меню

Отглеждане на домати 29.09.2017

Какво трябва да се направи с доматени семена преди засаждане?

Обработка на семена от домати преди засаждане на разсад

Ако решите да отглеждате домати за себе си или за продажба, трябва да разберете, че в днешно време е много трудно да издържате на атаки от болести, което до голяма степен е виновно за климата, който се променя. Топлина и дъжд се заменят и осигуряват идеални условия за патогенната флора. Но самото време често затруднява активния растеж на разсад, забавя плодните плодове, което също трябва да се предвиди. Ето защо, градинарят идва на помощ на различни методи за лечение на семена от домати преди засаждане на разсад, които изцяло или отчасти могат да помогнат да се избегнат проблеми. Тези действия могат да бъдат тествани от летовниците по опит, те се наричат ​​народни, семената могат да бъдат обработвани и специални препарати, които сега са в изобилие за продажба и разработени от учени. Нека поговорим за тези и за другите.

Семена от домати и тяхната обработка преди сеитба

За добър растеж и развитие

Така че семената не само покълнат добре, но и могат да издържат на метеорологични условия, като например промяна на студа и топлината, замръзването може да използва прости методи, които градинарите използват от година на година. Не е нужно да харчите пари, тъй като всичко е лесно да се направи, без да отидете в магазина.

Вижте също: Семена от домати от сибирската селекция, най-плодотворна

Термична обработка

Този метод ще помогне на вашите домати да не се страхуват от суша, разсадът ще бъде максимален. Процесът е нагряване на семенния материал върху батерията. За да бъде по-лесно да се направи това, чантата е изработена от плат, стига материалът да диша. След това, всички семена на доматите се поставят тук и се суспендират от топла батерия за цял месец. След това можете да започнете да сеете.

Ако не са имали време да се подготвят семена от миналата година или ги купи вече седмица или две преди засаждане сезон, тогава можете да ги затопли във фурната само за 2-3 часа при температура от 50-60 градуса. Това е добра стимулация за покълване и бъдещото бързо развитие на крехките разсад.

Съвет!

За да могат методите за обработка да дадат своите положителни резултати, първо винаги извършвайте избиването на празни семена с помощта на солена вода - лъжица сол на литър вода. Празните семена ще плават.

Третиране с кислород

Този метод се нарича и необичайна дупка. Същността е проста - ако семето е наситено с кислород, то дава по-добри резултати. Това вече е потвърдено от опита на летовниците в различни разновидности. Ще ви е необходим компресор за доставяне на кислород в аквариума. Той трябва да се постави в буркан или друг съд с вода, а изсечените семена се поставят тук, след което компресорът се включва за един ден. Всички семена могат да бъдат засети незабавно.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Студено лечение

Как да спасим разсад от студове и капки? Този въпрос е зададен от мнозина, защото не винаги е възможно предварително да се направи подслон и да се предвидят капризите на природата. Разбира се, можете да изберете студоустойчив сорт, но градинарите имат свои любими домати, а не всеки един от тях има такова качество, затова не трябва да се изоставя. Разбира се, защото семената могат да бъдат втвърдени с помощта на екстракти на долния рафт в хладилника. За да направите това, те се поставят в влажна кърпа и се държат на студено в продължение на два дни, след което веднага се засаждат.

стратификация

Този метод включва редуване на топлина и студ.Първо, семената се накисват в топла вода за 15 минути, след което се поставят в хладилник в продължение на два дни във влажна кърпа. Той не трябва да изсъхне и след това да сее.

За информация!

Можете да използвате като един национален метод, и всички наведнъж, редуващи се. По този начин, вашите домати ще получат цялостна защита.

Медикаментозно лечение

Днес съществуват различни лекарства за активиране на растежа и добро развитие на разсад. Съветваме Ви да закупите три доказани лекарства и да накиснете семената според инструкциите точно в тях - това са “Циркон”, “Епин” и “Имуноцитофит”.

Сок от алое и разтопена вода

Тези две много прости народни методи помагат на семената да растат много по-добре, разсадът расте активно, равномерно и не се разтяга. За да накиснете семената в алое, първо трябва да държите листата за пет дни в хладилника, след това накиснете семената на домати за един ден. Разтопената вода може да се използва както за накисване, така и за покълване.

За разсад на имунитет

Разбира се, всеки летен жител се интересува от отговора на въпроса как да се третират семена от домати преди засаждане от вредители и болести. Като правило те се спасяват от насекоми от специфично устойчиви сортове или отглеждат парцела заедно с разсад, но е необходимо да се уверите, че те са безопасни от болестите още на първия етап. Така че вашите разсад не боли, можете да изберете като устойчив сорт, и да даде сила със собствените си ръце. След това ще научите най-популярните и доказани методи.

  • Разтвор на манган. Първият в списъка, тъй като той е много прост и вече е тестван върху опита на милиони градинари. За преработване на семената те се накисват в леко розов манганов разтвор в продължение на 15-20 минути преди засаждане. След това се измиват с топла вода и се засаждат.
  • Водороден прекис. Изсипете бутилка с концентрация 3% в чаша, поставете семената за 3-4 минути и след това засадете. Това не само дезинфекцира срещу болести, но и насища с кислород, което ще увеличи кълняемостта.
  • "Идеал". Доста често се използва лекарство, взето от изчислението - една супена лъжица на литър вода. В него семената трябва да се положат съгласно инструкциите за подходящото време.
  • Разтвор на пепел. Този стар народен метод много добре помага на семената и разсадите да се противопоставят на болестите. Един литър вода се използва за вземане на една супена лъжица дървесна пепел, но семената трябва да се поставят тук в торби с памук или марля за един ден.
  • "Fitosporin". Известно биологично и безопасно лекарство. Има цялата гама от полезни въздействия върху семенния материал. 1/2 чаена лъжичка препарат за чай в прах се разрежда с вода - 100 мл. След това накиснете семената за два часа преди засаждане.

Вижте също: Домат "Кардинал": описание на сорта, снимки, ревюта

  • "Байкал". Мощна атака срещу цялата патогенна среда върху семената. Лекарството се разрежда - 3 мл на литър вода. Тъй като полезните бактерии произвеждат ефекта, тук може да се добави мед или захар за по-голямата им производителност и се накисват семената за два часа преди сеитбата.

Закупени семена

Отделно, бих искал да кажа, че в наше време можете да си купите семена, които вече са били промишлено обработени. Така че, често се използва лекарството "Thiram". Производителите, като правило, показват това на опаковката, но също така можете да разберете, че семената на доматите се обработват според техния цвят, обикновено е ярък. Много от тях се страхуват от такива семена, тъй като това лекарство е химическо вещество и ако прочетете информацията за него, може да е страшно. В нашата страна този фунгицид е разрешен само за третиране на семена, използва се в дози и не вреди на почвата в минимални количества, както и на културата. Ето защо отговорът на общ въпрос - дали семената от домати, обработени с „Тирам“, трябва да бъдат накиснати, ще бъде отрицателен. В противен случай измивате цялата защита от бактерии и вируси, които в бъдеще ще предизвикат заболявания на доматите и плодовете.

Тези методи могат да разрешат всички проблеми на летния жител и да дадат възможност да се насладите на здравословни зеленчуци на масата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Обработка на семена от домати преди засаждане на разсадОбработка на семена от домати преди засаждане на разсад

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания