меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 4.08.2018

Как да се справим с кафяво петно ​​върху домати в оранжерия

Кладоспорията на домати

Кафявото зацапване е често срещано заболяване на парникови домати, което може да убие до 80% от реколтата. Намира се при висока влажност и висока температура. Това не е изненадващо, защото кладоспориоза (научното наименование на болестта) е гъбична инфекция.

Какво е клазоспориоза

Причинителят на инфекцията е гъбичка, наречена Cladosporium fulvum Cooke (от това името на болестта). Когато гъбичните конидии попаднат на листата, растението се заразява. Конидии са разположени директно върху образуващия се мицел, а не в специален орган, който имат други видове гъби. Конидиите са леки, малки. Външно те приличат на прахови частици. Конидиите се разпространяват със светкавична скорост чрез вятър и влага, както и чрез заразени градински инструменти.

Гъбичните спори могат да живеят много години в почвата, по растителните остатъци, в оранжерията и в семената. Те не се вземат нито от продължително студено, нито от многодневни суши. Особеностите на конидиите са, че се размножават безекскурно, могат да живеят дълго време без растение-гостоприемник, а жизнеспособността на спора продължава около година.

Учените смятат, че спорите на кладоспорията (причинителя на кафявото петно) са най-древният гъбичен организъм. Той е открит на дълбочина от километри дълъг океан.

Причини за заболяването

Оранжерийният климат е идеално местообитание за гъбичките. Влизайки в оранжерията, гъбичката бързо се локализира в отслабени растения, чакайки най-подходящите условия за размножаване. Обикновено те идват в средата на юни, когато навън става доста горещо, а въздухът в оранжерията е много горещ. С неправилно поливане, лоша вентилация и дебелина засаждане домати влага се изпарява за дълго време, кондензация форми. В повечето от плантациите водата се натрупва, листата и стъблата са постоянно влажни. Всичко това има най-добър ефект върху бързо нарастващата активност на конидиите. Когато влажността на въздуха достигне 90% и температурата е над 25 градуса, гъбичката продължава с бързо размножаване.

Внимание!

Причинителят на заболяването се пренася към растенията чрез поливане или лек вятър.

Симптоми на заболяването

 

Обикновено се наблюдава огнище на кладоспория в средата на вегетативното развитие на доматените храсти, по време на цъфтежа и образуването на плодови яйчници. Първо, болестта засяга долната част на храста. Много бързо гъбичката попада в апикалните органи на храста, всички листа вече са засегнати.

Основните признаци на кафявото петно:

 1. В долните листовки външната страна на листните плочи е покрита с жълто-зелени, мръсни петна с различни размери и форми. Тогава цветът им става кафяв, кафяв с жълта граница.
 2. На гърба на листата на местата, които се появяват, можете да видите белезникава "хавлиена" патина от светлозелен, маслинен цвят. С течение на времето този цвят се променя на кафяво, като постепенно достига почти черно - знак за съзряване на спорите на гъбичките.

Развиващо се, болестта засяга не само листата, но и цветята, дръжките, яйчниците. Те също се появяват грозни кафяво-жълти петна, които с течение на времето става видима спорошения плака от гъбички.

Без лечение болните листа изсъхват, тяхната структура, форма, еластичност, промяна на цвета. Няколко седмици след проявата на болезнена спора, листата напълно умира и пада. При падане на листа процесът на фотосинтеза се нарушава, което води до постепенна смърт на цялото растение.

Заболяването обикновено не засяга плодовете и стъблата, но те умират сами поради липса на хранителни вещества. Вярно е, че само малките домати могат бързо да се покрият със спори, които бързо се оцветяват, съсичат се и падат.

Лечение на кладоспориоза

За съжаление е невъзможно да се преодолее напълно кафявото петно, дори и да откриете болестта навреме. Спорите на гъбичките се разпространяват толкова бързо, че е почти невъзможно да ги спрете в условия на горещо лято и прекомерна влажност в оранжерийното пространство. Следователно, всяко лечение обикновено се свежда до инхибиране на развитието на заболяването, за да има време да спаси поне част от културата. И с началото на заболяването е невъзможно дори да се спре бързо нарастващата колония от конидии. Контролните мерки се свеждат до редовна инспекция на насажденията, превантивно пръскане. Ако болестта току-що се прояви, тогава градинарите обикновено изпитват традиционни методи на лечение и едва след това преминават към химически отрови.

Народни методи за борба с кладоспорията

Опитните градинари могат бързо да открият появата на злонамерена болест на доматите. Ако кладоспориоза е забелязана навреме, тогава има възможност за преодоляване на болестта с помощта на народни средства, които са безвредни за растенията.

Ефективни рецепти:

 • при първоначалната промяна в структурата на листата, доматите се напръскват с йоден хлорид. За да се постигне максимален ефект, е необходимо да се разбърква йод (40-45 капки) и калиев хлорид (30 грама) в кофа с вода и да се изхвърлят предварително изгорелите зони под храстите. Така, че разтворът попада не само върху самите растения, но и прониква дълбоко в почвата, защото именно в него гъбата е скрита.
 • Две седмици след засаждането на разсад в градината, доматите се поливат със слабо концентриран разтвор на калиев перманганат последователно с разтвор на пепел и вода. Полезно поливане се извършва веднъж седмично;
 • за лечение на домати 0,5 кг белени скилидки от чесън се смачкват и изливат с 10 л вода. Сместа се влива в продължение на 2-3 дни. Преди употреба се добавят 20-3 капки йод в тинктурата;
 • опетнените храсти се обработват със суроватка, разредена във вода в съотношение 1:10. Вместо суроватка, можете да използвате обичайното мляко. Добре е да се добавят 15 капки йод към сместа.

Химична обработка

Ако времето е пропуснато и кафявото петно ​​започва да “поглъща” растенията един по един, тогава няма смисъл в самолечението, използвайки традиционни методи. При тежко протичане на заболяването рехабилитацията е възможна само с използването на най-силните специализирани фунгициди. Много градинари не подкрепят този метод, защото качеството на плодовете може да пострада. Понякога обаче само химия може да спаси културата. А правилното използване на лекарства (20 дни преди прибиране на реколтата) ще помогне да се избегне проникването на отрови в доматите.

"Химични" рецепти:

 • когато се открие кафяво петно, се разтварят 3 супени лъжици колоидна сяра в чаша с меден сулфат и същото количество поликарбоцин. Суспензията се смесва добре в кофа със студена вода. Преди пръскане към разтвора се прибавя течен или протрит сапун, така че продуктът да се прилепва по-добре към листата. Получената смес се разпръсква абсолютно всички насаждения (включително здрави) на всеки десет дни. В случай на леко нараняване е достатъчно да се лекуват леглата 2-3 пъти през лятото;
 • от кладоспориоза ще помогне за систематично пръскане със специални средства на широк фокус. За тази цел в магазините се предлагат меден оксихлорид, Браво и Ditan NeoTech 75. Те вършат добра работа с инфекцията Azofos, Abika-pik. Тези средства могат да се използват само преди образуването на плодове;
 • От редица заболявания, включително кладоспориоза, са предназначени насочени фунгициди като Hom, Polyhim, Poliram, Zineb, Kaptan. Разредените съгласно инструкциите средства разпръскват доматите два пъти на интервали от две седмици;
 • при големи лезии доматите се напръскват с Fitolavin. Този препарат се обработва 2 пъти от откриването на болестта;
 • От биологичните агенти, Pseudobacterin-2, Strobe и Fitosporin са се препоръчали добре. Между другото, те се борят не само с кафяво петно, но и с много други инфекциозни болести. В същото време, тези лекарства са практически безвредни за хората и растенията.

предотвратяване

От дългогодишен опит е доказано, че спазването на превантивните мерки драстично увеличава шансовете за отглеждане на силни разсад и получаване на добра реколта. Мерки за борба с кладоспорията прилагат сеитбата на семената. Не забравяйте, че спорите на гъбичките могат да лежат на тяхната повърхност и затова преди процедурата по засяването целият семенен материал трябва да бъде подложен на дезинфекция с помощта на калиев перманганат или калциниране.

Освен това прилагайте следните мерки:

 1. Ежегодно трябва да се промени мястото на отглеждане на домати. Можете да се върнете на старото легло за 3-4 години. Доматите не трябва да се засаждат, когато други растителни растения преди това са били отглеждани;
Обърнете внимание!

Гъбата може да живее в дълбините на почвата повече от три години!

 1. Запълвайки леглото, почвата се полива с разтвор на Fitosporin. В бъдеще този инструмент се добавя към водата с напояване на домати поне 2-3 пъти с интервал от 14 дни.
 2. Доматите се хранят с укрепващи торове през целия вегетационен период.
 3. Значително намаляване на шансовете на появата на болестта ще помогне за контрол на нивото на влага в оранжерията. Относителната влажност трябва да бъде между 60-65%.
 4. На един квадратен метър засадени 4-5 млади разсад на разсад. При такава схема на засаждане, възрастните растения ще бъдат добре вентилирани, което означава, че влагата ще се изпари по-добре.
 5. Най-добре е да се полива рядко, но обилно. За да не се натрупва кондензат, след напояване организирайте вентилация.
 6. За да се намали количеството на поливане може да се направи чрез мулчиране на земята със слама или торф. Можете също така да покриете повърхността с черен филм, който ще забави изпарението, което означава, че нивото на влага ще остане оптимално.Не използвайте черен филм при ясно време, защото тъмният цвят привлича слънчевите лъчи, а това означава, че температурата в оранжерията може да се повиши рязко.
 7. Температурата в оранжерията често варира. За да се поддържа степента на желаните стойности (+ 20-22 градуса) ще помогне добра вентилация, защитен тент, опънат над оранжерията, контейнери със студена вода. Той трябва също да предотвратява внезапни колебания в дневните и нощните температури. За да направите това, е необходимо да се вземат мерки за увеличаване на топлината през нощта - инсталиране на радиатори или затваряне на вратите и прозорците на оранжерията плътно.
 8. След прибирането на реколтата, е необходимо да се почистят напълно почвата от растителни остатъци и плевели. Те трябва да бъдат извадени от оранжерията и изгорени.
 9. За да се предотврати рискът от развитие на заболявания, рамката и стените на оранжерията се дезинфекцират два пъти годишно с меден сулфат, бордоска смес, хидратирана вар, манганов концентрат и др.
 10. В райони, където легиите на доматите често се наблюдават с кафяво петно, се препоръчва да се използват сортове, устойчиви на този вид заболяване за отглеждане.

Сортове, устойчиви на заболявания

Днес има много разновидности, по-специално хибридикоито са по-малко вероятно да бъдат засегнати от кафяво петно. Ето защо, ако няма доверие в качеството на почвата и нормалните условия за поддържане на доматите, се препоръчва за отглеждане да се избират само издръжливи и имунозащитни сортове домати.

Препоръчителни сортове:

 • Нашата Маша F1 и разновидностите, получени от нея (Титаник, Кентавър, Виктория, Червена комета и др.);
 • Torbay;
 • започнете;
 • Спартак;
 • Бохеми;
 • Вологда;
 • фунт;
 • Небесна наслада;
 • Червена череша;
 • Кулата;
 • градинар;
 • деликатес;
 • Космическа звезда;
 • Admiraltesky.

Всички тези хибриди и сортове се отличават с големи и сочни плодове и ненадминато здраве на доматените растения. Те дори могат да дадат плодоносни плодове, дори на оскъдна земя и при неблагоприятни климатични условия.

Съвети опитни градинари

Всяка година неуморните градинари измислят своите методи за справяне с гъбични заболявания. За съжаление все още не е измислено универсално средство за отстраняване на нещастието, но комбинация от няколко метода за справяне с опетняването може да даде своите резултати. И така, какво съветват опитни градинари:

 • веднъж годишно в оранжерията се използва сярна димна бомба. Миризмата, макар и плашеща, обаче, от кладоспорията, както и от много вредители, няма да остане следа;
 • през зимата се препоръчва напълно да се отстранят стените на оранжерията, така че през трите зимни месеца почвата да се замрази напълно;
 • Доматите, независимо от сорта в оранжерията, са по-добре да се съхраняват в 1-2 стъбла. Трябва да се отстранят по-ниските листа и асексуалните клони. Удебелените площи трябва да се разреждат;
 • Доматените храсти с появата на първите признаци на кладоспорията могат да се напръскат с обикновена сапунена вода и след това да се измият с вода чрез пръскане; След измиване се извършва добра вентилация, за да се изсуши напълно листата.
 • Най-подходящата за почвата е зимната ръж. Тя трябва да се засява една година преди засаждането на домати и да се остави до пролетта. Преди засаждане разсад ръж подрязват в основата, но не и изкопани. Доматите са засадени точно заедно с ръж.
Интересно наблюдение!

Където има кладоспория, няма късна филе. Тези болести са несъвместими.

заключение

Кафявото петно ​​рязко намалява добива, унищожавайки не само доматите, но и други зеленчукови култури. Само постоянна превенция и използването на популярни методи ще помогнат за намаляване на шансовете за поява на болестта в градината ви. Ако листата са покрити с кафяви петна, тогава е по-рационално да не губите време, а след това да използвате химически агенти, повечето от които вършат отлична работа с кладоспорията в началния етап.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания