меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.02.2019

Защо разсадът от домати се покрива с жълти петна?

жълти петна

Петна върху листата на доматите - много често явление. Не пренебрегвайте тяхното образование.

В зависимост от появата на зацапване определят проблема и методите на борба. Това може да е банално нарушение на правилата на селскостопанския инженеринг и може да бъде сериозно заболяване, което може да доведе до смърт на всички насаждения.

Причини за

Появата на жълти петна върху разсад ясно показва, че растението има стресова ситуация. Това може да доведе до различни причини. Жълтото петно ​​може да доведе до нарушаване на правилата за селскостопанско инженерство или различни болести, а именно:

 • липса на определени микроелементи;
 • слънчево изгаряне;
 • висока влажност;
 • кладоспория (кафяво петно);
 • вирусна мозайка и така нататък.
Съвет!

Ако растението не е засегнато от каквато и да е болест, просто изпитвате стрес, тогава можете да му помогнете, ако се лекувате с препарата "Riverm".

Решаване на проблеми с пожълтели листа

преди как да започнем да се справяме с проблема и да спасяваме разсадтрябва ясно да разбере причината. За всяка болест се характеризират със свои индивидуални признаци, чрез които можете ясно да разберете проблема.

Няма достатъчно храна

Много често обезцветяването на листата зависи от липсата на определени микроелементи.

 1. При липса на мед, но излишък на органични вещества, повърхността на листата става петна от бледо зелено или жълтеникав цвят.
 2. При липса на манган долният слой става жълт, а новият се превръща в петънце.
 3. Липсата на желязо предизвиква пожълтяване и падане на листа.
 4. При липса на азот се появяват петна от светло зелено или жълто.
 5. При липса на магнезиева пигментация е не само жълто, но и кафяво или тъмно червено.

Много е лесно да се коригира този проблем с недостига на микроелементи - достатъчно е да се започне редовно да се прилагат торове, които са съставени от липсващите микроелементи.

Горят на пряка слънчева светлина

Листата могат да бъдат засегнати от неправилно осветление. Бели или светложълти петна могат да се появят както от прекалената пряка слънчева светлина, така и от липсата на такава.

При слънчево изгаряне плътността на петна може да бъде напълно различна: от малки петънца до големи петна, които покриват цялата повърхност.

В тези места тъканта умира напълно, което е доста опасно и може да доведе до смърт, ако растението не се спаси. За по-бързо възстановяване можете да използвате разтвора Epin, който се пръска върху растенията след отстраняване на засегнатите области. Доматите ще се развиват по-бавно, но все пак ще получат желания добив. Единственото последствие, той може да узрее малко по-късно от изчисления период.

Съвет!

Най-често петна се образуват в местата, където водата попада по време на поливане. Капките й стават особени лещи. Ето защо, поливане на разсад, се уверете, че водата не попада върху вегетативната част на растението, но само се абсорбира в земята.

За да избегнете слънчево изгаряне, трябва да следвате простите правила за грижа.

 1. Доматите разсад трябва да се отглеждат в най-яркото място в къщата, и след прехвърляне в оранжерията, млади храсти покриват от пряка слънчева светлина.
 2. Поливането на доматите трябва да бъде вечер или сутрин, когато няма изгарящо слънце.
 3. Поливането се извършва стриктно под корена.

Такива прости дейности ще помогнат да се избегне смъртта на растенията от пряка слънчева светлина.

Висока влажност

Ако в помещенията има висока влажност, тя не се вентилира редовно, поливането се извършва твърде често, а на листата започват да се появяват жълти петна. В такива условия започват да се развиват гъбични заболявания.

За да се коригира ситуацията, е достатъчно да се нормализира графикът за напояване. Доматите се нуждаят от обилно, но рядко поливане. Достатъчно е да напоете културата 2 пъти седмично.

Кафяво петно

Това е гъбично заболяване.който първо се удари в долния ред на листата и след това се движи нагоре по храста. Първо се появяват малки жълти петна, които постепенно нарастват и се сливат. Плодовете на възрастните растения не страдат. Ако не предприемете действие, постепенно всички листа ще пожълтяват, изсъхнат и ще падне.

Необходимо е да се вземат мерки при появата на петна по долните листа. Те се отстраняват и растението се третира с биологичен фунгицид. Правилата и броят на процедурите винаги са посочени в инструкциите на препарата.

За да се намали скоростта на развитие на гъбичките може да се регулира влажността. Когато влажността е по-малка от 70%, развитието на порите на гъбата се преустановява. Подобни действия се извършват за лечение на всякакви гъбични заболявания.

Вирусна мозайка

Първите признаци на заболяването листата са неравномерни по цвят, по тях се появяват жълтеникави петна и петна. Също така листата са навити надолу. Засегнатото растение вече не може да бъде спасено, то е разрушено, така че вирусът не преминава към други растения.

Като ефективна превенция е необходимо да се извърши дезинфекция на семената чрез накисване в разтвор на калиев перманганат. Най-честата причина за това заболяване са първоначално заразените семена.

Най-важното за градинаря, ако жълтите петна или петна се появят на листата на доматите, е да идентифицират правилно причината и да вземат необходимите мерки. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-голяма е вероятността бъдещата реколта да не пострада.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания