само култивираните растения, но и някои плевели могат да бъдат храна и място за размножаване на вредителя.

През зимата насекомото се крие в земята или под слой от паднали листа, неопрятни върхове и др. Като правило, когато се появи на домати веднъж, кърлежите ще се върнат в следващите сезони. Следователно, отстраняването на вредителя ще изисква няколко обработки на растения, както и почвата и оранжерията.

Мерки за лечение

При избора на метод за работа с паякови акари е необходимо да се вземе предвид степента на увреждане на засаждането, фазата на развитие на доматите, източниците на разпространение на вредителите.

Химични акарициди и инсектоакарициди

Ако популацията на акарите върху домати е значителна, се препоръчва третиране на засаждането с химически препарати. Допустимо е да се използват отрови не по-късно от 2-3 седмици преди да започне прибирането на реколтата. Ако атаката на кърлежи се открие по време на периода на плодните насаждения, е необходимо да се ограничим до по-малко токсични методи на лечение - народни или биологични средства.

Анти-кърлежите, Oberon, Flumate, Neoron, Fufanon, Iskra-BIO, Borneo, Aktellik ще бъдат ефективни химикали срещу акарите по време на вегетация. Пръскане прекарват 2 пъти по време на вегетация с интервал от 3 седмици.Най-мощното средство, но различаващо се и високо ниво на токсичност, е карбофосфорът. Да се ​​прибягва до лекарството трябва да бъде само в крайни случаи.

Необходимо е да се обработват не само растенията, но и земята и стените на заслона. За дезинфекция на почвата от химически агенти, най-подходящи са лекарства на основата на йод - "Фарма", "Повидон-йод". Химическата обработка на оранжерията се извършва заедно с пръскането на засаждането, но основната работа по почистването на заслона се извършва след прибиране на реколтата.

Хищни акари и биологични вещества

Средствата от този вид са за предпочитане пред химикали за преработка на насаждения в оранжерията - поради невъзможността за пълно прилагане на сеитбообращението, пестицидите бързо се натрупват в земята под заслона. Биологичните агенти са безопасни за прибиране на реколтата, те могат да се използват по време на цъфтежа и плодните домати.

За да се борят с акарите, те засаждат хищнически акари, които се хранят с яйца и възрастни, или третират растения с препарати, съдържащи бактерии, които заразяват вредителя. От бактериалните препарати, добрите препоръки за градинари получиха доказания „Фитоверм“, както и „Крафт“, „Агровертън“, „Битоксибацилин“, „Клещевит“.

Народни рецепти

С малка вредител на засаждането на култивиране с народни средства в комбинация с агротехнически техники, популацията може да бъде намалена и паякът-кърлеж постепенно да се премахне. Ефективността на домашните средства е по-ниска от тази на специализираните лекарства, като на първо място е препоръчително да се използват за предотвратяване на повторното появяване на кърлежите.

Най-ефективните анти-тик рецепти:

 • Алкохолът. Храсти се напръскват с 96-98% алкохол, разреден с вода в размер на 2 супени лъжици на литър. Лечението се извършва два или три пъти с прекъсване от 7 дни.
Съвет!

Алкохолът е ефективен и за дезинфекция на оранжерията. В този случай използвайте концентрирано вещество, без да разреждате с вода.

 • Сапунен разтвор. Най-мощният инструмент - сапун катран, можете да използвате обичайните икономически. Настържете половината шина и разтворете в малко количество гореща вода. След като разтворът не остане твърди части, трябва да го разредите с 0,5 литра вода.
 • Алое. Изстискайте сока от 2 кг листа алое, разредете се с 10 литра вода и добавете към разтвора стружките от сапун от 1/4 от бара. Пръскането се извършва веднъж седмично през целия сезон.
 • Лук. Необходимо е да се напълни с 4 литра топла вода 200 г лук кори, настояват 5 часа. Лукът може да бъде заменен с 400 г натрошени глави на чесън.
 • Чесън и копър. Отнема 1 кг листа от копър и 200 г чеснови плодове. Суровините трябва да бъдат смачкани. Копър се налива вряща вода и се оставя да се вари в продължение на 3 часа. След филтриране се добавя чесън и се оставя да се влива в продължение на един ден. След второто филтриране инфузията е готова за пръскане на храстите.
 • Картофени върхове. А кофа с топла вода, за да се излее 1,2 кг суровини и настояват 4 часа.
 • Невен. След събиране и изсушаване на цветята на невен, трябва да напълнете кофата с половината от тях и да ги излеете с 5 литра топла вода. Трябва да настояваме 2 дни в тъмна стая.

Здрави растения, които растат до засегнатия паяк, трябва да се напръскат с инфузии, за да изплашат вредителя:

 1. Хрян. Напълнете кофата с 1/3 натрошени листа и издънки на пресен хрян, налейте вода до ръба на контейнера. Трябва да настоявате 1,5 часа, след като се прецеди - спрей засаждане на домати. Лечението се повтаря след 12 дни.
 2. Бял равнец. Изсушените и натрошени зелени части на растението (700 g) се наливат с кофа с вряща вода. Настоявайте за 3 дни.
 3. Блян. Настоявайте 1 кг сухи суровини в кофа с вода за около половин ден. След филтриране се разпръсква кацане. Второто лечение се повтаря след една седмица.
 4. Пелинът. 10 г вода се излива 800 г сух пелин и настояват 2 дни. След това инфузията трябва да се свари половин час и да се разреди с още 10 литра студена вода.
 5. Листа и корени от глухарче.400 грама натрошени листа и коренища се наливат 10 литра вода и се оставя да се влеят в продължение на 2 часа. Напрегнете инфузията, прекарайте пръскането. След 2 седмици процедурата се повтаря.
 6. Тютюна. 400 грама нарязани тютюневи листа трябва да се наливат с топла вода, влива се в продължение на 24 часа.

селскостопанска техника

Когато на доматите се откриват акари, са необходими допълнителни мерки, за да се грижат за растенията:

 • С малка лезия е препоръчително да се изровят заразените храсти от градината, като се предотврати по-нататъшното разпространение на насекомото.
 • Трябва редовно да проверявате засаждането и да отстранявате засегнатите вредители. Подобно на изкопаните храсти, отстранените части на растението трябва да се изгорят.
 • Препоръчително е да се пръскат засаждането на домати с чиста вода - кърлежът не обича излишната влага.
Внимание!

Тази мярка не трябва да се използва по време на цъфтежа на доматите, за да се избегне залепване на полени, което усложнява опрашването и в резултат на това намалява броя на яйчниците.

 • През есента, след прибирането на върховете, е необходимо да се дезинфектира оранжерията. Препоръчва се лечение с алкохол (96%), белина (10%), меден сулфат (5%). Всеки химически продукт също ще работи, особено препоръчва се за тази цел "Sunmite". Ако има възможност, полезно е да се извърши обработката на заслона в разглобена форма, това ще премахне кърлежите от труднодостъпните места.
 • Изкопаването на земята и опушването на оранжерията със сяра ще помогне да се сложи край на борбата срещу вредителя. Процедурата се извършва през есента или пролетта при температура 10-15 ° С. На 1m3 от пространството ще трябва да изгори 200 g сяра. Фумигацията се извършва при затворени врати, напускане на заслона за 5 дни, след което се проветрява добре (най-малко 2 дни).

предотвратяване

Премахването на паяк от оранжерия е скъп и отнемащ време бизнес, затова си струва да се разгледат „вкусовете“ на вредителя и първоначално да се създадат неблагоприятни условия за него.

Няколко правила ще помогнат за намаляване на риска от насекомо:

 1. Необходимо е да се проведе топлинна обработка на почвата за разсад - това гарантира, че насекомите, които се крият в почвата, ще умрат. Подходящо затопляне във фурната.
 2. Невъзможно е да се правят редици домати твърде дебели - това допринася за разпространението на кърлеж при засаждане. Препоръчително е да се поддържа разстояние от 30 см между отворите за засаждане на разсад в оранжерията.
 3. В допълнение към доматите се препоръчва засаждане на култури, които възпират вредители. Те включват босилек, копър, чесън, горчица, целина, хризантема и невен.
 4. Растенията изискват добро хранене с фосфор, въведен чрез метода на корените. Кърлежът не обича почвите, наситени с елемента.
 5. Необходимо е да се спазва умереността при подаване на азот. Излишният азот в почвата благоприятства появата на акари.
 6. Важно е да се поддържа чистотата на леглата, а не прерастването на плевели. Есента трябва да се отстрани от мястото на върховете на доматите и да се извърши дълбоко копаене на почвата.

В борбата срещу или предотвратяване на акари е важно да се помни, че има рискови растения, които нямат ресурс (вода, светлина, хранене), отслабени от болести или механични увреждания. Не само специални мерки, добра грижа като цяло увеличава устойчивостта на доматите да вреди вредители.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания